Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kiepski jestem z branzy, domyslam sie - kupili czy wspolpraca? Chyba predzej kupione jak sygnuja tonsilem.

Skomentuj

Przecież ta seria Classic Pro wygląda identycznie jak seria Alpha od Sounddeco :biggrin:
      http://www.sounddeco.pl/alpha.html
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Podobno ludzie z tonsila założyli soudecco
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
          Podobno ludzie z tonsila założyli soudecco
          To prawda.

Skomentuj

ale jaja - istne szpiegostwo!

ciekawe czy to wyjdzie na plus czy na minus obu markom

Skomentuj

To może być bardzo dobra decyzja. Współpraca byłego pracownika Tonsilu ( Grzegorza Matusiaka ) z nowym Tonsilem, to może być coś, czego firma naprawdę potrzebowała. Ja tam trzymam kciuki.

http://www.audiowitowa.pl/kierownik.html

Jedno mnie tylko zastanawia. Czy producent poda informacje, że w nowych produktach są głośniki z Indonezji, a nie z krajowej fabryki Tonsila? Z drugiej strony to tez świetnie obrazuje jak przestarzale są obecnie przetworniki naszego producenta...
              Last edited by Pogromca mitow; 13.09.2018, 17:28.

Skomentuj

Zna ktoś jakiś sklep gdzie sprzedają kondensatory mks, mkp itp. o małych wartościach na sztuki (potrzebuje na filtr wyjściowy do wzmaka w klasie D...poprawka po chińczykach)? Potrzebuję 680nf, 1nf, 10nf. Do tego fajnie by było jakby sklep miał dławiki 10uh na 4-5A ale nie wymagam już cudów...najwyżej zamówię w TME i za dławiki zapłacę 6zł a za przesyłkę 12 . W TME minimalne ilości przy takich kondensatorach to kilka tysięcy :p .

Skomentuj

Spytaj w rezystory.net

Skomentuj

W rezystory.net nie mają takich dławików jak potrzebuje więc kupiłem z tme. Dławiki 8zl za 4sztuki a wysyłka 15zl no ale trudno się mówi. Kondensatory ogarnę później bo to przy tych cewkach to małe piwo. Cewki są za dużej wartości i mam stłumione wysokie tony :p . Nie popisali się Chińczycy a ja się zastanawiałem czemu on nie gra górą .

Skomentuj

Panowie, poszukuję projektu kolumny 2 lub 2,5 way, w układzie TWW, z wooferami w rozmiarze 6,5" (17-stki), do kwoty 1.400zł max za same głośniki.

Ten projekt mógłby być: http://www.sbacoustics.com/index.php...ics-kits/arya/

...niestety ma porty BR z tyłu, a kolumny mają stać bardzo blisko ściany w niezbyt przystosowanym akustycznie pokoju 20mk.
                      Last edited by marian; 15.09.2018, 14:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Panowie, poszukuję projektu kolumny 2 lub 2,5 way, w układzie TWW, z wooferami w rozmiarze 6,5" (17-stki), do kwoty 1.400zł max za same głośniki.

Ten projekt mógłby być: http://www.sbacoustics.com/index.php...ics-kits/arya/

...niestety ma porty BR z tyłu, a kolumny mają stać bardzo blisko ściany w niezbyt przystosowanym akustycznie pokoju 20mk.
                        To przenieś BR na przód :)

Skomentuj

Gdyby był jeden to by nie było problemu, bo nie widzą mi się dwa porty na froncie.
                          No chyba że dobrał bym jeden o parametrach tych dwóch.
                          Ale czy wtedy wejdzie taki port... trzeba by obliczyć.

Skomentuj

Rzeczywiście, nie zauważyłem są dwa porty z tylu.

Skomentuj

No chyba że dobrał bym jeden o parametrach tych dwóch.
                              Ale czy wtedy wejdzie taki port... trzeba by obliczyć.
                              1x o powierzchni rownej tym 2 portom = ta sama dlugosc
                              wiec zobacz czy jest na rynku odpowiednio duzy

Skomentuj

No dobra, a jakiś inny projekt w tej cenie głośników?

Skomentuj

Szukałem ostatnio projektów DIY na 2,5 drogi... I jakoś tak mało tego jest. Nie cieszy się powodzeniem ten układ wśród DIY-owców.
                                  Zupełnie odwrotnie niż w gotowych produktach komercyjnych. Tu 2,5 dróg jest do wyboru, do koloru

Marian, ten SBA Arya wygląda fajnie, tylko zwrotnica to na moje wyczucie jest do zrobienia od nowa.
                                  Z przeniesieniem portu na przód, nie powinno być żadnego problemu.
                                  Jakim cudem oni tam się wyrobili II rzędem na tweeterze na płaskiej ściance z wooferem 16cm to ja nie wiem...
                                  Tam na pewno nie zgrania fazowego, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni.

To samo jest z Rinjani Kit http://www.sbacoustics.com/index.php...-kits/rinjani/
                                  Robiłem podejścia do tej zwrotnicy i za diabła na symulacjach nie wychodziła mi taka zwrotnica, mimo pochylonej przedniej ścianki.
                                  Last edited by pawel_luk1; 15.09.2018, 19:07.
                                  "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                    To samo jest z Rinjani Kit http://www.sbacoustics.com/index.php...-kits/rinjani/
                                    Robiłem podejścia do tej zwrotnicy i za diabła na symulacjach nie wychodziła mi taka zwrotnica, mimo pochylonej przedniej ścianki.
                                    Ale też II rząd próbowałeś wszędzie, podobnie jak kolega KonradRak w 2-way tutaj:
                                    http://www.audiostereo.pl/projekty-k...0#entry4199928 ?
                                    Last edited by sylvester; 15.09.2018, 20:42.

Skomentuj

...niestety ma porty BR z tyłu, a kolumny mają stać bardzo blisko ściany
                                      Idź na kompromis i zrób kolumny uniwersalne. Jeden port z tyłu i jeden z przodu

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
                                        Ale też II rząd próbowałeś wszędzie, podobnie jak kolega KonradRak w 2-way tutaj:
                                        http://www.audiostereo.pl/projekty-k...0#entry4199928 ?
                                        To widziałem. Z cewką 0,82mH toż to już jest praktycznie I rząd elektryczny :)
                                        I to dotyczy 2 dróg, a w 2,5 drogach sytuacja jest jeszcze trochę inna, bo górny woofer trzeba filtrować praktycznie bez kompensacji BS.
                                        W takim układzie, to stety lub niestety trzeba dać III rząd elektryczny na tweeter, aby wyszedł LR4 na SPL-u.
                                        No chyba, że zrobić tak jak Troles robi - wysunąć woofery o 20 - 22 mm dodatkową przedścianką i wyjdą wtedy II rzędy z szerokim zgraniem fazowym.
                                        I wtedy mam prawdziwe LR2 akustycznie:
                                        http://www.troelsgravesen.dk/NOMEX-164-mkII.htm

Skomentuj

To widziałem. Z cewką 0,82mH toż to już jest praktycznie I rząd elektryczny
                                          Przyznam, że jeszcze się trochę gubię z tym określaniem rzędu. Wydawało mi się, że np. jak transmitancja filtru od strony elektr. jest opisana równaniem różniczkowym 2-rzędu to filtr jest zawsze elektr. 2-rzędu. Rozumiem, że chodzi o to że ch-ka SPLu przy tym 0,82 mH ma bardziej nachylenie 6dB/oktawę niż 12dB.

I to dotyczy 2 dróg, a w 2,5 drogach sytuacja jest jeszcze trochę inna, bo górny woofer trzeba filtrować praktycznie bez kompensacji BS.
                                          W takim układzie, to stety lub niestety trzeba dać III rząd elektryczny na tweeter, aby wyszedł LR4 na SPL-u.
                                          Dlaczego dążyć do LR4? Bo filtr górnego woofera też będzie wtedy miał większe nachylenie? Czy ze względu na podział na wyższej częstotliwości?

No chyba, że zrobić tak jak Troles robi - wysunąć woofery o 20 - 22 mm dodatkową przedścianką i wyjdą wtedy II rzędy z szerokim zgraniem fazowym.
                                          I wtedy mam prawdziwe LR2 akustycznie:
                                          http://www.troelsgravesen.dk/NOMEX-164-mkII.htm
                                          Pochylenie frontu nie da tego samego efektu jak wysunięcie wooferów? Tak jak jest w przypadku Satori Rinjani? Zwrotnice tego projektu Troelsa i Satori Rinjani wydają się podobne. Chociaż Troels też pochyla front, niewiele mniej niż Rinjani i do tego jeszcze wysunięcie wooferów ponad 19mm...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X