Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przemysł to leci na swoich zasadach, fast ethernet jest czymś normalnym, niektóre PLC mimo wieku nadal są w ruchu, nawet proste LOGO! z 95r, gdyby nie to odświeżenie 8 serii to by nadal były bez zmian.
    Ale dookoła tego jest cały ekosystem firm i serwisów, jak coś nie jest jakimś cudem na kiju to walnięty sterownik serwosilnika ci naprawią w kraju, producent ci pomoże z nawet dość starym PLC, dokumentacja jest i to czasami nawet serwisowa na poziomie. Kalibracja 20 letniego skopometru, czy miernika bez problemu.

A w PC, sofcie mniej przemysłowym, czy serwerach, już to tak nie działa. Robimy offtop. ^^
    Last edited by Marcin V; 21.04.2020, 11:16.

Skomentuj

Trochę OT, trochę nawiązanie, PLC, panele, to często pracuje pod kontrolą OS.

Także nieraz widuje się różne odmiany RSów i zgadanie takich urządzeń z Eth to potrafi być wredne zadanie.

A jak mowa o sterownikach z 95 roku to jeszcze nie takie stare, są firmy robiące nowe maszynki na S7 300, ale tu i tak spoko, że da się pod to kupić praktycznie każdy moduł, tylko że ekonomicznie średnio to wypada.

Mnie trochę uderzyło to, że Gigabit to prawdziwa rzadkość, podobnie jak switche zarządzalne, niby teraz to niepotrzebne i całe linie obłożone przewodem 2 pary (oryginał Profinet), ale ja bym już wkładał coś przyszłościowego, niby sama komunikacja prędkości nie potrzebuje, to jednak coraz częściej pojawia się wizja i trochę zwiększa się ilość danych.
      O MikroTiku ani tym bardziej Ubiquiti w takich zastosowaniach ciężko usłyszeć, a szkoda bo na takich niezarządzalnych switchach jedna wtyczka potrafi położyć sieć i znajdź która robi bajzel...
      Last edited by ampli; 21.04.2020, 18:23.

Skomentuj

Co za problem? Odpinasz po kolei i patrzysz co się dzieje ^^

Skomentuj

Noo, nieraz to było ostateczne rozwiązanie.

Skomentuj

Czesc,

Jaki kabel ethernet wybrac w sciane? Jakas konkretna marka ma sens, czy zwykly cat 6 bedzie wporzadku?

Skomentuj

zakładam, że do domu.. jak będziesz miał dostępne to kup 6e albo 7... starczy już na "zawsze"... choć w domu przy odległosciach do 20m to 10Gb na cat 6 a i pewno na 5e też będzie chodzić..
              każdy następny jest zazwyczaj grubszy i trzeba pamiętać, żeby go nie zaginać w narożach na "ostro".. tylko jakimś sensownie możliwym promieniem..

Skomentuj

Jak kable idą daleko od zasilających to CAT6, jak muszą iść blisko nich to CAT7.
                Przejechałem się na tym u siebie, CAT6 na 10Gb/s miało problemy (bardziej wina urządzeń niż kabla ale nowy kabel tańszy ^^), kabel CAT7 w tym miejscu, działa idealnie.
                Ale nie pchał bym super kabli wszędzie, tam gdzie planujesz kompy i jakieś multimedialne urządzenia tak, resztę oblecieć na 6.

Skomentuj

Ale do domu to zakup 1 rolki zazwyczaj i tak wychodzil taniej niz kupować na metry..a 300m zazwyczaj starcza z naddatkiem.. więc będzie 1 kabel do wszystkiego.. no i zawsze powinno się pilnować odległości od przewodów zasilających.. chyba zaleca się min 20cm odstępu..
                  Last edited by LubMich; 14.05.2020, 10:02.

Skomentuj

Ja miałem niedawno zakładane we wszystkich pokojach gniazda i wtyczki metalowe ekranowane/ gotowe gniazdo z pokrywą jest najczęsciej droższe (zależy tez jaka firma, seria itp, oraz ile tego potrzeba)

Skomentuj

Jak zawsze Im więcej potrzebujesz tym taniej, im wyższa półka tym drożej itd...

Pytanie do sieciowców. Jak jest w praktyce z 1Gb/s w przypadku CAT5e? Działa czy lepiej dołożyć do CAT6? Tak się zastanawiam, bo kolega coś gadał o dołożeniu do łącza 1Gb/s, tyle że w ścianie ma raczej CAT5e... I znając deweloperów pewnie przewód sieciowy idzie obok.

Skomentuj

Jak jest dobry (pod względem jakości, bo niektóre chińskie robią niespodzianki) kabel cat5 to 1G spokojnie, cat5e to głównie domena większych instalacji, albo przypadków specjalnych.
                        Źle ogarnięte ekranowanie jest bardziej szkodliwe niż pożyteczne, po stronie switcha patchcordy muszą być też ekranowane, a sam switch/panel uziemiony.
                        Ja nie raz z lenistwa na krótkie połączenia (w szafach) 10G robię kablami cat5 i działa to całkiem ok, jak jak AES/EBU jak trzeba patchcorda a nie ma to 0,5m mikrofonowego jest ok.

Więc tak, działa, 1G OK, nawet bez ekranowania jak instalacja z głową to jest spoko, nawet kable CCA dają rady (aluminiowy rdzeń), jak się tego nie rusza (mechanicznie), to instalacje co kładłem dobre 10 lat temu w cat5 na CCA, do dzisiaj działają.
                        Ale polecał bym jednak kłaść cat6, różnica nie duża, a instalacja na lata.

Jedyne awarie jakie miałem z wykonywanymi instalacjami, to była wina (ludzi, wiertarek, myszy i wody).
                        Last edited by Marcin V; 15.05.2020, 08:06.

Skomentuj

Jak już masz Kat 5e w ścianie to na odległościach do 50m (teoretycznie to nawet 100mb) powinno Ci działać 1 Gb ale również 2,5 jak i 5 - jako specjalnie opracowane do tego kabla.. więc jak już masz w ścianie to się nie przejmuj.. jak będziesz kład coś nowego to też polecił bym kat. 6 jak wyżej..

Skomentuj

Wybralem Cat7 S-FTP. Szczerze to nie mialem doczynienia z innymi, ten wydaje sie troche sztywny zobaczymy jak zaczne go ukladac.
                            https://www.morele.net/assmann-kabel...-vh-1-1255754/

Skomentuj

Panowie, chcę kupić (nowego) laptopa. Kwota do 9000 PLN, wymagania, niektóre dość specyficzne, wylistowane poniżej. Proszę o porady i polecenie modelu. Z góry dzięki.

1) Przekątna ekranu: 15-16 cali
                              2) Rozdzielczość ekranu: jaka będzie, taka się nada ;-)
                              3) Dysk SSD, co najmniej 500 GB
                              4) Co najmniej 3 gniazda USB, w tym:
                              a) co najmniej dwa z nich w standardzie 3.0
                              b) możliwie nie jedno nad drugim, ani tuż obok siebie, bo wtedy często z dwóch gniazd robi się jedno, gdyż nie mieszczą się obok siebie dwa podpinane urządzenia
                              c) standardowe, nie np. typu C
                              5) Na tyle wysoka wydajność prądowa (?) gniazd USB, aby zewnętrzny napęd optyczny odtwarzał filmy DVD bez zacinania się (bolączka kilku nowych laptopów, które sprawdzałem, w moich starym laptopie nie ma tego problemu)
                              6) Wyjście słuchawkowe mini jack 3,5 mm i wejście mikrofonowe mini jack 3,5 mm (mogą być zintegrowane)
                              7) Możliwie najlepsza karta dźwiękowa
                              8) Czytnik kart, przede wszystkim SD
                              9) Gładzik niezintegrowany z przyciskami, a jako oddzielny panel
                              10) Wyjście HDMI oraz (ewentualnie) VGA
                              11) Jak najmniejsza masa
                              12) Możliwie długi czas pracy na baterii (ale to mogę poświęć dla małej masy)
                              13) Wbudowana kamera, obojętnie jaka, i mikrofon stereo

Przeznaczenie: nie granie, ani inne aplikacje mocno obciążające procesor, lub kartę graficzną. Wszystko pozostałe: internet, pakiet office, filmy, muzyka, pomiary audio. Generalnie chodzi o to, aby sprzęt się jak najszybciej uruchamiał, był cichy i lekki.
                              Last edited by Racjonalny; 18.05.2020, 18:45.

Skomentuj

Moj sluzbowy dell sie w miare wpisuje 7490. Teraz jakas nowsza wersja chyba jest.. nie wiem jak z usb3 ale reszta jest ok... tylko chyba nieco mniejszy 14 cali... ale ja i tak bez dodatkowych monitorow tylko sporadycznie pracuje..

Wysłane z mojego telefonu

Skomentuj

Gdyby 14" mogło być to chyba akurat się wpasuje Thinkpad X1 Carbon...

Skomentuj

Niestety 14 cali odpada. Do pracy z zewnętrznym monitorem jest ok, ale jako samodzielne urządzenie to już słabo.

Skomentuj

Jak przenosny to Thinkpad, jako stacja robocza co zastąpi komputer to np Dell xps

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                                        Niestety 14 cali odpada
                                        W dellu druga cyfra w modelu to rozmiar matrycy więc szukaj np. 7590 zamiast 7490, którego poleca LubMich.

Skomentuj

Może taki by przypasował https://www.komputronik.pl/product/6...n4000kpb-.html . Nie wiem jakie ma wejście na ładowarke / ja mam na wtyk, ale moja zona ma 14" na usb c i to super sprawa- jedna ładowarka na stałe podłaczona w sypialni na laptopa i 3 telefony bo wszystkie nowe mają takie samo gniazdo/ do pracy wystarczy zabrac laptopa i podłączyć do stacji dokującej
                                          Last edited by ruffpl; 19.05.2020, 09:48.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X