Spróbuj w pdf ale i tak chyba docelowo skonwertują to do DXF , DWG lub DWF .
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postanie uderzy o lustro?
Sam mam heliosa Helios-44M-4, ale nie bawiłem się tym. Zadziwiająco fajne zdjęcia wychodzą tym obiektywem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaZadziwiająco fajne zdjęcia wychodzą tym obiektywem.. Miałem już tych heliosów dziesiętki. Kilka z nich sobie zostawiłem a resztę sprzedałem. Z takiej wyższej półki w starszych obiektywach świetny jest pancolar 1.8/50mm.
Skomentuj
-
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaSam mam heliosa Helios-44M-4, ale nie bawiłem się tym. Zadziwiająco fajne zdjęcia wychodzą tym obiektywem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaBo manualne ostrzenie w analogu to jest pożal się boże.Szybko można nabrać wprawy.
Dobry film (nie mówię o rosyjskich czy polskich foto, ale później pojawiły się t-maxy kodaka czy ilfordy) miał rozdzielczość -czyli ziarno, nie mniejszą niż dzisiejsze matryce i ładniejszą o tyle, że bardziej przypadkowy rozkład.
Inne obiektywy do których miałem wtedy dostęp (praktiki, pentacony i nawet jakiś zeiss) były sporo lepsze.
Skomentuj
-
Manualne ostrzenie w analogowym aparacie było całkiem spoko... w cyfrowych... zwłaszcza bezlusterkowcach to jest zabawa.... na wyświetlaczu nie tak prosto wyostrzyć bez wspomagaczy..
Trochę wymaga to wprawy.. więc może się poprawie.. a na pewno będę chciał się bawic bo kupilem fajne efektowne manuale... chiński 50mm 1.1 kamlan.. dają na prawdę zmyślne zdjęcia... może nie ideały techniczne ale do zabawy fajnie..
Wysłane z mojego telefonu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaBo manualne ostrzenie w analogu to jest pożal się boże.
Zamieszczone przez LubMich Zobacz postaw cyfrowych... zwłaszcza bezlusterkowcach to jest zabawa.... na wyświetlaczu nie tak prosto wyostrzyć bez wspomagaczy..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaale zawsze do tego mamy powiekszenie i focus peaking. Dziala to genialnie.
I owszem, w zenitach też było OK, może w jakimś uszkodzonym, ale z ostrością nigdy nie miałem problemu. Co na matówce, to na filmie było. No, jeśli chodzi o ostrość przynajmniej.Last edited by Micwoj; 18.12.2019, 12:36.
Skomentuj
-
Ja wole zdecydowanie focus peaking, poniewaz widzisz plaszczyzne ostrosci, a nie punkt, w ktory musisz skierowac klin. Czesto tez jest tak, ze celujac i ustawiac ostrosc klinem, czy rastrem, a nastepnie zmieniajac kompozycje mozna minac sie z ostroscia. To jest czesty przypadek, ktory eliminuje focus peaking lub powiekszenie wybranego fragmentu obrazu. Generalnie nie ma co porownywac :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWhat?? Na Zenicie to moze i bylo pozal sie boze, ale japonskie lustrzanki czy niemiecki, z jasna matowka i klinem dawaly mozliwosc bardzo latwego i szybkiego ostrzenia. Poza tym byly jeszcze dalmierze i legendarna Leica, ktora do dzis nie stosuje AF w swoim topowym modelu M. Ostrzenie za pomoca dalmierza jest bardzo szybkie i dokladne.
Skomentuj
-
To testowe zdjęcie, które zrobiłem tym heliosem. Ostrość dupy nie urywa ale też tragedii nie ma.
Dodatkowo sztuka sztuce nie równa, przecież wtedy nie było czegoś takiego jak kontrola jakości i jak wyszło tak wyszło.
A to zdjęcia kitem 18-55 VR, nie jest to ten sam obiektyw który jest teraz w zestawie z lustrzankami, był on kitem do D5100.
Ostrość też niczego sobie, pająk był fotografowany przez szybę, zobaczcie sobie zdjęcie w pełnym rozmiarze.Last edited by scythe1123; 19.12.2019, 20:47.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaDodatkowo sztuka sztuce nie równa, przecież wtedy nie było czegoś takiego jak kontrola jakości i jak wyszło tak wyszło.
Jak chcesz bardzo ostrego obiektywu to wypróbuj industara 50-2. To jest bardzo prosty tessar z 3-ema soczewkami. Łatwiej trafić na dobry egzemplarz. Poza tym że jest ciemny (f/3,5) to we wszystkim innym jest lepszy od heliosa. Lepsze kolory, plastyczność itd. a ostrość to niebo a ziemia. https://www.sample-image.com/industar-50-2-50mm-f3-5/ kilka sampli. Bardzo fajny jest też pentacon 30mm (nie 29mm). Oba szkła do dostania za przysłowiowe dwa obiady w macu.
Last edited by Oskar29; 19.12.2019, 21:17.
Skomentuj
-
Pany co myślicie o takim rozwiązaniu w kolumnach? http://stereoikolorowo.blogspot.com/...nium-nine.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postato pelni taka sama funkcje jak sub z boku kolumny
"Mamy tu do czynienia z komorą ciśnieniową, z którą współpracują dwa stożkowe głośniki niskotonowe w układzie przeciwsobnym. "
"Wypromieniowane przez nie ciśnienie akustyczne zostaje skompresowane, a zniekształcenia wynikające z niedokładności konstrukcyjnych przetworników są minimalizowane."
na ile działanie jest zgodne z opisem trzeba posłuchać , ale na pewno nie sa to odpowiedniki głosników umieszczonych w bokach kolumny
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz postaPany co myślicie o takim rozwiązaniu w kolumnach? http://stereoikolorowo.blogspot.com/...nium-nine.html
Mi się takie "udziwnienie" podoba.
Skomentuj
Skomentuj