Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mechanizm forum, błędy, propozycje zmian itp.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A z czego ma się tłumaczyć...płacisz coś za korzystanie z forum? interesuje Cię ile kosztuje serwer? Ja za swój serwer płacę znacznie większe pieniądze i wiem, że jak się chce porządnie to nie jest kwestia 300zł na home.pl czy na nazwie...ludzie, opanujcie się trochę!!!

Jeśli Q mówi, że ma koszta utrzymania to ja mu wierzę....nigdy nie było żadnych składek na funkcjonowanie forum więc o co się rozchodzi? Macie tony reklam? Lub coś innego na czym Q mógłby zarabiać na koszty? Nie macie, więc odczepcie się. Pamiętam jak był lament ludzi, żeby zmieniać bo był atak, bo forum nie działało przez kilka dni...a teraz się czepiacie...nikt Wam nie każe płacić...utrzymajcie jakiś większy serwis przez rok to pogadamy o kosztach! Chociażby o koszcie codziennego backupu na inny serwer? Za to tez się płaci i zwykle jest to koszt za transfer i za miejsce...więc jeśli nie macie pojęcia o czym piszecie a wasze forum stoi, bez zabezpieczeń itp to się nie wypowiadajacie...albo najpierw się dowiedzcie jakie są realia i dopiero zabierajcie głos....

ehhh....uniosłem się...mają za friko i jeszcze narzekają...
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

diyaudio generuje duży transfer i stąd trzeba troche wyłożyc na serwer. Parę lat temu nim Quester przejął ten portal poprzedni właściciel też już nie chciał ponosić większych kosztów związanych z diyaudio i kończyło się to tym, że miesięczny limit transferu kończył się często po 3 tygodniach od samego przegladania forum! Już wtedy nie było cieżkich załaczników, avatarów itp zamulaczy a ludzi była może 1/3 lub 1/5 tego co teraz.

Zmiany niekiedy są konieczne, niestety

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
        A z czego ma się tłumaczyć...płacisz coś za korzystanie z forum? interesuje Cię ile kosztuje serwer?
        Piszesz, że się nie unosisz a się unosisz... Skoro da się obciąć koszta to czemu ich nie obciąć?

Rozwiązaniem są serwery, które nie mają limitów przesyłu, koszta bez porównania mniejsze

Najprościej będzie teraz zmienić serwer kiedy forum będzie konwertowane do innego skryptu. Są tańsze i wystarczające rozwiązania.

I nie mówicie, że serwery bez limitów ruchu są droższe bo to nie prawda . Na jakim leży diyaduio.pl ??

Skomentuj

Q czytałem twoje zasady. Dalej nawiązując do mojej wypowiedzi, czemu tak nie zrobić skoro potem można uniknąć procedury zwracania kosztów? Bo w końcu dążymy do 100% pewności uzyskania wystarczającej sumy. I tak będziesz miał liste, tylko "miej ją" przed zbiórka a nie po zbiórce. Dobre argumenty myślę :wink:

nowy1 daruj sobie...

i jeszcze połowa ludzi komentuje siebie nawzajem a nie sprawę tematu...

Skomentuj

El_liero, ale powiedz mi po Ci ta lista, a tym bardziej ankieta?
            Będziesz teraz robił listę, później czekał na wpłaty, bo komuś zawsze coś wyskoczy, później jeszcze ktoś w między czasie zrezygnuje i tak w koło Macieju. Nigdy nie będziesz pewny na 100%.
            Chcesz zmiany wpłać te parę złotych i po problemie, nie wyjdzie to Quester Ci odeśle te pieniądze (tym się nie martw, to będzie jedynie dodatkowa praca dla Questera niestety w tym wypadku, skoro chce się tego podjąć to w czym problem?). Czy to jest takie trudne do pojęcia ? Zasady są jasne. Nie chcesz zmiany, albo nie masz kasy to nie mąć.

Gdyby nie takie posty nie trzeba by było się komentować na wzajem. Temat dotyczy określonej ścisłej rzeczy.
            Lepiej by było gdybyście pisali w tym topicu, kto wpłacił, większy pożytek by był. Przy okazji realna lista tworzyłaby się mimochodem.

[ Dodano: 2010-04-27, 01:10 ]
            Nasunęła mi się jedynie taka propozycja. Skoro mam być zachowana anonimowość wpłacających to można by w formie ogłoszenia wyświetlić, tak żeby od razu po wejściu na forum było widoczne - procentowy wyznacznik zebranych pieniędzy w stosunku do potrzebnej kwoty. Zawsze była by to jakaś mobilizacja dla niezdecydowanych użytkowników, szczególnie gdy już będzie brakowało paru procent.

Skomentuj

dymeq, poczytaj człowieku o botach i sposobie ich rejestrowania i nie kompromituj się już więcej Podpowiem: chodzi mi o ludzkie wspomaganie botów niwelujące brak procesu myślowego u bota, a obecnie nagminnie stosowane - jest wiele artykułów na ten temat w sieci, ale Tobie nawet nie chciało się poczytać, a próbujesz wmawiać, że idealny bot-stop jest taki prosty - uświadom sobie, że coś takiego nie istnieje od 2 lat (!!!) właśnie ze względu na włączenie zasobów ludzkich do procesu wspomagania botów. Nawet nie zajrzałeś na forum Przema (Autora modyfikacji phpBB na której stoi diyaudio), a jest tam kilkudziesięciostronicowy wątek na ten temat. Dowiodłeś jedynie, że nie śledzisz tego co się dzieje na rynku "przeszkadzaczy" internetowych" i nielegalnych reklam. Myślę, że w tym temacie nie będziesz moim mentorem jeszcze długo. Na przyszłość weryfikuj swoją wiedzę, zanim zaczniesz próbować brylować w temacie Pogadamy jak Twoje forum będzie miało z 5 tys. (miast 150) zarejestrowanych Userów i będzie miało zaindeksowane w wyszukiwarkach co najmniej połowę liczby podstron, które ma zindeksowane diyaudio.
              Co do przeciążeń to poczytaj o serwerach dedykowanych i nie zawracaj już głowy rzekomą fantastyczną wydajnością skryptu phpBB by Przemo. Gdyby nasze forum leżało na serwie dedykowanym to nie mielibyśmy problemu z wydajnością. Po raz kolejny zadaję pytanie (tym razem Tobie): stać Cię na parę tysi rocznie za dedykowany serw ? Nie obrażę się jeśli zasponsorujesz takowy dla diyaudio

Z kosztów utrzymania nie zamierzam się nikomu tłumaczyć, bo z własnej kieszeni na to łóżę i NIGDY od nikogo nie wziąłem grosza na ten cel - bulę z własnej kiesy i nic nikomu do tego czy jest to 200 zł/rok czy 1000 zł/rok. Zamiast docenić fakt, że macie zupełnie darmowe forum generujące gigantyczny transfer dzienny z wszelkimi możliwymi zabezpieczeniami dodatkowymi, m.in. backupem co 12 godzin na niezależnych serwerach z przechowywaniem kilku kopii wg chronologii backupów to biadolicie jak strasznie drogo - nie wasze pieniądze więc z łaski swojej nie zaglądajcie mi do portfela.

Zamieszczone przez dymeq
              nie rozumiem jeszcze czemu utrzymanie diyaudio.pl kosztuje aż 1000zł rocznie
              Kiedyś to może zrozumiesz - nie będę pisał o tym elaboratów. Jeśli sądzisz, że serwer z nieograniczonym transferem jest lekiem na koszty utrzymania to niestety jeszcze dużo musisz się nauczyć w tej materii.

Zamieszczone przez dymeq
              Najprościej będzie teraz zmienić serwer kiedy forum będzie konwertowane do innego skryptu.
              Szczerze mówiąc drażni mnie Twój sposób podejścia do tematu, bo nie masz wystarczającej wiedzy by wyrokować, a jednak autorytatywnie głosisz swoje tezy jako pewniki. Z mojej strony EOD - szkoda moich nerwów.

nonameplum, zaproponowałem jedynie nie ujawnianie wysokości wpłat, natomiast uważam, że wszystkim wpłacającym na przedmiotowy cel trzeba podziękować w szczególny sposób dlatego nie zamierzam ukrywać ich nicków - wprost przeciwnie ! Zamierzam zrobić listę tych osób po to właśnie by złożyć im podziękowania za pomoc w osiągnięciu (jak mi się do tego pory wydawało) wspólnego celu. Procentowy wskaźnik w ogłoszeniu - świetny pomysł ! Jutro się pojawi :)

Na koniec: cieszę się, że na naszym forum są ludzie, którzy potrafią nie krytykować bezsensownie ale wręcz wesprzeć choćby dobrym słowem - doceniam to Panowie !
              Wszystkich głośno krytykujących pytam: czemu milczeliście, gdy poprzednio na ten temat toczyła się żarliwa dyskusja włącznie z deklaracjami dobrowolnych wpłat ? Przykro mi to pisać, ale nowy1 ma rację - przy niektórych z Was odechciewa się mi się robić cokolwiek dla tego forum - na Wasze szczęście przeważają na tym forum ludzie, dla których warto się poświęcić.

Po raz kolejny proszę: nie chcesz pomóc to przynajmniej nie przeszkadzaj :!:

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                El_liero, ale powiedz mi po Ci ta lista, a tym bardziej ankieta?
                jaka ankieta? Lista tak. Szukam sposobu do zmotywowania ludzi, przeczytaj proszę mój pierwszy post na poprzedniej stronie. Ty też widze dobrze myślisz, pomysł ze wskaźnikiem. Ino, że mnie nikt nie popiera... to po prostu zacznę działać :smile:

Skomentuj

Listę osób można traktować jako mini Hall of Fame DiyAudio.pl :)

Skomentuj

wpłata napewno bedzie jak dostane pieniażki!Niektóre wypowiedzi tutaj sa załosne jak mówi Q niechecsz nie pomagaj!mi to forum pomogło wiele razy zaoszczedzic sporo grosza wiec teraz ja pomoge w usprawnieni tego to własnie forum!

Skomentuj

skrypt do konwersji z phpBB bodaje dostaje sie po zakupie vB, chyba bylo cos takiego

btw. Q napisz ile GB danych miesiecznie generuje to forum, to raczej nie tajemnica,
                      pytam z ciekawosci

Skomentuj

Quester, kasa poszła
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

tom3kk transfer dzienny znacznie przekracza 1GB.

Skomentuj

Dałbym nawet 100zł ale najpierw musielibyście mi wyzerować ostrzeżenia :mrgreen:

Skomentuj

Quester, rób swoje i nie patrz na laików bo jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają ...

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
                                Dałbym nawet 100zł ale najpierw musielibyście mi wyzerować ostrzeżenia :mrgreen:
                                ROTFL
                                Żałosne...

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                                  Żałosne...
                                  No to macie 100zl mniej.... a może akurat tyle zabraknie?

Skomentuj

Wyznaczam następujące zasady:

1. Wpłaty dobrowolne

No właśnie, a nie odkupowanie sobie ostrzeżeń. W końcu za coś je dostałeś :twisted:

Skomentuj

brencik, dorośnij !

Skomentuj

Quester, a czemu nie ? Moderka będzie sypać warnami a Tobie konto na funkcjonowanie forum będzie się napełniać :twisted: :lol: :lol: . Mam nadzieje, że coś nam "odpalisz" ?? :lol: :lol:

Widzę, że juz połowa drogi osiągnieta, więc zaraz będzie z górki :)

Skomentuj

A ja za to nie rozumiem jak taka powazne strona, najwiekszy w Polsce portal diy audio nie porafi sam na siebie zarobic i jeszcze dac zyski...
                                          To zwykla strona kumpla o rybach i ptaszkach zarabia miesiecznie na siebie 20tys zl...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X