Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

RPi to dobry pomysł, do tego MPD i można sterować ze smartfona, PC i wszystkiego co jest pod ręką, z tym że warto też popatrzeć na inne minikomputerki, ja np wybrałem Orange Pi PC, ponieważ dało się w nim wyprowadzić SPDIF.

Skomentuj

@ampli, rozwiń proszę skrót MPD
      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

http://lmgtfy.com/?q=Mpd+Linux
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

@Luszti, o brawo. Kolejny inteligent... Widziałeś gdzieś by było napisane kur... MPD Linux? Bo mi się wydaje że jest samo MPD
          http://lmgtfy.com/?q=Mpd

Skomentuj

http://lmgtfy.com/?q=mpd+player :)
            http://lmgtfy.com/?q=mpd+raspberry+pi
            Last edited by LuSzTi; 19.05.2018, 21:02.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzięki, ale normalnie się nie da...

Skomentuj

Da się, ale to pokazuje jak bardzo poszedłeś na łatwiznę zamiast samemu spróbować to "wyguglać" :) I zamiast się zastanowić nad tym, że faktycznie mogłeś sam to zrobić to nazwałeś mnie "inteligentem" w pejoratywnym znaczeniu tego słowa.

A jak już jesteśmy w temacie...to nie musisz w zasadzie nawet samemu nic robić jeśli chodzi o taki player, bo jak zaczniesz szperać to znajdziesz gotowe systemy na malinę, np. Volumio, z graficznym interfejsem do konfiguracji poprzez wbudowany serwer WWW :)

Skomentuj

Napisałem tak ponieważ nie lubię gdy ktoś mi wysyła mi link do tej strony. W internecie potrafię wyszukać informacje. Niestety po wpisaniu "Mpd" w google dostałem wynik który miał się marnie do tematu. Wiec Twoje zdanie jest błędne.

Tak, wiem że są gotowe systemy, ale zawsze ktoś ma własne doświadczenia, coś doradzi bądź odradzi. Sam widzę masz coś takiego, pokaż jak to wygląda.

Skomentuj

Ja mam NASa Asustor gdzie jedną z aplikacji jest Hi-res player, który w zasadzie jest tylko GUIem dla MPD, który działa pod spodem. Więc nie bardzo do odtworzenia bez NASa Asustora.
                    Na malinie używałem Volumio A jak się uprzesz to możesz nagrać sobie raspbiania i samemu zainstalować MPD....do tego jakiegoś graficznego klienta, serwer http i tak dalej.
                    Przy Volumio jest banalnie prosto, wystarczy podać ścieżki do katalogów gdzie masz muzę, ustawić parę innych rzeczy i tyle :) Klient MPD znajdzie się i na Google Play i na AppStore :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                    Napisałem tak ponieważ nie lubię gdy ktoś mi wysyła mi link do tej strony. W internecie potrafię wyszukać informacje. Niestety po wpisaniu "Mpd" w google dostałem wynik który miał się marnie do tematu. Wiec Twoje zdanie jest błędne.
                    Sam wspomniałeś o malinie, więc drugie szukanie już powinno być już z hasłem "mpd raspberry", a jeśli już malina to zwykle jakiś linux i to powinno być trzecie szukanie :)

Skomentuj

Zerknij na moodeaudio.org jeśli planujesz wykorzystać malinę.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                        Głównie youtube, radio internetowe. Dostęp przez przeglądarkę www. Myślałem o raspberry z dac pod USB.
                        Z maliną trzeba trochę się pobawić. Z gotowych rozwiązań przychodzą mi do głowy TV BOXy na androidzie. Też można podłączyć zewnętrzny DAC poprzez SPDIF

Skomentuj

http://www.pimusicbox.com/ - Coś znalazłem, zobaczymy. Linux'a znam także zabawa mi nie straszna.

Skomentuj

Używam dość stary komp z XP:
                            Pentium 4 2,4/1,2GHz
                            płyta MS-6391
                            Seagate ST320423A
                            512MB SDRAM
                            Radeon 9600 PRO Family

Pozyskałem inny komp z XP Pro:
                            AMD Athlon XP1700+ 1,47GHz
                            płyta ASUS A7V-600X
                            Samsung HD080HJ SCSI
                            2,5GB DDR
                            Nvidia GeForce FX5500

Przełożyłem stary dysk do drugiego kompa, dysk jest wykrywany, ale Windows nie uruchamia się.
                            Czy ten stary dysk już nie będzie współpracował z płytą Asusa? Czy trzeba coś zmienić w biosie, ale nie wiem jak wejść do biosu?
                            Last edited by Patefil; 31.05.2018, 17:40.

Skomentuj

Reinstall windowsa trzeba zrobic prawdopodobnie :)

Skomentuj

Już wiem jak wejść do Biosu => Del.
                                Przy uruchamianiu jest ekran:

Czy to może przyczyna, czy faktycznie trzeba instalować Windowsa?

Skomentuj

Wejdź do bios, zakładka boot i tam wskaż dysk lub zresetuj bios do ustawień fabrycznych.
                                  Powinno zacząć bootować a później przeważnie bluescreen, wtedy najlepiej reinstal lub wejść w tryb awaryjny i usuwać wszystkie sterowniki.
                                  Last edited by dzwiedziu; 31.05.2018, 19:11.

Skomentuj

Z moich doświadczeń, jeśli przesiądziesz się na inny procesor lub mostek, to trzeba mieć dużego farta żeby XP wstał. IMO nie trać czasu na próby, szkoda czasu. Instaluj od nowa.

Skomentuj

potwierdzam. tez tak kiedys robilem. dysk od kolegi nie ruszal u mnie ani moj u kolegi

Skomentuj

Najpierw, to sprawdź dysk choćby HDTune-m...
                                        https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Twoj stary dysk jest na kontroler ATA, wiec to co widac na starcie, to kontroler SATA. Nic dziwnego, ze nie jest wykrywany, bo nie moze byc. Sprobuj zmienic sekwencje startowac na stary dysk, ktory jest na kontrolerze ATA. Zwroc rowniez uwage na zworki dysku ATA i miejsce w tasmie ATA, w ktora wpinasz dysk. Dysk musi byc na koncu tasmy, a zworka w pozycji Master, lub cable select.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X