Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez bignois28 Zobacz posta
    Panowie macie jakies informacje na temat głośników Usher ? Bo już od dłuższego czasu ich brakuje. Nie wiem czy czekać na dostawe która niewiadomo czy będzie czy robić cos na dostępnych głośnikach seasa. Planowałem cos zrobic na 8948a a teraz zastanawiam sie nad ER18RNX.
    ER18RNX - bardzo Sobie chwalę, jednak musi być nisko cięty bo na średnicy jest trochę mdło, sucho i bez wyrazu. Ale nadrabia bardzo bardzo niskimi rejestrami

Ja go ciąłem extremalnie nisko w 2dr z 29TAF/W bo przy 1.65KHz
    Last edited by gucio.; 26.02.2016, 14:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Są też sytuacje odwrotne. Przyzwyczajenie ma bardzo dużo do rzeczy. Ostatnio był u mnie kumpel ze swoją płytą, odpaliliśmy a on szok, ze na tej płycie jest taaaki bas i się pyta czy to tak ma grać, czy to jest dobrze, skąd ten bas ? (bo u niego tego basu nie ma) . No ja mu na to, że z płyty bo niby skąd, kolumny sobie same nie wyprodukowały. A całość wynikała z tego, że on ma jakieś monitorki kefa z koaxialnym głośniczkiem, nie wiem 16cm(?), które na oko widać że niżej niż 50Hz nie dadzą rady. No i był przyzwyczajony do nich i myślał, że ma referencje. Odpalił swoja muzykę na 22cm basach no i doznał szoku, myślał, że to mi sprzęt gra źle no bo u niego przecież tego nie słychać.
      Dla większości ludzi głośnik to głośnik z jednej strony wchodzi prąd z drugiej wychodzi dźwięk. Nie rozumieją zjawisk fizycznych i tego co wpływa na pewne parametry.
      Powiem ci że reszta toru też ma duże znaczenie. U mnie ten sam utwór z 2 różnych odtwarzaczy cd potrafi zagrać skrajnie różnie. O plikach i odtwarzaczach strumieniowych nie wspomnę.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Chwila chwila, ale napisz kto je oceniał, bo "najlepsze recenzje" to wiesz co nawet ma
        To byl artykul pisany ogolnie o pomiarach, ich analizie, odczytywaniu oraz o samych ich wykonywaniu. Oczywscie mozna wysnuc taka teorie, ze recenzentom podobaly sie jedynie te paczki, ktore mialy dobre pomiary, ale mysle ze to dosc naciagana teoria.

Ciekawe kiedy w ogóle jakieś kolumny zagrają tak jak żywy instrument
        Trudno powiedziec, ale jak sam wiesz, sa takie ktorym blizej i takie, ktorym dalej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
          To musi byś jakaś kreatywna księgowość
          Albo kwestie prawne, przecież ich przetworniki były niemal kopiami SS.
          Z drugiej strony faktycznie, to zbyt duża i za dobrze działająca firma, aby tak nagle znikała z rynku.

Skomentuj

Moze maja ciekawsze i bardziej dochodowe rzeczy do robienia.

Skomentuj

Z wyglądu to rzeczywiście podobne do scana
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ciekawe, bo według producenta tw70 nie da rady polecieć do 20 kHz.

Według mojego pomiaru również:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chyba że zjeżdżamy z efektywnością na ~24dB na moim pomiarze ale przecież tam są proste filtry...

Skomentuj

miałem er18rnx oraz 8948a

Te 1 do 2 nie maja startu pod żadnym aspektem w mojej opinii - warto dopłacić pare dolarów do usherów

Skomentuj

Zamieszczone przez aeron Zobacz posta

Te 1 do 2 nie maja startu pod żadnym aspektem w mojej opinii - warto dopłacić pare dolarów do usherów
                    Opłaca się sprowadzać z ameryki dwa głośniki ? Nie mam pojęcia jak to wszystko wygląda. Kiedyś chyba bylo organizowane zamowie z part expres . Myśle że chetni na ushery by sie znależli. Poczekam jeszcze może ruszy produkcja. Albo ktos zrobi ciekawy projekt na dobrym głosniku. A może ktoś powiedzieć jaki projekt zagra porównywalnie do usherów ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                      u mnie tak:

Skomentuj

Zamieszczone przez aeron Zobacz posta

ER18RNX kupowałem jak były po około 280zł - w tej cenie naprawdę fajny głośnik, teraz widzę skoczyły trochę w górę

ER a 8948 to różne przetworniki, inna szkoła dźwięku, mi osobiście ER przypadł do gustu i to bardzo, myślę że w 2,5dr konstrukcji działo by się dużo fajnego

Skomentuj

Czy i jak mierzyłeś go, wm61a?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            u mnie tak:
                            Twój się pokrywa z charką producenta jak by na to nie patrzył ...

Skomentuj

No nie. U producenta pik jest na 17k u PM na 10k.

Skomentuj

No nie. U producenta pik jest na 17k u PM na 10k.
                                faktycznie, nie wiem jak ja to porównywałem

P.S no tak bardziej na 14 niż 17 u producenta
                                Last edited by gucio.; 27.02.2016, 10:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                                  P.S no tak bardziej na 14 niż 17 u producenta
                                  Zgoda

Skomentuj

tylko u kolegi Rfck to już całość jest inna, wygląda jak by był filtrowany przy ok 7kHz kondensatorem :) chociaż to i tak by inaczej wyglądało ...
                                    Last edited by gucio.; 27.02.2016, 10:40.

Skomentuj

Panowie, to tani głośnik, nie oczekujmy zbyt wiele, moze nawet nie ma powtarzalności dlatego takie różnice.
                                      No i czy nowe czy używane.

Skomentuj

Czy i jak mierzyłeś go, wm61a?
                                        WM61a, z tradycyjnym plikiem kalibracyjnym ( nie miałem jeszcze dedykowanego)
                                        Małe monitory, bez pierścienia jak w oryginałach albo u PM. odległość 0.7 m

- - - - - aktualizacja - - - - -

No i czy nowe czy używane.
                                        Nawet jeśli nasze pomiary nie są dokładne to Visaton pokazuje że i tak nie daje rady do 20 kHz a na pomiarach Lusztiego elegancko do 20KHz...

Skomentuj

Visaton pokazuje że i tak nie daje rady do 20 kHz a na pomiarach Lusztiego elegancko do 20KHz...
                                          A gdzie ten pomiar Lusztiego, co by zerknac?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X