Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No i spoko zestaw, tylko miej na uwadze, że ta płyta z Gigabyte ma jedną wtyczkę na wentylator systemowy więc jeśli kupisz budę np z 3 wentylatorami to musiałbyś kupić taki hub fan.
    Jaka pojemność dysku Cię interesuje? 480-512 GB teraz fajnie cenowo wychodzą (pojemność/cena)

Skomentuj

Obudowy Silentium są tanie i mają ręczne sterowanie wentylatorów.
      W 99% czasu wentylatory w obudowie mogą lecieć minimum, nawet bez tego podpiąć je na 5V i wystarczy.
      Przy stockowym chłodzeniu, bez podkręcania i na takich nie za mocnych komponentach tego ciepła będzie w obudowie tyle co kot napłakał.

Jak by tam był jakiś przerobowy proc i RTX2080 to tak. Ale przy tych podzespołach to przedni wentylatorek na 5-7V, tylny w płytę i będzie.

Jak lubisz ciszę to stockowe chłodzenia ryzenów 3000 są nie za fajne. Dysk NVM jest spoko, ale awaryjność mają jednak większą i trzeba to mieć na uwadze.
      Można by wziąć Samsunga EVO 860, SATA wszędzie podepniesz, bardzo mało awaryjne i w codziennej pracy doskonale się sprawdzają.
      Mamy w pracy setki kompów, martwa SATA to już rzadkość, martwy NVM jeszcze jest czymś w miarę normalnym, padają plextory, adaty, ogółem samsungi i intele się w miarę trzymają, ale cena też jest wyższa.

Skomentuj

U mnie żaden wentylator w SPC w trybie niskich obrotów nie chce ruszyć Ale za to są tak ciche, że nawet w nocy ich nie słychać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mzamar Zobacz posta
          Jaka pojemność dysku Cię interesuje? 480-512 GB teraz fajnie cenowo wychodzą (pojemność/cena)
          niestety dyski pciexpress sa sporo drozsze, wiec bedzie tylko 240-256
          pozniej jakies dyski wieksze sie dokupi o normalnej predkosci

Skomentuj

Ja kupilem kingstonne a1000... ale widze ze chwilowo ceny skoczyly mocno w gore... 1T kupowalem w okolicy 500zl..

E.. sa sklepy z normalnymi cenami.. tylko jakies zawirowania musza byc...

Wysłane z mojego telefonu
            Last edited by LubMich; 18.07.2020, 17:56.

Skomentuj

dobra, kupione

Procesor AMD Ryzen 3 1200
              269zl
              https://allegro.pl/oferta/procesor-a...N2MwYzFiZWU%3D

Płyta główna Gigabyte B450M DS3H
              299zl
              https://allegro.pl/oferta/plyta-glow...ODgzYmU3MzE%3D

MSI Radeon RX 570 ARMOR OC 4GB GDDR5
              599zl
              https://www.x-kom.pl/p/361517-karta-...4gb-gddr5.html

zasilacz SilentiumPC Elementum E2 550W
              169zl
              https://www.x-kom.pl/p/535519-zasila...w-80-plus.html

ram Patriot Viper 4 DDR4 2x4GB 3000MHz CL16 Skylake
              180zl
              https://allegro.pl/oferta/patriot-vi...MzFmNWVmMDQ%3D

Obudowa SilentiumPC Armis AR1
              110zl
              https://allegro.pl/oferta/obudowa-si...MjgxMjQxODg%3D

SSD
              tutaj zaszalalem
              Silicon Power 512GB M.2 PCIe NVMe A80
              369zl
              https://www.x-kom.pl/p/508126-dysk-s...-nvme-a80.html
              Prędkość odczytu:3400 MB/s
              Prędkość zapisu:3000 MB/s
              a w sata "ledwo" 560mb/s!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                dobra, kupione
                Do grania na średnie / wysokie w najnowsze gry będzie ok , wiem że budżet był ograniczony ale R3 1200 to najsłabszy punkt tego PC ale nie ma co płakać w przyszłości można wymienić na R5 3600 i starczy na lata

Skomentuj

Mam ponownie laptopa Amilo, o którym pisałem w poście 2760. Laptop sprawdziłem adwcleanerem 8.0.7, ale nic ie wykrył. Poniżej wykres pracy jałowej przy otwartym tylko menadżerze:

Przez ok 20 minut od włączenia zużycie procesora 100%. potem pojawiają się fluktuacje przez kilka minut, po czym zużycie spada do ok. 50% i tak znowu przez ok. 20 minut. Po ok. 50 minutach spada do 0%.
                  Co w tym czasie robi Windows, ze zużywa tak procesor.
                  To wykres pracy laptopa z włączonym Firefoxem i przeglądaniem stron i pisaniem tego postu po ponad godzinie od włączenia:

Skomentuj

Zmień dysk na SSD.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

To smart z Aida 32:

Czy jest coś niepokojącego w tym dysku?

Skomentuj

Nie o to chodzi. Systemy Windows zostały tak
                        ,, zaktualizowane'' że dyski magnetyczne nie wyrabiają. Tak po prostu. Wymiana dysku załatwia sprawę. Ja wymieniłem dysk w starym łapki na SSD i problem obciążenia zniknął.

Skomentuj

Problem obciążenia występuje tylko po włączeniu komputera, potem laptop pracuje normalnie. Na laptopie oryginalnie była Vista. Czy Vista nie była tak obciążającym Windowsem jak 7? Przecież ktoś kupował te laptopy w sklepie i co muliły od nowości. Jakoś mi się nie chce wierzyć.

Skomentuj

To może być problem z systemem aktualizacji windy.
                            Miałem tak w starym lapku na win vista .
                            Komp po starcie przez kilkadziesiąt min nie do użytku.
                            System aktualizacji nie zaktualizował się :) i nie mógł poprawnie połączyć się z usługami MS.
                            Początkowo nie chciało mi tego ogarnąć bo trzeba było ręcznie zainstalować poprawki + jakieś cmd wpisywać :)
                            Więc ubijałem ręcznie usługę aktualizacji po starcie :)
                            Tylko trzeba to zrobić z poziomu narzędzi administracyjnych "monitor zasobów" czy coś takiego.
                            Spróbuj zabić tą usługę jak przestanie mielić to masz przyczynę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                              Problem obciążenia występuje tylko po włączeniu komputera, potem laptop pracuje normalnie. Na laptopie oryginalnie była Vista. Czy Vista nie była tak obciążającym Windowsem jak 7? Przecież ktoś kupował te laptopy w sklepie i co muliły od nowości. Jakoś mi się nie chce wierzyć.
                              Mój też mulił po starcie. Przewaliłem już wszystkie możliwe opcje. Włącznie z rejestrem. Podmieniałem dyski. Aż założyłem SSD. Komp się odpala parę sekund. Nic nie muli, wczytuję wszystko płynnie.

Skomentuj

SSD są tak tanie że szkoda nawet się zastanawiać.
                                Brać cokolwiek i będzie, nawet jakiś sandisk/siliconpower coś pomoże, a jak by już jakiś normalny ssd to już całkiem bajer.

Skomentuj

Już są po 80zł za 128GB

Panowie mam mały problem, kupiłem monitor QHD (1440p) i mam jeden bad pixel (w zasadzie nie widać go na czarnym i czerwonym tle) i mam możliwość jeszcze jego zwrotu tylko się zastanawiam czy warto sobie głowę zawracać. Moją obawą jest to, że zaraz kolejne pixele się mogą posypać. Ma ktoś doświadczenia z badpixelami w monitorach? Trochę szkoda bo monitor 1500zł kosztował gdyby to było coś tańszego to by mnie tak nie bolało.
                                  Wcześniejszy monitor po 5-6 latach wypluł trochę bad pixeli tak, że ułożyły się w przecinek i czasami w tekście miałem mindfucka, bo albo było ś albo przecinek w złym miejscu.

Skomentuj

Odsyłaj i się nie zastanawiaj nawet :)
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Myślę, że niezła okazja :)

MX500 500GB, ja płaciłem około 212zł + darmowa dostawa, wg strony Amazona to dostawa do 25.08.

https://www.pepper.pl/promocje/dysk-...-amazon-291517
                                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

po dluuugim czasie, wielu nerwach, wysmiewaniu przez gowniarzy... zmienilem xp na win10!
                                        plusow jeszcze nie widze :p
                                        no moze poza tymi ze wszystkie strony mi wchodza

Skomentuj

Na 7 też by działały...

Skomentuj

Czaruję...