Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

napisałeś to jak gimnazjalista, który się cieszy, że ktoś przed nim zahaczył o schodek i złamał sobie nos ....

a chyba jednym z wazniejszych aspektów jest:

Wymagania: zflashowanie biosu płyty głównej i wgranie specjalnie spreparowanego firmware, fizyczny dostęp do komputera, posiadanie uprawnień administratora.
    wyjaśnij mi proszę ....jakie do cholery ma znaczenie której firmy masz procesor.... skoro do wykorzystania podatności musisz mieć przezemnie zacytowane możliwości ? ....

idealnie pasuje tu przysłowie "jak złapać srokę ? ....nic prostszego ... podchodzisz posypujesz jej ogon szczyptą soli.... i już masz ją złapaną"
    pozostaje pytanie po cholerę posypywać ogon solą skoro ...mam admina na kompie ofiary

po prostu żenujące.... jak i cała otoczka wokół tej publikacji :) no ale poczekamy zobaczymy w którą stronę to pójdzie :)

jest jeszcze jeden aspekt, który trochę zawsze umyka.... i kiedyś wyszedł np naciski NSA na appla w sprawie backdoora do zaszyfrowanych telefonów ...zresztą kto miał do czynienia z np cellebrite UFED, czy czyms prostszym pokroju oxygen forensics to wie co takie iphony gromadzą (np robocze wersje wiadomosci .... nigdy nie wysłanych, wpisanych ale nie wybranych numerów telefonów (po prostu tekstów, pinów, rysunków, które ktoś wprowadza...ale się rozmyśla i stwierdza ze jednak się pomylił hehe) .... własnie przez naciski NSA. nie bez przyczyny w wielu instytucjach (nawet u nas w panstwie) apple nigdy nie dostał certu od ABW jako służbówki ;p .......
    a czasem jest odwrotnie ...np musi byc apple jako sluzbowy na odpowiednim poziomie...bo w razie czego ...domysl sie :) ......

innym przykładem są rejestratory wideo które są dopuszczone do sprzedaży ...warunkiem ich dopuszczenia są np jednorazowe hasła dostępu, a firmy muszą takie informacje przekazać odpowiednim służbom ;p

i tak samo jest z producentami procków...po ataku na WTC zmieniło się baaaardzo wiele nie tylko w USA i okazało się, że kryptografia na porządnym poziomie jest dostępna dla zbyt dużego grona ludzi na świecie i nie da się w odpowiednio szybki sposób zareagować ....albo dobrać komuś do tyłka w sytuacji gdy wchodzi w grę bezpieczeństwo narodowe itp sprawy .......
    a wyłożenie kawy na ławę tez nie jest proste, bo zaraz jest wielkie halo o "inwigilacji" - przerabiałem to kiedyś u siebie w firmie na lotnisku. niestety mamy taki swiat ze chcac mieć pewne bezpieczeństwo musimy sie godzić na jakaś inwigilacje i ciezko znaleźć złoty środek... wytłumacz komuś z bliskiego wschodu ze "to jest złe i nie powinien tak robić" .....

a na pewnym poziomie są różne uwikłania, umowy .... nieformalne wsparcia i zezwolenia .... pomiedzy korporacjami a "rządami waznych panstw" (reprezentowanymi przez takie np NSA, - choc kazde panstwo ma taki odpowiednik, a juz tym bardziej gdy ma w swoim kraju waznych w swiecie producentow elektroniki ) ...

myslicie ze rosja po prostu nie ma co robic wiec buduje swoje procki ...sporo wolniejsze.... sporo drozsze... przeciez mogli by kupowac tanie intele i amd zalewajace swiat... na cholere w pewnych swoich instytucjach dają tylko swoje "wynalazki". to nie są przypadki i tylko ignoranci uwazaja ze to "zwykła teoria spiskowa" ;p
    Last edited by bawolek; 14.03.2018, 12:22.

Skomentuj

Bawołek niestety jesteś tzw. "pożytecznym idiotą"
      ,a zatem jeżeli nie to wytłumacz komuś aby pozbył się swojego ukochanego srajfona ,który go szpieguje przez 24 h na dobę .Ja tego gówna nie mam ,a Ty masz?
      Last edited by czart; 14.03.2018, 16:01.

Skomentuj

nie bardzo Cie rozumiem .... oczywiście ze go nie mam ...a dlaczego to przecież napisałem. Chyba wyrwałeś sobie jedno zdanie z kontekstu i zrozumiałeś całkiem odwrotnie to co napisałem ...

nie mam go i miał nie będę a jak na zajęciach w mediarecovery bawiliśmy się nimi "dla przykładu" to nikt nie mógł uwierzyć w to ...co one gromadzą heh.
        a to było 3 lata temu .....ciekawe co teraz ;p

ta moja część o "kontrolowanym szpiegowaniu" ..to taki trochę wywód w stronę "każdy kij ma dwa końce" z jednej strony kazdy "normalny" obywatel chciałby mieć wszystko w jednym miejscu ...nie musieć chodzić do urzędu, nie musieć chodzić do banku, płacić rachunki klikając w link a "jakis serwis" wszystko sam wypełni w formularzu....ty tylko podajesz hasło ...a z drugiej strony są też czarne charaktery które to wykorzystują.
        z jednej strony "normalny" obywatel chce mieć zaszyfrowane kanały komunikacyjne...bo w sumie nic wielkiego nie ma do ukrycia a z drugiej strony masa czarnych charakterow tez korzysta z dostępnej technologii.

to samo sie dzieje z portalami społecznościowymi itp sprawami ..... to taka trochę pułapka

przykład z lotniskiem z przed 3 lat .... jeden pan strasznie się rzucał, że "nie bedą go obmacywać" (załapał się akurat na profil ryzyka) ....a z drugiej strony niechciał by zeby ktoś się w tym samolocie wysadził bo tez nim leci.... ...powiedz mi "pożyteczny idioto" jak to łatwo pogodzić ?

wszytko wydaje się proste i fajne jak nie widzisz wielu spraw od kuchni .... tylko obejrzysz w TV
        Last edited by bawolek; 14.03.2018, 16:41.

Skomentuj

Okay przepraszam to ładnie jeżeli nie masz srajfona i Wi-Fi i "bluesrututu" zatem nie pisz jak sic gimnazjalista tylko proszę skracaj do konkretnych wniosków .Zatem jak piszesz to tak :
          "i tak samo jest z producentami procków...po ataku na WTC zmieniło się baaaardzo wiele nie tylko w USA i okazało się, że kryptografia na porządnym poziomie jest dostępna dla zbyt dużego grona ludzi na świecie i nie da się w odpowiednio szybki sposób zareagować ..."

to czy nie przyszło Ci na myśl ,że takie technologie zostały uwolnione w kontrolowany sposób specjalnie przez tych co rządzą tym światem ?bit-coin itd jest też przypadkiem?Banki centralne są też prywatne :P

Skomentuj

bit-coin to akurat bardzo zły przykład ... to taka próba (udana zresztą) by nie było można śledzić przepływu gotówki, ....a jak czegoś śledzić nie można to od razu staje się narzędziem dla "czarnych charakterów" - oczywiście nie tylko czarnych charakterów.... ale końcowo efekt kuli śniegowej murowany :)

co do WTC to niestety prawda, sposób komunikacji organizatorów był po prostu genialny i masa instytucji zauważyła ....jak bardzo jest w tyle (wszak długo był "względny" spokój), w takich sytuacjach często efekt działań tez jest kiepski bo zazwyczaj rozwiązania są o 180stopni w drugą stronę ....(w sensie gromadziliśmy i obserwowaliśmy minimum i to kompletnie się nie sprawdziło .... ....to teraz obserwujmy i gromadźmy WSZYSTKO ...)
            Last edited by bawolek; 14.03.2018, 16:46.

Skomentuj

Eech nawet inteligentni ludzie mogą być strasznie naiwni ,tak w najlepszym razie. Mógłbym tu przytoczyć mnóstwo materiałów udowadniających moje tezy odnośnie globalnego sytemu ,w którym żyjemy ,ale temat odnosi się tylko do komputerów
              Sam posiadam w tej chwili kupiony 5 lat temu I 7 pod socket 1150 ( plus grafa RADEON R9 290 :biggrin:) i zmieniam tylko dyski SSD pod system ,który jest ograniczany przez nie tak znowu wolne złącze s-ata 3 .Po co mi wydajnieszy sprzęt na wet po tylu latach ?
              A wy się tu spieracie o to co jest lepsze AMD czy Intel ? Intelowskie CPU jest bezkonkurencyjny pod względem wydajności nawet w low end. Benchmarki nie raz były preparowane .A także pod względem funkcjonalności -przykład : Karta Sound blaster live OEM -na MB na chipsetcie intela windoza znajduje bez problemu sterowniki online , a na innej MB już nie ,ciekawe no nie?
              mam nadzieję ,że nie przynudzam
              a odnośnie szpiegowania : im starszy system tym gorszy szpieg
              Last edited by czart; 14.03.2018, 17:32.

Skomentuj

bawolek - jak nie chcesz ajfona bo się boisz szpiegów to musisz w takim razie odciąć się od internetu i kupić jakikolwiek telefon, który nawet mmsów nie obsługuje - bo one już wymagają dostępu do internetu. De facto to żeby nie być hipokrytą(którym i tak jesteś) to musisz być w całości odcięty od świata elektronicznego, a i tak bezpiecznie przez telefon nie porozmawiasz, bo przecież wszystkie rozmowy i wiadomości są rejestrowane(zgodnie z prawem). Połączenie paranoi i hipokryzji to ciekawa sprawa, bo nie kupisz iPhone'a ze strachu przed szpiegowaniem, ale z internetu normalnie korzystasz...

A tak swoją drogą - jakie telefony dostały certyfikaty bezpieczeństwa od abw? Widać, że jesteś niesamowicie mocno zorientowany w tych sprawach. Jeden haczyk - jeśli masz pisać o jakimkolwiek telefonie z androidem to lepiej wykasuj tamten akapit ze swojego posta, bo wyjdziesz na ****(sorry winnetou, ale jeśli stwierdzisz, że android(chyba najbardziej dziurawy system na chwilę obecną) jest bezpieczniejszy od iOS...) - w te gwiazdki to niech każdy sobie wpisze jakie określenie chce, dla jednego może to być po prostu osoba niekompetentna, a drugi wpisze tam serię epitetów.

PS. Podrzuć jakieś źródło o naciskach NSA na Apple, bo jak ja czytałem na ten temat to Apple się nie ugięło i nie dało NSA dostępu do telefonów. NSA szyfrowanie BB złamało(a ponoć było to niemożliwe), a w androidzie nawet nie było zabezpieczeń do złamania, bo wszystko mieli na tacy. I nic nie było o tym, żeby NSA cokolwiek wymusiło na Apple... No i przy okazji wskaż mi gdzie Apple informuje o danych, które są rejestrowane - bo o ile mnie pamięć nie myli, to w "regulaminach" uwzględnione to być musi. Musi, nie powinno.

Skomentuj

O jezu siewcu jesteś kolejnym gimnazjalistą wdającym się w takie małe spory .Posłuchajcie tych audycji cierpliwie zanim wdacie się w spory w jakiejkolwiek dziedzinie naszego życia :
                  https://wolnemedia.net/tag/alan-watt/

Skomentuj

nie wychwalam pod niebiosa androida.....ale pierwszy przykład z brzegu to kilka dedykowanych modeli zebra...z androidem a wiesz czemu dostał certa ?
                    bo jest w wystarczającym stopniu otwarty i są firmy (np takie jak zebra) ktore go "karczują".----niestety nie kupisz tego na ebay ani allegro :)
                    są też dostawcy, którzy na potrzeby niektórych korporacji (kwestia skali i wartości umowy) dają dedykowane distro androida dla wybranych modeli telefonów ... (z takim nazwijmy to sandboxem) na potrzeby komunikacji w firmie (np whirlpool ma takie) .... wiedziałeś wogóle o czymś takim ? a sory zapomniałem nie znajduje się na pierwszej stronie googla wiec takie coś nie istnieje heh .... Mozna sobie tez wykupić prywatnego APNa u każdego operatora i stosować go jako drugi stopień bezpieczeństwa (ale to już przecież jest niezależne od systemu operacyjnego).
                    apple to już zaczyna być kwestia "pseudo religii" - społeczenstwo głównie w stanach można bardzo łatwo tym nakarmić i widać u nas też takich nie brakuje - chodzi o świadomość - wierzysz ze jest bezpieczny ... i w skrócie "taki jest plan" :)
                    dziwne to zachowanie czy widziałeś żebym gdzies pisał ze "android jest super" ? - sam wywołałeś wilka z lasu bo napisałem coś o czym kompletnie nie masz świadomości w sprawie appla ....czy pisałem że się czegoś boje ? i nie będę z internetu korzystał ? nie odwracaj kota ogonem, zachowujesz się jak jakiś wyznawca ... handlowiec marki....twój problem polega na tym, że ślepo jesteś zapatrzony w markę i "wiesz" swoje :) Nie bede ci nic na siłę udowadniał co do gromadzenia i uginania ....podpowiem - zawsze możesz sobie odżałować ok 2k ... i np w mediarecovery pobawić się ufedem - wierz mi nie będzie to wyrzucone w błoto. A jak szkoda Ci pieniążków to ściągnij sobie obraz SANTOKU .... i będziesz miał malutką próbkę (co prawda w ograniczonym zakresie ale juz darmowe narzedzie da ci próbkę co jest gromadzone :) ) .... http://santoku-linux.com/about-santoku/ , pobaw się ... i za jakiś czas możemy znowu pogadać :) - np o regulaminach ...
                    PS. czy gdzies pisałem ze iphone wysyła tą każdą daną "gdzies w chmurę" ? ... to masz na swoim telefonie - " na potrzeby poprawnego funkcjonowania systemu operacyjnego"
                    PPS. - pytanie w sprawie podatności AMD nadal aktualne odniesiesz się ?
                    PPPS - taki jeden ze starszych newsów podanych publicznie ...to poczytaj może o DROPOUTJEEP, i jak chcesz - to mozesz ciągle wierzyć ze w nowszych nie ma "podobnych" możliwości :)
                    Last edited by bawolek; 14.03.2018, 20:18.

Skomentuj

i żeby była jasność oczywiscie ze na stockowego adroida ( i nie tylko androida) jest masa podobnych możliwości. Chodzi mi tylko o to ze apple nie jest żadnym białym krukiem. w wielkim skrócie - jakis czas po zadymie z dropoutjeep puszczono newsa o szyfrowaniu ...wyszedł pan z jabłkiem powiedział gawiedzi ze odszyfrować się nie da... i gawiedź jest uspokojona, nie mając świadomości, że wcale odszyfrowywać nie trzeba :)
                      Last edited by bawolek; 14.03.2018, 20:57.

Skomentuj

Apple jako religia? Nie u mnie. Maków w którejkolwiek formie nie toleruję i się to nie zmieni, chyba że jakimś cudem będę zmuszony do zarabiania na życie na takim sprzęcie - i aspekt religijny upada.

A tak co do reszty - nie da się tego czytać. Zainteresuj się może takim czymś jak interpunkcja, potem wprowadź w życie i dopiero możesz do mnie pisać o odnoszeniu się do czegokolwiek. AMD - mam to w dupie jak to działa. Były cudowne ryzeny, przykład doskonałości, który zmiótł intela na podłogę - super, okazało się, że dziurawe. Co mnie interesuje jak to się da wykorzystać? Są to są, u jednych i drugich to nie jest rzecz do wykorzystania przez hakera spod śmietnika.

A to Twoje pieprzenie dookoła telefonów - mam dziwne wrażenie, że Tobie ktoś do głowy nawbijał coś o ufedach i innych wynalazkach a teraz chodzisz i powtarzasz. Taki mądry jesteś to wrzuć, pokaż, udowodnij - ja mam w dupie takie zabawy, a Apple niech sobie rejestruje co chce. Wierzę, że jestem bezpieczny? Ja to wiem. Ojciec ma jakiegoś hujaweja, który na bieżąco wysyła do Chin całą aktywność telefonu(to samo robią xiaomi i oneplus) i jak by się jakimś sposobem jakiś małolat wbił do mnie do wifi i zaczął siać wirusami to jego telefon wciągnie wszystko, mój nic. Zresztą, heh... takie to mało bezpieczne, ale jakoś dziwnym trafem NSA musiało cisnąć producenta, żeby zrobił backdoora. Ironia losu, co nie? Taki mało bezpieczny w użytkowaniu sprzęt, telefon sam otwiera hotspota i rozsyła wszystkim podłączonym cały pakiet danych z pamięci a tu NSA nie umie sobie porodzić ze shackowaniem...

PS. Jak następnym razem będziesz chciał mi "dowalić"(bo to bije na kilometr, że to chciałeś osiągnąć) to weź poprawkę na to, że ktoś może patrzeć na to ze strony użytkownika, który wie, że iOS nie jest androidem, który ma dziur więcej niż ser szwajcarski, i zapewnia bezpieczeństwo. I ma wywalone na NSA, bo zdecydowana większość użytkowników Apple raczej nie wie co to w ogóle jest.

Z mojej strony - EOT, więc możesz sobie darować pisanie czegokolwiek w moim kierunku.

Skomentuj

zapomniałem o linku przydatnym :)
                          https://www.cellebrite.com/en/servic...king-services/

niestety informacje bardziej szczegółowe są juz tylko dla firm posiadających świadectwo bezpieczeństwa przemysłowego (a i to nie zawsze wystarcza)
                          (http://bip.abw.gov.pl/download/1/185...BP20150130.xls) ... lub agencji rządowych i niektórych instytucji. Każde państwo ma swoje regulacje w tym zakresie - a państwa miedzy sobą wbrew pozorom na tym polu całkiem sprawnie współpracują :)
                          dlatego niestety nic ci nie zaprezentuje .... zreszta po co przeciez "wiesz ze jestes bezpieczny". Nawbijał czy nie nawbijał do głowy po prostu miałem okazje zobaczyć ...potestować i czasem go używam. wspomniałem o nim bo akurat z tym miałem doczynienia. - a nie oprzeć się na glupich newsach rodem z onetu o bezpieczeństwie i uczciwości appla.
                          PS. Podrzuć jakieś źródło o naciskach NSA na Apple, bo jak ja czytałem na ten temat to Apple się nie ugięło i nie dało NSA dostępu do telefonów. NSA szyfrowanie BB złamało(a ponoć było to niemożliwe)
                          chciałeś przykład z NSA to ci podałem, post wczesniej twierdziles ze to absolutnie niemozliwe i ze takich informacji nie ma. - az tu nagle klops, najpierw nie gromadzili a teraz nagle zmiana frontu na "mam to w dupie". Co do działania NSA znowu atakujesz - w androdzie trzeba sie bawić a w USA apple robi to co NSA mu karze ;p poza tym - nie musisz wierzyć - IOS gromadzi duuuzo wiecej danych na telefonie od androida - kwestia narzedzia by je wydobyc jak będzie to komuś bardzo potrzebne
                          chciałeś przykład telefonu z certem z androidem .... tego też juz nie komentujesz ? najpierw pytasz ..a jak dostajesz odpowiedz - to masz to w d...ie.

kwestii amd to mi się nawet nie chce komentować skoro nie odróżniasz podatnosci ktore umożliwiają atak ze zwirtualizowanego systemu gościa (intel - np taki amazon swojego "clauda" musiał patchowac i przerwe serwisową robić - zresztą nie tylko amazon) ...od ataku który mozna wykorzystac dopiero mając uprawnienia admina na hoscie lub po "zflaszowaniu" biosu

I ma wywalone na NSA, bo zdecydowana większość użytkowników Apple raczej nie wie co to w ogóle jest.
                          hehe proszę cie jezeli ktoś nie wie że cos takiego istnieje ...to oznacza ze tego nie ma ?
                          własnie o ten aspekt mi chodziło gdy piszę o "religii" - marketing appla na tym polu polega na takim kreowaniu ze nie ma niebezpieczeństwa......
                          ale oczywiscie, nie ma się co dziwić ze bardziej dbają o wycieki danych - skoro wielokrotnie wiecej ich od konkurentów gromadzą

co do dowalenia - kazdy odbiera jak chce - czy to nie ty w pierwszej odpowiedzi pisałeś do mnie o paranoi i hipokryzji ? . twój styl to klasyczna "obrona przez atak" nie tylko do mnie - w większości twoich postów w tym watku.

PS masz racje EOT :)
                          Last edited by bawolek; 14.03.2018, 22:40.

Skomentuj

GeForce Partner Program - gwóźdź do trumny AMD?

Skomentuj

Zamieszczone przez arkotik Zobacz posta
                              mam zamiar kupić ryzen 1600X

nie ukrywam że nie wiem jaką płytę do tego wziąć
                              nie jestem fanem/fanatykiem gier,
                              komp raczej do codziennej pracy programy Cad, Corel, sketchup, oglądanie filmów,
                              najlepiej aby płyta miała taka grafikę która pozwoli uniknąć zakupu kart graficznej
                              jak ktoś ma doświadczenie wskazówki mile widziane
                              Jeżeli chodzi o kartę graficzną to już dawno została ona przeniesiona do procesorów, nie ma płyt z kartami graficznymi. Jak chcesz uniknąć zakupu karty graficznej to musiałbyś kupić inny procesor np Ryzena 2400G który ma wbudowane GPU.

Ja na jesieni składałem kompa na Ryzenie 1600. Kupiłem pod to płytę MSI B350M PRO-VDH . Wybrałem ją bo poszukiwałem taniej i w miarę dobrej płyty w formacie uATX z racji obudowy z 4 bankami RAM oraz nie interesowały mnie płyty "gamingowe". Ta wydawała sie w miarę porządna i bez zbędnych pierdół. I w rzeczywistości tak jest, komputer chodzi stabilnie, nie miałem od samego początku z nim żadnych problemów. Nie wiem jak z OC, jeszcze nie próbowałem. Prawdę mówiąc procesor jest na tyle szybki, że na razie nie widzę potrzeby go dodatkowo przyspieszać. Rzadko kiedy wykorzystuje się więcej jak 20% mocy.

Skomentuj

GPP to tak naprawdę tyle zrobi co nic, trochę nazwy pozamieniają, będą równoległe serie np. Aorus i Oarus, te same chłodzenia, inne naklejki.
                                Akurat któryś z producentów odpuści sobie robienie GPU danej marki, w dobie największej popularności kart graficznych w historii, bo dołączył do jakiegoś programu.
                                Z drugiej strony AMD siedzi w konsolach, kompach i kopalniach, NV w kompach, kopalniach i serwerowniach (co ich boli straszliwie, bo zamiast kupować tesle, źli IT kupują do Cudy konsumencie GPU). Poradzą sobie, ledwo teraz nadążają z produkcją do kopalni ^^

Co do procków, to obecnie praktycznie każdy CPU nadaje się*do normalnego użytku, jak się nie gra na ultra 4k, nie zajmuje obróbką danych, czy jakichś bardzie specjalistycznych rzeczy, to nawet zabytkowe i5-2500k jest dzisiaj w sam raz. Najgorsze płyty pod ryzena jakie na razie spotkałem to Asus Strix, co boli mnie bardzo bo Asusa bardzo szanuję, Ryzen master głupieje strasznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                  GPP to tak naprawdę tyle zrobi co nic, trochę nazwy pozamieniają, będą równoległe serie np. Aorus i Oarus, te same chłodzenia, inne naklejki.
                                  Akurat któryś z producentów odpuści sobie robienie GPU danej marki, w dobie największej popularności kart graficznych w historii, bo dołączył do jakiegoś programu.
                                  Z drugiej strony AMD siedzi w konsolach, kompach i kopalniach, NV w kompach, kopalniach i serwerowniach (co ich boli straszliwie, bo zamiast kupować tesle, źli IT kupują do Cudy konsumencie GPU). Poradzą sobie, ledwo teraz nadążają z produkcją do kopalni ^^

Co do procków, to obecnie praktycznie każdy CPU nadaje się*do normalnego użytku, jak się nie gra na ultra 4k, nie zajmuje obróbką danych, czy jakichś bardzie specjalistycznych rzeczy, to nawet zabytkowe i5-2500k jest dzisiaj w sam raz. Najgorsze płyty pod ryzena jakie na razie spotkałem to Asus Strix, co boli mnie bardzo bo Asusa bardzo szanuję, Ryzen master głupieje strasznie.
                                  Potwierdzam i5-2500K szczególnie po OC do około 4.7-5 ghz jest bardzo wydajny jak na swoją niską cenę i obsługuje wszystkie najnowsze tytuły ma swoje ograniczenia ale jak na około 250 zł daje rade Świetny procek pod tani komputer do grania .

Skomentuj

Panowie, od pewnego czasu mam taki problem.
                                    Jestem zalogowany na stronie banku, wchodzę w zakładkę "wiadomości" i klikam na nową wiadomość tak aby ją odczytać, to po sekundzie komp mi się resetuje.

To samo dzieje się z komputerem u mnie w firmie.
                                    Oba komputery mają jeszcze Windows XP.

Czy to wina Windowsa czy mam dzwonić do banku?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Panowie, od pewnego czasu mam taki problem.
                                      Jestem zalogowany na stronie banku, wchodzę w zakładkę "wiadomości" i klikam na nową wiadomość tak aby ją odczytać, to po sekundzie komp mi się resetuje.

To samo dzieje się z komputerem u mnie w firmie.
                                      Oba komputery mają jeszcze Windows XP.

Zadzwoń w pierwszej kolejności do banku upewnij się że z twoim kontem jest wszystko ok a po drugie to całkiem możliwe że jest jakiś konflikt związany z brakiem kompatybilności z XP ale tak na prawde to pierwszy raz spodkałem się z takim przypadkiem

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Problem leży między krzesłem a klawiaturą najczęściej w takich przypadkach.
                                        Sprawdz RAM memtestem i zasilacz (kondensatory). No i WIN XP raus i w jego miejsce 7.
                                        https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Windows XP nie jest chyba już zbyt bezpieczny - od dawna nie dostaje aktualizacji bezpieczeństwa.. Trochę strach logować się na konto w banku.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X