Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Biały pin 12 okazał się białym z czerwonym paskiem i w zasilaczu jest opisany FAN_CMD, a biały pin10 to TAC i idzie do wentylatora zasilacza. Doświadczalnie sprawdziłem, że po wył/wł 230V trzeba zrobić rozłączenie fioletu pin1 i ponowne go połączenie, by pojawił się standby good. Zrobię więc zwykły pstryczek-elektryczek na fioletowy i tyle.

Skomentuj

A to jakiś wynalazek Hp czy tam jakiś inny dedykowany?

Skomentuj

HP Compaq DC7100SFF, zasilacz pewnie dedykowany, by nie można było podmienić innej firmy.

Skomentuj

Hp ma rzeczywiście inny pinout, kolory, sterowanie, chciałem kiedyś podobny zasilacz do czegoś innego wykorzystać, ale porzuciłem temat.

Dla odmiany w desktopach Dell zasilacze miały niestandardowe wymiary, ale dało się płytę odpalić na zwykłym ATX, ostatnio też w kompie mam wsadzony jakiś wynalazek z serwera Lenovo i normalna płyta na tym działa.
          No ale do tego Hp odradzam podpinanie ATXa, bo dobrze się to raczej nie skończy...

Skomentuj

Objawy typowe dla uszkodzonego zasilacza. Kondensatory wyschły i nie startuje pod obciążeniem. Kondensatory małe takie od 2,2 uF do nawet 50uF . Trzeba sprawdzić też końcowe filtrujące te duże. Podgrzać suszarką jak ruszy to już masz pewność.

Skomentuj

W poście 2373 pokazałem ten zasilacz z wymienionymi kondensatorami końcowymi. Ten komp używam od 21 marca, więc ledwo 3 m-ce i działał dobrze do wczoraj. Być może zanik 230V spowodował jakieś uszkodzenie, choć w tym czasie zdarzały się wyłączenia napięcia w sieci i po nich komp zawsze uruchamiał się normalnie. widocznie teraz coś jebło. To stary komp, choć do moich potrzeb wystarcza, to trzeba myśleć o nowszym.

Skomentuj

Wymieniłem 2 kondensatory znajdujące się blisko radiatora ze względu na większe prawdopodobieństwo i wyschnięcia, a nie miałem odpowiednich wartości, więc trochę podrutowałem. 22u/50V zamieniłem na 47u/50v i 100u/50V na 470u/50V. Po wymianie komp uruchamia się już normalnie. Może to była przyczyna.

Skomentuj

Tak zawsze to jest przyczyną. Ale się cieszę, że pomogło.

Skomentuj

Wróć tylko do fabrycznej pojemności...

Skomentuj

To są filtrujące. Mogą zostać większe.

Skomentuj

Panowie, jaki router polecacie do domu. Ml ody coraz więcej gra, do tego dochodzą telefony itd.. cos mi się wydaje, że obecnie podłączone małe pudełeczko zamula. Muszę coś kupić lepszego.

Skomentuj

Problem natury graficznej... chyba...
                          Wywalilo mi sterowniki grafiki... uruchomilem kompa w trybie awaryjnym.. rozdzielczosc 1280x1024 jest ok.
                          Instaluje najnowsze sterowniki... w momencie zmiany rozdzielczosci automatycznie na 1920x1080... czarny ekran.
                          Nawet nie mam czym sprawdzic.. jak bym.mial drugi monitor zeby choc sprawdzic na innej rozdziałce...
                          Pacjent Radeon HD 6950

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                            Panowie, jaki router polecacie do domu. Ml ody coraz więcej gra, do tego dochodzą telefony itd.. cos mi się wydaje, że obecnie podłączone małe pudełeczko zamula. Muszę coś kupić lepszego.
                            U mnie ostatnio stanął MikroTik hap ac2. Nie mam na co narzekać... 5 czy 6 urządzeń jednocześnie i wszystko bez problemów śmiga, nic nie zamula.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              Fritzbox 4040 (kilka firm na tym postawiłem, jak router wifi było na dedykowanych AP, ale WiFi samego Fritza też jest spoko, 700Mb/s ogarnie) jako kompleksowe rozwiązanie, albo opcja nr.2 Unifi AC Lite jak AP do Wifi i do tego może nawet obecny router.
                              Ogółem przy dużym ruchu dobrze aby router obsługiwał jakiś QoS, ustawiasz jakie masz prędkości -10% i router w miarę*dzieli pasmo.

Co do WiFi to jak ma być dobrze to tylko Unifi, używam wszędzie, wszyscy bardzo zadowoleni.

Jeśli młody chce mieć jakieś super niskie pingi, to mikrotik z tego co znam będzie najlepszy, ale to już*takie szlifowanie po bandzie i w sumie głównie polega na to że się*jak najmniej mieli na routerze.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                              Problem natury graficznej... chyba...
                              Wywalilo mi sterowniki grafiki... uruchomilem kompa w trybie awaryjnym.. rozdzielczosc 1280x1024 jest ok.
                              Instaluje najnowsze sterowniki... w momencie zmiany rozdzielczosci automatycznie na 1920x1080... czarny ekran.
                              Nawet nie mam czym sprawdzic.. jak bym.mial drugi monitor zeby choc sprawdzic na innej rozdziałce...
                              Pacjent Radeon HD 6950

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
                              Wywal wszystkie stery za pomocą DDU i zainstaluj od nowa.
                              https://www.guru3d.com/files-details...-download.html

Można podłączyć TV dla testu przez HDMI czy D-SUB, obydwa polecą na FHD.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                ritzbox 4040 (kilka firm na tym postawiłem, jak router wifi było na dedykowanych AP, ale WiFi samego Fritza też jest spoko, 700Mb/s ogarnie) jako kompleksowe rozwiązanie, albo opcja nr.2 Unifi AC Lite jak AP do Wifi i do tego może nawet obecny router.
                                Ogółem przy dużym ruchu dobrze aby router obsługiwał jakiś QoS, ustawiasz jakie masz prędkości -10% i router w miarę*dzieli pasmo.
                                Tylko, że ja w domu na kablu mam 100Mb/s, to max prędkość dostawcy więc nie wiem czy dużo lepszy router ma sens.

Skomentuj

A co masz..? bo raczej mało prawdopodobne, żeby router nie wyrabiał.. jak marudzisz na ping.. to podepnij się kablem do routera ;-) albo sam dostawca do weryfikacji..

Skomentuj

Dobry router jest na lata, a łącze jakiś upgrade z czasem zaliczy.
                                    Jest jeszcze fritzbox 4020, maleństwo do 100Mb/s ale funkcionalnie podobny do swojego większego brata.
                                    Tyle że routery z WiFi ogarniającym AC i mimo, to już wyłącznie routery pod przynajmniej 1Gb/s.

Mam gdzieś w domu Fritza 7490 to ewentualnie mogli byśmy się ugadać żebym podesłał na testy, obecnie przesiadłem się na rozwiązanie trochę bardziej z pro.
                                    Tyle że zasilacz 12V 2A trzeba mu ogarnąć bo pożyczyłem znajomemu ten od fritza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                      Jest jeszcze fritzbox 4020, maleństwo do 100Mb/s ale funkcionalnie podobny do swojego większego brata.
                                      U mnie nie ma światłowodu, twierdzą że max po kablu mogą zaoferować 100Mb/s. Będzie oki ten 4020?

Skomentuj

Ja mam po kablu 1000Mb/s... supermedia.. zależy jaki kabel (masz DSL - czy LAN dociągnięty ?)

Skomentuj

Marcin, ale unifi to straszne koszty... Nawet rozważałem przez chwilę zmianę swojego MT na jakiś router zwykły kablowy i ap ubiquiti, ale koszty... :/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X