Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
    Laptopy to zło dla pleców i szyi, niestety jest to opinia lekarzy.
    Jak ktoś w miarę regularnie ćwiczy na siłce, czy ma pracę dającą jakiś solidniejszy ruch, to nie ma problemu za bardzo.
    Ale dla pracowników biurowych, laptop na stanowisku pracy to kalectwo, ogółem chyba jest zapis w kodeksie pracy że stanowisko pracy (tylko) z laptopem jest stanowiskiem pracy krótkotrwałej, do 4 godzin.
    Po dodaniu monitora ju jest ok.

Trochę biur obsługiwałem, jak jeszcze mi się chciało działalność helpdeskową prowadzić i te baby przy tych lakach to siedziały pogarbione jak trole.
    Swojej żonie po roku z laptopem, powiedziałem że laptopa koniec, kupiłem stację 2 monitory i oświadczyłem że laptopa już w życiu nie dostanie ode mnie, bo nie będę ją po lekarzach woził.
    Żona poszła krok dalej i rodzina ma zakaz kupowani jakichkolwiek lapków na prezenty dzieciom ^^
    Ja mam trochę inne podejście do tych urządzeń dla mnie to lapeusz-słabeusz ,wole 10KG wydajności niż 2KG mobilności i tyle w temacie.
    Uprzedzę hejt co poniektórych osobników na tym forum ... NIE nie są równie wydajne co stacjonarne odpowiedniki

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
      Ja mam trochę inne podejście do tych urządzeń dla mnie to lapeusz-słabeusz ,wole 10KG wydajności niż 2KG mobilności i tyle w temacie.
      Uprzedzę hejt co poniektórych osobników na tym forum ... NIE nie są równie wydajne co stacjonarne odpowiedniki
      Standardowo powielane bzdury :)

https://www.3dmark.com/3dm/19914087?

Możesz wrzucić swojego desktopa dla porównania :) W każdym wypadku w danej chwili do laptopa mam podpięty monitor LG 38UC99-W, ale jak chce wszystkie moje rzeczy wziąć to go po prostu odpinam i biorę pod pachę. Na baterii też będzie trochę działał, o to chodzi, ale nie już z taką wydajnością jak podpięty do sieci.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta

Możesz wrzucić swojego desktopa dla porównania :) W każdym wypadku w danej chwili do laptopa mam podpięty monitor LG 38UC99-W, ale jak chce wszystkie moje rzeczy wziąć to go po prostu odpinam i biorę pod pachę. Na baterii też będzie trochę działał, o to chodzi, ale nie już z taką wydajnością jak podpięty do sieci.
        Fajny sprzęt sądze ze wart tyle co średniej klasy auto... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
          Fajny sprzęt sądze ze wart tyle co średniej klasy auto... :)
          Akurat tu nie chodzi o pieniądze, ponieważ sam desktop też będzie swoje wart, ale o fakt, że po prostu można i laptopy nie są już tak słabe jak kiedyś :)

Skomentuj

Akurat tu nie chodzi o pieniądze, ponieważ sam desktop też będzie swoje wart, ale o fakt, że po prostu można i laptopy nie są już tak słabe jak kiedyś :)
            Tutaj masz rację. Patrząc jako fotograf za 5-6kzł zrobi sie ciekawy zestaw stacjonarny a w tej cenie ciężko o "porządny" nowy laptop.

Skomentuj

Nie chodziłoby o pieniądze gdyby to była różnica kilku procent, a tutaj mamy znaczącą przepaść cenową. Druga sprawa że parametry mogą być wystarczające, ale nie będą tak wydajne jak desktop-owe odpowiedniki. Nie przy obecnym stopni wiedzy i minimalizmu- nie wyobrażam sobie przepuszczenia przynajmniej 1kW(tyle pobierają 2x GTX 1080) przez laptopa. Nie ciekawie też że wykładasz tyle kasy w lapka, a później masz związane, gdy jego wydajność zaczyna odstawać od konkurencji.

Nie krytykuje tutaj laptopów. Sam pracuje na lapku z prockiem i7700hq, gtx 1050 + monitor 24" i wiem że za połowę jego wartości miałbym równie wydajną stacjonarkę- może na starszych i bardziej prądożernych podzespołach, ale to bez znaczenia. W moim przypadku takie rozwiązanie było najlepsze i takie wybrałem. Dla najwyższej wydajności tylko stacjonarka.

Dla każdego inny komputer się lepiej spisze- nie ma złotej recepty. W jednym przypadku mobilność, w innym wydajność grafiki, a w jeszcze innym procesor i jego wielo lub jedno-wątkowość.

Co do poprzednich wpisów to m4700 może ciężki i brzydki, ale bardzo wydajny, konkurencja mogą byc hp elitebook i lenovo/ibm serii think. Mają starsze i mniej oszczędne podzespoły, ale wydajniejsze od oferowanych w tej cenie wyższych generacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                nie wyobrażam sobie przepuszczenia przynajmniej 1kW(tyle pobierają 2x GTX 1080) przez laptopa
                Zapomniałeś dopisać, że wymagają jeszcze 3-fazowego zasilania...

Panowie, przestańcie już wymyślać takie rzeczy. Podam jeszcze raz przykład wyniku mojej konfiguracji laptopowej w FireStrike:

Graphics score: 43 374

Poniżej jakiś filmik z youtube i desktopowym 2x 1080:

https://www.youtube.com/watch?v=iLaTDcAAZhU

(wynik od 5:45)

Graphics score: 44 027

W danej chwili te karty graficzne są praktycznie takie same. Nie te czasy kiedy mieliśmy M w laptopie i normalne w desktopie.

Skomentuj

A jak z mocą zasilacza, chłodzeniem, temperatura, głośność wiatraków?

Skomentuj

3 fazy to może do koparek bitcoinów. Nikt nic nie wymyśla, same karty wg noty katalogowej pobierają maks 250W, czyli daje nam sumarycznie 500W + do tego procek i inne peryferia płyty głównej to mamy z 700-800W. No dobra wydajność mamy porównywalna to jeszcze porównaj ile Ty wydałeś za zestaw, a ile on i czy chłodzenie jest tak samo wydajne :)

Skomentuj

Wrzuć logi z CPU-Z i GPU-Z , to że masz i7 7700K i gtx 1080 sli to nie znaczy że są tak wydajne jak desktopowe odpowiedniki , który to model Clevo P870KM1 ? Wiesz nic mi do tego ile kosztował ale za około 5000 Euro śmię twierdzić że można by za to poskładać znacznie wydajniejszą jednostkę , wiem postawiłeś na mobilność SPOKO masz wydajnego lapka ale udowodnij że jest równie wydajny co desktop na tych samych bebechach .
                      Zainstaluj CINEBENCHR15 sprawdz wydajność rdzenia jak i wielowątkowość wyniki porównasz z dostępnych w programie , pomaltretuj go OCCT zobacz jak wygląda temp na rdzeniu .
                      Nie będę się chwalił swoją buda bo to nie pokaz kto co ma lepszego poruszyłem watek różnic wydajnościowych między stacionarką a lapkiem i tego się trzymajmy

Skomentuj

Może nie do końca kom ale powiązane:) Poszukuję tableta dla ojca, raczej czegoś używane(YT, jakies lokalne strony, allegro, whatsup, skype itp). Kwota do wydania 400-500zł. Da się coś ciekawego obecnie kupić?

Skomentuj

masz wydajnego lapka ale udowodnij że jest równie wydajny co desktop na tych samych bebechach
                          Bądź tak łaskaw i zerknij w mój poprzedni post. Nie mam zamiaru się kłócić jak nawet moich postów nie czytasz lub nie chcesz czytać :) Kolega DiGiCo nie miał z tym żadnych problemów.

Skomentuj

wole 10KG wydajności niż 2KG mobilności i tyle w temacie.
                            bo nie musisz kompa nosic
                            do czasu studiow tez bylem przeciwnikiem lapkow.

Skomentuj

Bądź tak łaskaw i zerknij w mój poprzedni post. Nie mam zamiaru się kłócić jak nawet moich postów nie czytasz lub nie chcesz czytać :) Kolega DiGiCo nie miał z tym żadnych problemów.

3.18
                              Last edited by kokoelloko; 13.03.2018, 19:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                A jak z mocą zasilacza, chłodzeniem, temperatura, głośność wiatraków?
                                Zasilacze są dwa, po 330W jak dobrze pamiętam. Niestety te dwie karty wymagają mocnego zasilania. Chłodzenie jest polerowane, więc naprawdę dobrze sobie radzi. Głośność to inna bajka, niestety cichy nie jest i po prostu nie może być.

3.18
                                Karty znacząco bardziej wykręcone, a i tak zyskały różnicę na poziomie 2k w graphics score (43k u mnie i 45k na tym filmiku). Końcowy wynik to 27k na filmiku i 26k u mnie. Żadna różnica, więc właśnie udowodniłeś to co napisałem :)
                                Last edited by .3lite; 13.03.2018, 19:18.

Skomentuj

mam zamiar kupić ryzen 1600X

nie ukrywam że nie wiem jaką płytę do tego wziąć
                                  nie jestem fanem/fanatykiem gier,
                                  komp raczej do codziennej pracy programy Cad, Corel, sketchup, oglądanie filmów,
                                  najlepiej aby płyta miała taka grafikę która pozwoli uniknąć zakupu kart graficznej
                                  jak ktoś ma doświadczenie wskazówki mile widziane

Skomentuj

Czy ma takie oznaczenia: AMD Ryzen 5 1600X, 3.6GHz, 16MB?
                                    Najlepiej wejdź na jakiś konfigurator komputerów, np. Morele.net i złóż wirtualnie cały komputer. Na ceny nie patrz, możesz wybrać w innym sklepie.
                                    Taki konfigurator podpowie Ci jakie podzespoły wybrać, aby nie było konfliktów sprzętowych i pomyłek.
                                    Tu masz link do konfiguratora Morele.net:
                                    https://www.morele.net/komputery/pod...-komputerowego
                                    Szukasz swojego procesora (jest na drugiej karcie produktów AMD) i klikasz na dodaj do konfiguratora. Kolejne podzespoły dodajesz podobnie. Używaj filtrów - ułatwiają wyłuskiwanie potrzebnego sprzętu.
                                    Co do płyty.
                                    Tu musisz nieco poczytać opisy płyt. Część będzie miała grafikę na pokładzie, część będzie wymagała dokupienia... co Ciebie nie interesuje :)

Skomentuj

Zasilacze są dwa, po 330W jak dobrze pamiętam. Niestety te dwie karty wymagają mocnego zasilania. Chłodzenie jest polerowane, więc naprawdę dobrze sobie radzi. Głośność to inna bajka, niestety cichy nie jest i po prostu nie może być.

Karty znacząco bardziej wykręcone, a i tak zyskały różnicę na poziomie 2k w graphics score (43k u mnie i 45k na tym filmiku). Końcowy wynik to 27k na filmiku i 26k u mnie. Żadna różnica, więc właśnie udowodniłeś to co napisałem :)
                                      A throttling występuje po nagrzaniu, czy zegary się w miarę trzymają?

Skomentuj

Znajomy ma gamingowego MSI z GTX1080 zwykłą piecową wersją, nie tnie zegarów, po prostu wyje jak otępiały.

Mimo tego co napisałem powyżej o stacjach, sam siedzę na laptopie. Też muszę go nosić i nie mam tyle czasu na granie żebym potrzebował pieca.
                                        Laptopy to sprzęt dla ludzi którzy potrzebują mobilności, zgadzają się na kompromisy i umieją ich używać bez szkody dla siebie.

Akceptując smoki w obudowie latopów, to dla mnie super jest 1kg ultrabook z eGPU, kiedy trzeba mocnej grafy to jest, a w drodze jest super wygodny.
                                        Co do procków, to dwurdzeniowe i5 w większości przypadków mi wystarcza do wszystkiego, w grach Hitman na ultra FHD, BF1 i reszta na frostbite już nie, ale kurde na wysokich spokojnie pogram.

Skomentuj

ha, znaleźli konkretne dziury we wszystkich nowych modelach amd ;] a ponoć takie idealne... amd póki co się broni i twierdzi, że pracuje nad tym tematem, ale jakoś konkretnie się do tego nie ustosunkowali...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X