Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
    Popsuła mi się EMU0404 PCI :( ponieważ karty muzycznej używam tylko i wyłącznie do odtwarzania muzyki, znacie jakąś kartę w rozsądnej cenie (powiedzmy do 300-400zł), która gra równie rewelacyjnie? Najchętniej chciałbym na PCI coś schować bo mam kompa stacjonarnego, natomiast jakieś inne rozwiązania mogę rozważyć typu zewnętrzny DAC.
    Podczas instalacji od jakiegoś czasu robi mi bluescreen. Zarówno na WIn10 oraz 7. Wcześniej mi chodziła bezproblemowo na obu systemach. ?Na forum Creative doczytałem że to jest objaw popsutej karty właśnie.

Problem w tym że o jednym ani drugim nie mam zielonego pojęcia co warto, co jest dobre itd.

Jakieś linki do zapoznania się z tematem też mogą być. Nie wiem czy kupować kartę PCI czy może jednak inne rozwiązanie? Jedyne co mnie interesuje to jak najwyższa jakość odtwarzanej muzyki.
    Ostatnio zakupiłem SMSL M3 DAC w naszej systrybucji lata po 400zł. Dużo czytałęm na jego temat zanim kupiłem i jak szukasz czegoś nowego to dobry sprzęcik w tej cenie. Jak znajdziesz czas to do Katowic nie jest daleko od Ciebie więc możemy się dogadać na jakieś testy przy alkoholu

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    Karta okej ale serio bierz minimum i3 jak na tym mają iść gry. Pentium nadaje się tylko do Office-a i neta...

Skomentuj

No to cena idzie w górę :) poz tym, w tym co podałem jest dysk sdd..

Skomentuj

Z dwojga złego to lepiej mocniejszą kartę i słabszy procesor niż na odwrót. W tej cenie ciężko coś znaleźć jeszcze z systemem. Jaki wariant bierzesz ssd 120GB? Najlepiej przed zakupem zapytaj się dokładnie jaki model dysku tam pakują tego ssd. U nas lata dobra Adata. Co Ci jakiegoś śrutu tam nie wmontują. że ssd od razu nie znaczy, że tam syfu nie wsadzą.
        Last edited by Mzamar; 20.12.2016, 13:12.

Skomentuj

hp sobie odpuść, kiepsko strasznie to zrobione... i gdzie tam ssd to nie wiem, bo tam wszystko jest za dopłatą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
            Jaka min karta graficzna musi być w lapku do gier typu sims, minecraft itp ?
            Moja córka tłukła simsy 4 juz na starym lapku z i5 i kartą 540m o ile dobrze pamiętam.

Skomentuj

No właśnie o to mi chodzi. Teraz mój ma jakiegoś starego 10 letnigo fujitsu z vistą i działa. Komp się sypie, zawiesza itp i muszę to wymienić.
              Sims 4 na tym działa.

No właśnie o to mi chodzi. Teraz mój ma jakiegoś starego 10 letnigo fujitsu z vistą i działa. Komp się sypie, zawiesza itp i muszę to wymienić.
              Sims 4 na tym działa.

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
              hp sobie odpuść, kiepsko strasznie to zrobione...
              Asus?

bo lenovo to chyba odpada.

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
                Popsuła mi się EMU0404 PCI ponieważ karty muzycznej używam tylko i wyłącznie do odtwarzania muzyki, znacie jakąś kartę w rozsądnej cenie (powiedzmy do 300-400zł), która gra równie rewelacyjnie? Najchętniej chciałbym na PCI coś schować bo mam kompa stacjonarnego, natomiast jakieś inne rozwiązania mogę rozważyć typu zewnętrzny DAC.
                Podczas instalacji od jakiegoś czasu robi mi bluescreen. Zarówno na WIn10 oraz 7. Wcześniej mi chodziła bezproblemowo na obu systemach. ?Na forum Creative doczytałem że to jest objaw popsutej karty właśnie.

Problem w tym że o jednym ani drugim nie mam zielonego pojęcia co warto, co jest dobre itd.

Jakieś linki do zapoznania się z tematem też mogą być. Nie wiem czy kupować kartę PCI czy może jednak inne rozwiązanie? Jedyne co mnie interesuje to jak najwyższa jakość odtwarzanej muzyki.
                Echo Miamidi

Skomentuj

A to: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3285366.html

Skomentuj

Sims 4 na tym działa.
                    Asus?

bo lenovo to chyba odpada.
                    Ja bym brał jakiegoś z procesorem przynajmniej i3 i grafiką inną niż intel ( tak jak ktoś poprzednio pisał, poniżej i3 strasznie mulą, do netu się nadają ale nic więcej)
                    Co do producenta, to ja mam inny test. Biorę do rąk i wyginam obudowę, jak jest sztywna to ok, a jak się gnie i trzeszczy to odpada.
                    Wiele uszkodzeń laptopów wynika właśnie z "pracowania" płyty głównej.
                    Lenovo, Asusa, Acera sporo kupujemy dla klientów i raczej nie ma problemów.
                    Lenovo kupiłem niedawno córce i robi dobre wrażenie, zdecydowanie bym go nie wykluczał.

Skomentuj

Lenovo nawet nie bierz pod uwagę. Nie ma serwisu w Polsce i psuje się na potęgę. Tylko te stare i5 jest dużo lepsze niż te pentiumy. Podaj kwotę jaką możesz wydać na lapka. Asusa, Acera mogę polecić. Hp te tanie wiadomo nie grzeszy świetnym wykonaniem w sumie tak jak wszystko w tej cenie.

Zamieszczone przez gosoft Zobacz posta
                      Ja bym brał jakiegoś z procesorem przynajmniej i3 i grafiką inną niż intel ( tak jak ktoś poprzednio pisał, poniżej i3 strasznie mulą, do netu się nadają ale nic więcej)
                      Co do producenta, to ja mam inny test. Biorę do rąk i wyginam obudowę, jak jest sztywna to ok, a jak się gnie i trzeszczy to odpada.
                      Wiele uszkodzeń laptopów wynika właśnie z "pracowania" płyty głównej.
                      Lenovo, Asusa, Acera sporo kupujemy dla klientów i raczej nie ma problemów.
                      Lenovo kupiłem niedawno córce i robi dobre wrażenie, zdecydowanie bym go nie wykluczał.
                      Lenovo jest dobre do momentu aż się nie posypie. Ludzie po 3 miesiące w serwisie nawet mają sprzęty bo to do Niemiec jedzie dalekoooo.

Acer wychodzi trochę taniej niż Asus może w to celuj.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mzamar Zobacz posta
                        Lenovo nawet nie bierz pod uwagę.
                        Nie zgodzę się. W robocie mamy ponad 200 lapów i nie ma większych problemów.
                        W domu mam kilka sprzętów, znajomym i rodzinie też rekomendowałem Lenovo i póki co żadnej awarii.
                        Nie mam doświadczenia z serwisem, ale póki co (od dłuższego czasu) nie było takiej potrzeby.
                        Od siebie polecam Lenovo.
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez gosoft Zobacz posta
                          Oj, tak.
                          Ale kupiłem sobie w końcu jakiegoś asusa, trzeszczy, ale się pilnuję żeby go nigdzie nie wozić, użytkuję w zasadzie w domu jako maszynka do internetu. Chociaż.. Zona ostatnio dostała wiedźmina2. Mina mi zrzedła, bo myślę sobie, nie mam na czym zainstalować, na niczym nie pójdzie. Ale spróbowałem na tym asusie i co mnie zdziwiło - owszem, poszła i nawet da się grać. Żeby jeszcze było kiedy...

Skomentuj

Moja propozycja:
                            1. Albo coś z Asusa seria R540:
                            http://www.x-kom.pl/p/317050-noteboo...n10-gf920.html - Dość dobre wykonanie, wystarczający sprzęt na te zastosowania.
                            2. HP seria g4:
                            http://www.x-kom.pl/p/331031-noteboo...x-r5-m330.html - Lepiej wykonana niż to co podałeś a trochę taniej niż ASUS. Ogólnie karta trochę słabsza.
                            3 Dell 5558:
                            http://www.x-kom.pl/p/271070-noteboo...10-gf920m.html - najlepsze wykonanie. Jeśli na trwałości Ci zależy bierz go.

Ogólnie daję linki z tego sklepu bo można tam podobno oddać do 15 dni towar(oczywiście musi jak nówka wyglądać jak chcesz go zwrócić - wszystkie folie bez żadnej ryski). Więc jak nie spodoba Ci się to śmiało możesz go zwrócić. Druga sprawa to w przyszłośći mogą Ci domontować do środka SSD a z HHD zrobić zewnętrzny. Trzecia sprawa jak dobrze zagadasz to może dają Ci jakiś fajny rabat w miarę możliwości. Ewentualnie możesz na necie tych serii poszukać, może uda Ci się taniej wyrwać o dużo.

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                            Nie zgodzę się. W robocie mamy ponad 200 lapów i nie ma większych problemów.
                            W domu mam kilka sprzętów, znajomym i rodzinie też rekomendowałem Lenovo i póki co żadnej awarii.
                            Nie mam doświadczenia z serwisem, ale póki co (od dłuższego czasu) nie było takiej potrzeby.
                            Od siebie polecam Lenovo.
                            Hermes masz rację. Trochę przesadzam. Zależy jak się trafi. Wszystko może się zepsuć wiadomo. Tylko, że jak się ma pecha to trzeba być cierpliwym strasznie
                            Last edited by Mzamar; 20.12.2016, 14:48.

Skomentuj

[QUOTELenovo jest dobre do momentu aż się nie posypie. Ludzie po 3 miesiące w serwisie nawet mają sprzęty bo to do Niemiec jedzie dalekoooo. [/QUOTE]

W sumie co za różnica, gdzie je wożą? Poza tym do Niemiec to nie jest znów tak daleko.:)
                              3 miesiące to chyba i tak trzymać nie mogą.
                              Last edited by gosoft; 20.12.2016, 14:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mzamar Zobacz posta
                                ... w rękach i plusem naszego sklepu jest to, że ...
                                Nie bierz tego osobiście, ale nie zwykliśmy robić "takie "reklamy" na forum
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Wiem, chodziło o to aby pokazać alternatywny sposób wyjścia z sytuacji i wypróbowania co się sprawdzi w danej sytuacji najlepiej
                                  Zmieniłem żeby nie raziło w oczy :P

W sumie co za różnica, gdzie je wożą? Poza tym do Niemiec to nie jest znów tak daleko.:)
                                  3 miesiące to chyba i tak trzymać nie mogą.
                                  Dzisiaj to wygląda tak, że serwis ma 14 dni na rozpatrzenie usterki i co dalej będzie z tym robione a nie na naprawę. Na naprawę mają tyle ile uznają za potrzebne. W Europie jest tylko jeden serwis Lenovo. Firma została wykupiona i pozamykali w całej Europie serwisy. Dlatego lenovo wychodzi taniej niż konkurencja. Nie ma door to door ani jak dell gwarancji indoor taka różnica niby mała ale jest

Tu masz przykład dobrego lenovo:
                                  http://www.ceneo.pl/46912416#tab=click
                                  albo czarny ten sam:
                                  http://www.ceneo.pl/46912408#tab=click

Tylko do tego musiałbyś system dokupić np na allegro czy gdzieś taniej. Masz tu mocną i3 i wystarczającą grafikę także sprzęt warty uwagi.
                                  Last edited by Mzamar; 20.12.2016, 14:49.

Skomentuj

lenovo akurat jest jednym z lepszych sprzętów w tanich kategoriach... acer też daje radę, z dellem bywa różnie(u nich to chyba są lepsze i gorsze partie po prostu), asus jest ciut gorszy a hp jest po prostu słabe i awaryjne. ja bym osobiście celował w jakąś używkę ale z gwarancją - coś starszego, ale za te same pieniądze można dostać lepszy sprzęt, który dłużej posłuży. ja osobiście nowego laptopa bym nie kupił, bo porządny sprzęt jest kosmicznie drogi(przywykłem niestety do klasy biznesowej, co ma swoje plusy i minusy), ale mam kolejnego używanego laptopa i działa tak jak powinien. wcześniej był thinkpad t60, kupiony 1,5 roczny w 2009 roku i działa do dzisiaj, teraz mam della latitude e6510 z 2010 roku i też nie ma z nim problemów, choć po którejś aktualizacji win10 przestała działać kamerka i nie wiem o co chodzi... ale nie ubolewam, bo to i tak się nie przydaje. druga strona medalu jest taka, że jeśli chodzi o gry to taki sprzęt się niezbyt nadaje(mają raczej słabe karty graficzne, dell ma np quadro porównywalne z 8600 gt) i taki sprzęt trzeba po prostu lubić, stylistyka jest ciut inna niż w sprzęcie domowym/multimedialnym i często są one po prostu brzydkie.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                                      wcześniej był thinkpad t60, kupiony 1,5 roczny w 2009 roku i działa do dzisiaj
                                      Nic tylko pogratulować
                                      Teraz tak solidnego sprzętu nie ma. Normy Unijne wszystko na cynie bez ołowiu i 70% sprzętu pada po maks 3 latach życia. Taki szmelc produkują teraz niestety. Nieważne ile wydasz nie możesz być pewny, że wytrzyma x lat. Druga sprawa wszystko lutowane na jednej płycie więc jedna część padnie to reszta też do kosza... XXI wiek :thumbup:
                                      Last edited by Mzamar; 20.12.2016, 15:50.

Skomentuj

ja bym osobiście celował w jakąś używkę ale z gwarancją - coś starszego, ale za te same pieniądze można dostać lepszy sprzęt, który dłużej posłuży.
                                        Ja wręcz przeciwnie, żywotność laptopa to jakieś 3-5 lat w zależności od szczęścia i traktowania. Jak trafisz egzemplarz po przedstawicielu handlowym, albo kimś podobnym, który był kilkanaście/kilkadziesiąt razy dziennie odpalany, nocował w samochodzie zimą i w upały i zaliczył kilka upadków,to marne szanse na długie "życie". Miałeś szczęście, że tak trafiłeś,ale to nie jest reguła.

Skomentuj

nie jestem jedynym który tak trafił, wielu znajomych ma takie laptopy i póki co nikomu się nic nie zepsuło...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X