Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

fornirowanie większych powierzchni - sposoby

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez paldo
    Zamieszczone przez marko3T
    Tradycyjnie, to właśnie ściskami.
    No tak, ale ja w sensie tradycyjnie z punktu widzenia diy mówię ) czyli tak jak my to robimy tradycyjnie

Zamieszczone przez marko3T
    Klejenie na gorąco to nie tak że klej masz rozgrzany, tylko płyta dociskająca grzeje.
    Ano właśnie, ale ja mówię bez prasy. Masz jakis pomysł na taką płytę w domowych warunkach?

Zamieszczone przez daniel69
    ok 40 zl jedno opakowanie ktore starcza mniej wiecej na 2 wolnostojace kolumny i troszke zostanie nam kleju na przyszlosc
    To dopada w przedbiegach. Bo chodzi mi głownie o to aby był tani. A że się nie dociska to w to akurat nie uwierzę

Zamieszczone przez kombo
    Jak chcecie kupić ściski to polecam poszukać jakiś starych używanych. Kupiłem kiedyś 4 szt na allegro nowe a potem wziąłem od wujka 2 stare- nie ma porównania- są cięższe, sztywniejsze i można nimi dużo mocniej ścisnąć.
    No wiadomo, stare stolarskie ściski najlepsze. Najlepiej od jakiegoś stolarza wyrwać, ale rzadko się zdarza aby chcieli sprzedać

Tak sie własnie też zastanawiam nad ściskami, ale nie do forniru, bo za dużo ich potrzeba, tylko tak w ogóle, żeby ze 4 kupić (zamiast wkrętów)

Acha, w gwoli ścisłości - to nie kolumny robię

nie taniej oddać na prasę a nie pitolić się samemu 20 zł m2 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
      No właśnie też o tym wyżej wspominałem. Ale :

Zamieszczone przez nowy1
      20 zł m2
      Gdzie widziałęś za tyle? :shock: :idea: gdzieś w wa-wie?

I jeszcze jedna opcja - trzeba im najpierw fornir przygotować czy sami to robią (łaćzenia, krawędziownie) wtedy pewno drożej?

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
        Zamieszczone przez nowy1
        No właśnie też o tym wyżej wspominałem. Ale :

Zamieszczone przez nowy1
        20 zł m2
        Gdzie widziałęś za tyle? :shock: :idea: gdzieś w wa-wie?

I jeszcze jedna opcja - trzeba im najpierw fornir przygotować czy sami to robią (łaćzenia, krawędziownie) wtedy pewno drożej?
        drewno-lux 30 zł z ich fornirem

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
          Kurde, tam? Znam ten sklep. kupowałem tam nawet kiedyś fornir :))

Panowie, powiedzcie jeszcze jakie macie sposoby na kanty, znaczy aby fronir zrównać z plytą. Szczeże powiedzaiwszy wkurza mnie już machanie papierem, szczególnie ze właśnie mi sie kawałek ułamałm i trzeba doklejać...

Moze frezarka (ta osławiona z leclerca która właśnie dotarła do wa-wy)? Ale czy ustawie tak aby mi też płyt nie ścinała i żeby było idealnie równo?? Macie jakieś patenty?

Acha dodam jeszcze jeden problem. Mam oforniorowana płytę, muszę sciąć wystający fornir, ale robiąc to papierem siłą rzeczy (nawet robiąc to starranie aby płyty jka najmniej dotykac) ściera się też płyta. Co potem?? Żeby ją sklejić z inną płytą kant musi być idealnie równy!!

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
            ale fornirują kolumny czy tylko płyty ?

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
              Moze frezarka (ta osławiona z leclerca która właśnie dotarła do wa-wy)? Ale czy ustawie tak aby mi też płyt nie ścinała i żeby było idealnie równo?? Macie jakieś patenty?
              mozesz uzyc frezu z lozyskiem. ale nie polecam
              no chyba ze dasz wieksze lozysko i np 1-2mm bedziesz szlifowal recznie. frezarka nie bedzie idealnie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                mozesz uzyc frezu z lozyskiem. ale nie polecam
                no chyba ze dasz wieksze lozysko i np 1-2mm bedziesz szlifowal recznie. frezarka nie bedzie idealnie :P
                Eh, to szkoda, a juz myslałęm że to dobry patent bedzie. 2mm to sobie nożykiem wycinam )

Czyli płyty tez nie zrównam frezarką?? Czy może da radę? Bo jak nie to będę musiał zapieprzać z nią tam gdzie kupowałem, aby mi przycieli za dyszke.

Zamieszczam foto poglądowe, bo nie wiem czy jasno sie wypowiedziałem. Chodzi o sklejenie dwóch płyt, podczas gdy brzeg jednej nie jest równy - jak na zdjęiu. Nie mogę tego ręcznie równo wyszlifować, jak bym nie ustawiał. Tak więc myślałem że może frezrką to załatwię, bo jak nie to będę musaił iść jka małe dziecko, do Pana aby wyrównał zabawkę :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                  2mm to sobie nożykiem wycinam
                  nożyczkami dobrze się obcina

Zamieszczone przez paldo
                  Czyli płyty tez nie zrównam frezarką?
                  mdf wyrównasz, a na wiórową szkoda frezu bo się przytępi

Skomentuj

funiax1, mi nie pasują nożyszki, bo fornir potrafi peknąć i np. odejść trochę za dużo, dla tego wole nożyk. Zresztą szybciej.

Mówisz że mdf wyrównam... hmm, no to by było spoko. Ale wyjdzie mi idealnie równo jak na pile?

Myślałem żeby to tak zrobić :

Zółty kolor to płyta ktorą tne, szary to taka sama plyta przylożona aby frezarka równo szła (tylko nie weim czym ją moge przyczepić bez dziurawienia, ścisków nie mam), no a czarny frezarka. Myślicie że pójdzie?

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                      idealnie równo jak na pile?
                      tak, prowadnica z listewki równej lub płyty i wychodzi idealnie

Skomentuj

Jeżeli tylko dobrze ściśniesz dwie płyty ściskami tak, żeby się ni poruszyły podczas frezowania, to będzie idealnie, ja w podobny sposób wyciąłem profile do standów pod monitory.

Skomentuj

marko3T, który rakoll wcześniej używałeś do fornirowania?

Skomentuj

kombo, rakoll, wikol nie są zbyt dobre, zbyt duża jest w nich zawartość wody, ja używam pattex expres bardzo cienką warstwą na jedną powierzchnię i wychodzi pięknie, na gorąco żelazkiem oczywiście.

Skomentuj

funiax1 a bez żelazka próbowałeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                Zamieszczone przez nowy1
                                ale fornirują kolumny czy tylko płyty ?
                                :?:
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

funiax1, wiem bo już 2 razy fornirowałem momentem/patexem ale chcę spróbować zrobić to 'po stolarsku' bo moment to nie klej do drewna i sam też widze wady momentu, które wymienił marko.

[ Dodano: 2010-02-02, 00:08 ]
                                  lklukasz, raczej wątpię bo jak pod prasę włoży się kolumnę to za dużo może z niej nie zostać, ale zawsze można wysłać maila i się zapytać.

Skomentuj

to fajnie i szybko było by kupić już ofornirowaną płytę. A później ją pociąć i podfryzować pod kątem 45st. A później je po prostu skleić. Była ostatnio taka konstrukcja u nas na forum. Frez 45st, fornir a dopiero klejenie.
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                      Czyli płyty tez nie zrównam frezarką?? Czy może da radę?
                                      oczywiscie ze da rade. w/w frez z lozyskiem i idealnie wyrownujesz obudowe (lub luzne plyty przy wykozystaniu innej plyty jako linijki)

Zamieszczone przez funiax1
                                      mdf wyrównasz, a na wiórową szkoda frezu bo się przytępi
                                      bez przesady

Zamieszczone przez paldo
                                      funiax1, mi nie pasują nożyszki, bo fornir potrafi peknąć i np. odejść trochę za dużo, dla tego wole nożyk. Zresztą szybciej.
                                      bo trzeba miec "stare" nozyczki z luzem. wtedy ladnie sie tnie

Zamieszczone przez paldo
                                      Ale wyjdzie mi idealnie równo jak na pile?
                                      to zalezy od plyty linijki. jak to bedzie rowny MDF to wyjdzie rowno. od wiorowki potrafi wyjsci pofalowane

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        paldo napisał/a
                                        Ale wyjdzie mi idealnie równo jak na pile?
                                        to zalezy od plyty linijki. jak to bedzie rowny MDF to wyjdzie rowno. od wiorowki potrafi wyjsci pofalowane
                                        Nie no, mam równo wycięty mdf. Tak więc zabieram się za frezowanie, jak tylko dorwe frezarke od Takero :razz:

Eh, najgorzej że ściski trzeba tez wykombinować. Chyba że macie jakiś pomysł bez ścisków? Chociaż chyba nic się nie wymyśli :cry: (przebić nie mogę bo jest fornir)

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                                          marko3T, który rakoll wcześniej używałeś do fornirowania
                                          Wcześniej używałem Rakoll 25, to że zawiera wode w niczym nie przeszkadza, kompletnie. Woda odparowuje , tak jak rozpuszczalniki które są w momencie.

Zastanówcie sie panowie czy gdyby woda w Rakollu przeszkadzała, to był by to klej stosowany przez stolarzy, przeciez to jest klej dedykowany do drewna.

Co do Drewno-Luxu to watpie żeby fornirowali kolumny, sklejone skrzynki, pewnie korzystają z prasy, a tam wrzucić skrzynke może być cieżko.

Do obcinania naddatków forniru używa sie freza z łozyskiem i frezarki, ja używam takiej
                                          http://www.allegro.pl/item903381983_...w_brzesko.html

Skomentuj

Czaruję...
                                          X