Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
    Niektóre z nich zapowiedzieli rok temu i dalej ich nie ma.
    na 12" AWXa od stx czekam juz chyba 10 lat!

Skomentuj

Zastanawiam się nad jedną rzeczą. Robię kolumienki na SB 16pfc 8ohm i na szerokopasmowce TB. Szerokopasmowce zniekształcenia zmniejszają się do 500Hz. Potem są na takim samym poziomie (przy niższych częstotliwościach są o wiele większe). No i teraz pytanie jak myślicie. Mogę zrobić podział na 600-700Hz jak i na 900Hz. Wyższy podział lepiej wygląda ale zastanawiam się czy nie lepiej by było żeby więcej odgrywał ten szerokopasmowiec (w końcu to gwóźdź programu ). Muszę po prostu zrobić dwie zwrotnice i porównać? Nie ma innego sposobu :p ? W wyższym podziale mogę za to trochę wooferem zmniejszyć małą dziurę w paśmie szerokopasmowki. 1000Hz to nie za wysoki podział na taki projekt?
      Last edited by Oskar29; 02.05.2018, 10:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        1000Hz to nie za wysoki podział na taki projekt?
        Tak wysoki podział nie ma sensu.
        Równie dobrze mógłbyś złożyć standardowe kolumny 2way.

Jak łączysz szerokopasmówkę z basem, to tniesz to nisko, wtedy masz więcej grania z szerokopasmówki (a przecież o to chodzi), no i niski bas.

600-700Hz to też moim zdaniem za wysoko.
        Zrób jeszcze niższy podział a zniekształceniami się nie przejmuj.
        Last edited by marian; 02.05.2018, 11:10.

Skomentuj

No właśnie też tak mi się wydawało że to za wysoko trochę. Dlatego się zapytałem .
          Last edited by Oskar29; 02.05.2018, 12:03.

Skomentuj

Jaki podział mniej więcej optymalny by był według was 200-300Hz? Niżej nie chce już bo to mała 3" szerokopasmowka .

Skomentuj

Załóż własny temat i wszystko dokładnie opisz.

Skomentuj

Później. W następnym tygodniu jak ogarnę wszystko to założę.

Skomentuj

Panowie czy ktoś zakładał moduł dc-dc do auta w celu ładowania telefonu? Mam ładowarkę w zapalniczce ale przy dwóch telefonach podłączonych wyłącza zasilanie bo za duży prąd płynie. Chciałbym tak 5V 2x3A albo więcej.
                  Myślę czy nie zaadoptować sterowanej przetwornicy dc-dc i dokleić do tego USB. Ma ktoś coś sprawdzonego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                    Mam ładowarkę w zapalniczce ale przy dwóch telefonach podłączonych wyłącza zasilanie bo za duży prąd płynie.
                    Ale wyłącza 12V czy 5V?
                    12 to niemożliwe, tam są 15A bezpieczniki.
                    A ładowarka 3A może faktycznie nie wyrobić przy dwóch telefonach. Nowe biorą nawet ponad 2A.
                    Starsze niecały 1A.
                    Najlepiej zastosować jakaś przetworniczkę 5V/5A i wsio.
                    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                      Najlepiej zastosować jakaś przetworniczkę 5V/5A i wsio.
                      O tym myślałem, na aliexpress jest dc-dc 9A i myślę że z 5A wydoić się da z tego. A port USB też można kupić gotowy żeby podłączyć? Ogólnie to chyba jest najlepszy pomysł.

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                        A ładowarka 3A może faktycznie nie wyrobić przy dwóch telefonach. Nowe biorą nawet ponad 2A.
                        Starsze niecały 1A.
                        Telefon nie ma jakiegoś określonego amperażu jakim należy go ładować. Więc telefon raczej nie bierze określonej ilości, a może np. "przyjąć" 2 ampery od ładowarki (zgaduje że maksymalny prąd jakim należy ładować telefon to taki jaki jest w jego fabrycznej ładowarce). Także to nie wina telefonów tylko gównianej ładowarki . Gdyby rzeczywiście było tak jak napisałeś to niemożliwe było by podładowanie nowego telefonu z usb w kompie. Oczywiście się da .
                        Last edited by Oskar29; 02.05.2018, 17:25.

Skomentuj

Oczywiście się da .
                          Się da tylko trwa to długo, a ładowarka jest potrzebna w aucie po to aby podładować telefon i podtrzymać przy życiu przy włączonej nawigacji. Wtedy właśnie potrzebujesz duży amperaż, bo telefon najwięcej zużywa energii gdy włączony jest wyświetlacz (czyli jak pracuje nawigacja) i może się okazać, że nie wystarczy prądu ładowania nawet do tego aby utrzymać go przy życiu/
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzisiejsze telefony z mocnymi procesorami w nowych procesach technologicznych w życiu nie pobierają aż tyle. Dla przykładu mój redmi note 4 na mediateku w trasie gda-wawa w ogóle nie potrzebował ładowarki. Wziąłem a okazało się że niepotrzebnie. Jak wyjeżdżałem miał 80%. Wszystko zależy od ustawionej jasności. O nawigacji wyżej poza tym mowy nie było.

Skomentuj

Telefon nie ma jakiegoś określonego amperażu jakim należy go ładować. Więc telefon raczej nie bierze określonej ilości, a może np. "przyjąć" 2 ampery od ładowarki (zgaduje że maksymalny prąd jakim należy ładować telefon to taki jaki jest w jego fabrycznej ładowarce). Także to nie wina telefonów tylko gównianej ładowarki . Gdyby rzeczywiście było tak jak napisałeś to niemożliwe było by podładowanie nowego telefonu z usb w kompie. Oczywiście się da .
                              To prawda, moc odbierana jest przed odbiornik, tylko mnie interesuje czemu ładowarka kończy ładowanie, a za chwilę znów ładuje i za jakis czas przerywa. Prawda jest taka że wydolność max to 3.1A, ale to teoria, praktyka mówi o 2A, ale dwa wyjścia są osobno zrobione i nie rozkłada to prądu po równo niestety. Jedno urządzenie daje radę ładować, ale dwóch nie. Chciałbym coś co da radę z dwoma, więc zainwestuje w tą przetwornicę DC-DC, ustawię jej napięcie wyjściowe na 5,1V(w razie większego prądu jakby spadek był) i wlutuje kabel z gniazdem USB.

W moim Mi6 niestety dużo trzeba prądu, fakt że na nawigacji i zasięgu PLUS jest lepiej niż na PLAY, ale no coś za coś, bebechy muszą jeść baterię. Ogólnie przy moim używaniu max 1 dzień, ale jak mam co robić i nie dotykam telefonu za często to dwa dni.

Skomentuj

Ogólnie przy moim używaniu max 1 dzień, ale jak mam co robić i nie dotykam telefonu za często to dwa dni.
                                no patrz a podobno te qualcomy to takie oszczędne a mediateki to grzałki .

Skomentuj

Ogólnie to i mediateka bym zajeździł na 1 dzień. Tu bardziej chodzi o użytkowanie tego telefonu. Wyświetlacz jest w automacie ale większość czasu świeci na ponad połowę skali, wifi włączone non stop mimo że w zasięgu nie jestem, przesyłanie danych też i nie mam wszędzie LTE.
                                  Ten telefon ma dobrą baterię wg mnie i jej wytrzymałość jest dobra, testy pokazują niby że max 5h włączonego ekranu, no i tak to wychodzi w użytku.
                                  Z telefonu jestem zadowolony, to chyba najważniejsze.

Skomentuj

Telefon nie ma jakiegoś określonego amperażu jakim należy go ładować.
                                    Zgadza się, bierze tyle ile pozwala na to jego elektronika i akumulator (układ ładowania).
                                    Nowe, z dużymi akumulatorami biorą około 2A. Z portu USB staego kompa wezmą max 0,5A i ładowanie będzie trwało cały dzień prawie.
                                    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Ogólnie to i mediateka bym zajeździł na 1 dzień. Tu bardziej chodzi o użytkowanie tego telefonu. Wyświetlacz jest w automacie ale większość czasu świeci na ponad połowę skali, wifi włączone non stop mimo że w zasięgu nie jestem, przesyłanie danych też i nie mam wszędzie LTE.
                                      Ten telefon ma dobrą baterię wg mnie i jej wytrzymałość jest dobra, testy pokazują niby że max 5h włączonego ekranu, no i tak to wychodzi w użytku.
                                      Z telefonu jestem zadowolony, to chyba najważniejsze.
                                      Nie no jak tak używasz to sie nie dziwie :p .

Skomentuj

Z przetwornicami zwłaszcza tanimi trzeba uważać bo lubią siać zakłócenia, miałem taką ładowarkę na taniej przetwornicy, podczas ładowania radio nic nie odbierało.

Skomentuj

Z ładowarek to Aukey CC-Y3 do samochodu i Aukey PA-Y6 do domu, nic więcej nie trzeba ^^
                                          Swoją droga z małych ładowarek to raz czytałem jakiś raport z badania jakości ładowarek o telefonów i najlepiej wypadły Apple i Samsung.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X