Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może poszukaj i7 po skalpie?
    Last edited by Oskar29; 12.05.2018, 20:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
      Może poszukaj i7 po skalpie?
      Ogólnie ceny i7 3770k są "chore" zapewne przez to ze sporo osób ma Płyty po I5 2500k...

Skomentuj

A były xeony na twój socket?

Skomentuj

A były xeony na twój socket?
          https://www.asrock.com/mb/Intel/P67%...dex.pl.asp#CPU

Niby cos jest...

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
            Ogólnie ceny i7 3770k są "chore" zapewne przez to ze sporo osób ma Płyty po I5 2500k...
            A dobry to był procesor?
            Mam postawiony na takim PC i jestem ciekaw czy dobrze zrobiłem inwestując w ten sprzęt. (dostałem padniętego PC w którym jak się okazało padł dysk wymieniłem go i dokupiłem SSD 250gb)
            Jak dla amnie śmiga, ale co o nim sądzą bardziej obeznani?
            Last edited by sylvek; 12.05.2018, 20:58.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
              A dobry to był procesor?
              Mam postawiony na takim PC i jestem ciekaw czy dobrze zrobiłem inwestując w ten sprzęt. (dostałem padniętego PC w którym jak się okazało padł dysk wymieniłem go i dokupiłem SSD 250gb)
              Jak dl amnie śmiga, ale co o nim sądzą bardziej obeznani?
              I5 2500k to kultowy procesor

Skomentuj

Pytam o i7 3770k :)

Skomentuj

Pytam o i7 3770k :)
                  Mi się sprawdził tylko moja sztuka miała sporą temperaturę. Po oc 80* na dobrym chlodzeniu.

Skomentuj

Jak się domyślam po podkręceniu zegara. Ja z nim nic nie robię

Skomentuj

Jak nie podkręcasz to po co Ci procesor z odblokowanym mnożnikiem? Sprzedaj go, kup wersje z zablokowanym mnożnikiem i Ci ładnych kilka stów zostanie (zgaduje ale wydaje mi się że trafnie ).

- - - - - aktualizacja - - - - -

No chyba że planujesz kiedyś podkręcić .

Skomentuj

A Czy K nie ma fabrycznie nieco wyższych zegarów? Ogólnie z 3cią generacją jest ten problem, o którym mówiłem wcześniej - tutaj zaczęto kłaść gluta. Najlepiej byłoby go oskalpować, pytanie tylko, czy jest sens ładować taki hajs w tę platformę? Ja osobiście zmieniłem teraz Phenoma na i7 2600k wraz z płytą główną, za co zapłaciłem 7 stówek i wiem, że zestaw ten swoją wydajnością nie będzie wieczny chociażby z uwagi na brak możliwości rozwoju(i7 3770k to w moim przypadku zbyt niewielki zysk wydajności względem kosztów). Mimo to tanim kosztem chciałem podnieść wydajność kompa wykorzystując wciąż moje pamięci DDR3.

Jeśli bardzo przeszkadza Ci Twoja obecna wydajność upoluj i7 2600k i ustaw ją na 4,5Ghz, co powinno być osiągalnie dla każdej sztuki. Upilnuj tylko, aby przypadkiem płyta nie ustawiła sama napięcia, bo automat zapoda Ci zapewne jakieś 1,45V... Sam ustaw to manualnie. Biorąc pod uwagę sprzedaż Twojej I5tki, koszt upgrade'u będzie wynosił ile? 200-300zł? A platforma jest już niestety martwa i nie warto ładować w to więcej kasy - zacznij odkładać. Poza tym nie wiem czy masz ten poprawiony chipset, czy nie. Tam była jakaś "afera", bo na początku produkcji zostały użyte wadliwe kontrolery sata, które z biegiem czasu traciły na wydajności czy coś, nie pamiętam już dokładnie... Za rok,dwa możesz spróbować złożyć coś na nowym intelu, cena pamięci może spadnie, bo już się robią troszkę bardziej znośne.

Pozdro

Skomentuj

Ja też mam teraz lga1155 (i3 2120 i gtx1050). Będę zmieniał na i5 albo może i7 (jakieś 100zł. różnicy jak wczoraj oglądałem), albo jak gdzieś dorwę to może coś na lga 1366 ogarnę bo to dzisiaj chyba najlepsza platforma w stosunku wydajność/cena. Chociaż jak tak teraz patrzę to lga 1155 też nie jest złe pod tym względem .
                          Last edited by Oskar29; 13.05.2018, 13:39.

Skomentuj

Jak nie podkręcasz to po co Ci procesor z odblokowanym mnożnikiem? Sprzedaj go, kup wersje z zablokowanym mnożnikiem i Ci ładnych kilka stów zostanie (zgaduje ale wydaje mi się że trafnie ).

- - - - - aktualizacja - - - - -

No chyba że planujesz kiedyś podkręcić .
                            Jeśli to do mnie. To po krótce, mam go za darmo sprzedawać i zmieniać pół kompa nie bardzo mam ochotę.
                            Zapytałem czy jest ok.
                            Troszkę poszperałem w sieci i stoi bardzo wysoko więc chyba tylko się cieszyć i używać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Leito Zobacz posta
                              A Czy K nie ma fabrycznie nieco wyższych zegarów? Ogólnie z 3cią generacją jest ten problem, o którym mówiłem wcześniej - tutaj zaczęto kłaść gluta. Najlepiej byłoby go oskalpować, pytanie tylko, czy jest sens ładować taki hajs w tę platformę? Ja osobiście zmieniłem teraz Phenoma na i7 2600k wraz z płytą główną, za co zapłaciłem 7 stówek i wiem, że zestaw ten swoją wydajnością nie będzie wieczny chociażby z uwagi na brak możliwości rozwoju(i7 3770k to w moim przypadku zbyt niewielki zysk wydajności względem kosztów). Mimo to tanim kosztem chciałem podnieść wydajność kompa wykorzystując wciąż moje pamięci DDR3.

Jeśli bardzo przeszkadza Ci Twoja obecna wydajność upoluj i7 2600k i ustaw ją na 4,5Ghz, co powinno być osiągalnie dla każdej sztuki. Upilnuj tylko, aby przypadkiem płyta nie ustawiła sama napięcia, bo automat zapoda Ci zapewne jakieś 1,45V... Sam ustaw to manualnie. Biorąc pod uwagę sprzedaż Twojej I5tki, koszt upgrade'u będzie wynosił ile? 200-300zł? A platforma jest już niestety martwa i nie warto ładować w to więcej kasy - zacznij odkładać. Poza tym nie wiem czy masz ten poprawiony chipset, czy nie. Tam była jakaś "afera", bo na początku produkcji zostały użyte wadliwe kontrolery sata, które z biegiem czasu traciły na wydajności czy coś, nie pamiętam już dokładnie... Za rok,dwa możesz spróbować złożyć coś na nowym intelu, cena pamięci może spadnie, bo już się robią troszkę bardziej znośne.

Pozdro
                              Mój komp służy poniekąd do pracy i przeszkadza to mało powiedziane :) Po zmianie na I7 3770k czułem sie jak po zmianie auta na 2x mocniejszy....

Czytam testy i już głupieje bo wychodzi ze I5 8600k jest lepsze od I7 6600k/7700k??

Skomentuj

mam go za darmo sprzedawać i zmieniać pół kompa nie bardzo mam ochotę.
                                jakie pół kompa :) ? Tylko procesor :) . I7-3770k kosztuje ok 800zł. i7 3770 kosztuje 600zł. Mała różnica. Spodziewałem się że będzie więcej. Z drugiej strony kilka minut roboty i 2 stówki w kieszeni :) , a 200zł. piechotą nie chodzi :p .

Skomentuj

To ja jednak nie ruszam. Za 200 zł za duże ryzyko. Bo jak spieprzę coś co minimum 600 w plecy.

Skomentuj

Nie wiem co można spieprzyć tylko przy ściągnięciu chłodzenia i wymianie cpu i pasty ale rozumiem że boisz się tykać jak się nie znasz .

Skomentuj

Można spieprzyć np tę zasraną podstawkę lga11xx.
                                      Tyle razy wymieniałem i raz wyślizgnął mi się cpu, kilka pinów wykrzywionych + jeden złamany.

Skomentuj

8ma generacja niesie ze sobą zmianę ilości rdzeni i wątków w całym "lineapie" intela

I3 do 8gen: 2 rdzenie 4 wątki 8gen 4rdzenie 4wątki
                                        i5 do 8 gen: 4 rdzenie 4 wątki 8 gen 6 rdzeni 6 wątków
                                        i7 do 8 gen: 4 rdzenie 8 wątków 8 gen 6 rdzeni 12 wątków

Czyli 8ma generacja I3jki to I5tka starej generacji. I5 nowej generacji w niektórych testach może wyprzedzać stare i7mki z uwagi na większą wydajność pojedynczego wątku, lub jeśli mamy aplikację, która nie jest w stanie wykorzystać HT(wielowątkowości), a "śsie" jedynie z fizycznych rdzeni, to nowa i5tka pokona starą i7mkę (6rdzeni vs 4 rdzenie).

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                                          Można spieprzyć np tę zasraną podstawkę lga11xx.
                                          Tyle razy wymieniałem i raz wyślizgnął mi się cpu, kilka pinów wykrzywionych + jeden złamany.
                                          Mi jeszcze nic się nie stało nigdy z tą podstawką...tylko że ja zawsze jestem baaaardzo ostrożny jak montuje kompa . Pomimo że jestem nerwowy to staram się nie wkurzać...raz zapomniałem tej osłony z tyłu co jest przy portach i musiałem od nowa składać .

Skomentuj

Czaruję...