Słuchajcie, szukam przepisu na lody karmelkowe, takie w stylu zappów z dzieciństwa chce dziewczynie niespodziankę zrobić, a to jej przysmak był... kiedyś widziałem to w necie, ale teraz nie idzie znaleźć...
nie kumam tego tematu... :/ niby spam post a za chwile dyskusja, czasem nawet ciekawa o glosnikach. Nie zawsze wchodzi w ten watek czlowiek i go czasem omijaja ciekawe rzeczy. Moze by tak rozroznic SPAM POST od LUZNA DYSKUSJA NA TEMAT GLOSNIKOW?
Gąbka (?) tapicerska nadaje się do wygłuszeń? Czytałem że jest to tania alternatywa dla ovaty itp. Chciałbym nią wytłumić obudowę typu clossed, chyba się nada?
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy, a mianowicie: wytłumia się obudowy z MB? W obudowach BR stosuje się niewielką ilością materiałów tłumiących i zastanawiam się czy w MB nie wytłumić tylnej ścianki cięką warstwą.
Cholera wie :P na oczy tego nie widziałem, znajomy dał mi cynk że w castoramie jest dość spora rolka za małe pieniądze. Dopiero w piątek będę i zobaczę jak to wygląda, ale jak było by dobre to od razu bym kupił.
Kiedyś Marian używał tego do wytłumienia suba w linii więc czemu by nie zaaplikować czegoś takiego do clossed :)
To akurat są wartości określające grubość materiału - dla branży tapicerskiej ich gęstość jest chyba w jakiś sposób znormalizowana, a jeśli jest inna, to wyrób jest prawdopodobnie zaliczany do kategorii "specjalne". Np ovata, którą kupujesz jako "ovata 400g/m2" to po prostu materiał, który w rozprężeniu ma około 4cm grubości. Niestety nie wiem jaka jest zależność dla filcu. Jeśli więc kupujesz ovatę do wypchania obudowy kolumny głośnikowej, to nie patrz specjalnie na opisujące ją wartości - najwyżej dasz kilka warstw więcej (przy czym zaznaczę, że łatwiej układa się tę grubszą, bo jest sztywniejsza i nie opada "ot tak" na dno).
Z gąbką jest już inaczej, bo w sprzedaży jest cały wachlarz dostępnych gęstości tego materiału - w tym przypadku warto sugerować się zarówno gęstością jak i grubością. Nie wiem jednak w którym konkretnie kierunku iść przy wyborze gęstości. Ja wybrałbym taką gąbkę "standard", dla której ta gęstość jednak nie będzie podana
Paweł, gąbka (już nie istotne jaką kupisz) lepiej sprawdza się przy wykładaniu nią ścianek - czyli nadaje się do każdej obudowy, jednak do obudowy wentylowanej jest, można powiedzieć, w sam raz. Ovatę można łatwo umieścić w całej objętości obudowy (lub we fragmencie tej objętości), bo łatwo się ja kształtuje i nie jest sztywna jak gąbka - choć oczywiście do ścianek można ją również przymocować (jednak gąbka ma w takiej aplikacji chyba nieco lepsze właściwości). Wytłumiaj czymkolwiek - możesz nawet wypełnieniem ze starej kurtki zimowej (o ile nie jest puchowa ). Skup się raczej na tym, ile tego wytłumienia tam powinno być - a tutaj najlepiej pomoże Ci Twoje ucho. Dla Twojej MB polecam zamocować coś do ścianek (może być ta gąbka, o której wspomniałeś) - prawdopodobnie poradzi sobie to wyśmienicie i pakowanie wytłumienia w światło obudowy nie będzie konieczne.
Skomentuj