pan_pawel tak. Pod warunkiem, że będzie to dioda ze wspólną anodą. Pytanie tylko czy są diody 4-kolorowe ?... Zawsze zostaje możliwość wrzucenia diody RGB + jedna dioda zwykła (np. wskaźnik alarmu).
Tranzystor już jest. Wstępne obniżenie napięcia na tranzystorze i zenerce + stabilizator 7812. Niestety przy zbijaniu napięcia z ok. 50VDC do 12VDC gdzieś musi się wydzielić ciepełko... można co najwyżej zwiększyć ilość elementów na których owo ciepełko będzie umykać w atmosferę (np. szeregowy rez) Problem polega na tym, że pobór prądu jest dość znaczny i to przede wszystkim definiuje ilość ciepła jaką trzeba rozproszyć.
[ Dodano: 2009-05-27, 20:40 ]
Z moich pobieżnych obliczeń wynika, że przy napięciu zasilania 12VAC moc wydzielająca się na tranzystorze wyniesie ok. 250mW... teoretycznie zatem tran powinien dać radę nawet bez radiatora. Spadek napięcia na stabilizatorze będzie wynosił wówczas 4V czyli wystarczy mu kawalątek zwykłej blaszki w roli radiatora.
Przy zasilaniu 35VAC sytuacja już nie jest tak fajna... na tranie rozpraszamy ponad 6W mocy (!), a na stabilcu mamy spadek 10V (!) - właśnie stąd bierze się ciepełko
Niestety takie sa koszty uniwersalnosci.
Ja czesto stosuje przetwornice scalona z 48V na 12V albo 5V itp. http://www.murata-ps.com/data/power/...0wa-series.pdf sprzet niezawodny, stosowany w sprzecie telekomunikacyjnym i militarnym.
pegelmesser jest prostsza i tańsza metoda: ne555
Tyle, że przetwornice impulsowe są nieaudiofilskie :P
Mimo to w wersji 2.0 będzie przetwornica. Do tego zostanie odciążony stabilizator i uproszczony tor zasilania.
Doceniam gest ale na razie nie skorzystam. Być może odezwę się gdy już zasiądę do opracowywania wersji 2.0. Narazie mam "na tapecie" analogowy preamp stereo (blisko fazy testów), preamp do suba (tu tylko PCB), 8-kanałowy selektor wejść (kończę analizę i biorę się powoli za PCB) i n-kanałowy potencjometr (mam już pomysł na rozwiązanie problemu szumów OTA i pewnie niebawem dokończę nowy schemat), więc nie będę łapał kolejnej sroki za ogon :)
dj_zibi, coś tam było na termodynamice, ale akurat to mnie nigdy nie fascynowało :P
[ Dodano: 2009-05-28, 07:31 ]
Skończyłem poprawki "kosmetyczne" płytki PCB. Obecnie wygląda ona tak:
Rozsunąłem zbyt ciasno ustawione elementy, zamieniłem złącze wentylatora z 2 na 3pin (jednak większość wentylatorków jest 3-przewodowa).
Dzisiaj mam nadzieję skończyć dokumentację układu i opublikować ją :)
W wolnej chwili zrobiłem symulację kosztu ewentualnego zbiorowego zamówienia KITów tego układu zawierających PCB i elementy elektroniczne. Wyszło mi, że przy zamówieniu 50 szt. kompletów cena jednego KITa zmieści się w 55 zł + przesyłka.
KIT obejmowałby wszystkie elementy (PCB, elementy elektroniczne, przekaźniki, złącza, radiator) poza elementami zależnymi od napięcia zasilania (jednen rezystor, jedna dioda zenera i jeden radiator na tranzystor mocy), ledami (których kolory i rozmiar każdy może chcieć inne) oraz elementami mocowania płytki (te ewentualnie można dodać do KITu, tylko trzeba by ustalić wysokość "nóżek").
Skomentuj