nie wydaje wam sie ze forum jest mniej przejrzyste ? mam na mysli styl
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mechanizm forum, błędy, propozycje zmian itp.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez hermes Zobacz postaMa być zmieniony styl z czasem
Skomentuj
-
Pawel S.
wg mnie biale tlo nie sprzyja czytelnosci forum :???:
wole jednak ciemniejsze tlo - przyjemniej sie przeglada
Popieram - ciemniejsze tło nie jest tak natarczywe i męczące dla oczu. Oczywiście nie chodzi tutaj o zmiane koloru na całkiem ciemny tylko o "złamanie" tej bieli w kierunku jakiegoś ciepłego (koniecznie ciepłego) odcienia. Jeśli chodzi o samą kolorystykę szaro-niebieską jak dla mnie bardzo OK (choć odcień tła wcale nie musi się w niej zawierać).
Skomentuj
-
No tak, jest złamana biel ale i tak jest bardzo jasna i w sumie zimna. Myślę, że taki kolor jak ma ten pasek pod wiadomością (ten z gwiazdką i trójkątem po lewej i opcjami odpowiedzi po prawej) byłby OK - a ten pasek trochę ciemniejszy. Przecież chyba pamiętacie jeszcze szarości ze starego silnika
Ale to już i tak tylko zwykła kosmetyka.
Skomentuj
-
osobiście to zaczął bym od rozdzielania postów tj. tak jak na innych forach albo tak jak było na tym - dawniejszym (chyba bo już nie pamiętam dobrze ;p )
Jeden post - np. Jasny/pastelowy żółty/ kremowy / beżowy... (załamana biel jak napisał dabyl)
Drugi post - to co wyżej tylko że lekko ciemniejszy (dla odróżnienia.....)
i tak na zmianę
BTW: dobrze by też było gdyby posty tego samego usera będące jeden pod drugim były tego samego "koloru" - tylko nie wiem czy to już jest możliwe do zrobienia....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postawidzę następny problem
do jednego posta nie można dodać więcej niż 4 zdjęcia (linki do zdjęć)
Skomentuj
-
1. Zbyt jasna kolorystyka jak dla mnie j.w. bialy razi w oczy mozna by to stonowac
2. Pasek daty nad postami. Nie rozumiem w ogole tego layoutu - po co najmniej wazna informacje pakowac w najwidoczniejsze miejsce? Ciemne, niebieskie paski przyciagaja wzrok i zmniejszaja czytelnosc.
3. Podpis pod postem... na poprzednim forum ustalona byla mala czcionka i w dodatku bodajrze szara a nie czarna. Teraz miesza sie z trescia posta i zajmuje niepotrzebnie duzo miejsca np taki podpis pawla...
4. Stopka. Nawalone pseudofunkjonalnosci. Kto tego uzyje :P ?
- co kogo obchodzi kto przegalda dany temat ?
- podobne watki ? dla poczatkujacych ? od tego jest wyszukiwarka...
- tagi dla tematu ?? po co ?
- uprawnienia, to ze byly wczesniej to nie znaczyze nie mozna wywalic bo kto to czyta ?
Do tego wszystko jest pisane duzymi czionkami i zajmuje mnostwo miejsca... + transfer
Na samym dole informacja o buletinie ? Nie rozumiem przeciez mamy licencje to chyba nie ma wymogu stosowania informacji o silniku? Tak sie robi w freewarowych phpbb itd...
I po co komu data na dole strony :)
5. Uwagi cudnego. Zgadzam sie z wiekszoscia natomiast Quester odbijasz je jak pileczki pingpongowe...
"duzy natlok, duzo mozliwosci" -> "Czego się spodziewałeś po drogim, komercyjnym vB ? Mniejszych możliwości ? "
itp.. sory ale chyba wychodzisz z błędnego założenia. Dostaliśmy mechanizm który coś oferuje. I stawianie forum nie polega na tym żeby wbić userom do głowy ze oni tego wszystkiego chcą, to jest inny system i proszę się przyzwyczajać tylko żeby wybrać z tego to co przydatne. Mam wrażenie ze jak stopka czy nagłówek jest zbudowana przez twórców tak a nie inaczej to będziesz wciskać ludziom na sile ze tak ma być już i koniec. Wiem bo stawiałem kilka forów ze jest to mnóstwo roboty z przerabianiem szablonów podstron, dostosowywania kolorystyki, grzebania w panelu admina i bawieniu się w addony, ale to jest robota admina wiec nie przekreślaj uwag userow tylko weź je pod uwagę ??
6. Przekierowanie po zalogowaniu na forum... to chyba nietrudne a tak ułatwiłoby życie
7. Nagłówek.. niepotrzebne funkcje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez n_omyzs Zobacz posta1. Zbyt jasna kolorystyka jak dla mnie j.w. bialy razi w oczy mozna by to stonowac
2. Pasek daty nad postami. Nie rozumiem w ogole tego layoutu - po co najmniej wazna informacje pakowac w najwidoczniejsze miejsce? Ciemne, niebieskie paski przyciagaja wzrok i zmniejszaja czytelnosc.
3. Podpis pod postem... na poprzednim forum ustalona byla mala czcionka i w dodatku bodajrze szara a nie czarna. Teraz miesza sie z trescia posta i zajmuje niepotrzebnie duzo miejsca np taki podpis pawla...
4. Stopka. Nawalone pseudofunkjonalnosci. Kto tego uzyje :P ?
- co kogo obchodzi kto przegalda dany temat ?
- podobne watki ? dla poczatkujacych ? od tego jest wyszukiwarka...
- tagi dla tematu ?? po co ?
- uprawnienia, to ze byly wczesniej to nie znaczyze nie mozna wywalic bo kto to czyta ?
Do tego wszystko jest pisane duzymi czionkami i zajmuje mnostwo miejsca... + transfer
Na samym dole informacja o buletinie ? Nie rozumiem przeciez mamy licencje to chyba nie ma wymogu stosowania informacji o silniku? Tak sie robi w freewarowych phpbb itd...
I po co komu data na dole strony :)
5. Uwagi cudnego. Zgadzam sie z wiekszoscia natomiast Quester odbijasz je jak pileczki pingpongowe...
"duzy natlok, duzo mozliwosci" -> "Czego się spodziewałeś po drogim, komercyjnym vB ? Mniejszych możliwości ? "
itp.. sory ale chyba wychodzisz z błędnego założenia. Dostaliśmy mechanizm który coś oferuje. I stawianie forum nie polega na tym żeby wbić userom do głowy ze oni tego wszystkiego chcą, to jest inny system i proszę się przyzwyczajać tylko żeby wybrać z tego to co przydatne. Mam wrażenie ze jak stopka czy nagłówek jest zbudowana przez twórców tak a nie inaczej to będziesz wciskać ludziom na sile ze tak ma być już i koniec. Wiem bo stawiałem kilka forów ze jest to mnóstwo roboty z przerabianiem szablonów podstron, dostosowywania kolorystyki, grzebania w panelu admina i bawieniu się w addony, ale to jest robota admina wiec nie przekreślaj uwag userow tylko weź je pod uwagę ??
6. Przekierowanie po zalogowaniu na forum... to chyba nietrudne a tak ułatwiłoby życie
7. Nagłówek.. niepotrzebne funkcje.
Napiszę zatem krótko: zmiany konfiguracji będą dokonywane zgodnie z Waszymi rozsądnymi oczekiwaniami w marię możliwości, które są dostępne w vBulletinie.
Co do stopki firmowej vBulletin: jak kupujesz telewizor to nie ma na nim producenta ? Jak kupujesz samochód to marka samochodu nie jest oznaczona bo zapłaciłeś za komercyjny produkt ? Nie kompromitujmy się. Zakup niebrandowanej wersji forum to dopłata w wysokości 170$ - warto płacić tyle za brak napisu: "Powered by vBulletin™ Version 4.1.0 Copyright © 2010 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved." ?
Prawda jest taka, że to nie ja wychodzę z błędnego założenia tylko niektórzy Userzy, uważający że nowy, drogi mechaznim oznacza, że wszystko da się w nim zrobić zgodnie z Ich oczekiwaniami.
Na koniec: nieco śmieszy mnie krytyka oparta na przyzwyczajeniach do poprzedniego mechanizmu. Stwierdzenie, że coś jest złe/niepotrzebne/beznadziejne dlatego, że jest inne niż w phpBB to nieporozumienie.
Przed zmianą podawałem linki do for opartych o mechanizm vB, a mimo to dotowaliście tę zmianę... a teraz lament jak bardzo beznadziejnie jest na vB...
Jeśli chodzi o kolorystykę to pewnie ulegnie ona zmianie, ale na razie polecam podobnie jak bart nauczyć się regulować poprawnie monitor i/lub wizytę u okulisty... nie sądzę byście mieli bardziej "sfatygowany" wzrok niż ja, który jestem starszy niż 80% Userów tego forum, a jakoś nie mam problemu z czytaniem treści i oczy mnie nie bolą nawet po dłuższym czasie czytania diyaudio.
P.S. Żeby nie było błędnych posądzeń: oczywiście niektóre z wymienionych w cytacie wad zostanie skorygowana, bo (primo) uważam je za istotne i (secundo) mechanizm umozliwia takie zmiany konfiguracyjne.
P.P.S. Proponuję niektórym zapoznać się z treścią umowy licencyjnej (jest ogólnie dostępna).
Skomentuj
-
Informacja- System tagowania wpisów został wyłączony.
- Info o przeglądających temat/forum zostało wyłączone.
- Ramkę z uprawnieniami osoby nadwrażliwe mogą sobie zwinąć klikając malutką ikonkę w prawym górnym rogu ramki.
Ramka z podobnymi tematami zostanie w niezmienionej postaci z oczywistych powodów (dla tych, którzy nie dostrzegają tych powodów wyjaśniam, że ramka spełnia stosunkowo ważne funkcje: przede wszystkim ma służyć początkującym Userom i jeśli ktoś tego nie rozumie to już jego problem, po drugie wyświetlenie jej stanowi wielokrotnie mniejsze obciążenie serwera niż działanie mechanizmu wyszukiwarki i po trzecie jest bardzo pomocna przy indeksowaniu w wyszukiwarkach internetowych).
Zamieszczone przez chico Zobacz postaPo pierwsze myślę, że forum wygląda bardzo dobrze a przede wszystkim stoi na profesjonalnym systemie! To, że jest dużo opcji to jest zaleta a nie wada forum. A po drugie dobre jest też jeszcze to w nim, że póki co jest nie ma tylu niepotrzebnych modów ; >
UPDATE:
Przy okazji chciałbym poznać Wasze zdanie na temat zasadności udostępnienia opcji integracji z platformą Facebook. Aby dać Wam lepszy ogląd na to co daje taka integracja włączyłem tę opcję. Jeśli się Wam nie spodoba to po prostu zostanie zdeaktywowana. Jedno jest pewne: jeśli choć część Userów będzie używać integracji z Facebookiem, to popularność diyaudio znacznie wzrośnie :)
Skomentuj
-
Mnie nie boli to, że jest więcej pasków narzędziowych i informacji na forum - kto chce niech korzysta, kto nie chce - wiadomo.
Kolory mnie nie przeszkadzają (naczytałem się już dużo książek na LCD 22cale, teraz czytam na netbooku 10cali; wszystko na białym tle), dużo zależy od jasności minitora - proponuję ją zmniejszyć, albo ustawić w monitorze odpowiedni profil dla przeglądania forum. Niemniej jednak w przyszłości widziałbym nieco ciemniejsze kolory.
Widziałem, że kilka osób pisało o małym przycisku koło nicka - po kliknięciu na Nowe posty/Co nowego - to nie jest odsyłacz do nieprzeczytanych postów w wątku, jeno do ostatniego (Na szczęście nieprzeczytane są wyróżnione niebieską kartką koło daty postu). Tego się zmienić nie da, ale można zmienić, co jak kilka osób powyżej również postulowało, przekierowanie po kliknięciu na nazwę tematu - nie na pierwszą stronę, tylko do pierwszego nieprzeczytanego posta.
Skomentuj
-
Brakuje chyba fukncji offtopic i "wygasnie".
Wygląd postów jest w porządku, można by delikanie zmienic kolorystykę no i zmniejszyć czcionkę podpisu bo sporo miejsca zajmuje.
Najgorszą rzeczą jest przeglądanie tematów forum, ikonki są spore i kolorystyka taka lekko zlewająca się. Przyklejone tematy by mogły być jakoś bardziej odczepione od reszty, a tak to jest wszystko na raz i zlewa się ze spobą.
I jeszcze kolejna rzecz, nie rozumiem oznaczenia gorący temat. Proponuję zmienić żeby nowe posty były oznaczone czerwonym kolorem, jakoś tak mi się z poprzednim forum kojarzy a teraz mi się myli, dodatkowo ten niebieski kolor (nowe posty) jest mało kontrastowy w porównaniu z szarą ikonkąLast edited by scythe1123; 11.12.2010, 11:05.
Skomentuj
Skomentuj