Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AudioShow 2011

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przedstawiam moją pierwszą gwiazdę. Jak zobaczyłem te Avalony Transcendent to od razu humor mi się poprawił bo taką obudowę od dawna planuję w kolejnej konstrukcji. W tym małym pokoju "Children of Sanchez" zabrzmiał bosko. Jakieś fajne wzmacniacze tam mieli. Małe obudowy ale mega kontrola przy dynamicznych przejściach basu. Obok RLS te spodobały mi się najbardziej. Dziś rano posłuchałem też Avalon Time oczywiście znakomicie tylko pracownik w tej dużej sali przeginał z głośnością. Trzeba było prosić o ściszenie.

Time:
    Last edited by KonradRak; 13.11.2011, 21:28.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

panowie, koszalin dojechal do domu
      jak sie troche ogarne to cos napisze

Skomentuj

Druga gwiazda (kolejność przypadkowa :))
        Wilson Audio Sasha. Mały pokoik ale odpowiednia głośność, fajny repertuar. Miły człowiek nawet chętnie puszczał to o co prosiłem. Mógłbym ich słuchać cały dzień. Sara K., Rebecca Pidgeon i ogólnie smooth jazz.

W dużej sali to już była uczta dla uszu. Jak pracownik puścił koncert organowy ... to chyba wybiorę się na jakiś festiwal do Gdańska lub Fromborka. Będzie powód aby odwiedzić kościół

---------- Post dodany o 22:45 ---------- Poprzedni post o 22:27 ----------

Najbrzydsze z dobrze grających.
        Poniżej kolumny dzięki którym poczułem się jak w filharmonii. Człowiek puścił jakąś śpiewaczkę operową to ciary na całym ciele miałem. Muzyka klasyczna chyba barokowa też znakomicie brzmiała. Mnóstwo szczegółów, dynamiczne, głośne ale nie męczące. Niech fachowcy od proaudio wytłumaczą mi jak to możliwe że ta kolumna tak gra bez średniotonowego. Jak nisko ciągnie ta kopułka w tubie ?
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Pogromca byłby zachwycony, stare lekkie papierzaki i obudowa z otworem stratnym na dole.
          Z tego co czytam po forach, to te grajpudla mialy chyba najwiecej zupelnie skrajnych opinii :) Od zachwytow, przez zupelna krytyke. Chyba wszystkich nie da sie zadowolic, poza tym kij tam wie jak gosciu zestroil te stare klamoty :)

Skomentuj

Ja mam nieco odmienne zdanie do tych co tutaj padły nt tego co było dobre a co nie.

Ogólnie tegoroczne AS bazowało na dwóch poważnych mankamentach :
            - wszędzie było za głośno - albo ja jestem przewrażliwiony albo ktoś tu jest głuchy, w każdym razie w większości pokoi było o 6-12dB za głośno. W każdym razie AS w sobotę zakończyłem z niezłym bólem głowy.
            - gramofony , wszechobecne , szumiące, trzeszczące, matowe, grające po prostu słabo ale były prawie w każdym pokoju. Szczytem tego kuriozum była sytuacja w pokoju ESA gdy pan puścił utwór z gramofonu a następnie ten sam do porównania z CD. W połowie utworu ludzie zaczęli masowo wycofywać się z pokoju (my też) co tylko utwierdziło tego pana w opinii o wyższości gramofonu. Oczywiście z CD grało o wiele lepiej, problem tkwił w piekielnie nudnym, niedającym się słuchać 2 raz utworze. W zasadzie były dwa w miarę grające gramofony, pierwszy to ten cyfrowy, drugi to ten u McIntosha.

Naprawdę dobrze grających systemów nie było wiele, wyróżnić można na pewno McIntosha, Wilson'a , Harpię (za głośnio ale potencjał był), i może jeszcze ze 2-3 zestawy się wyróżniały, których nazw teraz nie mogę sobie teraz przypomnieć.

Było też kilka kiepskich systemów, niektóre miały potencjał w głośnikach ale po prostu kolumny były źle zaprojektowane np. wspomniany zestaw na etonach 13'tka + ceramiczny tweeter. Głośniki świetne ale niestety nie grało to na miarę ich możliwości, umiejetnie maskowano to materiałem którego nie znaliśmy ale wystarczyła nasza płyta i już wszystko było jasne.
            Wspomniane też wcześniej kolumny avcona na aurumach są co tylko przeciętne.
            Były "osławione" linie PMC które też nie zachwycały a bas miały bardzo lipny a raczej go nie było tam gdzie powinien być (na ich nieszczęście puścili utwór który znaliśmy i mieliśmy na płycie, wiec porównanie mieliśmy dobre).
            No i oczywiście grajpudła których kiepskości nie da się opisać bo należałoby rozpocząć od potwornie szumiącego i bzyczącego 100Hz przydźwiękiem wzmacniacza oraz strasznie zakłócającego CD, a na marnym, dudniącym, rezonującym na niektórych częstotliwościach średnicy i przejaskrawionym brzmieniu tych kolumn skończyć.

Były też dobre strony ale one nie miały nic wspólnego z prezentacjami w hotelach .

Skomentuj

Bydgoszcz też już w domu. :)

Skomentuj

Z tego co widzialem na zdjeciach to PMC nie pokazal nic wartego uwagi, jedynie te nowe zestawy Twenty, w ktorych nadal uparcie pchaja kiepska Vife. Nic dziwnego, ze basu nie bylo.

Widac, ze kazdy ma zupelnie inny obraz dobrego dzwieku, opinie na forach sa kompletnie rozne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                  Bardzo ładnie grały te Studio 16 hertz. Tylko nie wiem co to za kopułka. To kolumna która zjadła te Xaviany !
                  to są morele

---------- Post dodany o 00:22 ---------- Poprzedni post o 00:17 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  panowie, koszalin dojechal do domu
                  jak sie troche ogarne to cos napisze
                  a ja odwiozłem do autobusu kaszubów... :flapper:
                  właśnie wróciłem

---------- Post dodany o 00:27 ---------- Poprzedni post o 00:22 ----------

Zamieszczone przez bociek14 Zobacz posta
                  Bydgoszcz też już w domu.
                  ty to jak zwykle malo mówny
                  pozdro dla Bydzi...
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam, Chrzanów i okolice już w domach, ok. 22:30 byliśmy na miejscu.

Chciałem jeszcze raz podziękować Marianowi, Bocianowi, Łukaszom, Wojtkowi, Pawłowi, Dekerowi i wszystkim, o których zapomniałem, za organizację i mile spędzony czas :) Było naprawdę super.

Widzimy się pewnie za rok!

Żałuję tylko, że nie poznałem Irka i Yoshiego, ale pewnie jeszcze będę mieć okazję.

Pozdrawiam

Skomentuj

jutro wrzucimy zdjęcia ze spotu :biggrin:
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        Ja mam nieco odmienne zdanie do tych co tutaj padły nt tego co było dobre a co nie.
                        a kiedy i gdzie byles?
                        szukalem i pytalem i nikt ciebie nie widzial... :???:

nie wytrzymam i mimo zmeczenia napisze swoje

opisze to co nas najbardziej interesuje czyli glosniki ktore znamy i ktore mozemy kupic
                        na tych sie glownie skupialem i jak nie potrafilem zidentfikowac zadnego glosnika z kolumny to nie posiwecalem im uwagi

zaczne od najtanszych glosnikow na calym AS
                        wchodzac do pokoju firmy PYLON natrafialismy na doskonale nam znane glosniki TONSILa i... STX!

PYLON PEARL juz widzielismy i niektorzy krytykowali mimo ze nie slyszeli...

ale 3 drogi na "weglowym STXie" byly nowoscia...

tak sie spieszyli z ich montazem ze odwalili niezlego bubla

wszyscy odrazu rozpoznali AWXa na gorze...
                        na dole tez byly przypuszczenia ze to STX ale nikt modelu nie rozpoznal

odwazylem sie wiec i zapytalem obsluge co to za glosniki
                        po chwili zawolali konstruktora kolumn i jak powiedzialem ze widze AWXa to odpowiedzial ze to modyfikowany glosnik...
                        co do GDMa opowiadal bajki o pierscieniach faradaya itp itd czyli dokladnie to samo co nasz Sound Wave robi od dawna
                        GDM podobno zrobiony specjalnie dla nich a GDN jest "dostosowanym" glosnikiem do ich sredniaka - czyli wydaje mi sie ze to jakis produkcyjny woofer z nowymi membranami

gralo to poprawnie i calkiem przyjemnie chociaz czasami zanikal bas - ale obstawiam raczej na akustyke pomieszczenia

sluchalismy moja plyte raz na STX raz na tonsilach
                        tonsile oczywiscie duzo "mniejsze", nie tak detaliczne i niestety bylo slychac wyrazny plastikowy nalot GDNa

ale biorac pod uwage cene kolumn - 1000zl/para jak i ich jakosc wykonania to raczej nikt mnie nie opieprzy jak powiem ze to uczciwa cena jak za takie kolumny

3 drogi to juz koszt 2400zl
                        patrzac na "AWXa" a gorze, na skrzynki jak i na brzmienie rowniez stwierdzilem ze to dobra cena...
                        Last edited by Pawel S.; 14.11.2011, 00:19. Powód: cenzura

Skomentuj

idac po kolei po moich zdjeciach to czepie sie konstrukcji na scanach

nie chodzi mi o dzwiek a o ich wykonanie
                          robiac tak drogie wykonczenie odwalili fuszerke bo wyraznie bylo widac laczenia plyt na obudowie!
                          wyraznie bylo widac ze obudowa to "kanapka" wykonana z grubych formatek
                          a na gorze bylo widac laczenia tych plyt :P

no i tunel tych kolumn z tylu cos nie za proporcjonalny

DRAGON AUDIO

pokoj pelen kolumn i subwooferow pieknie wykonczonych i za rozsadne pieniadze (jak na takie wykonczenie itp itd)

ale glownie interesowaly mnie WAVECOR'y ktore byly w sluchanych monitorach jak i w 3 drogach (woofery to boston acoustic)

monitoryc sluchalem na ich muzyce i bylo wszystko OK chociaz wiele sie nie dowiedzialem
                          ale jak wrocilem do nich z moja plytka to graly juz 3 drogi
                          i tutaj wielkie rozczarowanie
                          wielkie kolumny i smiesznym, malym brzmieniu w dodatku calosc jakby grala za gruba zaslona i to bardzo powsciagliwie
                          porazka :(

przypadkiem zwrocilismy uwage na cos na co nigdy nie patrzalem - odtwarzacz CD
                          mialem zuzyta, porysowana plyte ktora przeskakiwala we wszystkich pokojach tylko nie tutaj!
                          tutaj nawet nie bylo zajakniecia i przeczytalo wszystko ladnie :)

pokoj z "oslawionymi" trianglami o ktorych mowili wszyscy...

od samego poczatku jak ich posluchalem to sie mocno zdziwilem...
                          jeszcze bardziej sie zdziwilem jak wlaczyli te wieksze kolumny
                          wlaczyl znowu male i wielkie oczy jakim basem to gra :o
                          no to pytam kolesia czy one maja jakas korekcje zastosowana? "nie, jest normalnie podlaczone i gra..."

pozniej wrocilismy z moja plytka...
                          pierwszy utwor przeszedl dobrze i dla jaj zazartowalem ze ide poszukac suba... no to facet sam odchylil zaslony ale na srodku. to ja przypadkiem zlapalem za lewa strone i JEST! maly bialy subwoofer!
                          ale nie, prowadzacy twardo zapiera sie ze on jest do tych duzych podlaczony! (gralo mniejszym basem niz te male)
                          zmienilismy utwor i tam juz bylo wyraznie sluchac ze bas dobiega z rogu pomieszczenia

i tak na sam koniec dnia popsulem im prezentacje jak idealnie zestrojony sub potrafi zniknac w pokoju

ale i tak duze wrazenie zrobily na nas modulowe elektroniczne klocki

kazdy kupuje to co potrzebuje i sklada sobie zestaw
                          bardzo fajny pomysl, szkoda ze to jednak kosztuje
                          Last edited by Pawel S.; 14.11.2011, 00:25.

Skomentuj

AUDIO ACADEMY

nie wiem dlaczego postanowili wystawic jeden z najnizszych modeli kolumn

na dole VISATON W170S a na gorze aluminowy seas ktorego bylo WSZEDZIE pelno

biorac pod uwage ze to tani woofer to kolumny spisaly sie dobrze
                            biorac pod uwage przecietna z AS to wypadly slabo

visaton latal jak szalony a bas byl tylko w kilku miejscach pokoju
                            a seas za bardzo cykal

JAG i ich kolumny na seas + (nie rozpoznaje wysokotonowki)

drogie glosniki, ladne obudowy i wkrety!
                            ale przynajmniej wkrecone prosto

---------- Post dodany o 01:30 ---------- Poprzedni post o 01:18 ----------

DLS

ktos wczesniej pisal ze ten pan nic nie wiedzial o glosnikach... a no nie wiedzial bo on wystawial WZMACNIACZE!

ale bas z tych aluminiowych wooferow mnie przerazil
                            wiele 3 droznych kolumn na AS nie gralo takim basem!
                            potega i dosc dobre zejscie...

a pokazuje je poniewaz jak sie dowiedzial UKA sa to nieznacznie zmodyfikowane glosniki z serii scandinavia http://dls.se/en/car/prod.html?produkt=en_699

reszta jutro bo juz sily nie mam

Skomentuj

opisze to co nas najbardziej interesuje czyli glosniki ktore znamy i ktore mozemy kupic
                              Dobrze napisane, to chyba jedyna taka relacja w necie obnażająca niedoskonałości budowy (niby profesjonalnie) wykonanych kolumn.

Skomentuj

Zamieszczone przez colcolcol Zobacz posta
                                obnażająca niedoskonałości budowy (niby profesjonalnie) wykonanych kolumn
                                hehe, ja bym lepiej te wkręty wkręcił

Skomentuj

slepy by je ledpiej wkrecil :P
                                  mam lepsze zdjecia tych wkretow
                                  jak sie ogarne to wkleje
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a kiedy i gdzie byles? szukalem i pytalem i nikt ciebie nie widzial...

Poszedłem od tyłu czyli Kyriad i Bristol, obiad, Sobieski. Żeby uniknać tego spędu w Sobieskim i stania w kolejce po bilety. W Sobieskim to jest trochę lipa, typowa masówka.
                                    Widzę, że pojechaliście na AS słuchać kolumn na STX'ach , jakby wam było mało :flapper:

Skomentuj

Ja na wstępie chciałbym wszystkim podziękować za sympatyczne spotkanie zarówno w knajpce jak i w lemonie. Oj będzie co powspominać.
                                      Natomiast co do samej wystawy to mam podobne spostrzeżenia co koledzy. Wiele utworów po prostu nie pokazywało możliwości zestawów, a wystawcy prześcigali się w ustawieniach potencjometru "volume".
                                      Liczyłem na RLS'a. Ich OCTAGONY nie przypadły mi do gustu pod względem wzorniczym, a z przyczyn wyżej wymienionych nie udało mi się wyrobić opinii na temat ich brzmienia.
                                      Małe czerwone pierdzigrajki chciały odnieść sukces calisto RLS'a z poprzedniego roku. No cóż, aby im dorównać musieli uciec się do małego (nazwijmy to po imieniu) oszustwa. Nieładnie.
                                      Fajnie zagrały też konstrukcje 3drożne na 4" głośniczkach. Bardzo pozytywne brzmienie.
                                      Pylon na kolana nie rzucił. Wręcz przeciwnie.
                                      Szerokopasmówki - a jakże, zagrały przednio.
                                      W pokoju "trmex'u" jak zwykle zabawiłem nie co dłużej. No po prostu rozczulam się jak zwykle słuchając flagowców "focala" i "unison research".
                                      Z czego jestem niezmiernie zadowolony:
                                      -że dane mi było bawić się i pogadać z zacną grupką fanatyków DIY,
                                      -poznałem niezmiernie ciekawy zespół (w zasadzie ich płytę) - La Mar Enfortuna (zmysłowy numer La Rosa: http://www.youtube.com/watch?v=hOLRYPzXfGI )
                                      -nabyłem "Fair Of Noise" Wojtka Pilichowskiego.
                                      Last edited by przemo-lukas; 14.11.2011, 08:39.

Skomentuj

Dzięki wszystkim z Lemona i reszcie ekipy,oby takich więcej imprez.

Zanim Bocian prześle mi wszystkie fotki,wklejam kolumny które zrobiły na mnie ogromne wrażenie:

https://picasaweb.google.com/1006539...06338377956946

Nie wiem czy to elektronika czy jakaś ingerencja ze strony wystawcy,ale głębię jakie one wytwarzały była ogromna,tak jak by sala miała ze 50mk. Wchodziłem do tego pokoju kilkukrotnie i za każdym razem było to samo więc to nie kwestia muzyki (niestety nie miałem żadnych swoich płyt). Czy ktoś rozpoznaje jakie głośniki tam siedzą?

Była też najgorsza konstrukcja :) za każdym razem gdy wchodziłem grało tragicznie,nawet w niedzielę zajrzałem do tego pokoju żeby jeszcze raz sprawdzić... nic z tego,porażka dźwiękowa na całej linii. Mowa tu o konstrukcji z maskownicami głośnikowymi ala plaster miodu a pod nim bulpren,jak ktoś ma zdjęcie to niech wklei i sam się wypowie.

Skomentuj

Marian
                                          Special thank you.
                                          Człowiek na prawdę przejęty był organizacją.
                                          Jesteś wielki Marian.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X