Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy jest zapotrzebowanie ?...
Collapse
X
-
Nie było wymogu, że ma być nowe i przełomowe.
Z pewnością wiesz skąd pochodzą owe wstawki - więc argument, że to różne płytki jest mało przekonywujący. W końcu to różne projekty.
Poza tym rozdzielenie soft-start od reszty nie jest tak złym pomysłem.
Zabezpieczenia DC, przeciążenia, termiczne itp. wrzuciłem kiedyś na jedną płytkę i można to znaleźć na elce - niestety doliczyli punkty za rozmiar.
Skomentuj
-
Kiedys myslalem na nad czyms podobnym.
Chcialem wykonac uniwersalny "sterownik" do suba i oprzec to o procka Atmela.
Nie jest to trudne w realizacji.
na takiej plytce byloby:
-standby on/off (przez pilot badz przycisk na budzie)
-softstart dla trafa
-zabezpieczenie przed dc na wyjsciu
-opoznianie zalaczania / szybkie odlaczanie glosnika
-gniazdo na TSOP (opcjonalny IR stand-by na pilota, glosnosc)
-opcjonalne podlaczenie potencjometra z silnikiem
-dodatkowe symetryczne zasilanie ktore pojawia sie po zalaczeniu (2x12 badz 2x15 dla np. filtra)
-opcjonalne zabezpieczenie termiczne (tani, latwo dostepny uklad 1-wire DS1820, nie trzeba kalibrowac)
Koszt czegos takiego jest nie wielki, elementy staralbym sie ulozyc w miare "blisko" coby taki "sterownik" nie zajmowal duzo miejsca.
Mysle ze cos takiego byloby fajne. Taki uklad all-in-one. Wsad do procka by byl, tylko kupic elementy, polutowac i zaprogramowac atmela.
Czesto na forach sie widzi ze ktos szuka ukladu takiego, a takiego etc etc do swojego suba.
Skomentuj
-
Wszystko ładnie i pięknie ale musisz wziąć pod uwagę, że gros montowaczy układów nigdy nie zdecyduje się na rozwiązanie cyfrowe. Pisałem już o tym w innym wątku, że (nie mam pojęcia dlaczego) dla początkujących programowanie procesora jest przeszkodą nie do pokonania - inną sprawą jest, że nawet nie próbują. Jeśli robi się układ dla początkujących w elektronice trzeba go zrobić tak, żeby przyszły jego użytkownik mógł pójść do sklepu, kupić elementy, zrobić lub zlecić zrobienie pcb i zmontować układ - to wszystko. Elektronika musi działać "od kopa" bez żadnych dodatkowych zabiegów typu regulacje czy programowanie procka. Do tego wszystkiego trzeba mieć na uwadze, że odpadają elementy SMD ze względu na nieumiejętność lutowania (niestety bardzo dużo osób ma problemy nawet przy elementach przewlekanych).
Projekt, o którym piszesz jest z całą pewnością ciekawy (brakuje w nim moim zdaniem automatyki włączenia suba - prosty detektor sygnału na wejściu) ale z opisanych powyżej względów raczej nie znajdzie się wielu amatorów, którzy wykonają go samodzielnie na potrzeby własnego użytku. Z tych powodów układ, który robię, uznałem za ciekawy ponieważ oparty jest na CMOSie, a nie procesorze. Robisz pcb, kupujesz elementy, montujesz i działa - tego właśnie szukają w znakomitej większości Internauci nie będący elektronikami.
Skomentuj
-
W sumie jedyna trudnosc to byloby wgranie wsadu do procka, bo przeciez nie kazdy ma programator, reszta to proste lutowanie. (oczywiscie nie SMD)
Musialbym sie zobawiazac ze bede np. rozsylal procki za 10zl juz zaprogramowane (procek kolo 5zl, przesylka tez cos kolo tego), heh...
Czyli odpuszczam narazie.
Skomentuj
-
A kto mowil o zarabianiu :)
Musialbym rozsylac zaprogramowane procki poto zeby ktos go tylko wsadzil do podstawki i tyle, smiga.
A koszty, no takie jak pisalem. Cena zakupu procka + wysylka, trudno zebym to ja sponsorowal przesylke, hehe.
Raczej sobie daruje narazie, moze kiedys zrobie dla siebie taki uklad i opublikuje.
Zobaczymy.
Skomentuj
-
Nie wiem co ludzie widzą za problem w lutowaniu smd. Według mnie, to o wiele przyjemniejsze i szybsze niż lutowanie el. przewlekanych. Jeśli ktoś zrobi ciekawy projekt, to ja mogę zorganizować zamówienie na PCB, polutować procki smd i zaprogramować je. Dodatkowo mogę załatwić atmega 8 w cenie ok. 4zł/szt.
Skomentuj
-
Ale Wy jesteście uparciuchy :lol:
Rozejrzyjcie się i zejdźcie na ziemię, spójrzcie realnie na to co robią "nieelektronicy" - mentalności ludzi nie zmienicie bez względu na własne zaangażowanie - gwarantuję :)
Osobiście też wolałbym borykać się z elektroniką cyfrową i lutować SMD a nie przewleki, ale co mi z tego, że ja się napracuję a skorzysta z tego garstka ludzi ? Marna wówczas byłaby dla mnie satysfakcja. Idę o zakład, że ilość chętnych do zmontowania analogowego układu jeszcze dłuuugo będzie większa niż cyfrowego o tej samej funkcjonalności. To samo się tyczy montażu przewlekanego i SMD - jakoś nie widzę poprawnego lutowania SMD przez tych, którzy mają problemy nawet z przewlekanymi.
Na tym zakończę swoje wywody w tej materii bo nic więcej do dodania nie mam :)
Skomentuj
-
Dwustronną płytkę w domu można zrobić bez problemu tyle, że bez metalizacji otworów, ale i w takim przypadku można sobie spokojnie poradzić. W niedalekim czasie planuję wykonywać taką płytkę, więc przy okazji napiszę tutorial.
Co do testów - jutro raniutko płytka będzie już w moim posiadaniu, więc po pracy zacznę montaż. Testy pewnie najwcześniej pojutrze, bo w międzyczasie muszę jeszcze dokończyć prototypy n-kanałowego potencjometru :)
Skomentuj
Skomentuj