Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przypomniały mi się stare, dobre czasy :)

Dwie chłodnice, zbiorniczek z pojemnika na żywność, sam to cholerstwo zbudowałem w technikum będąc :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
      Może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć problemom z pamięciami ddr4 wyżej taktowanymi (3000,3200MHz) na płycie asus z170 pro gaming oraz słabymi (połowę niższymi) transferach z dysków ssd na tej płycie? Rozważam zakup jeszcze gigabyte ga-z170 lub msi z170a gaming m3. Czy miał ktoś jakieś dyskwalifikujace problemy z tymi płytami? Pamięci wybrałem g.skill ripjaws v 3000MHz cl15 myślę że nie będą najgorsze.
      Przy 3000mHz nie mam żadnych problemów z tą płytą (Asus Z170 Pro Gaming). Mam podpięte Corsair Vengeance 16GB i lata dobrze.
      Mój procek i7- 6700K/4Ghz. Tak jak poprzednicy pisali- jak wkładasz podobny procek to lepiej zakupić już lepszą płytę. Zastanów się nad i5 podobno wydajnością bardzo nie ustępują.
      Mam też GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 póki co działa ;-) Mam nadzieję za rok lub 2 stwierdzę że niezawodność tych dysków się poprawiła bo moja cenna praca pójdzie....
      Niekompatybilności płyty z dyskiem nie zauważyłem.
      Last edited by thomas; 07.01.2017, 01:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
        Mam nadzieję za rok lub 2 stwierdzę że niezawodność tych dysków się poprawiła bo moja cenna praca pójdzie....
        naucz się robić backup odpowiednio wcześniej. postaw nas, nawet jakiś tani model typu zyxel nsa310(jakiś czas temu z dyskiem 500gb kosztował ok 300 zł) i rób backup. warto...

Skomentuj

:) mam postawiony NAS na 2 dyskach z czego drugi to mirror pierwszego.W miarę systematycznie staram się zgrywać dane na niego.
          Last edited by thomas; 07.01.2017, 01:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Przypomniały mi się stare, dobre czasy
            Ja głównie używam wody bo w koło procka mam czysto, odkręcam 4 śrubki, odkurzaczem przejade i czysta chłodnica, duży wentylator jest cichy.
            Owszem są wydajne radiatory montowane bezpośrednio na procek ale z natury są ciężkie, ścieżki cieńsze od włosa na mobo ...

Po zmianie budki:
            Last edited by dzwiedziu; 07.01.2017, 07:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
              Przy 3000mHz nie mam żadnych problemów z tą płytą (Asus Z170 Pro Gaming). Mam podpięte Corsair Vengeance 16GB i lata dobrze.
              Mój procek i7- 6700K/4Ghz. Tak jak poprzednicy pisali- jak wkładasz podobny procek to lepiej zakupić już lepszą płytę. Zastanów się nad i5 podobno wydajnością bardzo nie ustępują.
              Mam też GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 póki co działa ;-) Mam nadzieję za rok lub 2 stwierdzę że niezawodność tych dysków się poprawiła bo moja cenna praca pójdzie....
              Niekompatybilności płyty z dyskiem nie zauważyłem.
              Dzięki bardzo za konkretną odpowiedź. Też myślałem o dysku Iridium 240GB. Jak wygląda czasowo start windowsa na tej płycie i SSD ? Czy bezproblemowo instaluje się na tej płycie Asusa windowsa?
              Last edited by Shizo; 07.01.2017, 12:11.

Skomentuj

Dzięki bardzo za konkretną odpowiedź. Też myślałem o dysku Iridium 240GB. Jak wygląda czasowo start windowsa na tej płycie i SSD ? Czy bezproblemowo instaluje się na tej płycie Asusa windowsa?
                Jeżeli chodzi o start, od momentu zgłoszenia się płyty na ekranie do uruchomionego win jakieś 8s.
                Co do instalacji systemu- sam tego nie robiłem ale nie wiem czy jest jakaś większa trudność niż na innych płytach.

Skomentuj

Przy wodzie jest tylko ten problem że się sekcja zasilania gorzej chłodzi, bo boxowe chłodzenie ma dmuchać na około siebie.
                  Przy niektórych topowych płytach dodawali nawet takie fajne małe turbinki, które się montowało w razie wodowania procka, by nie upiec zasilania.

Podobnie jest przy wieżowych chłodzeniach, na termowizji mino że CPU jest chłodniejsze, to radiatory dookoła CPU się*bardziej grzeją.
                  Ech ostatnio się w firmie upiekł Titan Black, z wyłączonym ogrzewaniem, 27 stopni w czasie pracy w pomieszczeniach, te GPU płoną w takich warunkach nawet przy przeciągu w kompie, 3 lata pracy i karta za ponad 3 koła klękła.

Skomentuj

Dla tego u mnie jeden górny z przodu wentylator wdmuchuje, a ten z chłodnicy wydmuchuje.
                    Jeżeli gram, to ściągam przedni panel i włączam drugi wentylator nadmuchowy.
                    Procka nie kręcę bo nie ma sensu, w stresie wszystkie rdzenie standardowo działają na 4,4Ghz.
                    W lato mam u siebie upały że masakra i ani razu nie było problemów z przegrzewaniem z tym że robiłem mu przerwy.

Skomentuj

Niestety ale w firmie nikt przerw dla sprzętu robił nie będzie, sam pamiętam jak zapuszczałem swojego kompa na 3 dni liczenia bez przerwy, wentylator pokojowy stał z boku dmuchając do środka.

Skomentuj

Który układ zasilania na płycie głównej oceniacie lepiej? Po czym to poznać?

Skomentuj

które pamięci polecicie?
                          Obydwie mają identyczne parametry: CL15-16-16-35 3000Mhz

Skomentuj

Który układ to wychodzi w czasie testów jak płyta dostanie łomot od podkręconego CPU, tak na oko to zwykle większa ilość cewek = więcej faz.
                            Obydwie płyty wyglądają na 10 faz, tylko w jednej część cewek siedzi pod radiatorem.

Zwykle biorę kingston, albo crucial (crucial częściej do serwerów bo to marka Micron Tech. i mają fajne pamięci z ECC).
                            G.Skili w życiu nie kupowałem, głównie przez ten odpust na radiatorze ^^

Skomentuj

Co myślicie o laptopie Dell Inspiron 5767?
                              http://www.x-kom.pl/p/323421-noteboo...10-r7-fhd.html
                              ...w zastępstwie stacjonarnego
                              Jak wygląda trwałość, serwis w Dellu?

Skomentuj

Co myślicie o laptopie Dell Inspiron 5767?
                                http://www.x-kom.pl/p/323421-noteboo...10-r7-fhd.html
                                ...w zastępstwie stacjonarnego
                                Jak wygląda trwałość, serwis w Dellu?
                                Nie lepiej kupić za 1/3 tej ceny poleasingowego Della z dyskiem ssd i jednoroczną gwarancją?

Skomentuj

Zamieszczone przez kotti7 Zobacz posta
                                  Nie lepiej kupić za 1/3 tej ceny poleasingowego Della z dyskiem ssd i jednoroczną gwarancją?
                                  Podrzuć jakiś link.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                    Podrzuć jakiś link.
                                    Rok temu sam kupiłem e6230 z 256ssd. Nigdy więcej nie kupię nowego z salonu.
                                    http://allegro.pl/laptopy-dell-77917...50%5D%5B2%5D=2

Skomentuj

LuSzTi, szukaj na allegro e6520/e6530/e6540 i który najnowszy się trafi... ja mam e6510, używam go już ponad 2 lata a kupiłem w stanie rozkładu i jestem mega zadowolony - teraz ostatnio dołożyłem sobie ssd i jest bajka...

Skomentuj

Dzięki :)

Skomentuj

E6540 kosztuje na allegro od 2 do 3tys, ma procesor i5 4210m 2x wolniejszy od i5 7200u, matryca mniejsza 15" ver 17" do tego używany dysk, klawiatura i bateria nieokreślonej zywotnosci zero gwarancji i to ma być warte tych 300-1300zł?? Nigdy w życiu nie kupiłbym używanego laptopa, co innego PC to sobie można samemu serwisową ale laptop? Mogę kupić używany 3-6m-cy od prywatnego użytkownika ale nie polisingowy. W jakiej firmie oszczędza się służbowy sprzęt?
                                          Last edited by Shizo; 16.01.2017, 19:10.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X