Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zrób sobie kopię zapasową na następny raz .

Skomentuj

Gigabyte H370 Aorus Gaming 3 WIFI - tańsza płyta główna pod Coffee Lake

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...el-coffee.html

ASRock prezentuje pierwsze płyty z chipsetami Q370, H370 i H310

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...h310-h370.html
      http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...zapowiedz.html
      Last edited by kokoelloko; 02.03.2018, 21:13.

Skomentuj

Panowie potrzebuje porady. potrzebuje laptopa na uczelnie; cad, inventor jakieś programowanie, powerpointy i te sprawy, od gier mam PC wiec laptop ma być zoptymalizowany pod programy graficzne- tak sie umówmy. cenowo do 2500zł
        Postawiłem na polisingowe z roczną gwarancją, konkretnie dell 6540 i m4700. konieczne wyposażenie; ssd, matowa matryca fhd,
        I tak mam do wyboru
        e6540 z Intel i7-4800MQ , AMD HD 8790M
        lub
        m4700 z i7-3840QM , QUADRO K2000 - 2GB
        W obu przypadkach pamieć ram i dysk równorzędny , ceny też są podobne.

Co i dlaczego byście polecali ?

Skomentuj

E6540. Jest młodszy o rok (2013) i ma mocniejsza grafe trochę. Jego procesor ma marginalnie mniejsze taktowanie (tylko o 100Hz).
          Last edited by Oskar29; 05.03.2018, 20:37.

Skomentuj

100 Hz? Zresztą od kiedy moc procesora liczy się w hercach? Inna generacja, inna architektura, gdyby tak liczyć to Pentium 4 ze swoimi 3,8 GHz dalej by były w czołówce stawki na rynku

Skomentuj

Inne taktowanie. W domyśle każdy wie o co chodzi, ale i tak zawsze ktoś musi się przyczepić. Poprawiłem posta co by było bardziej merytorycznie :lol: . A te generacje to można sobie u intela wsadzić wiadomo gdzie. Przyrosty marginalne. Fakt faktem jest nowszy o generacje ale to tak naprawdę bez różnicy w tym wypadku raczej.
              Last edited by Oskar29; 05.03.2018, 20:39.

Skomentuj

Brak słów. Poprawiasz i nawet nie wiesz gdzie zrobiłeś błąd. Podpowiem:

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                E6540. Jest młodszy o rok (2013) i ma mocniejsza grafe trochę. Jego procesor ma marginalnie mniejsze taktowanie (tylko o 100Hz).
                Zastanów się w jakiej jednostce jest podawane taktowanie(znowu podpowiem, GHz albo MHz). I teraz liczymy:

1 GHz = 1000 MHz
                1 MHz = 1000 kHz
                1 kHz = 1000 Hz

100 Hz = 0,1 kHz = 0,0001 MHz = 0,0000001 GHz

I gdzie jest to bardziej merytorycznie? Jeśli tak liczysz to fakt, nie ma przyrostów. Ale przy takiej ignorancji jeśli chodzi o podstawy(jednostki taktowania) to wyjdzie na to, że można równie dobrze kupić laptopa z C2D, bo przecież przyrosty są marginalne co generację...

Skomentuj

Nie no zapomniałem G na początku i napisałem 100Hz zamiast 0,1Ghz. Dziękuję Ci bardzo. Widzę że ty lubisz się czepiać. Szkoda tylko że nie napisałeś czegoś w odpowiedzi na pytanie tylko mnie poprawiasz co jest bez sensu bo wiem że taktowanie dzisiejszych procesorów jest w GHz. Tak jak każdy inny kto interesuje się chociaż trochę komputerami to wie i na pewno domyśli się o co chodzi.
                  Last edited by Oskar29; 05.03.2018, 21:19.

Skomentuj

Dlaczego nie napisałem? Bo nie byłem pewny czy inventor wykorzystuje GPU - ale wychodzi na to, że w takich zastosowaniach GPU jest wykorzystywane, więc E6540 dostaje po dupie na starcie. Druga rzecz - w M4700 szło trafić na matrycę IPS, w E6540 takich nie było. Trzecia - w E6540 nie widzę nic takiego jak mSATA, więc drugi dysk = brak napędu. Ja widzę dużo więcej sensu w kupnie M4700 z generację starszym prockiem, bo ubytek tego nadrobi z naddatkiem karta graficzna.

Skomentuj

Quadro k2000 jest słabsza niż ten radeon.

Skomentuj

a, to ciekawe. i oczywiście mowa o benchmarkach stricte cad/cam, zgadza się? wspomniane było o tym, że do grania ten sprzęt nie jest, więc nawet nie próbuj wyskakiwać z jakimiś suchymi taktowaniami z tabelek czy fpsami w grach.
                        Last edited by siewcu; 05.03.2018, 22:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                          cad, inventor jakieś programowanie, powerpointy i te sprawy, od gier mam PC wiec laptop ma być zoptymalizowany pod programy graficzne-
                          obecne cady wymagaja takich sprzetow ze sporo gier sie chowa! :p
                          tak wiec jednak szukaj dosc mocnych lapkow z dobra grafika

Skomentuj

Ten dell precision to workstation i wydaję się, że będzie lepiej się do tego nadawał. Zobacz jakieś benchmarki CADowe. Quatro jest właśnie kartą zoptymalizowaną pod CAD.
                            Ja odpalam Inventora na HD3000 z Ivy Bridge i jest ok. Fakt, że nie mam olbrzymich złożeń ale np rysowałem sobie konstrukcję garażu i nie było problemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              chyba pora zrobic format po 8 latach
                              jak ja tego nie lubie! :p
                              Używaj unixów ( np linuksa) - dla leniwych - raz skonfigurowny dobrze - dziala wiecznie.
                              Ja jako leniwiec tak zrobiłem,

Skomentuj

Znalazłem sobie to;
                                https://www.notebookcheck.net/Quadro....247598.0.html
                                Stawiam tym sposobem na m4700
                                Dzięki Panowie

Skomentuj

Cokolwiek profesjonalnego i ten "mocniejszy" radeon dostaje po dupie...

Skomentuj

Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz posta
                                    Używaj unixów ( np linuksa) - dla leniwych - raz skonfigurowny dobrze - dziala wiecznie.
                                    Ja jako leniwiec tak zrobiłem,
                                    jestem tak leniwy ze nawet nie chce sie uczyc win7 a co dopiero linuxa/unixa :p

natan, mozesz pokazac co kupujesz?
                                    tez myslalem o zmiane lapka ale chyba mam za "wysokie" wymagania jak na budzet

Skomentuj

jakie masz wymagania i jaki budżet?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        jestem tak leniwy ze nawet nie chce sie uczyc win7 a co dopiero linuxa/unixa
                                        w dzisiejszym linuxie podstawowe rzeczy które są potrzebne przeciętnemu użytkownikowi na co dzień nie są trudne.

Skomentuj

Paweł a czego wymagasz i ile chcesz wydać?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X