Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja zepsułem już dwie drogie wysokotonówki więc więcej wolę nie ryzykować. :???:

Skomentuj

Szczęście że to "tylko" pin c19 vss, czyli masa procka która jest wielokrotnie powielona w podstawce jak i cpu.
      Na razie się testuje:

Skomentuj

Nie grzeje się na boxie za bardzo :p ?

Skomentuj

Wcześniej było i7 4790k zwodowany, sprzedałem (januszowi biznesu za 800 a widzę go na allegro za 949) i założyłem "szufladowy" g3220 (occt po 2h ma ok 50C), mam jeszcze i3 4170 u młodego w pc.
          Last edited by dzwiedziu; 13.05.2018, 23:12.

Skomentuj

Skoro o kompach to ja zapytuję, potrzebuję poskładać kompa do neta, muzy i filmów. Coś małego i (niestety) tanio. Za jakim absolutnym minimum mam się rozglądać?
            Aktualnie używam jeszcze Core2Duo

Skomentuj

Zamieszczone przez gregorj Zobacz posta
              Skoro o kompach to ja zapytuję, potrzebuję poskładać kompa do neta, muzy i filmów. Coś małego i (niestety) tanio. Za jakim absolutnym minimum mam się rozglądać?
              Sprawdź płytę główną może wejdzie w nią Quad? Dopakuj Ramu min 3gb jak system 32 bit, czesto w starych kompach minusem jest wolny dysk... do netu nic więcej Ci nie będzie potrzebne. Ostatnio 2 znajomym podobnie robiłem koszty bardzo małe(poza zakupem ewentualnie nowego dysku).

Skomentuj

Do tych podstawowych zadań wystarczy jakiś mini PC np:
                https://www.aliexpress.com/store/pro...22516fa6pvkmAG
                Jest duża szansa, że nie wpadnie na VAT więc zabaweczka za 850zł. Dla pewności lepiej doliczyć 23% + 17zł.
                Budowa:
                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Mój komp to stary imac, pierwsza wersja w obudowie Alu.
                  Mam dysk ssd i 3 GB ramu i system na nowo postawiony, trochę pomogło ale dalej youtube na pełnym ekrane się dusi

Skomentuj

To coś masz zwalone w systemie bo youtube w HD to na Rabsbbery chodzi płynnie.. albo ktoś Ci kopie kryptowalutę w tle...

Skomentuj

ale dalej youtube na pełnym ekrane się dusi
                      W FHD-dziwne? Na Pentium G4600 mam 95% obciążenia na filmach 4K.
                      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

W HD jeszcze ujdzie, FHD już nie. VMAC ciekawa propozycja, ale boję się takie sprzęty na ali kupować.
                        Najlepiej coś na małej płycie, PEntium G albo I3 . Troszkę zardzewiałem w tematach komputerowego hardware.

Skomentuj

Kupiłem młodemu i3 4170 z płytą biostar h81 mITX za nie całe 300zł, dorzuciłem 2x4gb ddr3 (4gb można kupić od 60-70 zł) pozostałości po starym kompie i nawet nfs rivals na minimalnych na grafice z cpu idzie bez zacięć. Przetrzepałem graty i znalazłem zasilacz cooler master 550w (chieftec 400-450W można dorwać za ok 35-50zł) i gtx275 (widziałem już za 70zł) i nfs chodzi na ultra w fhd bez problemu.
                          Tak że jak się nie śpieszy to można za grosze wyrwać po olx i allegro fajny sprzęt.

Skomentuj

Ooo to to, właśnie coś takiego :) teraz już mam konkretne modele, tylko się rozglądać. Czasu jest.

Skomentuj

Skoro mowa o kompach. Widzieliście ceny płyt na s1155? To jest jakiś obłęd. Płyta mi się spaliła i szukam nowej. Najbardziej budżetowe płyty na h81 jakie były wtedy kosztują teraz tyle samo albo więcej jak nowe...a uszkodzonych ile jest...ogółem to mi się to nie podoba kompletnie. Stanąłem w miejscu i nie wiem jakim tanim kosztem przeskoczyć wyżej niż teraz (xeon na lga771). Nie będę płacił 150-200zł. za jakąś gównianą budżetową płytę na h81 bo to jest śmiechu warte. One tyle nowe kosztowały...Zastanawiam się czy nie lepiej pójść w lga1366. Zestawy procek i płyta można za ~350zł. wyrwać. A czy to z lga 775/771 czy z 1155 czy z 1366 nie ma już żadnych możliwości rozwoju (intel welcome to :/ ). Jakiś pomysł jak wyjść z tej patowej sytuacji? Zastanawiam się czy nie pójść w nowe komponenty i nie kupić maksymalnie taniej płyty na am4 i do tego jakiegoś najtańszego procka na am4. Ale tu znowu ceny pamięci ddr4 są chore...a mam już 8gb ddr3 które bym z chęcią wykorzystał bo z tego co wiem to pamięć jest prawie nowa...
                              Last edited by Oskar29; 15.05.2018, 17:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                s1155

h81
                                H81 to 1150, na 1155 najlepiej poszukać czegoś na B75, na portalu akcyjnym są różne niby nówki.

Ale tu znowu ceny pamięci ddr4 są chore...
                                Też prawda, ale nie tylko DDR4, obecnie nawet DDR3 używane są droższe niż jakieś 5 lat temu nówki (czy tam kiedy to było, trochę już w PC chodzi), ponoć jakaś zmowa cenowa...
                                Last edited by ampli; 15.05.2018, 18:38.

Skomentuj

A to sorki. Z tymi chipsetami mi się pomyliło. Intel przesadza już :p .

Skomentuj

Niestety filmiki YT FHD to większe obciążenie niż NFSU2 etc... Miałem Phenoma II X4 na 3,7Ghz a i tak filmik czasami się zaciął... To jest tak chusteczkowo zoptymalizowane, że masakra. Jak chcesz max płynność, to musisz stawiać na conajmniej i3 8mej generacji, a tak na serio to proponuję pierw wrzucenie C2Q o którym już ktoś wyżej wspominał i nie przejmuj się, że raz na jakiś czas zatnie. :)

Skomentuj

Co Wy macie za maszyny że tnie Wam YouTube w 1080p? Mam w kompie Phenoma II X4 965, w jednym lapku mam I5 3320, w drugim core2duo T9600 czy jakoś tak, u ojca Phenom II X3 720, gdzie indziej Athlon II X4. Wszędzie youtube w 1080p chodzi koncertowo.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Moj stary i7 860 ni ma problemow z 4K z tuby. Przy odtwarzaniu filmu zuzycie procesora to okolo 40%.

Skomentuj

Mam do was pytanie ktoś ma może w domku jakiś serwer stream? Szukam jakiegoś pomysłu jak to rozwiązać. Chodzi mi o komputerek przez który będę mógł słuchać muzyki bez pozostawienia włączonego komputera.
                                          Głównie youtube, radio internetowe. Dostęp przez przeglądarkę www. Myślałem o raspberry z dac pod USB.
                                          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Czaruję...
                                          X