Ja się zastanawiam nad Maya U5 żeby poprawić odtwarzanie z dwóch lapków z realtekiem. Jak myślicie, będzie słychać różnicę?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Myślę że nie ma co czekać do niedzieli na moją opinię :)
Pacjent:
Specyfikacja techniczna:
Przetworniki cyfrowo-analogowe: Wolfson WM8742
Pasmo przenoszenia: 20 Hz – 20 kHz (+/-0,1 dB)
Całkowite zniekształcenia harmoniczne (THD/1 kHz/0 dBFs):
Stosunek sygnał/szum: -113 dB
Całkowity jitter skorelowany:
Przesłuch międzykanałowy (1 kHz): < -130 dB
Impedancja wyjściowa:
Maksymalny poziom sygnału wyjściowego: 2,3 V rms
Długość słowa sygnału wejściowego: 16-24 bitów
Częstotliwość próbkowania sygnału wejściowego: 32 kHz, 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 192 kHz
Maksymalny pobór mocy: 5 W
Wymiary (H x W x D): 46 x 106 x 130 mm
Waga: 0,5 kg
Strona producenta:
http://www.cambridge-audio.info/dac-magic-100/
Moja subiektywna ocena dźwięku:
Zacznijmy od basu. Schodzi nisko bez dwóch zdań, tąpnięcia w grach czy uderzenia dużych bębnów perkusji słychać konkretnie :) W zakresie basu brakuje nieco energii w wyższym podzakresie, minimalnie ale jednak. Średnica jest odrobinę ocieplona, góra potrafi uderzyć ilością szczegółów. Na niektórych nagraniach słychać mnóstwo powietrza wokół instrumentów. Fajne jest to ze ten dźwięk jest ciągły, góra wynika ze średnicy i te dwa elementy pasują do siebie charakterem. Przestrzeń jest kreślona między kolumnami i raczej nie wychodzi w prawo bądź w lewo. Za to sporo dzieje się wgłąb, scena w tym kierunku nakreślona jest solidnie. Słabe nagrania będą słabe, natomiast te wysokiej próby zostaną pokazane na odpowiednim poziomie. W jednym zdaniu jest to bardzo przyjemnie brzmiący DAC :)
Użyte nagrania:
Jack White - Full Annex Unstaged Show, The Raconteurs - Live at Montreux, Great Performances - ''Hugh Laurie Let Them Talk -- A Celebration of New Orleans Blues, Jake Bugg - Shangri La, Tom Waits - The Heart Of Saturday Night, The Smashing Pumpkins - Mellon Collie and the Infinite Sadness. Do tego dochodzi krótki test w Far Cry3 oraz Brothers in Arms - Hell's Highway
Użyty sprzęt:
Wzmacniacz BG1 by borys, kolumny na Seasach W18E001 i T25CF002, odtwarzacz CD Arcam CD17
Uwagi:
Instalacja sterowników odbyła się bez problemów. Tutaj mamy dwie opcje: system sam zainstaluje sterowniki albo zainstalujemy sterowniki producenta. W tym drugim przypadku należy się tylko upewnić w jakim trybie pracuje kontroler USB wewnątrz DACa ponieważ sterowniki producenta można zainstalować tylko i wyłącznie gdy urządzenie pracuje w trybie USB 2.0. Urządzonko trzeba dać w tryb Standby, nacisnąć i przytrzymać przycisk Source a następnie uruchomić ponownie urządzenie. Na chwilę zapali się dioda S/P DIF 2 sygnalizująca pracę w trybie USB 2.0. W zasadzie sprzętu można używać bez sterowników producenta jeśli nie potrzebny nam jest tryb 192 kHz.
Do DACa dołączony jest dość krótki przewód USB, brakuje trybów 24 bit/88,2 kHz, 16 bit/176,4 kHz i 24 bit/176,4 kHz. Dołączony zasilacz nie sprawia wrażenia solidnego.
Niestety nie mam innego DACa do porównania. Na pytanie czy warto wydać ok 1350 zł na to urządzenie każdy musi sam sobie odpowiedzieć.Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Zamieszczone przez infinity Zobacz postaZa to AS nie działa, przynajmniej mnie. wrrr
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaCzy pobierał ktoś coś z chomikuj.pl wysyłając smsa? Działa to?Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaPany, jest osobny wątek o filmach z Youtube i podobnych, myślę że moglibyście tam powymieniać się ciekawostkami :)
Skomentuj
Skomentuj