Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

...tak,tak bez monitora, na najtańszej płycie głównej za to z wypasioną grafiką. Nie jestem graczem, a przeciez nie podłącze 17"CRT do nowego kompa.Mam ściśle określone potrzeby co do wyposażenia komputera.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
    gdzie i kiedy MARKOWY zasilacz kosztował 80 zł
    pisałem o kompie sprzed 15 lat z takim zasilaczem

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
    po co płyta główna za 450 zł?
    wole mieć taką bo ma spdif, zintegrowaną dobrą kartę muzyczną na RealtekALC1150

Płyta Główna Gigabite G1 Sniper B7 459 zł
    procesor Intel Pentium G4400 Skylake 239 zł
    RAM Kingston DDR4-2400MHZ 8GB CL12 1.2V 242 zł - tu jest błąd doboru powinien być DDR4 2133MHz ale cena będzie powiedzmy podobna albo trochę niższa
    Wentylator CPU Cooler Master Hyper T4 (RR-T4-18PK-RI) 110 zł
    HDD SSD Kingston V300 120GB SATA3 199 zł
    DVD-RECORDER LG S-ATA CZARNY 53 zł
    Gigabyte GeForce GT 730 2GB DDR3 (128 bit) HDMI, DVI, D-Sub 259 zł
    Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W (SPS-530MPCBEU) 225 zł
    obudowa ZALMAN - ZM-T5 MATX USB 3.0 113 zł
    Monitor iiyama X2483HSU-B2 659 zł
    SUMA: 2 558 zł
    To mój wybór na obecną chwilę - zastanawiam się tylko czy jest sens tak słabą kartę graficzną zamiast zintegrowanej...
    Znasz się doradź co zmienić
    Last edited by Shizo; 12.10.2016, 17:20.

Skomentuj

po pierwsze - tańsza płyta główna, brak karty graficznej i jak chcesz dobry dźwięk to kup jakąś zewnętrzną kartę graficzną. cooler cpu - wystarczy box, i już kilka zł do przodu.

Skomentuj

Niskobudżetowy CPU i płyta za 459 zł, totalny bezsens, to samo chłodzenie, taki proc na BOXie nawet się nie zgrzeje, co więcej i5 drugiej generacji spokojnie chodzi na boxowym, a to procesor z trochę większym poborem.
        Już bardziej bym polecił używany i5 (2 generacja wzwyż) niż wywalać kasę na taki komp do Internetu, to samo tyczy się GPU, ale w przeciwieństwie do CPU łatwiej utopić kasę w używanej karcie (procesor jak działa, to jest dobry, w GPU siada BGA).

A SPDIF to mają różne płyty, często wyprowadzony na pinach.

PS Za cenę tego zestawu jakiś czas temu dało się spokojnie złożyć nowy komp na i5 4 generacji i GTX660, a to przepaść do tego co przedstawiłeś, z tym że niektóre elementy podrożały, np HDD (te same modele), o CPU i GPU nie mówiąc (ale tu troszkę wydajności przybyło).
        Last edited by ampli; 12.10.2016, 18:39.

Skomentuj

Intel Core i5 6400 może i jest 2x szybszy od Intel Pentium G4400 ale za to 4x droższy - 250zł a 800zł to jest różnica

Skomentuj

Polecam pójść w 2 gen intela :) i5 2500K traci do 30% do nowych proców a kosztuje ~400zł; można na nim zagrać w najbardziej wymagające tytuły, taki gtx 960 to dla niego wakacje... a i5 2400 też jest mocny, za to znacznie tańszy. Płyty główne też pod tą platformę są tańsze.

Skomentuj

Wymieniał ktoś szybę w Ipadzie? Jes coś na co trzeba szczególnie zwrócić uwagę aby tego nie spaprać?

Skomentuj

z 2 generacją to może przesada, ale fakt, że na używkach za te pieniądze można poskładać sporo szybszy sprzęt :) choć wymaga to trochę cierpliwości przy szukaniu, no i niestety nie ma gwarancji... choć i tak uważam, że do przeglądania internetu wystarczy taki pentium g4400, podstawowa płyta główna za 200-250 zł, 8gb ram i zasilacz nawet 300w - byle by był markowy.

Skomentuj

Czy ja wiem, 2500k na stockowych zegarach, GTX 960 i wiedźminie 3 na full detalach rzadko przekraczał 40% obciażenia na wykresach. Moim zdaniem pchanie się wyżej nie ma żadnego sensu. Intel robi co generacje wzrost około 10% względem poprzedniej, zegar w zegar. Ceny nowych proców teraz to morderstwo, dla ludzi o mniejszych wymaganiach Sandy Bridge jest według mnie idealny :)

Skomentuj

wiesz, tu raczej chodzi po prostu o coś nowszego, niekoniecznie ze względu na wydajność - ja w swoim laptopie mam i5 pierwszej generacji i dalej daje radę do codziennych zastosowań. ale świeży sprzęt być może będzie mniej zmęczony, chociaż na to też nie ma reguły - jak ma baran przegrzać procesor, to przy kupnie używki nie ma znaczenia, czy było to pentium 1 czy najnowsze i7... a z cenami nowych procesorów to racja, nowe i3 masakruje cenowo, jest o jakieś 200 zł za drogie - a przeskok cenowy między i3, i5 i i7 zrobił się bardzo mały...

Skomentuj

Zmęczony? Myślę że bezpiecznie można w przypadku procesorów powiedzieć działa-nie działa i nie ma nic pomiędzy, to są strasznie rzadkie przypadki, jeżeli w ogóle, a płytę główną można kupić nową.

Skomentuj

Intel I5 3470 za 400zł jest godny uwagi? Jaka to generacja, czy to ma w ogóle znaczenie? Nie łapie się w tym.
                        Do tego płyta ASUS P8H61-M Pro na H61 za 200zł - trochę antyczna....

Skomentuj

Kup jakiś i3 4330 do tego msi na b85 i ddr3 1600 cl7 od GSkill nie będziesz żałował . Ten konfig nie obetnie zbytnio nawet grafy amd rx 480 (w stosunku do i7 ta grafa opada o około 8

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                            Zmęczony?
                            Oczywiście. Ostatnio sąsiedzi mnie poprosili o pomoc z laptopem (standard, wirusy itp, słabe działanie). No i jak dmuchnąłem powietrzem okazało się że ze starości urosła mu wielka siwa broda kurzu w wentylatorze. Nieopatrznie dmuchnąłem w pokoju, bo aż takich efektów się nie spodziewałem i musiałem odkurzać mieszkanie :) Ale kuracja odmładzająca pomogła w 100% :)

Skomentuj

No tak, ale kupując goły procesor raczej kurzu za dużo na nim nie uświadczysz

Skomentuj

Panowie, potrzebuje brytyjskie IP, channel4 nie udostepnia materialow w Polsce. Czy mozecie polecic jakis sprawdzony program do tunelowania VPN ? Zainstalowalem tunnelbear ale maly limit transferu. Cos bez limitu ?

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Jak masz sie z czym laczyc na wyspach to najprostrze vpn zadziala.. Ja od prawie zawsze open vpn uzywalem...

Skomentuj

Pytanko do posiadaczy dysków SSD, jak wygląda transfer danych pomiędzy dwoma partycjami na jednym dysku SSD?
                                    Czy dane są fizycznie przenoszone jak to miało miejsce na HDD czy odbywa się to jak przenoszenie katalogów w obrębie jednej partycji na HDD w ułamku sekundy?
                                    Przykładowo ile trwa przenoszenie 1GB z partycji "X" do partycji "Y" jednego dysku SSD w stosunku do kopiowania takiego samego pliku z innego dysku na SSD ?

Skomentuj

Jeżeli to będą normalne partycje i systemy plików to komp będzie je kopiował niezależnie czy to SSD czy dysk magnetyczny..
                                      IMO na dysku 128GB czy 500GB nie opłaca się zakładać osobnych partycji... mało to ma sensu.. jak SSD pada to i tak sypie się wszystko więc podział na partycje niczego nie zmieni..

no chyba, że kilka systemów na jednym komputerku..

A propo szybkości - najważniejsze będzie najwolniejsze ogniwo.. dysk magnetyczny prawie na pewno będzie miał wolniejszy odczyt niż zapis na SSD więc takie kopiowanie będzie trwało dłużej.. niż z innego lub tego samego dysku SSD.
                                      Last edited by LubMich; 24.10.2016, 15:21.

Skomentuj

Dla mnie ma sens taki że w przeciweństwie do większości użytkowników komputerów nie korzystam z jednej zawalonej danymi instalcji windowska, tylko przynajmniej raz w roku odtwarzam sobie go z kopii zapasowej, po drugie lubię miec porządek i podział dyski na kótrych od razu wiem gdzie co mam. Interesuje mnie tylko jak kontroler dysku SSD rozmieszcza dane jeśli dysk SSD jest podzielony na partycję:
                                        - czy losowo na obszarze całego dysku
                                        - czy losowo w obrębie danej partycji
                                        Chodzi mi o to czy partycjonowaniem dysku nie zmuszę do zapisywania danych na SSD w jednym obszarze pamięci niezgodnie z tym co wymyślił producent dla maksymalnej trwałości i wykorzystania równomiernego wszystkich komórek pamięci SSD
                                        Last edited by Shizo; 24.10.2016, 15:27.

Skomentuj

Jak zrobisz partycje to zmusisz - bo przydzielisz fizyczny zakres dysku,

trzymanie kopii na dysku SSD ma kilka wad:
                                          - zajmujesz miejsce na małym dysku, przywracania kopii nie wykonuje się codziennie - wiec zysku szybkości nie bardzo odczujesz..
                                          - kopia nie jest bezpieczna - jak dysk SSD pada to po prostu znika wszystko.. mnie się już raz przytrafiło..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X