Zamieszczone przez LightSound
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postatyle wazylem w 98 roku jak poszedlem na siłownie :P
Skomentuj
-
Na SFD rozpisał mi dietę nie pamiętam kto - ale ktoś z tego forum mi nawet polecił gościa. Trzymałem się jej - jak potem wyszło, za bogata w węglowodany, przez co cały czas chodziłem zmęczony i ospały... Inna sprawa, to to że mam przemianę materii masakryczną i mogę wódkę przepić mlekiem z magii i nic mi nie będzie :)
Skomentuj
-
Wegle sa konieczne, pod warunkiem, ze beda z dobrego zrodla. Jak potrzebuje dorzucic wiecej kalorii, to swietnie dziala u mnie tluszcz roslinny. Cos z orzecha, nasion lnu, sezamu albo kokosa etc.
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaInna sprawa, to to że mam przemianę materii masakryczną i mogę wódkę przepić mlekiem z magii i nic mi nie będzie
Skomentuj
-
Panowie, chciałbym poruszyć temat gotowych konstrukcji i ich opisu.
Jak można napisać "o dźwięku się nie wypowiem, ponieważ to moja konstrukcja i nie będę zbyt wiarygodny" itp. ?
Zauważyłem że to się robi już nagminne, a moim zdaniem to jest bez sensu.
Dlaczego nie można chociaż opisać plusów i minusów danych głośników, albo porównać ich do innych modeli, tylko od razu pisać że nie jest się obiektywnym w tym przypadku?
Nawet subiektywny opis był by dobry, więc dlaczego niektórzy tego nie robią?
Skomentuj
-
Ale jakich? że ktoś miał inne odczucia co do charakteru grania danego głośnika?
Przecież opis np. wysokotonówki, że kuje lub że gra ciepło i przyjemnie, albo że midbas jest szybki i precyzyjny, w porównaniu z innym który grał ciepło i ciut misiowato, to chyba nie jest złe, prawda?
---------- Post dodany o 13:37 ---------- Poprzedni post o 13:35 ----------
A opis typu, zrobiłem sobie kolumny, ale nie opiszę jak grają, bo nie, jest trochę... nawet nie wiem jak to opisać, bo przecież to forum audio, i tu się pisze o dźwięku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta..ale opisując to wchodzimy w gusta.
Skoro jeden głośnik gra ostro a drugi ciepło, to chyba każdy to słyszy.
Ja bym chciał nawet poczytać o tych porównaniach, jednak od pewnego czasu nastała mania nie opisywania dźwięku konstrukcji w ogóle.
---------- Post dodany o 13:56 ---------- Poprzedni post o 13:53 ----------
I ja się pytam: jest to forum stolarskie/złotorączkowskie czy audio/elektroakustyczne?
Skomentuj
-
Ja także nie będę opisywał brzmienia swojej konstrukcji. Bo jaki to ma sens? Dużo zależy od wzmaka. Delfin może coś na ten temat powiedzieć jak stroiliśmy Revelatory na moim wzmaku a później podpięliśmy wzmak zamawiającego kolumny - zginęła spora część mikrodetali i emocji w muzyce. I jak teraz porównać? Poza tym ja wolałbym aby o mojej konstrukcji wypowiedzieli się inni, a jest na forum parę osób, które słyszały te kolumny. Idąc dalej - odbiór brzmienia jest subiektywny, jednemu się podoba, innemu nie. Ja bardzo lubię Morele a Raven funta kłaków by za nie nie dał? I co teraz? Jak opisać brzmienie?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Chodzi o truciznę subiektywizmu postrzegania, o którym każdy wie, że mu podlega i nie chce dać się mu ponieść: na oceny wpływa tyle czynników, że te biedne oceny zawsze pozostają względne i nieobiektywne nawet gdy są właściwe, tzn. gdy z oceną zgodzi się większość oceniających. Wiarygodność grupowej oceny jest wprawdzie większa, ale pozostaje oceną subiektywną, tyle że statystycznie istotną :).
Wprawdzie piszemy o dźwięku, ale dobrze, że robimy to ostrożnie, bo z opisu dźwięku poznamy czyjąś opinię o dźwięku, a powzięta z takiej lektury opinii o dźwięku nasza wynikowa opinia o tym opisanym dźwięku jest nie opinią o dźwięku lecz opinią o opinii i z pierwotnym opisanym dźwiękiem ma tylko tyle wspólnego, ile nam uda się prawidłowo zrozumieć czy zgadnąć... czego bez osobistego odsłuchu nie jesteśmy w stanie zweryfikować, bo skąd mamy wiedzieć, na ile właściwie nasz poeta oddał słowami to, co usłyszał?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaSkoro jeden głośnik gra ostro a drugi ciepło, to chyba każdy to słyszy.
Dla jednego będzie detaliczne dla drugiego darcie kotaitp itd :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaCzasami bardzo mocno zależy to od aplikacji (zwrotki i współpracujących głośników) jak sam zapewne wiesz.
Dla jednego będzie detaliczne dla drugiego darcie kota itp itd
Ja tam mógłbym wyrazić opinie o brzmieniu konstrukcji jakie robiłem bądź zastosowanych w nich głośnikach ale wielu może sie to nie spodobać
Skomentuj
-
Panowie, co nie znaczy że nie ma sensu opisywać chociaż trochę danej konstrukcji, i porównać do innej.
Przykład?
Konstrukcja na 8948A + 9950-20 gra lepiej na basie, średnicy i wysokich tonach od 8935A + 9930-20 (i oczywiście opisując dlaczego)...
I niech mi ktoś powie teraz że jest inaczej. Ktoś chętny? chyba nikt, a to dlatego że to prawda.
Ktoś kto ma 8935A + 9930-20 skąd ma wiedzieć że modele droższe są lepsze? tylko dlatego że są droższe?
A co z morelami i SS w tej samej cenie? skąd mam wiedzieć który lepszy, skoro osoby które miały te głośniki, nie porównują ich ze sobą "bo ich wypowiedź nie jest obiektywna"... No ludzie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNo ale chodzi o opis brzmienia całej konstrukcji a nie opisywanie esencji każdego ze składowych głośników.
X cz Y ?
A Ty słuchałeś
X + Z i Y + D
Ale nie X + Z i Y + Z
Jak porównać ?
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postabrzmieniu konstrukcji jakie robiłem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNo a jak ktoś pyta który lepszy :
X cz Y ?
A Ty słuchałeś
X + Z i Y + D
Ale nie X + Z i Y + Z
Jak porównać ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaA co z morelami i SS w tej samej cenie?
Reven kupuje morele (załóżmy że nie wie co sobą reprezentują)
Płaci 6 czy 7 stów za sztukę.
Aplikuje, słucha.
I co robi ? Wkurza się na Ciebie, że mu szajs wcisnąłeś :biggrin:
Bo wyrzucił blisko półtora koła za głośniki których nijak nie jest wstanie słuchać
Tak to może wyglądać.
Skomentuj
Skomentuj