Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W porównaniu z tym co się działo na początku w W10, to teraz jest wręcz spokój, poza okazjonalnym problemem po aktualizacji, który tak naprawdę to jakiś niewielki procent użytkowników dopadł, raczej system jest bez problemowy. Pasuje mu pilnować, blokowania aktualizacji i robić je w miarę regularnie, by się nie władować w update jak coś ważnego się*ma zrobić.
    Poza tym jest ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
      Ryzen 7 1700X w rankungu benchmark.pl jest lepszy a jest 20zł droższy.

Skoro już zmieniam procek płytę i pamięć... to przeskok będzie widoczny. Teraz pytanie. Czy pozostając na win10 nie będę miał już problemów bo nowszy sprzęt.... a do tego co mam teraz to ciężko o sterowniki do win10 do płyty głównej naprzykład...
      Starsza seria Ryzenów to jest teraz niezła gratka. Taki 1600X kosztuje na X-KOM obecnie 6 stówek, to jest moim zdaniem obecnie najbardziej opłacalny procesor. Następca, 2600X jest oczywiście lepszy ale jego większa wydajność trochę jest nieadekwatna do ceny (niecałe 1000zł) na tle 1600X. Chociaż i tak za te pieniądze to jest mega dobry procek, to jednak 1600X wymiata tą ceną wszystko.

1700X jest sporo droższy i dodatkowo chyba wymaga dokupienia wentylatorka. No ale dostajemy 2 rdzenie i 4 wątki, to sporo. I chyba będzie to obecnie najbardziej opłacalny procesor 8 rdzeniowy.
      Natomiast w cenie ok 1000zł zależnie od zastosowania raz lepszy będzie 1700X , tam gdzie można zrównoleglić pracę, albo 2600X gdzie liczy się moc pojedynczego wątku (np gry). Warto by przejrzeć jakieś testy pod katem Twoich zastosowań co się lepiej sprawdzi czy ilość wątków na niższym zegarze czy jednak agresywniejszy zegar i ogólnie nieco wyższa wydajność / MHz. Dlatego przy 1700X bym się wahał czy nie wziąć 2600X, aczkolwiek jak zajmujesz się obróbką video to pewnie ilość rdzeni wygra nad wyzszym zegarem.
      Natomiast niekwestionowanym mistrzem jest dla mnie 1600X który niszczy system ceną i tak na prawdę nie wiem czy to nie jest najlepszy wybór. Zaoszczędzoną kasę bym zostawił albo dołożył np dobrego dysku SSD na M2 albo dobrą płytę główną. Za rok czy dwa zrobisz sobie upgrade procka do nowszej wersji ryzena, jakiegoś 3700X lub co tam będzie a na tym 1600X i tak wiele nie stracisz sprzedając bo nawet jak go sprzedasz za pół ceny to jest raptem 300zł straty.

Ja od roku jadę na ryzenie 1600 (ten z X był rok temu ciut za drogi ehh) i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie robię żadnych poważnych rzeczy na razie bo w sumie tak wyszło iż nie mam czasu siedzieć za dużo przy kompie. W każdym razie komputer lata jak szalony. Wszystko działa dużo lepiej, szybciej, płynniej. Ładowanie win10 trwa dosłownie chwile, dłużej się ładują biosy itp. Jakieś gry po prostu ogranicza mi wiekowa karta graficzna ale tam gdzie na starym procesorze (athlonie X3) miałem zadyszkę tu idzie jak burza. Obciążenie 12 wątków jest dla mnie niewykonalne, po prostu nie robię takich rzeczy aby to wykorzystać.

Jeżeli chodzi o działanie na WIN10 to nie odnotowałem większych problemów. Wszystko chodzi jak trzeba. Jedynie co to mam jakiś dziwny problem że komputer umiera po ty jak po upływie czasu następuje po wygaszaczu , wyłaczenie ekranu. Nie chce mi się wtedy podnieść spowrotem i nie wiem czy to komputer, system, sterownik. Nie miałem czasu tym się zając, po prostu wyłączyłem na razie gaszenie ekranu. Jak mówiłem mam wiekowego radeona 5770 i może on jest źródłem problemu. To karta co ma już chyba 9 lat i pewnie w sterownikach AMD to zapomnieli że produkowali coś takiego . O dziwo na tej karcie gram sobie jeszcze w nowe gry. Ostatnio kupiłem civilization VI i działa! W niecałych 20fps i na low ale działa .
      Last edited by Yoshi_80; 11.12.2018, 12:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        Jedynie co to mam jakiś dziwny problem że komputer umiera po ty jak po upływie czasu następuje po wygaszaczu , wyłaczenie ekranu. Nie chce mi się wtedy podnieść spowrotem i nie wiem czy to komputer, system, sterownik.
        Mam dokladnie to samo. Po dluzszym uspieniu komp zwykle nie chce wstac i trzeba od nowa startowac.

Skomentuj

Czasami pomaga: wyłączenie szybkiego startu, jak płyta na Intelu, to deinstalacja/aktualizacja/starsza_wersja drivera IMEI, jak AMD aktualizacja BIOS i najnowszy ryzen master.
          Ogółem C states w BIOS (UEFI) przy ryżu są marudne i czasami reagują głupio z OS, albo jakoś niedoszlifowanym BIOS, a że cała rodzina Zen to dość świeży temat, to trochę to trzeba na czuja robić. Ja lubię budżetowe hosty VM na ryzenach stawiać, na linuxach strasznie się trzeba biosu naprzestawiać, zanim to stabilnie ruszy, bo potrafi się zrobić babol że VM generując określony ruch, czy przechodząc power cycle, zresetowała taki serwer i resztę VM przy okazji ubiła.

Co do AMD i stabilności, to Vega56 mi macbooka sabotuje czasami, jak włącza się wygaszacz w 3D, ciach wentylatory Vegi na 100%, monitor czarny, macbook ma to teoretycznie gdzieś i pracuje jak bym mu GPU odłączył ^^ Ale chyba ostatnia łata to naprawiła.
          Problem z tym jest taki że eGPU zadziała dopiero po restarcie, a soft który działa z akceleracją eGPU się wywala.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Mam dokladnie to samo. Po dluzszym uspieniu komp zwykle nie chce wstac i trzeba od nowa startowac.
            Mam jeszcze gorzej, mój laptop Asus kj55 czy coś takiego, nie wyłącza się sam tylko muszę za każdym razem przyciskiem gasić jak stary komputer. Nie ma mowy o uśpieniu czy uruchomieniu ponownie bo z tego już nie wstaje system i ot taka sytuacja. W10 na moim lapku chodzi ogólnie dobrze, szybszy niż 8, 7 XP itd ale to jest mega drażniące. Wyłączy się jak baterię rozładuje. Nie znalazłem sposobu jak to naprawić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
              Mam jeszcze gorzej, mój laptop Asus kj55 czy coś takiego, nie wyłącza się sam tylko muszę za każdym razem przyciskiem gasić jak stary komputer. Nie ma mowy o uśpieniu czy uruchomieniu ponownie bo z tego już nie wstaje system i ot taka sytuacja. W10 na moim lapku chodzi ogólnie dobrze, szybszy niż 8, 7 XP itd ale to jest mega drażniące. Wyłączy się jak baterię rozładuje. Nie znalazłem sposobu jak to naprawić.
              Takie rzeczy działy mi się swego czasu na niektórych zabugowanych wersjach linuksa, problem prawdopodobnie po stronie jakiegoś sterownika ale możliwe że i systemu, ogólnie im nowsza winda tym więcej sterowników instaluje się automatycznie i wbrew pozorom te automatyczne czasem potrafią narobić bigosu.

W10 nie potrafiłem wybaczyć jednej rzeczy, uwalała wake on LAN, nie ważne jaki się ustawiło stopień wyłączenia w systemie, komp już nie wstawał po wyłączeniu 10 i wysłaniu WOL, w BIOSie było wszystko dobrze, bo po powrocie na W7 jak ręką odjął, śmiga za każdym razem.

Dopóki nie przyjdzie mi pracować na czymś, co wymaga więcej niż W7, to dobrowolnie nie mam zamiaru zmieniać.
              Last edited by ampli; 11.12.2018, 15:26.

Skomentuj

I tak trzymać tym bardziej że windoza 10 jest jeszcze większym szpiegiem niż win 8 i 7 razem wzięte.Jesteśmy najbardziej obserwowanym gatunkiem na Ziemi .
                Zatem "nie mobilnych " ,ale za to Wesołych Świąt życzę .
                Last edited by czart; 23.12.2018, 13:08.

Skomentuj

Zgłoś do netflixa sytuację, to usuną konto z twoim mailem.

Jak nie używałeś i nie miałeś żadnych kart podpiętych to nie ma specjalnie problemu, ale lepiej zgłosić bo nawet do triali trzeba jakąś kartę podać, a te często są lewe.

Skomentuj

Może to ten od Morele ma twoje dane i je wykorzystuje.

Skomentuj

Zakładam że hasło na pocztę masz raczej inne niż gdzie indziej, nie zawsze trzeba weryfikować mail (nie wszystkie portale tego wymagają).
                      Ogółem weryfikacja dwuetapowa, to dobra sprawa i warto to włączyć na gmailu, chyba że poczta na jakieś interii ^^

Skomentuj

No to ostre czyszczenie i zmiana haseł na wszystkim co było z tym hasłem, nie ma lekko.
                        A dla świętego spokoju polecam keepass na telefonie zainstalować, można tam bezpiecznie trzymać hasła, do tego po zgraniu pliku z hasłami, tym samym hasłem co na telefonie otworzysz go na kompie. Jest na wszystkie systemy dostępny, praktycznie nie mam nigdzie 2 takich samych haseł.
                        Last edited by Marcin V; 05.01.2019, 16:53.

Skomentuj

Wskazówka
                          Panowie, jaki jest sens odpowiadać na pytanie wygasające, postem niewygasającym?

Niech jakiś mod to ogarnie.

Skomentuj

W starym zasilaczu wymieniłem kondensatory, bo oryginalne spuchły i zasilacz nie uruchamiał się. Wstawiłem Wurth Electronik WCAP-ATG5, które od kilku lat wymieniam w zasilaczach pracujących 24/7 i jeszcze nie było z nimi problemów, więc polecam te kondensatory.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1
                              Gdy wpisuję adres form dostaję komunikat:

Połączenie nie jest bezpieczne

Właściciel witryny ssl.diyaudio.pl niepoprawnie ją skonfigurował. Firefox nie połączył się z nią, aby chronić
                              użytkownika przed kradzieżą informacji.
                              Caly czas masz taki problem?

Skomentuj

Tylko czasami pokazuje się ten komunikat.

Skomentuj

Hej. Szukam jakiejś apki, etc tak abym mógł przez wifi lączyć się z pamięcią w telefonie. Chodzi mi oto aby telefon caly czas udostępniał pliki i np do leżącego w kuchni telefonu mógł wejść poprzez "Mój komputer" i skopiował sobie z niego zdjęcia na dysk komputera ( bez podpinania telefonu do kompa). Znacie jakieś sprawdzone rozwiązanie?

Skomentuj

Kiedyś było dostępne w androidzie... A przynajmniej w nakladce lg takie bezpośrednie wifi... potem nie używałem.. raczej z telefonu wysyłam pliki na NASa.. Ale jak coś to poszedł bym w stronę serwera samba na android.. nie testowałem.. ale jest kilka apek np. https://play.google.com/store/apps/d...baserver&hl=pl

Skomentuj

Zrobić udostępnienie telefonu po wifi. Takie coś ma choćby rodzimy solid Explorer czy mi drop. Udostępnia serwer FTP. Później wpisujesz w pasku adresu eksploratora windows FTP://... dane przepisane z ekranu telefonu i masz już dostęp.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

zna ktos BEZGŁOŚNĄ klawiature i myszke?
                                        kobieta mi narzeka ze ja budze jak cos pisze :p

Skomentuj

dell quietkey.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X