Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Ale jakie tuby? Rodzajow tub jest bardzo wiele, a Ty wrzucasz wszystkiego do jednego gara. Np synergy horn to zupelnie inna bajka niz typowa tuba.
    Tuby, normalne, typowe - nie drivery, kompresyjne i nie falowody.

Dalej niebardzo to widze w zwrotnicy pasywnej. Nie widzialem, zeby ktokolwiek cos takiego robil. Aktywnie to ok, tak jak napisales.
    Tzn chodziło mi o pasywne działania - wytłumienie kolumny (kanapki), i pułapki w pokoju, czy też np. siateczka na głośniku, często metalowym, absorbery czy ustawienie pod innym kątem, zmienia się faza, zmienia się i górka - dołek. Co ciekawsze nie zawsze mam taką samą lewą i prawą kolumnę, czasem zwrotnice się delikatnie różnią.
    A i pomiary wykonuję obu na raz, jednej na początku.

Nie mam zadnego z nich, a inne wzmacniacze u mnie bardzo czesto sie zmieniaja. Duzo tez slucham na sluchawkach i one jeszcze bardziej pokazuja roznice we wzmacniaczach.

Teraz glosniki mam podpiete pod amplituner 5.1 Kenwooda, a w rezerwie pare innych :P Kazdy gra inaczej.
    To tak jak i u mnie, poszukuje czegoś ciekawszego, co pokaże coraz to więcej detali, szybkiego, ciepłego itp. takie które się spodobają odkładam do szafy, i czekają. Niestety większość to wzmaki samochodowe - ale, ostatnio zrobiłem sobie triko, i mam słuchanie "za darmo" tzn akumulator ładowany ogniwami z lampek solarnych po 2zł/szt... czasem trzeba do doładować z prostownika - ale nie mam brumu sieciowego w głośnikach nawet po przyłożeniu do głośnika - a w przypadku metalowych kopułek, czy wstęg lub o wysokiej efektywności bardziej to słychać.

Skomentuj

Co ciekawsze nie zawsze mam taką samą lewą i prawą kolumnę, czasem zwrotnice się delikatnie różnią
      Testowalem to kiedys
      Wogole takie cos nie grało
      Obie muszą być identyczne bo inaczej o przestrzeni i spójności Dzwieku możesz zapomnieć
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ogólnie robisz inną lewą i prawą kolumnę - wartości użytych elementów różnią się na starcie przez ich tolerancje.
        Zmiana polegała przeważnie na zmianie wartości tłumika np. z 2,8R na 3,2R, czyli o jakąś minimalną wartość.
        Noi druga sprawa to kalibracja kanałów stereo - przeważnie nie idealnie takie samo wzmocnienie mają wzmacniacze dla lewego i prawego kanału, o to akurat trzeba zadbać.

Skomentuj

5 czy 10%-towa tolerancja elementów jest pomijalna i dobrze o tym wiesz
          Inaczej musielibyśmy używać czarnych mundorfow po 500zl
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            5 czy 10%-towa tolerancja elementów jest pomijalna i dobrze o tym wiesz
            Jakbym kupił głośniki po 1k sztuka, to pobawił bym się w parowanie elementów do zwrotnicy...

Skomentuj

A ja bym kupi o mniejszej tolerancji
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zgaduj zgadula: http://mocnopomocni.pl/

Skomentuj

Haha rudy zna Sashe Grey

świetna zabawa :) dzięki Racjonalny

Skomentuj

Dobre :)
                    3 razy zgadli
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A u mnie nie zgadli :P
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

a zobaczcie jakie pytania są i odpowiedź jak facet pomyśli o swoim... :)

Skomentuj

No no, chłopaki trochę się wysilili :)

Skomentuj

CRASH -- 24.06.2014 ~12:03
                            Niestety wtyczkam, która chcialem wgrac okazała sie jeb@#$%#$^, pomimo ze official.
                            Rekomendacja byla taka iz mozna ja wgrywac 'online' - zglosilem buga i zrobilem revert plikow.
                            Stad error BAZY.

Nie nalezy sie przejmowac, mamy kopie - zawsze.
                            tomekk_ już przewiduje co będzie za rok :P

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                              Co mi po opisie tego zestawu, jakbym nawet go sklonował i wstawił do siebie, i będzie to brzmiało inaczej wyniku różnych ośrodków czy wzmacniaczy z którymi pracują?
                              Choćby zmiana z pokoju 12mkw na 30mkw jakie zmiany na basie wprowadza, to jak daleko ustawię je od ściany czy umeblowanie pokoju. Więc co mi po tym?
                              Hmmm...

Barwa się nie zmieni, bo ją dyktują głośniki.
                              No co Pan powie Panie LightSound, to się zmienia czy nie zmienia w końcu? wzmacniacz zmienia barwę? pomieszczenie? temperatura w pomieszczeniu że dane kolumny będą grały inaczej w innym na innym wzmacniaczu, i że porównania różnych głośników są do kitu?
                              Zdecyduj się Pan, bo raz mówisz że się zmienia a raz że nie.

I właśnie o tym piszę, i LuSzTiego po pewnych przemyśleniach rozumiem, ponieważ nie robi kolumn tylko dla siebie, ale jak ktoś robi kolumny dla siebie a nie jest w stanie opisać brzmienia to sory, ale chyba powinien zmienić branżę.
                              Ja nie mam z tym problemu, aby opisać brzmienie kolumn X i porównać ich do kolumn Y, tak samo jak samych głośników. Trzeba tylko jeszcze napisać o szczegółach projektu, sprzęcie towarzyszącym, jak również czy sprzęt się zmieniał i opisać tą różnicę po zmianie.

przykro mi że muszę siedzieć tu i czekać na odpowiedzi w dyskusji, gdyż nie wypada wyjść w trakcie rozmowy
                              Nie wiem po co taki wpis, nikt nikogo do niczego nie zmusza.

Bo źle je mierzycie
                              Stosujecie Waveguide, a nawet nie wiecie jakie jaja potrafi zrobić tubka 2-5metrów dalej
                              Jak widać mamy nowego fachowca na forum, LuSzTi i Yoshi, strzeżcie się

Skomentuj

jak ktoś robi kolumny dla siebie a nie jest w stanie opisać brzmienia to sory
                                Marian, czego i dlaczego pragniesz, przedstawiłeś i uargumentowałeś. Inni przedstawili odmienny pogląd, wątpliwości i zastrzeżenia. Po całej dyskusji mam teraz wrażenie, że jesteśmy znów na początku i trud był daremny.
                                Ponowne odbywanie tej drogi nie nęci, raz zgryzione kotlety tracą smak.
                                Może przyjmijmy, że dopóki załączenie opisu brzmienia nie jest odgórnie nakazane i przymusowe, każdy decydował będzie samodzielnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                                  Po całej dyskusji mam teraz wrażenie, że jesteśmy znów na początku i trud był daremny.
                                  No nie całkiem, ponieważ jeśli chodzi o mnie, to zrozumiałem w jaki sposób myśli LuSzTi.
                                  Niektórzy jednak nie zrozumieli co ja chciałem przekazać.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    Ja nie mam z tym problemu, aby opisać brzmienie kolumn X i porównać ich do kolumn Y, tak samo jak samych głośników. Trzeba tylko jeszcze napisać o szczegółach projektu, sprzęcie towarzyszącym, jak również czy sprzęt się zmieniał i opisać tą różnicę po zmianie.
                                    ja również dalej nie wiem co chcesz przekazać?bo opisać różnicę w brzmieniu 2 zestawów kolumn które można bezpośrednio odsłuchać to chyba nie problem?

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
                                      ja również dalej nie wiem co chcesz przekazać?bo opisać różnicę w brzmieniu 2 zestawów kolumn które można bezpośrednio odsłuchać to chyba nie problem?
                                      Odpowiedziałeś sobie sam na pytanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Odpowiedziałeś sobie sam na pytanie.
                                        chyba nie bardzo bo mam wrażenie że nie o tym była dyskusja?bo jak opisać brzmienie jeśli się nie ma bezpośredniego porównania?a jeśli nawet jest z czym porównać to na ile taki opis będzie wiarygodny?ot np 9950+8945 vs 9930+8935?znasz te zestawy,ja również i jestem przekonany że oba zestawy Twoje i moje grały różnie!!więc co da taki opis?

Skomentuj

W takim razie tematy typu "Szukam głośnika/konstrukcji o takim i takim brzmieniu, do kwoty X. Jaki wybrać?" nie mają na tym forum sensu?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X