To chyba poczekam z 2 miesiące i złożę coś nowego a stary komp powędruje do pokoju córki, żeby miała do nauki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[komputery] temat ogólny
Collapse
X
-
Panowie. Czy ktoś z Was robił dodatkowe (lepsze) zasilanie w komputerze?
Chcę kupić kartę na PCi-e USB 3.0
Karta ma dedykowane złącze zasilania typu Molex. Chcę tą kartę wykorzystać do transmisji audio i zastanawiam się jak najlepiej wykorzystać potencjał tego dodatkowego zasilania USB.
Mniemam że złącze korzysta tylko z napięcia 5v
Skomentuj
-
Bez tego molexa też działa, syf z zasilacza poleci po PCI-E, druga sprawa że syf szybciej wygeneruje sekcja zasilania CPU, albo GPU, energooszczędne tryby, zmienia taktowania, etc.
Zasilacz ma stosunkowo mało do gadania w PC, bo 12V na płycie stosuje się po to by dostarczyć dużo mocy przy stosunkowo niedużym prądzie, wszędzie są przetwornice z 12V na robocze napięcia. Czasami miałem problemy z zakłóceniami, albo piszczącymi cewkami, pierwsze rozwiązanie to wyłączenie C3 i C6, oraz innych oszczędzaczy, nagle komp cichy się robił.
Nawet jak byś zrobił liniowy zasilacz do PC, to stado przetwornic na samej płycie pozostanie. Oczywiście można testować, oscyloskop w dłoń i jazda.
Praktycznie rzecz biorąc, możesz ogółem odciąć zasilanie przez PCIE, riser-em PCI-e x1, zrobić jakiś analogowy stabilizator z niskimi szumami w sumie nawet LM317 z noty, zasilać z tego tą kartę. Ja tak w koparkach robiłem, odcinałem zasilanie PCI-e z płyty i doprowadzałem bezpośrednio z zasilacza, masa jednak zawsze zostanie.
Na wiki, znajdziesz dokumentację złącza PCI-e, piny zasilania są od strony śledzia.
Skomentuj
-
hmm
1. a będziesz potrzebował dostępu na systemach gościa do np jakichś sprzętowych kluczy USB albo jakichś innych urządzeń (poza pamięciami masowymi). ?
2. potrzebujesz rozbudowanej konfiguracji sieci - wirtualne przełączniki z np vlanami itp ?
3. przewidujesz jakieś automatyczne backupy ?, klastrowanie maszyn ?
4. co będzie gościem ? tylko windowsy ? tylko linuxy ? ...czy to i to ?
ogólnie - co to znaczy dla Ciebie porządny serwer domowy ? może wcale nie trzeba Ci wirtualizacji tylko separacja za pomocą np Dockera ?
ale najpierw opisz co właściwie chcesz robić.Last edited by bawolek; 30.11.2019, 19:19.
Skomentuj
-
Chcę złożyć jeden serwer/stacje roboczą która oprócz przechowywania danych jako NAS mogła pełnić funkcję wydajnego komputera dla każdego domowego użytkownika. Dzieci mają swoje PC, ja z żoną ultrabooki, tu komputer, tam komputer, a wolałnym jeden główny aby łączyć sie na niego i wykorzystywac jego potencjał np do gier ( zamiast ulepszania kilku komputerów co kilka lat).
Skomentuj
-
Teoretycznie lepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie serwera i komputera do grania i innych tam rzeczy. Z racji że NAS to przeważnie 24/h a w takich liczy się ich oszczędność jeżeli chodzi o pobór prądu. Serwer można złożyć za naprawdę małe pieniądze jeżeli ma być to serwer do wymiany plików, czy filmów. Płyta na miniITX, małą obudowa, nie wiem ile potrzebujesz ale jakieś 2 dyski po kilka TB, no i masz z 20W max poboru. Taki komputer do gier i by wszyscy mogli używać jest narażony na to że się zaśmieci, że coś się zresetuje podczas grania, pracy itp. Dla mnie taki NAS ma być w miarę niezawodny, stać w spokoju i wykonywać zadania mu przydzielone. Ale wiadomo wszystko zależy od Ciebie jak Ty to widzisz
Skomentuj
-
Odpalanie gier na serwerze w warunkach domowych... to jednak mało realne.. chyba że masz masę czasu by to poustawiać...
No chyba ze coś ostatnio w tej materi sie zmieniło...
No chyba że tylko przesyłanie obrazu np. Via steam link. Czy cos podobnego...
NAS bardzo ok.. ale rozrywka przeniesiona na jeden serwer IMO namęczysz sie z tym a i tak trzeba będzie to grzebać cały czas..
Ja sobie zrobiłem NAS i router w jednym na APU2.. jeszcze parę lat temu mi się chciało... dziś pewno kupił bym gotowce i się specjalnie tym nie zastanawiał..
No chyba że to w ramach takiej zabawy.. jakas skomplikowana topologia żeby sobie poćwiczyc...
Wysłane z mojego telefonuLast edited by LubMich; 01.12.2019, 14:24.
Skomentuj
-
Do grania to dobrze mieć jeden solidny piec i tyle, gry to stolica obłędu, co chwilę coś nie leży, trzeba rzeźbić, a dochodzi do tego jeszcze problem z bezlatencyjnym streamowaniem obrazu.
Taki komp co gry ogarnie dzisiaj można w miarę tanio złożyć, jest masa tanich używanych i7 na rynku, grafika też nie musi być niewiadomo jak mocna, a streamowanie ogarnie się*przez stream jak tak bardzo trzeba.
Jako takie zdalne środowisko stosowałem PC z windows 7 i zainstalowanym płatnym dodatkiem wo wirtualnych desktopów. Musiał bym poszukać jak się*ten soft nazywał bo było to lata temu, ale pracowało to tak że cała księgowość łączyła się*do tego kompa przez RDP za pomocą terminali ThinClient albo RCD w swoich kompach.
Ja używam Proxmoxa zarówno domowo, jak i produkcyjnie, w tym do hostowanie Windowsów do sesji RDP, ale głównie do linuxów, choć i kilka freenasów tak trzymam.
NAS ma być tani w eksploatacji i bez obsługowy, jedna opcja to HP Microserver G8/G10 + freenas, albo jak dostaniesz A2SDI-2C-HLN4F.
Do tego RAM ECC, ironwolfy, albo redy i freenas. Będzie NAS na lata.
Skomentuj
-
W przypadku NASa pobór prądu też warto brać pod uwagę, żaden komercyjny serwerek nie weźmie 2W + pobór dysku jak to mają w naturze płytki typu RaspberryPI, OrangePI, jakbym miał Orange zmieniać to na coś podobnego, żeby tylko miało port gigabit i SATA na pokładzie, no ale to też zależy jakie kto ma wymagania, znam ziomeczków co w domu trzymają większe Synology czy Qnapy, co kto lubi (bo małe zabawki te firmy też robią).
Skomentuj
-
Mialem 2 różne 4 dyskowe nasy synology potem 8 dyskowy domowej roboty nas z wgranym xpenology ale myśle aby przejść na coś bardziej przyszłościowego na najblizsze kilka (moze nascie) lat. Nie wiem jakiej mocy potrzebuje taki nas (bo atom pewnie nie da rady) aby bezproblemowo dzialał na nim np streaming kilku różnych filmow na kilka pokoi w jakosci 4k i jednoczesne pobieranie/wysylanie plikow, sluchanie muzyki, kopiowanie itp. Moze rozwaze jescze zamontowanie jakiejs plyty z ryzenem (nigdy ich nie uzywalem/troche jestem do tylu z technologia pc :))Last edited by ruffpl; 01.12.2019, 20:48.
Skomentuj
-
Sam streaming nie obciaza procesora jakos niesamowicie... Bardziej o wydolnosc sieci sie trzeba zastanowic jak tyle tych filmow i kopiowan ma byc naraz.. [emoji6].. wiec od razu 10gbit planuj...
Ja poszedlem w apu2.. nie ma to wielkich mocy.. ale 3x1gbit ma... i potrafi wysycic łącze bez problemu.. a jest zrobione wlasnie jako energooszczedne.
Procesor przyda sie jak bedziesz to chcial wszystko w jakiś tunel pchać...
Wysłane z mojego telefonu
Skomentuj
-
No i dało mi trochę do myślenia. Zastanawiam się czy kolejnego starego kompa biurkowego nie oddać dzieciom a swojego wyposażyć w komponenty serwerowe + jakiś rtx na przyszłość. Zamiast prądożernego serwera złożyć dużego NASa na nowszej platformie, a wydane pieniądze zwrócą się w niższych rachunkach za prąd.
Skomentuj
-
10GB to taka trochę walka z wiatrakami, nawet mając sieć i karty zgodnie z tym, zaczyna się*rzeźba na NAS, mocny CPU, wydajny RAID, dużo dysków, samo cachowanie SSD mało daje, bo o ile nie przewalasz tymi samymi danymi co chwilę, to cache nie pomaga za wiele. Nie mówiąc o tym że kiedy wychylamy się ponad 1Gb/s to zaczyna się mierzenie ile system operacyjny musi wziąć dla siebie.
Ja bym został przy oszczędnych energetycznie NASach i doinwestowaniu PC. Serwery jakoś wybitnie tej energii nie oszczędzają.
Skomentuj
-
Ile może być złączy zasilających dyski sata na jednym kablu? Mam zasilacz modularny ale w komplecie tylko jeden kabel ze złaczami sata. Czy podłaczenie np takim rozgałężnikiem
aby napędzić np 8-10 hdd po jednym kablu spowoduje jakieś problemy czy lepiej domówić/dorobić osobne kable modularne na sata
Skomentuj
-
Wystarczy tylko spojrzeć na tabliczkę znamionowa zasilacza i zobaczyć jaki prąd płynie przez linie 5v i 12 v które są odpowiedzialne za złącza zasilania peryferii Sata
w tym przypadku moc max. linii 5V to około 100 W, tu masz przykłady z Elektrody ile dyski HDD i SSD mają zapotrzebowania na ampery :)
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3004159.htmlLast edited by kokoelloko; 18.12.2019, 00:37.
Skomentuj
Skomentuj