Pracownik to nie tylko wynagrodzenie , trzeba mu również zapewnić warunki socjalne w pracy .
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaWymien jakie oscylują w tym przypadku w okolicy 2tys zł
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postajest takie stare przysłowie
kasa szczęścia nie daje .
ale będąc bogatym łatwiej być nieszczęśliwym
Zgadzam się w całej rozciągłości z tym co napisał Racjonalny , uczestniczymy w wyścigu szczurów. Faktem jest, że trudno w nim nie uczestniczyć bo tak ten świat jest obecnie sprytnie skonstruowany ale jest to możliwe, przynajmniej częściowo.
Trzeba zdać sobie sprawę, że obecnie nasze życie kręci się wokół pracowania na rzeczy jakie posiadamy. Nie pracujemy dla siebie ale na ten chłam który kupujemy. Na samochód, na komputer, telewizor, na mieszkanie i setki innych rzeczy które tworzą nasz "standard" życia.
Pracujemy na rzeczy z których nie mamy czas korzystać bo .. pracujemy .. Pracujemy żeby odpocząć bo jak inaczej nazwać "zasłużony" wyjazd wakacyjny na którym idzie kilka a niektórym zamożniejszym kilkanaście tys zł ?
Kupujemy pierwszy samochód i się wydaje jaka to fajna rzecz, będzie można robić weekendowe wypady. Rzeczywistość szybko staje się brutalna, ta droga zabawka służy przez 90% przebiegu na dojazdy do pracy a wypady weekendowe są okazjonalne. Do tego się psuje, traci na wartości, spala potwornie drogie paliwo i pracujemy na to, żeby go naprawiać, tankować i móc dojeżdżać do pracy. Takie absurdy można by mnożyć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaWymien jakie oscylują w tym przypadku w okolicy 2tys zł
Skomentuj
-
Infinity ale to dotyczy calosci podatków płacowych przez jednostkę
Wliczone sa podatki VAT czy od zakupu samochodów 2%
Nie odzwierciedla to kosztow pracy ponoszonych przez pracodawcę
Dolphin ok
Dla przylladowej kwoty 3000zl brutto
Twierdze, ze z tej kwoty dla pracownika zostanie ok 2000zl do przelewuLast edited by lklukasz; 21.01.2014, 12:46.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaInfinity ale to dotyczy calosci podatków płacowych przez jednostkę
Wliczone sa podatki VAT czy od zakupu samochodów 2%
Nie odzwierciedla to kosztow pracy ponoszonych przez pracodawcę
Dolphin ok
Dla przylladowej kwoty 3000zl brutto
http://www.pracuj.pl/kalkulatory/kal...nagrodzen.aspx
Dla 3000 brutto na umowie, koszt pracodawcy to 3618 PLN, netto pracownika to 2162 PLN.
Pracownik dostaje do kieszonki 60% tego ile pracodawca na niego wydaje. 40% kosztu pracodawcy to podatki i ubezpieczenia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzabij Zobacz postaPracownik dostaje do kieszonki 60% tego ile pracodawca na niego wydaje. 40% kosztu pracodawcy to podatki i ubezpieczenia.
ja bym wolal dostac 3000zl do reki a nie 2162zl, a pracodawca woli wydac 3000zl niz 3618zl
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaktos jeszcze sie dziwi dlaczego tyle osob pracuje na czarno?
ja bym wolal dostac 3000zl do reki a nie 2162zl, a pracodawca woli wydac 3000zl niz 3618zl
Skomentuj
-
Dlatego zamiast inwestować w naszych wspaniałomyślnych chlebodawców polskich (specjalnie z małej), zdecydowanie wolę inwestować w normalnie myślącego Norwega. Może i najniższe zarobki dla polskiego murzyna na magazynie, ale jednak z tych 12-13tyś zł/miesięcznie, można spokojnie opłacić wynajem domu o powierzchni 120m2 (ok 3500 zł), ogrzać owy dom, najeść się do syta, eksploatować auto, kupić paliwo za 7,5 zł/L pb98 dojeżdżając 90 km dziennie w jedną stronę do pracy z przeprawą promową, podróżowąć czy inne przyjemności i jeszcze coś odłożyć w skarpetę.
Zgadzam się również co do tego, że pracujemy wyłącznie na te podstawy + przyjemności, ale nie rozumiem kupowania czegoś na zasadzie bo to modne, nowe itd. Wystarczy spojrzeć na to co się dzisiaj dzieje. Na komunie trzeba wyskoczyć z quada czy dobrych laptopów, żeby nowe simsy chodziły, najlepiej w HD. Kiedyś dziecko cieszyło się z zegarka a w ramach żartu chrześnicy sam na komunię dałem zegarek, który ja dostałem... odczekałem chwilę na reakcję wszystkich po czym wyjąłem nie kiepski nowy tablet motoroli. Żart się oczywiście udał a chrześnica do dnia dzisiejszego nie czuje jakiejś nienawiści do mnie
Co do głównego wątku, pracując w PL, nie ukrywam wcale trzeba było solidnie okradać pracodawcę, aby dobrze na tym wyjść. Ot tyle w temacie.Last edited by Sunny; 21.01.2014, 13:47.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaPrawdę mówiąc też bym wolał tak pracować. Jedyne z czego korzystamy będąc zatrudnionym legalnie to chorobowe które można sobie opłacić samemu prywatnie. A w ZUS i emeryturę to tylko naiwni juz chyba tylko wierzą
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaale będąc bogatym łatwiej być nieszczęśliwym
I po roku był bym nieszczęśliwy bo nie miał bym czym się bawić
Skomentuj
Skomentuj