Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    zlozenie tej pojemnosci z 100, 47 i 8,2 wyjdzie lacznie 130zl na 2 kolumny, tragedii nie ma
    Wolał bym dołożyć do głośnika lub czegoś innego, niż dawać takie kondy tam gdzie nie są potrzebne przy tak tanich głośnikach.
    Zanim ten kond straci swoją pojemność to zdążysz zmienić głośniki na lepsze.
    Chcąc sprzedać później tą konstrukcje, musiał byś wliczyć te kondy do ceny... wątpię aby ktoś kupił tak drogo taką konstrukcję.

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    dla swietego spokoju
    Dla świętego spokoju to dał bym je jak bym robił konstrukcję na lata, na głośnikach już docelowych.
    Czy tak słabe głośniki są Twoimi głośnikami docelowymi?
    Last edited by marian; 01.10.2014, 20:03.

Skomentuj

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, docelowymi glosnikami pewnie nie sa, takie docelowe kolumny to zapewne kupie lub zbuduje za lat kilkanascie,
      slabymi bym ich nie nazwal, skoro graja tak jak mi sie podoba to po co na sile mam zmieniac? nie gra sam model glosnika tylko calosc jako aplikacja glosnika w obudowie wraz ze zwrotnica.

Zmiana sprzetu audio ma sens jesli roznica w dzwieku jest bardzo duza, a ile musialbym zaplacic za cztery 8 calowe basy abym odczul wyrazna poprawe? pewnie z 500zl/sztuka

Glosniki oczywiscie sa budzetowe tak samo jak tonsile, stx ale przynajmniej dla mnie graja wyraznie lepiej, chociaz technologicznie sa w tyle za STX'ami
      Last edited by Bumpalump; 01.10.2014, 20:21.
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Czyli masz/miałeś porównanie z 8" STX`ami z tej półki cenowej ? (230zł o ile dobrze pamiętam jeden)
        Możesz coś napisać jaka jest twoja opinia; czego nie miał STX że zdecydowałeś się na W200? Bardzo byś tym i mi pomógł w wyborze :)

Skomentuj

Potrzebowalem czterech glosnikow 8 calowych do reanimacji kolumn sony ss f 7 es, raczej malo kto szuka glosnikow do istniejacych paczek ale to nie oznaczalo ze projekt musi byc z gory skazany na porazke, kolumny w dniu premiery jako nowe kosztowaly 9.000 marek niemieckich, to sporo pieniedzy, sekcja srednio-wysokotonowa zaskoczyla mnie na tyle pozytywnie ze postanowilem zrealizowac swoj plan, tak wiec szukalem glosnikow 8 calowych ktore zagraja w osobnych 33L budach zamknietych, wielkiego wyboru nie bylo, stx, tesle arn 226, tonsil gdn 20/80/2 oraz Visaton.

Nie trudnie sie kwiecistymi opisami brzmienia glosnikow czy sprzetu aidioo wiec napisze to krotko, mlody jestem ale ponad ilsoc basu stawiam jego jakosc, o szybkosc basu w obudowie OZ zbytnio sie nie martwilem, wiec podstawowym kryterium bylo zroznicowanie basu, dotrzymanie efektywnosci na poziomie spl wysokotonowki, precyzja uderzen basu, slucham duzo psycho trance gdzie takie zroznicowanie bardzo dobrze slychac.

plus stx to wykonanie, minus to zdecydowanie SPL ktore nawet przy 2 sztukach cietych w okolice 500Hz bylo bardzo niskie, cos ok 85dB jak dobrze pamietam, schodzily wyraznie nizej niz Visatony czy Tonsile ale buda OZ to zdecydowanie nie jest ich srodowisko, to granie bylo bardzo mdle gralo bo gralo i tyle.

Tonsile calkiem niezle sobie poradzily, moge nawet powiedziec ze wypadly podobnie do Visatonow jednak tonsile lubia stukac cewka o nabiegunnik wiec odrzucilem te glosniki

tesle koszmarne zejscie, spadek zaczynal sie juz ponizej 70hz, wydawaly z siebie dzwieki i tyle, chociaz to glosniki do oz to 33l to zdecydowanie za malo.

Visatony zejsciem rowniez nie grzeszyly, problem ten rozwiazalem zwiekszajac rezystancje cewek w filtrach dolnoprzepustowych (kazdy glosnik ma osobny filtr, jeden jest filtrowany na 300Hz, drugi na 600) przez co wzrosla ogolna dobroc qts i glosniki "zaczely" bardziej nadawac sie do OZ, f3 z 45Hz spadlo do ok 35, jak na dwa 8 calowe przetworniki na kolumne nie ejst to rewelacja, ale pamietajmy ze sa to obudowy zamkniete i chodzi tu o jakosc a nie ilosc

co moge wiecej napisac, uwazam ze musialbym wydac spore pieniadze na nowe glosniki aby odczuc skok jakosci, nie planuje wracac do bass reflexu wiec nie piszcie ze zamiast 2 visatonow po 180zl mozna kupic jeden dobry glosnik za 360, koncepcja kolumn jest taka jaka jest i przyszle kolumny rowniez maja tak wygladac, wysokie slupki z dwoma 20cm w OZ a dlaczego akurat tak? bo bas z BR mnie nie zadowala wiec odpada jeden spory glosnik i kolumny z bryla w stylu altusów, mniejsze glosniki jak 8 cali w ukladzie podwojnym to za malo do OZ aby jednak wypelnic pokoj dzwiekiem dlatego akurat 2x8cali to koniecznosc

nie wiem czy Ci pomoglem bo opis dotyczy glosnika w budzie oz o pojemnosci 33L, w BR zdecydowanie stac te stx na wiecej, a Visatona niestety nie testowalem w br wiec tutasj porownania nie mam
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

3 drogi na 24 calach ;-)

Przypadkiem trafiłem na tego potworka przedstawionego w Klang+Ton 06.2006:

http://www.lautsprechershop.de/index...hmitti_mem.htm

Ktoś się pisze, raptem 73cm szerokości i 60cm na basie ? ;-)
            Last edited by gi; 02.10.2014, 15:40.

Skomentuj

Inwestycja na lata, właściwie prorocza konstrukcja. Pozostanie tylko na nagrobek odłożyć, bo trumna już będzie

Skomentuj

poszedlem do dentysty z zamiarem uzupelnienia malego ubytku...
                okazalo sie ze to cos powazniejszego i poplynalem prawie 300zl! :(
                zawsze jak tam jestem to wkurzam sie na siebie ze zle studia wybralem!!!!!!!! :mad:

Skomentuj

A ja po roku poszukiwan dzień w dzień, posrod wszystkich aukcji, wnerwiony ze 2 tyg temu za późno zadzwonilem do sprzedawcy ktory dopiero co zlapał klienta, trafilem na okazje zycia : i to jeszcze tanszą. Z samego rana po wystawieniu aukcji napisalem do sprzedawcy czy zjedzie z ceny i umówilem sie na odbiór u niego w bloku. Po 10 godzinach w pracy i 2 godzinach podrozy na rowerze w deszczu, dojechalem na miejsce. Piszę do kolesia ze jestem i ze moze zejsc. Czekam, czekam a tu nagle zdziwko totalne... Koles z ktorym od rana pisalem okazal sie dwoma studentkami :) które z trudem taśtają z windy ciezką skrzynię. Ja od razu burak na twarzy i usmiech od ucha do ucha z pytaniem " sprzedajecie sprzęt chłopaka?" A w odpowiedzi " nie to moje, po prostu lubię większe." Otwierają skrzynię, a tam w stanie perfekcyjnym półroczny Pioneer ddj sx z gratisowym nowym casem, którego udalo mi sie kupić poniżej 2000zł.... i to od laski :) i to od czarnulki. :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                    od czarnulki
                    "...po prostu lubię większe"

Skomentuj

okazal sie dwoma studentkami
                      od laski i to od czarnulki.
                      heh

z gratisowym nowym casem

:thumbup: To się teraz tak nazywa ?
                      Last edited by ir0nhide; 02.10.2014, 20:53.

Skomentuj

:) jestem w pełni wesół....

Skomentuj

No to przyjemne zakupy miales

Skomentuj

Nie rozumiem, czemu nie poprosiłeś o możliwość podłączenia, prezentacji i wypróbowania.

Skomentuj

Zależy o wypróbowanie czego chodzi :)

Skomentuj

Skomentuj

Zależy o wypróbowanie czego chodzi :)
                                  Czegokolwiek :p

Skomentuj

Mam pytanie odnośnie transformatorów w wersji audio. Uważacie, że warto inwestować w dodatkowe "ficzery" typu zalewanie rdzenia? A przede wszystkim: jaka jest w poprawa względem standardowych toroidów i czy waszym zdaniem to różnica warta dopłaty?

Skomentuj

Roznica jest ale wg mnie warta dopalaty.

Skomentuj

Panowie, co polecacie na następny, projekt z łatwo dostępnymi elementami do zwrotnicy?
                                        Aktualnie skończyłem swoje drugie DIY tj. Totem Mite, grają super jak na takie maleństwa. Ale jak tylko dokończę w 100% lądują na allegro i zaczynam przymiarki do następnych kolumn.
                                        Zastanawiam się nad MX-140/FX-300/La Scala stojące najlepiej (o ile dostanę potwierdzenie, że istnieje do tego dobra zwrotnica)

Co wg. Was warte jest zainteresowania się tematem?

ps. nie chcę przeznaczać na to worka pieniędzy, najlepiej sztuka kolumny do 700zł ale dla mnie im mniej wydam tym lepiej

Skomentuj

Szklane STX'y może ? łatwo je później też sprzedasz

Skomentuj

Czaruję...
                                          X