Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[komputery] temat ogólny
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postaMoże ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć problemom z pamięciami ddr4 wyżej taktowanymi (3000,3200MHz) na płycie asus z170 pro gaming oraz słabymi (połowę niższymi) transferach z dysków ssd na tej płycie? Rozważam zakup jeszcze gigabyte ga-z170 lub msi z170a gaming m3. Czy miał ktoś jakieś dyskwalifikujace problemy z tymi płytami? Pamięci wybrałem g.skill ripjaws v 3000MHz cl15 myślę że nie będą najgorsze.
Mój procek i7- 6700K/4Ghz. Tak jak poprzednicy pisali- jak wkładasz podobny procek to lepiej zakupić już lepszą płytę. Zastanów się nad i5 podobno wydajnością bardzo nie ustępują.
Mam też GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 póki co działa ;-) Mam nadzieję za rok lub 2 stwierdzę że niezawodność tych dysków się poprawiła bo moja cenna praca pójdzie....
Niekompatybilności płyty z dyskiem nie zauważyłem.Last edited by thomas; 07.01.2017, 01:05.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez thomas Zobacz postaMam nadzieję za rok lub 2 stwierdzę że niezawodność tych dysków się poprawiła bo moja cenna praca pójdzie....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaPrzypomniały mi się stare, dobre czasy
Owszem są wydajne radiatory montowane bezpośrednio na procek ale z natury są ciężkie, ścieżki cieńsze od włosa na mobo ...
Po zmianie budki:
Last edited by dzwiedziu; 07.01.2017, 07:55.
Skomentuj
-
Shizo
Zamieszczone przez thomas Zobacz postaPrzy 3000mHz nie mam żadnych problemów z tą płytą (Asus Z170 Pro Gaming). Mam podpięte Corsair Vengeance 16GB i lata dobrze.
Mój procek i7- 6700K/4Ghz. Tak jak poprzednicy pisali- jak wkładasz podobny procek to lepiej zakupić już lepszą płytę. Zastanów się nad i5 podobno wydajnością bardzo nie ustępują.
Mam też GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 póki co działa ;-) Mam nadzieję za rok lub 2 stwierdzę że niezawodność tych dysków się poprawiła bo moja cenna praca pójdzie....
Niekompatybilności płyty z dyskiem nie zauważyłem.Last edited by Shizo; 07.01.2017, 12:11.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postaDzięki bardzo za konkretną odpowiedź. Też myślałem o dysku Iridium 240GB. Jak wygląda czasowo start windowsa na tej płycie i SSD ? Czy bezproblemowo instaluje się na tej płycie Asusa windowsa?
Co do instalacji systemu- sam tego nie robiłem ale nie wiem czy jest jakaś większa trudność niż na innych płytach.
Skomentuj
-
Przy wodzie jest tylko ten problem że się sekcja zasilania gorzej chłodzi, bo boxowe chłodzenie ma dmuchać na około siebie.
Przy niektórych topowych płytach dodawali nawet takie fajne małe turbinki, które się montowało w razie wodowania procka, by nie upiec zasilania.
Podobnie jest przy wieżowych chłodzeniach, na termowizji mino że CPU jest chłodniejsze, to radiatory dookoła CPU się*bardziej grzeją.
Ech ostatnio się w firmie upiekł Titan Black, z wyłączonym ogrzewaniem, 27 stopni w czasie pracy w pomieszczeniach, te GPU płoną w takich warunkach nawet przy przeciągu w kompie, 3 lata pracy i karta za ponad 3 koła klękła.
Skomentuj
-
Dla tego u mnie jeden górny z przodu wentylator wdmuchuje, a ten z chłodnicy wydmuchuje.
Jeżeli gram, to ściągam przedni panel i włączam drugi wentylator nadmuchowy.
Procka nie kręcę bo nie ma sensu, w stresie wszystkie rdzenie standardowo działają na 4,4Ghz.
W lato mam u siebie upały że masakra i ani razu nie było problemów z przegrzewaniem z tym że robiłem mu przerwy.
Skomentuj
-
Shizo
-
Shizo
-
Który układ to wychodzi w czasie testów jak płyta dostanie łomot od podkręconego CPU, tak na oko to zwykle większa ilość cewek = więcej faz.
Obydwie płyty wyglądają na 10 faz, tylko w jednej część cewek siedzi pod radiatorem.
Zwykle biorę kingston, albo crucial (crucial częściej do serwerów bo to marka Micron Tech. i mają fajne pamięci z ECC).
G.Skili w życiu nie kupowałem, głównie przez ten odpust na radiatorze ^^
Skomentuj
-
Shizo
Co myślicie o laptopie Dell Inspiron 5767?
http://www.x-kom.pl/p/323421-noteboo...10-r7-fhd.html
...w zastępstwie stacjonarnego
Jak wygląda trwałość, serwis w Dellu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postaCo myślicie o laptopie Dell Inspiron 5767?
http://www.x-kom.pl/p/323421-noteboo...10-r7-fhd.html
...w zastępstwie stacjonarnego
Jak wygląda trwałość, serwis w Dellu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kotti7 Zobacz postaNie lepiej kupić za 1/3 tej ceny poleasingowego Della z dyskiem ssd i jednoroczną gwarancją?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaPodrzuć jakiś link.
http://allegro.pl/laptopy-dell-77917...50%5D%5B2%5D=2
Skomentuj
-
Shizo
E6540 kosztuje na allegro od 2 do 3tys, ma procesor i5 4210m 2x wolniejszy od i5 7200u, matryca mniejsza 15" ver 17" do tego używany dysk, klawiatura i bateria nieokreślonej zywotnosci zero gwarancji i to ma być warte tych 300-1300zł?? Nigdy w życiu nie kupiłbym używanego laptopa, co innego PC to sobie można samemu serwisową ale laptop? Mogę kupić używany 3-6m-cy od prywatnego użytkownika ale nie polisingowy. W jakiej firmie oszczędza się służbowy sprzęt?Last edited by Shizo; 16.01.2017, 19:10.
Skomentuj
Skomentuj