Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

@siewcu.. opona o szerokości 23 i 25.. to sa typowo wąskie szosowe opony.. - masz kontaktu z ziemią przy dobrze napompowanej oponie 5 - 6 mm szerokości? tu nie ma miejsca na bieżnik.. i na takiej oponie w park też spokojnie wjedziesz.. nie trzeba tu bieżnika.. na deszczu też tymi oponami się śmiga.. choć już trzeba wiedzieć co się robi.. jak chcesz szurtowe opony to zobacz czy masz trochę miejsca i szersza opona Ci się zmieści..

A propos takiego kompedium.. to chyba ciężko zrobić coś kompletnego .. ja większość maratonów rowerowych na semislickach jeździłem.. umiałem się "kontrolowanie" ślizgać.. może z 2 max 3 większymi upadkami.. bo musiałem techniką nadrabiać kondycję ;-) a większość osób wybierała szersze pony i zapewniające lepsza przyczepność - ale i z większymi oporami..
    Połowę czasu objeżdzałem okolica Krakowa z glinką na Lasku Wolskim i wybierałem znów wąskie opony.. w Trójmieście też większość lasów tym dawało się jeździć.. Przyjechałem na Mazowsze.. i opony trzeba było zmienić wszechobecne piaski zabijają wąską oponę.. wygrzebałem jakiegoś ciężkiego ale szerokiego kloca.. sporo więc preferencji i nawierzchni..

Skomentuj

Ja zupełny amator, ale ostatnio zakupiłem sobie schwalbe land cruiser i jestem cholernie zadowolony, bo w lesie w skręcie albo na wzdłużnych stokach się w miarę trzyma, a na asfalcie na prostej ani nie daje dużych oporów, ani nie "gra", a mieszanka sprawia że do asfaltu też się w miarę przykleja. Także jeśli ktoś chce i trochę w lesie/błocie/piasku a trochę po asfalcie, to naprawdę super oponka.
      Last edited by Micwoj; 26.05.2020, 13:41.

Skomentuj

No Schwalbe to duży gracz rynku, sam mam Delta Cruiser w szerokości 25- 28.. na takim rowerze do wszystkiego..

Racing Ralph i Roy.. na tym się wszyscy ganiali.. ale akurat ja nie miałem okazji.. mnie kusił bardziej Furious Fred.. ale mnie jakoś spodobały się IRC Mythos-y 1,95 szerokość... i na nich jeździłem często..
        Nobby Nic - na kleiste błotko.. też testowałem..

A teraz trafiła mi się (została z jakiegoś roweru) Continental Vapo.. założyłem ją dopiero na piaski.. bieżnik jakoś mnie przerażał.. ale w szerokości 2.1 zadziwiająco nie robią kosmicznych oporów.. a w piasku przestałem się całkiem kopać.. więc zaskoczony in plus..

[edit] tylko zwłaszcza duzi producenci jadą potem na renomie.. i wypuszczaja wiele roznych wariantow opony.. trochę się trzeba wczytać czy drut/kevlar jakie sploty dętkowe/bezdętkowe.. nawet jak się poznało już bieżnik to się może okazać, że jest 5 wariantów tej samej opony w tym samym rozmiarze.. i niestety zmiana oplotu nie zawsze jest tylko zmianą oplotu... może się pojawić inna mieszanka np. gumy.. i td..
        Last edited by LubMich; 26.05.2020, 14:28.

Skomentuj

To mój rower:

Rama KROSS SIGN.
          Amortyzator MARZOCCHI BOMBER 888.
          Opony 2.50, z przodu TIOGA DH a z tyłu NOKIAN.
          Obręcz z przodu to DARTMOOR CRUSHERr, nie do zajechania :)
          Kiera, mostek, korby, suport HUSSEFELT.
          Platformy maszynówki DARTMOOR, Gripy również.
          Hamulec przód OCTAN ONE na tarczy 180mm.
          Tylny hamulec był hydrauliczny z serii Alivio, zepsuł się, będę kupował nowy.
          Przerzutki Alivio.

Widać do czego jest ten rower, przerzutek i hamulców z najnowszej serii on nie potrzebuje :)
          Last edited by marian; 26.05.2020, 20:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
            Gdzie będziesz jeździł?
            Po mieście, czasem przez park będzie wygodniej przejechać, bo sporo szybciej Ale opcji typu las czy inne takie nie przewiduję.

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
              No Schwalbe to duży gracz rynku, sam mam Delta Cruiser w szerokości 25- 28.. na takim rowerze do wszystkiego..

Racing Ralph i Roy.. na tym się wszyscy ganiali.. ale akurat ja nie miałem okazji.. mnie kusił bardziej Furious Fred.. ale mnie jakoś spodobały się IRC Mythos-y 1,95 szerokość... i na nich jeździłem często..
              Nobby Nic - na kleiste błotko.. też testowałem..

A teraz trafiła mi się (została z jakiegoś roweru) Continental Vapo.. założyłem ją dopiero na piaski.. bieżnik jakoś mnie przerażał.. ale w szerokości 2.1 zadziwiająco nie robią kosmicznych oporów.. a w piasku przestałem się całkiem kopać.. więc zaskoczony in plus..

[edit] tylko zwłaszcza duzi producenci jadą potem na renomie.. i wypuszczaja wiele roznych wariantow opony.. trochę się trzeba wczytać czy drut/kevlar jakie sploty dętkowe/bezdętkowe.. nawet jak się poznało już bieżnik to się może okazać, że jest 5 wariantów tej samej opony w tym samym rozmiarze.. i niestety zmiana oplotu nie zawsze jest tylko zmianą oplotu... może się pojawić inna mieszanka np. gumy.. i td..
              Racing Ralph i Roy to także był mój wybór. Warto poeksperymentować z ciśnieniem w kołach dla lepszego trzymania. Na piaski... no cóż tu zawsze liczy się siła, nie ma gum uniwersalnych, zawsze to większy lub mniejszy kompromis. Schwalbe ma delikatne ścianki boczne.
              Na przełaja polecam Mud Wrestler najlepiej bezdętki (jeżeli obręcze "pozwalają"). Doskonale czuć nawierzchnię. Super bieżnik jak dla mnie, dobrze trzyma
              Szosa oczywiście Conti Grand prix 4000 SII te opony to legenda, cena dość wysoka.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              To mój rower:

Rama KROSS SIGN.
              Amortyzator MARZOCCHI BOMBER 888.
              Opony 2.50, z przodu TIOGA DH a z tyłu NOKIAN.
              Obręcz z przodu to DARTMOOR CRUSHERr, nie do zajechania :)
              Kiera, mostek, korby, suport HUSSEFELT.
              Platformy maszynówki DARTMOOR, Gripy również.
              Hamulec przód OCTAN ONE na tarczy 180mm.
              Tylny hamulec był hydrauliczny z serii Alivio, zepsuł się, będę kupował nowy.
              Przerzutki Alivio.

Widać do czego jest ten rower, przerzutek i hamulców z najnowszej serii on nie potrzebuje :)
              Marian a nie próbowałeś fulla ?

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                Racing Ralph i Roy to także był mój wybór. Warto poeksperymentować z ciśnieniem w kołach dla lepszego trzymania. Na piaski... no cóż tu zawsze liczy się siła, nie ma gum uniwersalnych, zawsze to większy lub mniejszy kompromis. Schwalbe ma delikatne ścianki boczne.
                Na przełaja polecam Mud Wrestler najlepiej bezdętki (jeżeli obręcze "pozwalają"). Doskonale czuć nawierzchnię. Super bieżnik jak dla mnie, dobrze trzyma
                Szosa oczywiście Conti Grand prix 4000 SII te opony to legenda, cena dość wysoka.
                Przesiadłem się ostatnio z Ikona na race kinga i cross kinga, jestem zadowolony. Obawiałem się oporów toczenia ale jest dobrze :thumbsup: polecam.

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                Po mieście, czasem przez park będzie wygodniej przejechać, bo sporo szybciej Ale opcji typu las czy inne takie nie przewiduję.
                W takim razie musi być coś naprawdę delikatnego na suche nawierzchnie (jeśli mówimy o oponie 27,5 lub 29). Wystarczy jakiś semi slick lub coś rodzaju Ikona (to max).

Skomentuj

@ siewcu U mnie dzieciaki mają SCHWALBE Big Apple.. takie miejsko - laskowe tereny ideał... tylko jest szeroka.. jak zmieścisz to będzie i wygoda.. albo Delta/Road Cruiser.. te są dostępne węższe..

Skomentuj

Ja u siebie do takiego miejsko-laskowego roweru kupiłem opony Maxxis Wormdrive i jak dla mnie są bardzo OK :)
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wormdrive.. to bardzo fajny opona, ale na asfalt to trochę przesada.. ja na nim się w pełnym błocie ganiałem ma duże klocki po bokach i wcale nie zakleja sie błotem... dość niskie opory.. ale jednak na asfalcie wyraźnie większe od gładkiej opony..

Spory minus tych opon to żywotność - ta środkowa część wyciera się szybko.. chyba, że jakąś mieszankę twardszą teraz dali.. ale ja dość szybko musiałem je wymieniać...
                      Opona była fajnie lekka.. ale to drugi minus - nie przesadnie mocna.. zdarzało się łapać na kamyczkach przebicia.. zwłaszcza jak ta środkowa część traciła już bieżnik..
                      Last edited by LubMich; 27.05.2020, 12:03.

Skomentuj

Ja tam nie lubię się męczyć, 700x25C w rowerku hybrydowym i to jest życie, czasem przyjdzie przejechać przez polną/dziurawą drogę i na upartego też się da, choć do komfortowej jazdy to nie należy, za to na asfalcie bajka, mam też rower miejski z 700x38C (Schwalbe Marathon), ale w tym sezonie nawet nie ściągałem go ze strychu, jak ktoś się boi cienkich opon, to do ogólnych zastosowań taki rozmiar (38) jest spoko.

Skomentuj

Marian a nie próbowałeś fulla ?
                          Pewnie że tak.
                          Ale już nie mam takiej zajawki na rower jak X lat temu, więc raczej takowego sobie nie złożę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                            jeśli mówimy o oponie 27,5 lub 29
                            Ale to ani 27.5, ani 28, ani 29, bo 700 typowo szosowy rozmiar. Ni w coś, ni w oko... Fabryka kładła 700x25C, tyle udało mi się znaleźć w internecie, bo o tym rowerze albo za dużo nie ma, albo nie dostałem kompletu informacji od sprzedającego ramę. Wiem tyle, że to Corratec CCT Team, ale więcej się nie dowiedziałem... No i tyle, że sama rama waży 1220 g. Do tego leżą i czekają kółka Mavic Aksium, tylko trzeba to zrobić i wyzdrowieć -.-

Skomentuj

to 28 cali... i zmierz tą ramę i widelec z przodu na wysokości gdzie jest opona, 25 to jej szerokość w mm (+- wiadomo jak to z rozmiarami - czasem ten sam rozmiar a faktyczna szerokość inna) I dobierz najszerszą jaka Ci wejdzie..
                              Last edited by LubMich; 27.05.2020, 19:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                                Ja miałem problem, bo np do szosówki 700x25 bodajże nie mogłem znaleźć nic innego niż "slicki", więc trochę lipa, żeby do parku wjechać czy coś
                                To załóż 700x30c ,szosa to szosa ma być cienko twardo i szybko a do gravel'a zakładamy szersze opony z agresywniejszym bieżnikiem aby można było poświrować na szutrze :)
                                Jeśli to co masz to szosa z krwi i kości to raczej widelec nie przyjmie opony szerszej niż 30c .

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                                opona o szerokości 23 i 25.. to sa typowo wąskie szosowe opony.. - masz kontaktu z ziemią przy dobrze napompowanej oponie 5 - 6 mm szerokości? tu nie ma miejsca na bieżnik.. i na takiej oponie w park też spokojnie wjedziesz.. nie trzeba tu bieżnika.. na deszczu też tymi oponami się śmiga.. choć już trzeba wiedzieć co się robi.. jak chcesz szurtowe opony to zobacz czy masz trochę miejsca i szersza opona Ci się zmieści..
                                Całkowicie się z tym zgadzam da się na takich oponach śmigać po szutrze czy udeptanych polnych duktach bez większego problemu to wszystko zależy od tego jak bardzo masz wyczuty swój rower ja 1 sezon jeździłem na old scool'owych czerwonych 700x19c michelin ultra sport i jedynie co mnie zatrzymywało to głębszy piach , nawet w zimę na nich jeździłem do pracy ale przy śniegu był to już totalny HARDCORE cała trasa to była walka o przeżycie ciągła kontra i latanie bokiem jak rozklekotaną betą z M pakietem
                                Teraz używam na daily 700x25C slick'i i spokojnie do 30-35 hm/h można na nich jeździć po szutrze czy jakiś tam bezdrożach tylko uważaj na zakrętach potrafią się zachowywać na kamyczkach jak łyżwy na lodzie

Skomentuj

Szutrowe trasy z większymi kamyczkami i opona szosowa to nie do końca dobre połączenie, da się ale ja bym uważał żeby kapcia nie złapać. kamień łamany jest zdradliwy :) zwłaszcza na ubitym szutrze z lokalnymi luźnymi kamieniami. Gęsty oplot i świeża oponka powinna pomóc.

Skomentuj

Szutrowe trasy z większymi kamyczkami i opona szosowa to nie do końca dobre połączenie
                                    Jasne że tak, poruszyłem tu temat extremum i nie jest to zbyt rozsądne ale jak w 90 % jeździ się po asfalcie a w 10 po jakimś tam przypadkowych dróżkach no to jakoś można to przełknąć , na kamykach nigdy opony nie uszkodziłem za to na naszych pięknych polskich drogach niż kilka opon rozciąłem nie wspominając o bitsnake na dętkach

Skomentuj

Jak jesteśmy w temacie opon to mogę polecić Maxxis Ardent Race Exo TR, do xc i trailowej jazdy. Z nowym rowerem przyszły Schwalbe Rapid Rob podstawowe i po kilkuset km robiło się na nich niebezpieczne, a po 1000 tył się prawie skończył (ok. 3 miesiące) i zmieniłem na Maxxisy. Mam je już blisko rok, ponad 2500 km najechane i drugie tyle powinny wytrzymać. Pozbyłem się dętek, żeby móc jeździć na niskich ciśnieniach i poprawa trakcji i komfortu jest spora, a teren do lekkich nie należy, w okolicy był Mediterránean Epic i mistrzostwa xc w Chelva w tym roku jeszcze zanim wszystko stanęło przez wirusa.
                                      Co do zakupu roweru to teraz jest dobry moment bo są przeceny na te z sezonu 2020, bo powoli wychodzą 2021.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        Ja u siebie do takiego miejsko-laskowego roweru kupiłem opony Maxxis Wormdrive i jak dla mnie są bardzo OK :)
                                        Po raz pierwszy słyszę o tej firmie produkującej opony rowerowe.

Jeśli robisz zakupy na eObuwie, koniecznie skorzystaj z kuponów rabatowych! Dzięki nim możesz zaoszczędzić na obuwiu i akcesoriach, a proces użycia kuponu jest szybki i prosty w strona internetowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez kraben Zobacz posta
                                          Po raz pierwszy słyszę o tej firmie produkującej opony rowerowe.
                                          To najwidoczniej nie interesujesz się rowerami, więc po co tu zaglądasz?
                                          Idź spamować na inne forum.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X