To czy coś jest lepsze czy gorsze zwykle idzie rozpoznać po cenie. Czy tego chcemy czy nie zwykle droższe jest lepsze. Przy tych danych cenach rolę odgrywają już preferencje.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postatych danych cenach rolę odgrywają już preferencje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaDoradzasz takiemu ravenowi morele bo lepsze od SS twoim zadaniem.
Reven kupuje morele (załóżmy że nie wie co sobą reprezentują)
Płaci 6 czy 7 stów za sztukę.
Aplikuje, słucha.
I co robi ? Wkurza się na Ciebie, że mu szajs wcisnąłeś
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postanaczytał linkwitza
On nic na temat dxt nie pisze :flapper:
No i obiektywnie są jednymi z najlepszych :P
Czy ja coś pisze o brzmieniu ?
Nie :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaPłaci 6 czy 7 stów za sztukę.
Aplikuje, słucha.
I co robi ? Wkurza się na Ciebie, że mu szajs wcisnąłeś
Poczytać o brzmieniu można, ale jak głośniki są drogie, to trzeba ich posłuchać osobiście.
Niby zaprzeczam sam sobie, ale wkurza mnie to że na forum AUDIO nie rozmawia się o dźwięku (jakoś przy starszych konstrukcjach są opisy brzmienia).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaJa tam mógłbym wyrazić opinie o brzmieniu konstrukcji jakie robiłem bądź zastosowanych w nich głośnikach ale wielu może sie to nie spodobać
I uważam ze marian ma troche racje opis brzmienia powinien być dołączony do opisu konstrukcji = dokładniej mówiąć opisujemy jak graja kolumny na danym configu: czyli z wzmacniaczem siakim i CD`kiem takim czy siakim czy na takiej czy innej karcie muzycznej itd...
Zrobił ktoś bardzo ładne kolumny na b.drogich SS i to juz jest dźwięk idealny ? czyli etony, accutony, seasy i inne w tej cenie graja gorzej ?
Tak i ja uważam że cena w niemal w 100% przypadków NA PEWNEJ SKALI jest wyznacznikiem jakości...
Skomentuj
-
Warto też zauważyć że poziom konstrukcji na forum rośnie. Wcześniej byly Tonsile, ARNy itp, rzadko kiedy można było ujrzeć coś co wiało high endem. Głównie "budżetówki".
Teraz role się obróciły - Ushery, SS, Morele... Zmieniło się również podejście do opisów konstrukcji - moim zdaniem poprzez wkroczenie na wyższy "lvl".marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaZmieniło się również podejście do opisów konstrukcji - moim zdaniem poprzez wkroczenie na wyższy "lvl".
Co z tego ile coś kosztuje jak najważniejszym w przypadku konstrukcji głośnikowych jest dźwięk (przynajmniej ja tak uważam...)
Skomentuj
-
ir0nhide - bez urazy ale o czym Ty piszesz? Nie zagolopowałeś się troszkę w ocenie ludzi, którzy mają trochę lepszy sprzęt? To, że nie masz doświadczenia z lepszymi głośnikami nie uprawnia Cię do tego aby pisać takie stwierdzenia.
Ostatnio mam wrażenie, że ludzie z kolumnami na lepszych głośnikach są wyszydzani i negowani na tym forum.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaOstatnio mam wrażenie, że ludzie z kolumnami na lepszych głośnikach są wyszydzani i negowani na tym forum.
Nie chodzi o głośniki (zazdrość innych), ale o zachowanie tych że ludzi po przejściu z tańszych na droższe głośniki (np. brak opisu brzmienia).
Tak sądzę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaTak i ja uważam że cena w niemal w 100% przypadków NA PEWNEJ SKALI jest wyznacznikiem jakości...
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postasłuchać parametrów głosników ich budowy czy mem. jest alu czy pp THD itd itp.
Zobacz na triodę tam budują wzmki lampowe poczytaj czy ktoś tam pisze o brzmieniu i zobacz co się stało jak zaczęto.
Z opisów brzmienia nie zrobisz kolumn, wzmacniacza , głośnika nic nie zrobisz więc po co się rozpisywać i na tym skupiać ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaZ opisów brzmienia nie zrobisz kolumn, wzmacniacza , głośnika nic nie zrobisz więc po co się rozpisywać i na tym skupiać ?
Idąc tym tokiem myślenia, po co kupować droższe i za każdym razem inne głośniki? chyba po to aby znaleźć ten odpowiedni dźwięk, a skoro jest różnica w dźwięku między głośnikami, to dlaczego chociaż tego nie opisać?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaZrobił ktoś bardzo ładne kolumny na b.drogich SS i to juz jest dźwięk idealny ? czyli etony, accutony, seasy i inne w tej cenie graja gorzej ?
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaI uważam ze marian ma troche racje opis brzmienia powinien być dołączony do opisu konstrukcji
Zamieszczone przez marian Zobacz postaPoczytać o brzmieniu można, ale jak głośniki są drogie, to trzeba ich posłuchać osobiście.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaZobacz na triodę tam budują wzmki lampowe poczytaj czy ktoś tam pisze o brzmieniu i zobacz co się stało jak zaczęto.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNie chodzi o głośniki (zazdrość innych), ale o zachowanie tych że ludzi po przejściu z tańszych na droższe głośniki (np. brak opisu brzmienia).
Tak sądzę.
I co teraz? Nie wszystkich stać na droższe głośniki, ale jak przeczytają, że ja uważam, że Usher jest lipny to będą dwie reakcje:
- nasłuchał się droższych i snob z niego
- no jak ten czy tamten pisze, że te głośniki są lipne - no to są lipne.
A prawda jest po środku - to nie jest zły głośnik, ale na mnie nie robi już żadnego wrażenia a jego zaokrąglenia w ogóle nie trawię...choć kiedyś i mi się podobał.
Rozumiesz do czego biję?
Idąc dalej...aplikowałem głośniki za ok 8kzł na stereo - grają wg mnie rewelacyjnie.
Aplikowałem moje prywatne, które wychodzą połowę taniej i są inne wg mnie trochę gorsze.
Aplikowałem ostatnio projekt za 1500zł i oczywiście, że nie grają tak ja moje, mimo, że bardzo się starałem przy zwrotnicy.
I co Ci dała tak informacja? NIC. Bo wybierasz takie głośniki na jakie Cię stać i tyle. A dalej to już preferencje brzmieniowe.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Kable tez roznia sie dzwiekiem, a nikt tutaj ich nie chce opisywac, bo boi sie , ze zaraz zostanie wysmiany. Jak pojawil sie temat opisu brzmienia kondensatorow ( przez osobe zaawansowana w temacie konstrukcji ), to zaraz pojawily sie usmieszny od osob rownie zaawansowanych. Dalej mozna wyliczac bez konca.
Moze nikt nie chce opisywac brzmienia drogich konstrukcji, bo dzwiek jest juz tak zajebisty, ze nie ma co poprawic, ale za pare tygodni juz sie struga cos innego... To w koncu gonimy kroliczka czy lansujemy sie na forum? :)
Dodac mozna jeszcze wysmiewanie przez tutejszych zaawansowanych forumowiczow osob z sasiednich portali audio, glownie wlasnie przez opisy roznic w brzmieniu kolumn, wzmacniaczy, kabli, wtyczek, workow z piaskiem, demagnetyzerow plyt, niezjonizowanego powietrza i cos tam jeszcze...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaNie zagolopowałeś się troszkę
Nie, LuSzTi ja nikogo nie śmiem oceniać... luźno rozmawiam - pół żartem, pół serio (chyba za bardzo wziąłeś to do siebie, może coś jest na rzeczy więc)
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaOstatnio mam wrażenie, że ludzie z kolumnami na lepszych głośnikach są wyszydzani i negowani na tym forum.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaTo posłuchaj "akutonów" :P
Edit: w sumie mój błąd stylistyczny powinienem napisać raczej jakoś tak: "w pewnym zakresie - na skali cenowej" ( sorry)
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postato chyba raczej kwestia charakteru brzmienie danych głośników i własnych upodobańLast edited by ir0nhide; 21.06.2013, 16:06.
Skomentuj
-
ir0nhide - masz 1672 posty na forum i ponad 4 letni staż - gdzie są Twoje konstrukcje? Twoje opisy brzmienia? Od innych oczekujesz...a sam coś napisałeś na ten temat?
Pamiętam jak Eliero porównywał wysokotonówki, wszystkie na takim samym filtrze nie wiadomo skąd wziętym i stwierdził, że dużo droższe kopułki wcale nie grają lepiej....to ja się pytam - czy taka opinia ma jakiś sens? Bo dla mnie żaden.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Wystarczy po prostu napisać prawdę :)
Zauważ co ja pisałem o 9950-20... napisałem że jest lepszy od 9930-20, ale osobiście wolę 9930-20 z racji tego, że końcówka pasma w 9950-20 mnie denerwuje, bo jestem wyczulony na tą częstotliwość :)
I co? to jest zły opis?
Człowiek nie powinien zmieniać zdania, najpierw mówić że głośnik X jest dobry a później że jest lipny, tylko z tego powodu że słyszał już lepsze (Y).
Powinien napisać dlaczego głośnik X jest gorszy od tego droższego Y, lub odwrotnie, dlaczego ten droższy jest lepszy od tego X.
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaNie wszystkich stać na droższe głośniki, ale jak przeczytają, że ja uważam, że Usher jest lipny to będą dwie reakcje:
- nasłuchał się droższych i snob z niego
- no jak ten czy tamten pisze, że te głośniki są lipne - no to są lipne.
Dlaczego miał byś zawsze pisać że głośnik X jest gorszy od głośnika Y, skoro możesz napisać że X jest lepszy od któregoś tam tańszego lub w tej samej cenie?
Skomentuj
-
Ale widzisz...cały czas szukasz odniesienia do czegoś...a co to da osobie, która nie słyszała tego do czego się odnosisz? W tym jest cały problem porównań i tego czego oczekujecie. Ja zacznę wszystko porównywać do berylowego Scana i mogę śmiało napisać, że większość innych kopułek, które słuchałem jest gorsza. I co Ci da ta wiedza?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
Skomentuj