Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy jest zapotrzebowanie ?...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak tylko tzreba jeszcze kazdemu to potem wyslac a najpierw posegregowac...
    Z doswiadczenia forumowego widac ze zbiorowe zamowienia to porazka i czekanie miesiacemi na czesci dostepne w sklepie za rogiem...

Skomentuj

csbiczek, zdaję sobie z tego sprawę - ja zrobiłem wycenę na podstawie TME z dwóch powodów:
      1. Są na miejscu (więc odpadają przesyłki do mnie)
      2. W jednym miejscu można kupić wszystkie elementy
      W związku z tym Tasior ma rację - suma sumarum csbiczek: to co zaoszczędzisz na cenie elementu władujesz w przesyłki - warto ? Nawiasem mówiąc liczenie każdego grosza to trochę przesada, bo różnice kwotowe wyjdą co najwyżej na poziomie ceny jednego dobrego piwa.
      pegelmesser zamówienia zbiorowe to wcale nie porażka - to pewnego rodzaju komfort okupiony czasem oczekiwania. Już widzę, jak każdy z zapałem trawi we własnym zakresie PCB do tego układu, kupuje w jednym sklepie na miejscu wszystkie elementy i po 3 dniach ma gotowy układ - takie rzeczy to tylko w Erze. Należy wziąć pod uwagę kilka aspektów: po pierwsze nie każdy mieszka w miejscowości, w której jest dobrze zaopatrzony sklep z częściami elektronicznymi. Wielu zarzuci chęć wykonania układu bo nie będzie im się chciało trawić PCB. Wielu nie wykona układu bo szkoda im będzie czasu na kompletowanie elementów i żal będzie kasy na kilka przesyłek. No i wreszcie ostatnia rzecz: w temacie zamówień zbiorowych raczkujemy - jesteśmy żółtodziobami, bo do tej pory było ich niewiele. Ale wystarczy spojrzeć na Audiostereo - tam zamówienia zbiorowe są na porządku dziennym i kolegom z tamtego forum idzie to znacznie sprawniej niż nam. Dajmy sobie trochę czasu, zżyjemy się bardziej jako społeczność i nabierzemy wprawy w organizacji tego typu przedsięwzięć. Poza tym organizacja zamówienia zbiorowego to także pomoc, a forum ma służyć właśnie pomocy - nie koniecznie w formie literowej. Pamiętajmy, że non progredi est regredi :)
      W przypadku zbiorowego zamówienia korzyści jest kilka:
      1. Profesjonalne PCB z opisem, soldermaską, cynowaniem padów, powiercone i do tego w przyzwoitej cenie
      2. Wszystkie elementy dopasowane do footprintów zastosowanych na PCB - żadnego naginania nóżek, kombinowania i siłowania się w upchaniem np. za dużego konda.
      3. Komplet elementów w jednej torebce włącznie z PCB - wystarczy wysypać, uważnie i dokładnie polutować i układ musi działać - przy odrobinie wprawy można to zrobić w ciągu 1 godziny.
      A wszystko to nie ruszając się z domu tylko czekając na listonosza :)
      Uważam, że taki komfort wart jest tego, by poczekać np. 2-3 tygodnie (czas zbiórki pieniędzy, zakupy, segregowanie, produkcja PCB i wysyłka) na przesyłkę z zestawem.
      Nawiasem mówiąc sam się o tym przekonałem na przykładzie UniAmpa - gdyby Paweł nie organizował kitów, to nie wiem czy chciałoby mi się "latać" za wszystkimi elementami, a tak przelałem kasę i spokojnie czekałem na gotowy zestaw elementów.

Skomentuj

Quester, dobrze prawisz! Więcej chyba nie odzywam się bo za dużo kombinuję :wink:

Skomentuj

csbiczek, nic się nie stresuj.
          Na pocieszenie powiem, że jeden z Kolegów z forum (mieszkający podobnie jak ja w Łodzi) zaoferował pomoc w zdobyciu części za mniejsze pieniądze - właśnie wysłałem listę elementów do wyceny :)

Skomentuj

Quester, jak wycena?

Skomentuj

Wszystko wskazuje na to, że uda się urwać ok. 30% kwoty :)

Skomentuj

no to jak wszystko bedzie jasne napisz jeden całościowy post w tym topicu, i w sumie mozesz go przenieść na pierwszą stronę zmieniając od razu nazwe topica.

Skomentuj

Dokładnie tak się stanie jak piszesz El_liero :)

Odezwę się jak będę miał wszystko zapięte na ostatni guzik.

Skomentuj

tak z ciekawosci pytam czy jakies postepy są ;p ...

Skomentuj

Przyłączam się do pytania bawolek, symasym czeka już tylko na ten układ

Skomentuj

Postępy są. Właśnie kończę opracowywanie Protector v. 1.2, który nie będzie wymagał stosowania transformatora. Będzie zasilany bezpośrednio z zasilacza końcówki mocy. Myślę, że jutro skończę schemat i będzie można przystąpić do projektowania jednostronnej PCB.
                        Zgodnie z sugestią DJ_zibi'ego nie będzie już na płytce transformatora - układ zasilany będzie prawie dowolnym symetrycznym napięciem ( max. +/- 70V ). Dla poprawnego działania sekcji zasilania będzie trzeba obliczyć wartości dwóch rezystorów korzystając z wzorów, które podam (wartości te uzależnione będą od napięć uzwojeń wtórnych trafa zasilającego końcówkę mocy).

Skomentuj

Quester i gra muzyczka:) Tak trzymać...

Skomentuj

Protector v.1.5 został popełniony :)
                            Obecna wersja mieści się na dwóch jednostronnych PCB o wymiarach 80x85mm ( płytka główna ) oraz 25x85mm ( panel led z buzzerem ). Obie płytki można wytrawić na kawałku 105x80mm, czyli mniejszym niż pierwsza wersja dwustronnej PCB ( tamta miała 130x80mm ). Wersja 1.5 wymaga pojedynczego zasilania mieszczącego się w zakresie 12-70V AC. Funkcjonalność nie uległa zmianie. Zdecydowałem się natomiast na rozdzielenie układu głównego od sygnalizacji (przez co powstały dwie płytki) aby łatwiej było "wyciągnąć" sygnalizację stanu pracy Protectora na front wzmacniacza przy możliwie krótkich połączeniach do samego układu wykonawczego. Rzecz jasna Protector może działać także bez panelu. Na płytce panelu sygnalizacyjnego znajdują się 4 diody (Power-ON, AC Delay, Loudspeakers i Alarm) oraz buzzer i PRka do regulacji głośności buzzera. Panel podłączany jest taśmą 5żyłową. Płytka panelu zaprojektowana jest na tyle uniwersalnie aby można było zmontować ją albo z elementów przewlekanych (można wlutować LEDy 4-nóżkowe /superflux/, oraz zwykłe fi 3mm lub fi 5mm), albo SMD (płytka jest przystosowana do obudów 1206 i 0805 i ledów SMD w obudowach 3528)
                            W przyszłym tygodniu wytrawię PCB, sprawdzę poprawność projektu (pod względem elektrycznym i montażowym) i wówczas (jeśli będzie to konieczne) wprowadzę poprawki, a następnie opublikuję całą dokumentację wraz z opisem urządzenia.

W tym miejscu składam podziękowanie dla dj_zibi'ego za namawianie mnie do wywalenia trafa z pcb i zuniwersalizowania zasilania :mrgreen: - ostatecznie okazało się, że to było dobre posunięcie nie tylko pod względem funkcjonalności, ale także i rozmiarów urządzenia.

Skomentuj

Żeby nie sypać pustosłowiem pokażę Wam jak w obecnej chwili wygląda Protector :)

Ponieważ przy wysokich napięciach zasilania moc rozpraszana w zasilaczu będzie spora więc przewidziałem dodatkowo złącze do podłączenia wentylatora - na płytce jest także rezystor, którym (dobierając doświadczalnie wartość) możemy ograniczyć napięcie zasilania wentylatorka żeby nam za bardzo nie szumiał

Skomentuj

Z niecierpliwością czekam na ten układ już od dłuższego czasu :smile: Tak się składa, że jestem na w końcowym etapie składania mojego wzmacniacza i taki niezwykle funkcjonalny układ przydałby mi się

Skomentuj

otomsono wszystko wskazuje na to, że dzisiaj uda mi się już wytrawić PCB więc do niedzieli układ powinien być zmontowany i przetestowany (w razie wpadki także i poprawiony)

Sprawa się nieco opóźniła bo znalazłem jeszcze jeden drobny błąd w swoim projekcie PCB i wczoraj go wyeliminowałem.

Sprawa jest o tyle prosta, że sam schemat jest na 100% dobry - układ w wersji 1.0 działa do tej pory więc jeśli nie walnąłem jakiegoś byka na PCB to nie powinno być problemów z jego uruchomieniem.
                                  Obecnie mam już obliczone i zestawione w tabeli wartości elementów w zasilaczu, które zależą od napięcia zasilania (dioda zenera i rezystor). Policzyłem także moce odkładające się na rezystorze i tranzystorze. W przypadku tranzystora wyznaczyłem również wymaganą maksymalną rezystancję termiczną dla radiatora (w funkcji napięcia zasilania), w który należy tranzystor zaopatrzyć. Wszystkie te informacje znajdą się w dokumentacji układu, aby nie obciążać niepotrzebnie obliczeniami przyszłych Wykonawców układu.

Skomentuj

ładna płytka, co to za pady smd na małej płytce?

znalazłem niebezpieczne miejsce dałoby się przestawic tam elementy w prawo tak zeby sciezka nie była łamana i masa nie była taka cieńka, chyba ze to się tylko wydaje ze jest taka wąska to ok

http://imagebin.ca/view/z-rA_ML.html

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins
                                      ładna płytka
                                      Dzięki za słowa uznania - strasznie wymęczona ale jednak zrobiona :)

co to za pady smd na małej płytce?
                                      to są pady pod rezy i ledy (jeśli ktoś z jakiś powodów będzie wolał mieć "świecidełka" po drugiej stronie płytki bo np. zamierza przystawić płytkę prawie do samego frontu to może zamiast przewlekanych wstawić rezy i ledy SMD).

znalazłem niebezpieczne miejsce dałoby się przestawic tam elementy w prawo tak zeby sciezka nie była łamana i masa nie była taka cieńka, chyba ze to się tylko wydaje ze jest taka wąska to ok
                                      Szerokość masy w tym miejscu to ok. 0,8mm więc sądzę, że bezpiecznie. Niemniej poprawiłem to miejsce bo PCB jeszcze nie wprasowałem. Dzięki za zwrócenie mojej uwagi na to !

Skomentuj

Dzisiaj znalazłem chwilę na pomiary protekcji.

Wyniki kształtują się następująco:

• Protekcja załącza się przy napięciu stałym na wejściu na poziomie 2V lub więcej.

• Zadziałanie protekcji powoduje również podanie na wejście sygnału zmiennego (sinus) o f=1,5Hz lub mniej (oczywiście przy zachowaniu warunku wartości napięcia)

• Maksymalne napięcie DC na wejściu protekcji jest w zasadzie ograniczone tylko użytymi elementami. W wersji 1.0 musi się ono zawierać w granicach +60V lub -60V. Można ten zakres niewielkim nakładem zwiększyć nawet do +/-200V.

Skomentuj

Quester, czy mógłbyś zamieścić dokumentację układu, wcześniej usunąłeś ją z powodu błędów w PCB i (chyba) schemacie.

Zamieszczone przez Quester
                                          • Protekcja załącza się przy napięciu stałym na wejściu na poziomie 2V lub więcej.
                                          Ciekaw jestem jak szybko odłączane są głośniki po pojawianiu się DC na wyjściu, bo chyba ten parametr jest najważniejszy (sam czas zadziałania przekaźnika to ok 10ms, do tego trzeba doliczyć czas detekcji, więc napewno będzie kilkadziesiąt ms).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X