Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chciałbym porównać kilka daców dla słuchawek. Aby ustawić taki sam poziom głośności chce zapodać sygnał 50HZ i dla wszystkich ustawić takie samo napięcie na obciążonym rezystorem wyjściu. Podpiwie ktoś czy dobrze myślę?

Skomentuj

Tu raven coś wspominał, ale nie zrobił dokładnego opisu
      http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ghlight=arkusz

A tu PM też się chwalił, ale bez większych konkretów :)
      http://diyaudio.pl/showthread.php/25...k-d2604)/page2

Skomentuj

http://poznan.naszemiasto.pl/artykul...t,t,id,tm.html

Budzyń. Pijacka impreza w kościele. Z głośników leciało "Ona tańczy dla mnie"
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Miałem okazję pomierzyć oryginalne, kanadyjskie Totem Mite :) Nie ukrywam, że ciekawe doświadczenie :P

Górna grupa wykresów: czarny - suma, szary - reverse null, czerwony - midwoofer po filtracji, niebieski - wysokotonówka po filtracji :)
          Dolna grupa wykresów: czerwony - midwoofer, niebieski - wysokotonówka.
          Warto zwrócić uwagę jak skutecznie działają filtry pierwszego rzędu bez korektorów impedancji, ślicznie to widać na przykładzie midwoofera :)
          Generalnie wnioski można wyciągać samemu :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wniosek nasuwa sie taki, ze wlasciwie mozna zrobic dowolnie byle jaka zwrotnice, sprzedawac to za kupe siana i jeszcze znajda sie tacy, co beda cmokac jakie to super brzmienie.

Skomentuj

hehe...
              Jest więcej takich kolumn nad ktorymi sie niektórzy rozpływają a wyglądają tak samo

Co więcej...
              Znam takie których wykresy wyglądają dobrze a nie grają

Wiec myśle, ze jakby dobrze policzyć to było by 1:1
              Last edited by lklukasz; 24.02.2016, 23:10.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie będę zaśmiecał budowania na ekranie, więc odpiszę tutaj.

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                Redwine'y mi sie niestety nie podobaly, bylem zawiedziony tymi kolumnami
                Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Przy takiej muzyce jaką pan serwował w pokoju na AS (gramofon), nie szło tego posłuchać.
                Audiofile mają baaardzo specyficzne gusta muzyczne, jak na razie tego nie rozumiem.
                Zamieszczone przez nowy1 Zobacz posta
                A wolał byś ruda tańczy jak szalona ?
                masz jeszcze czas na taką muzykę
                A wiesz że Ruda jest fajnie nagrana? :) (przynajmniej na moich kolumnach fajnie to gada)

A co do tych utworów, to w życiu tego nie będę słuchał, bo to nie była muzyka tylko jakiś jazgot. A co ma jazgot do Hi-Endu i odtwarzania muzyki w jak najlepszej jakości?
                To były stare kiepskie nagrania, i na tym sprzęcie (jak i na innym podobnym) grało to tak samo kiepsko (bo inaczej nie mogło)... tyle że głosniej.

Były już akcje na AS z płytą Death Magnetic, i chodzenie z pokoju do pokoju z nadzieją że a nóż na tym sprzęcie ta płyta zabrzmi.
                No i co? no i nic, nie zabrzmi na żadnym, bo tak jest nagrana i tyle.

Gdzie tu sens... kupić sprzęt za stówę i słuchać jazgotu...
                Ok, niech ci co to kupią słuchają sobie co chcą, ale po jakiego czorta męczyć takim czymś ludzi na wystawie?

Odpowiedź nasuwa mi się tylko jedna, taki target.

Skomentuj

A mi sie redłajny bardzo podobały
                  Monitory z przed 2 lat i 3 drożne z tego roku
                  Wysoko postawiona poprzeczka

Narzekacie a pewnie nie dojdziecie do takiego poziomu dzwieku :)
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta

Narzekacie a pewnie nie dojdziecie do takiego poziomu dzwieku :)
                    Czasem się zastanawiam czytając podobne wpisy czy aby komuś się fora nie pomyliły albo po co na diy w ogóle zagląda

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      Miałem okazję pomierzyć oryginalne, kanadyjskie Totem Mite Nie ukrywam, że ciekawe doświadczenie :P
                      Dlaczego mnie to nie dziwi ?

Patrząc na ch-ke zestawu można powiedzieć, ze całkiem nieźle ale sposób jaki to uzyskano to istna tragedia.

Skomentuj

Pewny jesteś że nikt tam nie grzebał, leżą u mnie Mitte i charka trochę inaczej jednak wygląda, wypadkowa charka jest z wielkim dołem na ok 5KHz ( podłączone GDWK w niezgodnej fazie) u Ciebie czarna charka się dodaje, u mnie odejmuję ze względu na fazę...

Wersję 4 czy 8R mierzyłeś ?

Skomentuj

Miałem okazję pomierzyć oryginalne, kanadyjskie Totem Mite Nie ukrywam, że ciekawe doświadczenie :P
                          A jak brzmią?

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                          Pewny jesteś że nikt tam nie grzebał, leżą u mnie Mitte i charka trochę inaczej jednak wygląda, wypadkowa charka jest z wielkim dołem na ok 5KHz
                          Masz oryginały czy robiłeś kopie? Gdzies mi się obiło że ten GDWK dla Totema był modyfikowany

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Narzekacie a pewnie nie dojdziecie do takiego poziomu dzwieku
                            Ja na te kolumny nie narzekam, tylko na muzykę na prezentacji.
                            Chciałem posłuchać, ocenić, ale się nie dało.... aż musiałem wstać z krzesła w pierwszym rzędzie i stanąć przy bocznej ścianie aby uciec od tego jazgotu.
                            Przeczekałem chwilę, myślałem że pan właczy w końcu coś normalnego... niestety się nie doczekałem, więc wyszedłem.

A "naboje" mi się podobały :)

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                              A jak brzmią?

Masz oryginały czy robiłeś kopie? Gdzies mi się obiło że ten GDWK dla Totema był modyfikowany
                              Aktualnie mam kopie, ale miałem w rękach też oryginały w pięknym mahoniu :) , graja identycznie, GDWK - nie bardzo jest tam co modyfikować, wizualnie to fabryka

Mi się podoba ta szkoła dźwięku i planuje tego GDN'a ożenić z XT25 w takiej obudowie jak Mite

P.S Obie wersje to wersje 4ohm z początku produkcji
                              Last edited by gucio.; 25.02.2016, 10:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                                Mi się podoba ta szkoła dźwięku i planuje tego GDN'a ożenić z XT25 w takiej obudowie jak Mite
                                Caly czas zastanawiam sie nad tweeterem do polipropylenu Tonsila, myslisz ze XT25 bedzie ok? Ja lubie ten glosnik, ale on potrzebuje wysokiego podzialu, ja bym widzial Tonsila z czyms, co zagra od 2khz, chociaz z drugiej strony kreca mnie male 19mm kopulki...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Caly czas zastanawiam sie nad tweeterem do polipropylenu Tonsila, myslisz ze XT25 bedzie ok? Ja lubie ten glosnik, ale on potrzebuje wysokiego podzialu, ja bym widzial Tonsila z czyms, co zagra od 2khz, chociaz z drugiej strony kreca mnie male 19mm kopulki...
                                  Mam zamiar ożenić tego GDN'a właśnie z tą Vifą, podział jaki będzie pojęcia nie mam, z tego co widzę ta Vifa radzi Sobie najlepiej od ok 3kHz - 3,5KHz, poniżej jest trochę nienaturalnie moim zdaniem, chociaż są konstrukcje cieszące się uznaniem z podziałami 2,2-2,5 z nią....

Ale nie chce ruszać moich Totemów, tylko zamówię nowe budy pod Mitte i frez pod XT i zobaczymy co z tego będzie....

Na razie mam na stole Dali 505 tam też chcę ożenić Vifę a w zasadzie to Scana ale to to samo w sumie...
                                  Last edited by gucio.; 25.02.2016, 14:27.

Skomentuj

Generalnie wnioski można wyciągać samemu
                                    Wykresy nie grają , no i to produkt hi-end-owego producenta do którego my marni , niedouczeni diy-owcy , bez zaplecza, doktoratu, mierzący mikrofonem z rurki po prostu nie mamy startu .
                                    Wielu z nas nigdy nie osiągnie takiego poziomu brzmienia .

Skomentuj

Powiało powagą raven1985.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        doktoratu
                                        Jednego takiego mamy Szkoda tylko, że jego umysł też jest zatruty technicznymi bzdurami :(

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                          Jednego takiego mamy
                                          Ale z innej dziedziny ma to się chyba nie liczy ... chociaż może to nie mieć znaczenia w końcu dr. to dr.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X