A tak serio, to wywal ten komp w 10 piętra w bloki i kup za kilka stów sprawny, działający i wydajny używany zestaw.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[komputery] temat ogólny
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Penetrator Zobacz postaA tak serio, to wywal ten komp w 10 piętra w bloki i kup za kilka stów sprawny
jakby potrzebowal nowszego to by juz dawno kupil nowy
Skomentuj
-
Patefil
Dzięki za wyjaśnienia. Może po zmianie ustawień w Biosie stary dysk ruszy, na razie nie próbowałem, bo reinstalować Windowsa na starym dysku nie widzę sensu.
Oba kompy to starocie, ale ten drugi ma trochę nowszą płytę, dysk i więcej pamięci ram więc myślę, że powinien lepiej działać niż stary, w którym na płycie są już spuchnięte kondensatory, a kondków mi się nie chce wymieniać. Z czasem przeniosę się na drugi komp, a stary pójdzie do rezerwy. Ze starego przełożę tylko grafikę, bo Radeon może działać bez wiatraczka i nie grzeje się tak jak ta Nvidia (po odłączeniu wiatraka jej radiator robi się gorący). Na razie obniżyłem poziom hałasu zmniejszając zasilania wiatraków (w zasilaczu na 3,3V, na procku na 4,8V) i zmieniłem taktowanie Athlona na 1,1GHz, może będzie się mniej grzał.
Komputer używam tylko do przeglądania internetu, więc mam bardzo małe wymagania i taki stary sprzęt je spełnia. Do czasu, aż czynniki zewnętrze wymuszą zmiany systemu na nowszego Windowsa, a to nastąpi raczej wcześniej niż później.
Jeszcze 2 lata temu używałem kineskopowy monitor z 2001 r. W tym starym kompie nadal pracuje 17 letni zasilacz Codegen 250X1, choć przeze mnie zmodyfikowany (dodałem dodatkowe radiatory do oryginalnych blaszek i obniżyłem napięcie na wiatrak do 5V, żeby nie hałasował).Last edited by Patefil; 02.06.2018, 11:38.
Skomentuj
-
Co za przeglądarkę używasz? Przecież na tym sprzęcie i jeszcze obniżonych taktowaniach to tragicznie musi działać!
Mam "laptopa" samsunga n150, atom 1,66Ghz, 2Gb ddr2, 32Gb ssd, bateria w dobrym stanie, xp sp3, używam go tylko do samochodu ale czasami jak muszę coś z netu pobrać to tragedia. Już słaby telefon o niebo lepiej działa.
Nie lepiej zainwestować w tablet?Last edited by dzwiedziu; 02.06.2018, 14:11.
Skomentuj
-
Dzisiaj dwa rdzenie to jest minimum żeby nawet neta przeglądać. Tylko dysk z w10 można przełożyć z innego kompa z innymi bebechami i się uruchomi normalnie (przetestowane nie raz niestety ostatnio). Na wcześniejszych systemach mi się to nie udało ani razu, poza jednym razem z dyskiem w7 jak wyciągnąłem z lapka i włożyłem do innego bardzo podobnego sprzętowo.Last edited by Oskar29; 02.06.2018, 16:04.
Skomentuj
-
Z jednej strony fajnie jest czasami podłubać i zabytek doprowadzić do stanu w jakim coś ta się jeszcze na nim zrobić.
Z drugiej strony za 200zł idzie kupić DELL VOSTRO 230, czy innego biurowca i mieć komp do neta i warsztatu.
Trochę smutne jest że z każdą aktualizacją W7, chodzi gorzej od W10, a sam Windows 10 jeśli ma jakikolwiek SSD to jest szybszy i działa lepiej od 7 na tym samym PC.
Problemem jest tylko to że nie wspiera dość dużej ilości starszych urządzeń. Obecne windowsy spokojnie najedzą się 1-15,GB RAM, przeglądarki jedzą więcej ^^
Skomentuj
-
Cześć,
Mam mały problem, muszę chyba kupić nowy dysk SSD. Obecny 120GB jest dla mnie za mały, mój W10 z softem rozrósł się do tego stopnia że zostało mi 10GB wolnej przestrzeni. Potrzebuje dobry i tani dysk SSD(obecnie mam GoodRAM), tylko teraz już nie wiem czy kupić 240GB czy iść w większe pojemności... Dodatkowy w laptopie to 2TB hybryda na dane.
Potrzebuje wtedy też jakiś program do skopiowania obecnego dysku z systemem na nowy dysk, tak aby nic nie przeinstalowywać, da się takie coś zrobić?
Skomentuj
-
Planuję zmianę procka w kompie,puki co ja go mam,ale będzie dla syna czyli gry.Teraz jest G4560 ,ale trochę kuleje w grach.Podstawka 1151. DDR4 2x4Gb chodzą na 2400Mhz. W związku ,że i5 na tą platformę potaniały postanowiłem kupić jakiś procesor,tylko jaki?Ostatnio widziałem i5 7400 za 380zł ,ale poszedł.Myślałem tez o i5 6500.Co polecicie opłacalnego? fajnie by było jakbym się zmieścił 400-450zł.Grafika puki co gtx1050 2 Gb.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz postaCześć,
Mam mały problem, muszę chyba kupić nowy dysk SSD. Obecny 120GB jest dla mnie za mały, mój W10 z softem rozrósł się do tego stopnia że zostało mi 10GB wolnej przestrzeni. Potrzebuje dobry i tani dysk SSD(obecnie mam GoodRAM), tylko teraz już nie wiem czy kupić 240GB czy iść w większe pojemności... Dodatkowy w laptopie to 2TB hybryda na dane.
Potrzebuje wtedy też jakiś program do skopiowania obecnego dysku z systemem na nowy dysk, tak aby nic nie przeinstalowywać, da się takie coś zrobić?
Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz postaPlanuję zmianę procka w kompie,puki co ja go mam,ale będzie dla syna czyli gry.Teraz jest G4560 ,ale trochę kuleje w grach.Podstawka 1151. DDR4 2x4Gb chodzą na 2400Mhz. W związku ,że i5 na tą platformę potaniały postanowiłem kupić jakiś procesor,tylko jaki?Ostatnio widziałem i5 7400 za 380zł ,ale poszedł.Myślałem tez o i5 6500.Co polecicie opłacalnego? fajnie by było jakbym się zmieścił 400-450zł.Grafika puki co gtx1050 2 Gb.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz postaMasz w lapku slot na m.2? Co do drugiego pytania to chyba możesz zrobić kopie, jako obraz systemu.
Myślę ze zmiana 2 rdzeniowego pentium'a dobrze zrobi. Najtaniej chyba mocną i5, pytanie jaka płyta główna.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
Myślę ze zmiana 2 rdzeniowego pentium'a dobrze zrobi. Najtaniej chyba mocną i5, pytanie jaka płyta główna.
Wysłane z mojego MIX przy użyciu TapatalkaLast edited by lukiel84; 03.08.2018, 11:47.
Skomentuj
-
Po co wymieniać CPU na mocniejszy jeśli karta nie nadąży? No chyba że ktoś gra w mocno obciążające procesor gry ale dzisiaj większość gier i tak opiera się na GPU. Szczególnie przy większych rozdzielczościach.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Ja najpierw miałem w/w kartę z core i3 2120, a teraz po awarii płyty mam ją ze starym xeonem na lga771. W obu przypadkach jest to w miarę dobrze zbalansowany duet. Nie ma sensu wymieniać CPU na i5 jeśli zostawi się tą kartę. Do i5 idealnie pasuje 1060 albo coś o tych osiągach lub nawet trochę mocniejszego a nie zwykłe 1050 2gb.Last edited by Oskar29; 03.08.2018, 15:18.
Skomentuj
-
Jak kasa na dysk SSD może być trochę większa, to polecam samsungi Evo 860, w zestawie jest soft do migracji na SSD i to chyba najlepszy jaki spotkałem.
Działa tylko z samsungami, tu jest problem. Podpinasz dysk w jakiejś obudowie na usb, migrujesz na działającym windowsie, zamieniasz miejscami dyski gotowe.
Co do gier to tak nie do końca, bo te bazujące na silniku frostbite, ostro duszą CPU. Ale na i5-7400/i3-8100 idzie grać spokojnie na GTX1060/1070 we wszystko.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaPo co wymieniać CPU na mocniejszy jeśli karta nie nadąży? No chyba że ktoś gra w mocno obciążające procesor gry ale dzisiaj większość gier i tak opiera się na GPU. Szczególnie przy większych rozdzielczościach.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Ja najpierw miałem w/w kartę z core i3 2120, a teraz po awarii płyty mam ją ze starym xeonem na lga771. W obu przypadkach jest to w miarę dobrze zbalansowany duet. Nie ma sensu wymieniać CPU na i5 jeśli zostawi się tą kartę. Do i5 idealnie pasuje 1060 albo coś o tych osiągach lub nawet trochę mocniejszego a nie zwykłe 1050 2gb.
Wysłane z mojego MIX przy użyciu Tapatalka
Skomentuj
Skomentuj