Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mechanizm forum, błędy, propozycje zmian itp.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja nie wiem poco tyle biadolenia o tym phpBB. Każdy kto miał okazję się z nim zetknąć od środka, a nie tylko od strony użytkowej będzie tego samego zdania co Quester.
    Ja też swego czasu bawiłem się dość intensywnie phpBB, jego główną zaletą jest to, że za DARMO mamy w miarę fajne forum. Ale niestety nie jest to ideał. Przy problemach przeciążeniowych często lubi się posypać.

Wystarczą 83 osoby po 10 zł i temat zamknięty. Patrząc na ilość osób, które odwiedza to forum, bo już nie wspominam o wszystkich zarejestrowanych to nie jest to jakaś wygórowana liczba i kwota.

Skomentuj

a czy nie lepiej zrobić listę osób chętnych do pieniężnej pomocy?
      Bo patrząc z psychologicznego punktu, ludzie którzy mają skłonność do wpłaty tych pieniążków mogą mimo to nie wpłacić ich, bo obawiają się, że ich wysiłek (czyt. pieniądze) nie zostaną prawidłowo wykorzystane (czyt. nie będzie nowego systemu) bo nie uzbiera się odpowiednia suma.
      Ja sam myślę podobnie, z chęcią pomogę jak naprawdę stanie ten vBulletin

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
        mogą mimo to nie wpłacić ich, bo obawiają się, że ich wysiłek (czyt. pieniądze) nie zostaną prawidłowo wykorzystane
        Proponuję przeczytać zasady z pierwszego postu ( zwróć uwagę na punkt 4 w całości, a szczególnie na podpunkt c )

Skomentuj

To, że ktoś wpłaci to jego sprawa, a nowy skrypt na pewno będzie, bazę da się przerobić, wszystko da się tam zrobić.
          Miałem do czynienia i z phpBB i z vB, oczywiście vB jest lepsze, bezpieczniejsze, ale co za tym idzie, cięższe w obsłudze.

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk
            darmowe nie oznacza wcale dziurawe
            Niestety w znakomitej większości przypadków to równoważniki. Wcale nie tak łatwo znaleźć dobry pod względem użytkowym, bezpieczny oraz dobrze zoptymalizowany, a do tego wszystkiego jeszcze darmowy system portalowy.

Skomentuj

Na portal Dupal ? vBulletin ma dużo bardziej zaawansowane opcje, lepszy edytor postów, szukajke, PW etc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                dymeq, wybacz mi brutalną szczerość, ale pitolisz jak potłuczony.
                Poczytaj o tym jak się obecnie rejestruje boty na forach (zrobienie skutecznego zabezpieczenia to nie 5 minut - gdyby tak było to już dawno bym to zrobił - każdy kto wierzy w 100% skuteczność zabezpieczeń przed botami to naiwniak)
                Na moim forum rejestrowało się mniej więcej 5 botów dziennie, pisały mniej więcej 10 postów dziennie. Jakoś od miesiąca nie ma na moim forum ani jednego bota.

Zabezpieczenie polega na zrobieniu dodatkowego pola w rejestracji gdzie należy odpowiedzieć na proste pytanie. tego boty nie potrafią i nie nauczą się nigdy.

Co do przeciążeń - nigdy nie zauważyłem tego. Dużo większe fora stoją na phpbb i nie nażekają. Np elektroda i wiele wiele innych

Zamieszczone przez Quester
                Obecnie moje wydatki na diyaudio.pl grubo przekraczają 1000 zł rocznie i na więcej mnie niestety nie stać.
                Matko i córko, to jaki ty masz serwer skoro na utrzymanie forum bulisz 1000zł ...

Skomentuj

Quester

to jest polska !!!

zrób ludziom dobrze ,a oni obrobią ci dupę

Tzn chcesz zmienić na lepszy płatny skrypt a, za chwile się dowiadujesz że , masz za drogi serwer nie umiesz prowadzić forum itp .

Ale nikt już nie pamięta że ,sami zaproponowali zmianę mechanizm .Nie wspomnę o tym

że było dużo deklaracji finasowych.

Mówię ci daj sobie spokój

Skomentuj

dymeq moze pokazesz nam swoje forum :?:

Skomentuj

Panowie, ci którzy myślą, że wystarczy dać skrypt żeby zablokować boty wystarczy mylicie się, same boty nic tutaj nie zrobią można je kasować dać Bana i po sprawie.

Tutaj rozchodzi się o bezpieczeństwo forum, (całej bazy danych), Quester chce przed kolejnymi atakami zapobiec, niestety ale w tej kwestii Przemo, jest słabe jeśli wejdzie ktoś kto będzie chciał narobić szkód toto zrobi.

Kolejna sprawa to jak już Q pisał chodzi o PW, wyszukiwarkę, jak narazię działa strasznie wolno, a czasami w ogóle i taki jest w tym wszystkim cel, aby usprawnić mechanizm forum.

Zamieszczone przez nowy1
                      Tzn chcesz zmienić na lepszy płatny skrypt a, za chwile się dowiadujesz że , masz za drogi serwer nie umiesz prowadzić forum itp .

Ale nikt już nie pamięta że ,sami zaproponowali zmianę mechanizm .Nie wspomnę o tym
                      Tak jest za każdym razem jak już dojdzie do czegoś, to już nagle nie ma chętnych.

Skomentuj

No nie....

Jakież prawdziwe to powiedzenie "Gdzie Polaków dwóch, tam trzy zdania..."

Jak mnie irytuje taki tok dyskusji, która jest pozbawiona rzeczowych argumentów!
                        Quester, jak będziesz miał wystarczającą ilość pieniędzy ze zbiórki, to proponowałbym zmienić silnik forum bez zbędnej dyskusji. Skoro to proponujesz to dla mnie znaczy, że czemuś to służy i będzie z tego jakaś korzyść.
                        Ktoś tu jest informatykiem? To proponuję wolontariat na rzecz forum w miejsce wypowiedzi bez wartości. Pomimo, iż forum to miejsce nieskrępowanych wypowiedzi, to niech będą one rzeczowe.
                        Proszę...

Skomentuj

Proponuję zrobić ankietę z wyborem kwoty jaką dana osoba jest w stanie przeznaczyć na nowy mechanizm forum. Wtedy orientacyjnie będzie można określić jaką sumę pieniędzy uda się zebrać. Jeśli to będzie mniej niż połowa potrzebnych pieniędzy to wtedy będziemy się zastanawiać co dalej.

Skomentuj

Nie sądzę, aby ta wiedza była Questerowi potrzebna.
                            Prowadzę małe zamknięte forum i w takich sprawach jak zbiórka nie potrzeba głosowania, załatwiam to podobnie u siebie.
                            Zasady są jasno kreślone tutaj przez Questera, pozostaje jedynie wpłacać pieniążki i czekać kilka dni na werdykt po podsumowaniu przelewów.

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
                              Panowie, ci którzy myślą, że wystarczy dać skrypt żeby zablokować boty wystarczy mylicie się, same boty nic tutaj nie zrobią można je kasować dać Bana i po sprawie.

Tutaj rozchodzi się o bezpieczeństwo forum, (całej bazy danych), Quester chce przed kolejnymi atakami zapobiec, niestety ale w tej kwestii Przemo, jest słabe jeśli wejdzie ktoś kto będzie chciał narobić szkód toto zrobi.
                              Oczywiście, sam kręciłem się w takim gronie, i to nie trwało długo, żeby wbić się na forum i zostawić tylko napis HACKED BY XXX

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222
                                dymeq moze pokazesz nam swoje forum :?:
                                www.drumbass.com.pl

Zamieszczone przez nowy1
                                za chwile się dowiadujesz że , masz za drogi serwer nie umiesz prowadzić forum itp .
                                Gdzie napisałem, że Quester nie umie prowadzić forum? Słucham, co mi jeszcze wmówisz?

Jeśli Guester płaci rocznie 1tyś za serwer gdzie leży tylko forum to faktycznie za dużo.

Boty można kasować i kasować, te pojawiają się zawsze. Prosty skrypt załatwia sprawę, gdyż bot to bot i nie MYŚLI

Jeśli macie inne powody do zmiany skryptu - jak tam sobie chcecie, nie naskakujcie na mnie. Ktoś mi tylko tutaj napisał, że boty. A boty to sprawa banalna do zlikwidowania. I tyle w temacie.

Skomentuj

Nie rozumiem po co cała ta dyskusja.
                                  Jeszcze nie tak dawno w tym temacie: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...er=asc&start=0 sami domagaliście się zmiany mechanizmu, proponując Quester'owi pomoc finansową i nie tylko. Teraz kiedy admin ma czas aby się z tym uporać nagle najeżdżacie na Niego, że to bezsensowne.

Skomentuj

Jak dla mnie bardzo sensowne i mój wkład finansowy w zmianę też będzie :) Jak tylko będę mógł robić przelewy z konta, czyli pewnie jutro :)
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Boty to raz, ale forum nie jest zabezpieczone przed włamaniem się kogoś kto zna się na rzeczy...
                                      Włamanie, skopiowanie bazy, zostawienie po sobie jednego wielkiego burdelu to dla kogoś takiego raczej pestka...

Skomentuj

Czemu wy właściwie na mnie naskakujecie? Dlatego, że napisałem, że zabezpieczenie na boty to 5min roboty i wyraziłem swoje zdanie na temat tego, że phpBB jest bezpieczne ? Znam ten skrypt dosyć dobrze i uważam, że modyfikacja przema jest bezpieczna (ogromne fora stoją właśnie na phpBB), nawet dla serwerów modyfikacja przema jest mniej obciążająca. Jeśli chcecie zmieniać skrypt - okej. Ale nie rozumiem jeszcze czemu utrzymanie diyaudio.pl kosztuje aż 1000zł rocznie

Skomentuj

No właśnie z tym 1000 zł niech się admin wytłumaczy trochę, może da się obniżyć te koszta.

Skomentuj

Czaruję...