Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pan_pawel, bingo!

Skomentuj

przyprasowuje sie go czy jak kladzie ?

Skomentuj

dolphin123, tylko henkel/patex moment,czy jak sie to pisze,smarujesz jedno i drugie,lecisz na kawe a później masz tylko jedno podejście.

Skomentuj

Panowie mam taki problem. Kupiłem fornir dąb 6 zł/m2. Pytanie:
          - czy bedą problemy z oklejeniem kolumn na wzór łezek Zajaranego
          - nie wygląda on na krawędziowany a braknie mi kilku centymetrów na boki co zrobić?

Skomentuj

pokaz dokladnie co i jak ci brakuje. normalnie sie wygina tylko bardziej peka na malych promieniach.
            ladnie sie go laczy wiec problemu nie bedzie

jak widac nawet na R=11,1mm da sie go polozyc

Skomentuj

Fornir ma chyba 32cm a bok 35cm, planuje użyć bejcy wenge ale niewiem czy to dobry pomysł chyba że lepiej kupić fornir wenge flader

Skomentuj

Dąb fajnie się bejcuje więc jak najbardziej moim zdaniem możesz użyć bejcy. Kosztuje w sumie z 5zł, więc można eksperymentować na jakimś kawałku forniru.

Skomentuj

Ma ktoś z Was doświadczenie z fornirem padouk? Łatwo się go obrabia?

Skomentuj

Kiedyś interesowałem się mocno padoukiem, wszyscy(tzn na AS i chyba tutaj też) pisali że łatwy w obróbce, choć osobiście nie miałem z nim do czynienia.

Skomentuj

Dziś zerknąłem na te paski forniru (mam 10szt) to wychodzi jakby każdy był identyczny. Panowie jak dociąć ten brakujący kawałek i czy słoje na bokach mają się zgrywać z przodem a przód z górą???

Skomentuj

a mozesz zrobic tak zeby laczyly sie na srodku scianki i byly swoim lustrzanym odbiciem?

[ Dodano: 2009-06-23, 16:41 ]
                        Zamieszczone przez Krystian Markow
                        czy słoje na bokach mają się zgrywać z przodem a przód z górą???
                        ja zawsze ciagne gore jako przedluzenie przodu. jak masz maskownice to przedluzenie bokow
                        ale najlepiej przyklej kawalki tasma na obudowe i sam sie przekonaj

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          a mozesz zrobic tak zeby laczyly sie na srodku scianki i byly swoim lustrzanym odbiciem?
                          i skleić je taśmą??? a nie wystąpią wtedy szczeliny??? taśma pakowa będzie ok???
                          ja zawsze ciagne gore jako przedluzenie przodu
                          tak zrobie nie posiadam maskownic i ich nie chce, ale jak go dociąć bo musi być zakładka którą się obetnie a ysunek musi się zgrać???

Skomentuj

jak jest idealnie rowny to mozesz tak zrobic. ale tasma raczej papierowa lakiernicza (nie malarska - ma slabszy klej). od szarej pakowej odchodzi klej z kolorkiem i pozniej trudno to usunac
                            ja bym to poprostu laczyl na zakladke :P

ale jak go dociąć bo musi być zakładka którą się obetnie a ysunek musi się zgrać???
                            naklej w/w tasme na lisc forniru. przetnij nozyczkami.
                            jak bedziesz naklejal na scianki to zaczynaj od tej krawedzi na ktorej beda sie laczyly - jak sie postarasz to stracisz tylko 2-3mm

Skomentuj

ja bym to poprostu laczyl na zakladke
                              a jak się to robi???
                              jak bedziesz naklejal na scianki to zaczynaj od tej krawedzi na ktorej beda sie laczyly - jak sie postarasz to stracisz tylko 2-3mm
                              czyli poprostu robić niewielką zakładke tylko do szlifowania???

Skomentuj

http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html sciagnij zdjecia a moze sa m sie domyslisz
                                czyli poprostu robić niewielką zakładke tylko do szlifowania???
                                wystawac kawalek musi zeby bylo idealnie. ale jak najmniej

Skomentuj

Dzięki za rady, pozostaje kwestia otworów w fornirze pod głośniki (jak zrobić) i musze frezy powiększyć o 1-2mm i niewiem jak bo głośniki nie wchodzą :cry:

[ Dodano: 2009-06-23, 19:39 ]
                                  od szarej pakowej odchodzi klej z kolorkiem i pozniej trudno to usunac
                                  u mnie jest bezbarwna w pracy :wink:

Skomentuj

u mnie jest bezbarwna w pracy
                                    no to moze byc. co nie zmienia faktu ze lepsza jest papierowa

otwory w kolumnie juz masz?
                                    jak masz to robisz normalnie dziure na srodku (walnij czyms) a poten nozykiem blisko krawedzi. pozniej papier scierny na jakims okraglym "klocku" i jazda :P (potrzeba troche cierpliwosci)
                                    dasz grubszy papier scierny to i frezy da sie powiekszyc. jak to MDF to mozna nozykiem

no chyba ze masz frezarke?

Skomentuj

z tego co wyczytałem na zdjęciach to 2-3mm zakładki i szlifowanie....pierwszy kawałek przed klejeniem obcięty dla równej krawędzi

Skomentuj

tak. co najwazniejsze - ten drugi kawalek musi byc jak najlepiej docisniety zeby po szlifowaniu nie bylo widac dziury

Skomentuj

najlepiej jakimś klockiem z ostrym kantem?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X