Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tyle że tu nie chodzi o to czy zasilacz wydoli, bo to zrobi na pewno, praktycznie wszystkie zasilacze mają jedną szynę podzieloną na wszystkie wyjścia.
    Tylko czy na jednym kablu zadziała taka a nie inna liczba dysków https://en.wikipedia.org/wiki/Serial...wer_connectors
    Dla jednej wtyczki SATA jest to 4,5A na 5V i 4,5A na 12V, każda z sekcji ma 3 piny, każdy pin ma max 1,5A.

W połączeniu z powyższym, średnim zużyciem prądu per dysk, można policzyć jak to siądzie. Trzy dyski na jednym porcie zasilania SATA ruszą na 100%.
    Sprawdzałem na płycie Gigabyte ga-h61tn która takim portem wyprowadza zasilanie do dysków SATA, bo ma wbudowany zasilacz, myślę że spokojnie i cztery ogarnie.

Skomentuj

Nigdy nie ufajcie nośnikom flash, pół dnia straciłem na uruchomienie od nowa i odzysk plików z odtwarzacza sieciowego na OrangePi, karta microSD znanej firmy powiedziała papa, nie dało się już jej podmontować w kompie, ale jakimś cudem odczytałem ją przy pomocy ddrescue, niby było tylko 5 wadliwych bloków i to co mnie interesowało odczytałem, ale tak dziwnie oberwała, że nie da się już jej ani sformatować, ani utworzyć nowego MBR, ani nawet wyzerować DD, ogólnie karta śmieć, ale zawsze pojawiają się jakieś januszowe myśli by wykorzystać ją do rzeczy nieistotnych...

No i też niemiło się rozczarowałem, jak okazało się, że w obecnym Armbianie konfiguracja GPIO odbywa się przy pomocy jakiegoś overlay (i w dodatku pominęli w nim konfigurację PCM akurat w tym SoC H3), dobrze że miałem gdzieś na kompie obraz Armbiana 5.2, bo tam tylko przerabiam script.bin żeby działał I2S i po temacie, a w tym nowszym już takiego pliku nie ma...

Myślę jaką tam teraz kartę zarzucić, bo włożyłem tymczasowo 8GB, ale to strasznie mało, podobno H3 obsługuje 64GB, tylko pytanie jaki model będzie najlepszy?

Skomentuj

Może ten kalkulator:
        https://www.msi.com/calculator

Skomentuj

Jaki model? Zgaduj zgadula. U mnie w obrocie sandisk, toshiba i jakiś chinol(chyba hikvision) i wszystko działa, a lekko ze mną nie mają. RPi, inne SBC, chińskie gopro(nagrywa chyba 1080p60, rozmiary plików ogromne). Ale gdybym miał teraz kupować to chyba sandisk...

Skomentuj

No właśnie, tamten Sandisk 16GB pracował praktycznie równe 3 lata pod Linuxem, więc to też go mogło wykończyć, w końcu częste zapisy, itd, nawet się zacząłem zastanawiać, czy nie pozostać przy takiej taktyce, że karta jakaś mała na system (teraz chwilowo 8GB) i duży pendrive na same pliki, bo może wtedy tego drugiego aż tak szybko nie rozwali.

Swoją drogą i tak nie narzekam na Sandiska, bo w przeciągu kilku miesięcy znajomy dał do odzyskania ten sam model ze zdjęciami i odzyskiwanie przeszło bez problemu, tak jak i w moim przypadku, a trafiłem raz też taki SSD Kingstona (wiadomo SSD to trochę inny kaliber), co w pewnym momencie powiedział nie i zrypał się do tego stopnia, że blokował nawet BIOS, SMARTa też już nawet się nie dało odczytać pod innym systemem.

Ostatnio właśnie tak jakoś chodziła mi po głowie prewencyjna wymiana kilkuletnich nośników i jak widać o wilku mowa...

Skomentuj

Mi też ostatnio padł pen sndiska w freenasie po jakimś roku, jeden z dwóch więc tragedii nie ma, bo RAID uratował sytuację (freenas go wypiął i tyle).
              Ale do takiego multimedialnego systemu to nie wiem czy nie lepszy będzie dysk SSD w kieszeni na USB.
              120GB są tanie (60GB już w ogóle), a to byle kieszeń na USB ogarnie.

Fajne kieszenie są na dyski m.2 SATA macOS na tym trzymałem i śmigało jak trzeba.
              https://www.x-kom.pl/p/373496-obudow...m-srebrny.html

Są też bardziej pro, w takiej mam samunga plus 1T.
              https://www.x-kom.pl/p/525274-obudow...b-c-m-key.html

Jeśli chodzi o awarię to nawet RAID nie zwalnia z backupów.
              Co do samych SSD to są SSD domowe i serwerowe, te drugie są ciężko ubijalne.
              Np. taki SSDPEKKF512G8X1 1,6 miliona godzin MTBF, 288TB TBW, dyski zdolne do pracy latami.

Obecnie coraz częściej składam serwery tylko na SSD, coraz częściej z NVM. Zalety typu wydajność i czasy dostępu w ogóle wykluczają macierze HDD.
              No jeszcze jak się celuje ponad 10TB, to tak mechaniki rządzą, 100TB na SSD to srogie koszty.
              Poniżej SSD, backupy i jazda na krzemie.

Skomentuj

Im większa karta SD tym częściej padają. Przynajmniej takie są moje doświadczenia. Niezależnie jaka firma chyba, wydaje mi się że to od pojemności zależy bardziej. Miałem już sandiski, kingstony, adata i pewnie jakieś inne o których nie pamiętam. W każdym bądź razie karty 8gb działały wyraźnie dłużej niż inne większe. Jedyne karty o których słyszałem dobre opinie to samsungi.

Skomentuj

Ehh, gdyby M.2 2242 nie było zdechłym już formatem to można by było nosić spory dysk w kieszeni, wielkości 2 pendrive'ów...

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                    Im większa karta SD tym częściej padają. Przynajmniej takie są moje doświadczenia. Niezależnie jaka firma chyba, wydaje mi się że to od pojemności zależy bardziej.
                    Raczej od technologi wykonania kości pamięci .
                    Katowanie dysków SSD i wyniki :

Skomentuj

Korzystam z Mozilli v48.0.2 na XP. W weekend jedna ze stron, z której korzystam "coś" zmieniła i nie mogę jej otworzyć. Pojawia się komunikat:
                      Podczas łączenia z serwerem www.bankier.pl wystąpił błąd. Nie można nawiązać bezpiecznego połączenia: brak wspólnych algorytmów szyfrowania. Kod błędu: SSL_ERROR_NO_CYPHER_OVERLAP
                      Sprawdziłem w zakładce "Narzędzia>Informacje o stronie> Ogólne", że tylko ta strona ma typ: application/xhtml+xml. Inne mają: text/html.
                      Co jest przyczyną tej awarii?
                      Nie mogę już zainstalować innej wersji Mozilli na tym kompie, ale na innym z v52.9.0esr ta strona się otwiera. Czy to już koniec możliwości mojego kompa, czy jeszcze coś można zrobić?

Skomentuj

Stary browser.
                        Strona pewnie przedstawia się nowymi cipherami, nowym proto szyfrowania i twój stary FF go nie rozumie.

Zresztą jest nawet napisane: SSL_ERROR_NO_CYPHER_OVERLAP

Upgrade panie ;-)

- - - - - aktualizacja - - - - -

W skrocie - FF nie jest w stanie ustanowic bezpiecznego polaczenia.

Skomentuj

Tak dla relaksu

Skomentuj

Rozkminiał może ktoś ostatnio temat sieci WIFI mesh?
                            Mam na dziś router TP-Link TL-WDR3600 i mam z nim spore problemy jeśli chodzi o zasięg sieci Wi-Fi w mieszkaniu. Nie jest to jakieś duże mieszkanie, ma 75 m^2, ale problemy są. Router jest schowany w szafce pod telewizorem i chciałbym aby w tym miejscu pozostał. Ponieważ miałem spore problemy z Wi-Fi w jednym z pokoi, mam też jakiś Wi-Fi extender montowany w gniazdko. Nie zmienia to jednak faktu, że dalej szału nie ma.
                            W ciągu najbliższego miesiąca muszę przenieść się do innego pokoju, gdzie będzie stał komputer, player sieciowy i telewizor i chciałbym aby te urządzenia bez problemu działały. Dziś w tym pokoju, mimo extendera Wi-Fi są największe problemy z działania sieci Wi-Fi. Najprostszym rozwiązaniem byłoby przeciągnąć kabel ale nie ma go jak przeprowadzić aby nie wylazł mi gdzieś na wierzchu.
                            Szperając w sieci natrafiłem na rozwiązania Asusa AIMesh i to nakierowało mnie generalnie na technologię WiFi Mesh. Rozwiązań na rynku jest kilka, oczywiście każdy chwali swoje. Więc może znajdzie się ktoś na forum kto przerabiał temat i może coś podpowiedzieć? Idealnie by było gdyby choć jedno z urządzeń miało serwer wydruku i możliwość podpięcia drukarki USB.

Z góry dzięki.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tak, miałem ten sam problem w domu. W moim wypadku to prawie 300m2 gdzie żadne extendery i inne bzdury nie działały poprawnie. Teraz posiadam WiFi Mesh Linksys Velop z 6 modułami i faktycznie wreszcie jest tak, że nawet w piwnicy mogę liczyć na transfer rzędu 60 Mb/s co wcześniej było zwyczajnie niemożliwe. Nie napiszę, że jest cudnie, ale na pewno nie ma porównania i ogólnie jestem zadowolony.

Skomentuj

Miał ktoś do czynienia z mikrotikiem hap ac2? Wolałbym hap ac, ale nie potrzebuję światłowodu, co niepotrzebnie podnosi koszt... A nie wiem jakie są w praktyce różnice w procesorach.

Skomentuj

Przy domowych zastosowaniach i bez specjalnych cudów w konfiguracji, zarówno ac jak i ac2 ogarnie.
                                  Bardziej liczył bym na AC2 że będzie miał lepsze anteny, bo kroją go już typowo pod domowy router.

Co do Meschów, to z różnymi wałczyłem, czasami dobre połączenie to powerline z nadajnikiem wifi. Nie jestem fanem dodatkowego zwiększania zakłóceń w domu, bo mesche muszę się*dodatkowo ze sobą łączyć.
                                  Ale nic nie przebije kabla i zestawu kilku Unifi AC-Lite, jednego HD Nano, switcha PoE i CludKeya, wiele tego montowałem, jest naprawdę super.
                                  U rodziców będę też taki zestaw montował.
                                  Moc nadajników na akceptowalne minimum, kontroler ogarnia roaming, a w dodatku robi ciągłą diagnostykę co słabo działa.
                                  Last edited by Marcin V; 21.03.2020, 09:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                    Upgrade panie ;-)
                                    Dzięki. Zrobiłem upgrade i teraz jadę na HP DC7100SFF:
                                    Windows XP Pro SP3
                                    Intel Pentium 4 2800 MHz
                                    HP 097Ch
                                    3 GB DDR 400 MHz
                                    Intel 82915G/GV/910GL (128 MB)
                                    Hitachi HDS721616PLA380 (160GB 7200 RPM SATA/300)
                                    HL-DT-ST DVD-ROM GDR8163B
                                    Karta PCI ADMtek AN983 10/100
                                    Firefox Mozilla 52.9.0esr.

Mój pierwszy komp na Duron 750 działał 13 lat,
                                    potem na P4 2,4GHz przez 5 lat,
                                    potem na Athlon 1700+ przez 14 m-cy.
                                    Ciekawe ile ten pociągnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      Rozkminiał może ktoś ostatnio temat sieci WIFI mesh?
                                      U mnie dopiero to zadziałało :
                                      https://fritzbox.com.pl/product-pol-...ter-1750E.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                        Ale nic nie przebije kabla i zestawu kilku Unifi AC-Lite, jednego HD Nano, switcha PoE i CludKeya, wiele tego montowałem, jest naprawdę super.
                                        U rodziców będę też taki zestaw montował.
                                        Moc nadajników na akceptowalne minimum, kontroler ogarnia roaming, a w dodatku robi ciągłą diagnostykę co słabo działa.
                                        Tylko koszty takiego zestawu są ogromne...

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                                          Dzięki. Zrobiłem upgrade i teraz jadę na HP DC7100SFF:
                                          Windows XP Pro SP3
                                          Intel Pentium 4 2800 MHz
                                          3 GB DDR 400 MHz
                                          To tak dla jaj że ten sprzęt jest już po tym " upgrade " :biggrin:? To trochę jak wymiana starego rozpadającego się poloneza z lat młodości na nowe rodzinne auto na kolejne 20 lat... i zmiana na poloneza caro albo daewoo nexię...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X