Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Weszła nowa łatka dla Win10 podnosząca wydajność teoretycznie wszystkich AMD Ryzen.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
      Weszła nowa łatka dla Win10 podnosząca wydajność teoretycznie wszystkich AMD Ryzen.
      Dzięki za cynk po robocie zrobię zasys i zobaczymy czy się coś zmieni w R15

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
        To samo właśnie chciałem napisać bo przeczytałem o tym tutaj http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...-amd-ryze.html .

To tak w kontekście wszystkich tych którzy twierdzą że przecież procesory Intela i AMD są traktowane jednakowo i nie ma żadnych optymalizacji robionych pod konkretną platformę. Jak widać jednak są różnice i to znaczne bo tracić 6-15% na samym windowsie i braku optymalizacji to jest po prostu kosmos.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          To samo właśnie chciałem napisać bo przeczytałem o tym tutaj http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...-amd-ryze.html .

To tak w kontekście wszystkich tych którzy twierdzą że przecież procesory Intela i AMD są traktowane jednakowo i nie ma żadnych optymalizacji robionych pod konkretną platformę. Jak widać jednak są różnice i to znaczne bo tracić 6-15% na samym windowsie i braku optymalizacji to jest po prostu kosmos.
          Sprawdzałeś u siebie ? Masz jakieś info porównanie u siebie przed i po ? Bo mnie zezera ciekawość już zadzwoniłem do domu żeby ktoś włączył budę i pobrał aktualizacje

Skomentuj

Jak zwykle ukazuje się twój brak wiedzy w tym temacie, ale czego się mogłem spodziewać.

Przełączanie kontekstu ("context switching") to domena systemu operacyjnego i żadna aplikacja nie decyduje o tym jak jej wątki zostaną przydzielone do rdzeni w obrębie danego CCX'a w architekturze Zen czy tym bardziej kiedy nastąpią wywłaszczone z CPU. Mityczne optymalizacje na AMD tyczyły się samych aplikacji pracujących w obrębie systemu operacyjnego, które nie mają bezpośredniego wpływu na działanie kernela i jego schedulera. Projektując system operacyjny na daną architekturę możesz wykorzystać pewne triki, które są specyficzne dla tej platformy. Generalnie w tym patchu cały trik polega na tym aby nie przerzucać wątków danej aplikacji w czasie przełączania kontekstu na rdzenie znajdujące się w innych blokach CCX i w sumie to tyle.

Ten temat był już wałkowy dwa lata temu (można wpisać w Google hasła typu "amd ccx context switching"). Nawet pamiętam jak o tym czytałem. Trochę smutne, że ktoś z Microsoftu dopiero teraz się za to wziął, tym bardziej, że to nie jest jakaś magiczna optymalizacja trudna do realizacji.
            Last edited by .3lite; 13.06.2019, 10:20.

Skomentuj

Oczywiście, że jest to optymalizacja, w tym przypadku systemu operacyjnego, pod daną architekturę procesora. Optymalizacja to bardzo szerokie słowo i nie musi się wiązać wyłącznie z aplikacjami. Optymalizować można wszystko.

Owszem problem był znany od dawna i olewany przez MS. Ten i inne przypadki pokazują, że AMD zawsze ma pod górkę. Ciekaw jestem czy na portalach zrewidują testy po tej łatce i jak zmieni to rankingi wydajności. Najśmieszniejsze jest to, że sprzęt mamy bez zmian a wydajność intela topnieje (łatki dziur bezpieczeństwa, ile to juz ich było 4, 5?) a AMD zaczyna rosnąć.

Skomentuj

Wiesz co, nie powiedziałbym, że mają pod górkę, ponieważ to też trochę wina AMD i ich podejścia. Przez tyle lat cały czas kombinują z innymi architekturami i oczekują, że projektanci systemów operacyjnych będą za nimi biegać. Przecież z Bulldozerem było podobnie, jakieś tam rdzenie, które w sumie nie były pełnymi rdzeniami i miały współdzielone bloki wykonywalne. Koniec końców znowu zmienili podejście i mamy taką architekturę a nie inną. Faktem jest, że tą optymalizację można było już wprowadzić w 2017 roku do samego systemu operacyjnego, ale też nikt za nikim nie będzie biegał i ciągle dostosowywał się do tej osoby.

Przecież AMD mógł śmiało prowadzić jakieś rozmowy z Microsoftem na temat optymalizacji przełączania kontekstu już od wprowadzenia architektury Zen. Wydaje mi się, że Microsoft też na tym zyskuje w oczach użytkowników i pewnie by wystarczyło powiedzieć, że "Ej słuchajcie, wprowadziliśmy taką architekturę gdzie mamy bloki CCX po X rdzeni i niestety komunikacja w obrębie wątków tej samej aplikacji pomiędzy różnymi blokami CCX jest relatywnie powolna, więc fajnie byłoby jakby wasz system operacyjny trzymał wątki jednej aplikacji w obrębie jednego CCX'a".

No chyba, że Microsoft miał jakiś powód aby tego wtedy nie wprowadzać i odmówić, ale coś czuję, że AMD od razu by wyskoczyło z publiczną informacją, że Microsoft odmówił im optymalizacji pod ich nową architekturę.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Najśmieszniejsze jest to, że sprzęt mamy bez zmian a wydajność intela topnieje (łatki dziur bezpieczeństwa, ile to juz ich było 4, 5?) a AMD zaczyna rosnąć.
                No i bardzo dobrze dla nas. Ciekawi mnie tylko jak będzie wyglądać kwestia ceny tych procesorów kiedy AMD przejmie koronę wydajności. Byle by się potem nie okazało, że wyhodował się nowy Intel. Takie firmy mają to do siebie, że ich jedynym celem istnienia jest zysk a teksty, że robią cokolwiek dla ludzi można włożyć między bajki. Koniec końców najlepiej dla konsumenta jest wtedy kiedy nie ma jednego zwycięzcy a walczą one o klienta lepszą wydajnością i właśnie lepszą ceną swoich produktów.
                Last edited by .3lite; 13.06.2019, 11:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                  Byle by się potem nie okazało, że wyhodował się nowy Intel.
                  Ja też właśnie tego się obawiam. AMD zawsze walczyło cenami bo zawsze ich produkty (albo marketing) miały jakieś wady. W kartach graficznych był to pobór prądu w stosunku do wydajności. W procesorach to że ludzie i tak woleli Intela. Teraz jak użytkownicy zaczną doceniać AMD na równi z intelem i nVidia to obawiam się że im też palma odbije.

- - - - - aktualizacja - - - - -

W ogóle teraz będzie sporo przetasowan Intel ma swoje GPU wydać przecież, walka AMD vs intel, no i podobno via połączyła się z zhaoxin i powoli powoli powstaje z martwych.

Skomentuj

to już bardziej problem intela i jego polityki cenowo - socketowej.
                    Polityka Intela jest taka a nie inna bo żeby utrzymać sprzedaż sowich procków i chipsetów musiał też dogadać się z producentami płyt .
                    Jak by Intel nie wymuszał zmiany płyt to ich producenci by ich nie sprzedawali a jak by nie sprzedawali to Intel nie miał by co robić z chipsetami :)
                    Brak konkurencji sprawiał, że Intel spokojnie mógł taką politykę uprawiać .

AMD nie produkowała chipsetów sama.
                    Musiała też zaoferować konsumentom jakąś dodatkową funkcjonalność skoro wydajnością konkurować nie mogła .
                    Współpraca z producentami płyt czy kart też jakoś im nie szła za dobrze :)

X570 produkują i już cena płyt ma być podobna albo większa od serii Z Intela :) Bo AMD też chce ciągnąć kasę z segmentu premium :)
                    Nowe procki też już takie konkurencyjne cenowo nie są .

Ten i inne przypadki pokazują, że AMD zawsze ma pod górkę.
                    Nie ma .
                    Na ilu komputerach był Zen w tedy ?
                    Na promilu.
                    Zyskuje popularność to i oprogramowanie zaczyna być optymalizowane.
                    Naturalny proces.

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                    daje mi się, że Microsoft też na tym zyskuje w oczach użytkowników
                    Użytkowników pro tak ,pozostałych mld używających windy raczej to nie obchodzi :)

Skomentuj

pytanie techniczne do znawcow tematu

problem z wi-fi

biore sygnal wi-fi z jednego routera. tv, telefon i komputer
                      czesto jest ok, ale potem zaczyna sie psuc
                      -pierw komputer widzi siec, ale brak polaczenia z internetem
                      -pozniej telefon przestaje laczyc sie z internetem
                      - 3-5 dni pozniej dopiero tv przestaje odtwarzac netflix :p

ma ktos pomysl w czym tu moze byc problem?

Skomentuj

Zakładając, że router jest sprawny mogą przyczyną być duże zakłócenia.

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=2&t=55839

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          pytanie techniczne do znawcow tematu

problem z wi-fi

biore sygnal wi-fi z jednego routera. tv, telefon i komputer
                          czesto jest ok, ale potem zaczyna sie psuc
                          -pierw komputer widzi siec, ale brak polaczenia z internetem
                          -pozniej telefon przestaje laczyc sie z internetem
                          - 3-5 dni pozniej dopiero tv przestaje odtwarzac netflix :p

ma ktos pomysl w czym tu moze byc problem?
                          Połącz kablem i problem się pewnie rozwiąże . Albo jeśli masz możliwość to przełącz na 5ghz.

Skomentuj

Zainstaluj na telefonie wifi analyzer i zobacz jakie są w pobliżu sieci i na jakich kanałach. Może coś się nakłada z Twoim routerem i stąd problemy.

Skomentuj

po kabelku nie da rady/ biore neta od sasiada a on nie chce kabelka (chcialem podlaczyc drukarke do sieci wiec pytalem)

problem z zakloceniami moze byc realny.
                              neostrada jest w domu rodzicow, z tego domu idzie repeater do naszego domku, tu jest dopiero rozdzielany sygnal
                              wiec to moze byc tego wina
                              ale dlaczego tv dziala?!

Skomentuj

Robiłem wczoraj małą rewolucję w komputerze. Zasilacz jest dość blisko procesora(i5-4670k z boxem, Thermaltake SE 630W) i teraz się zastanawiam która konfiguracja jest lepsza - miałem zasilacz dnem w kierunku procesora, teraz mam wentylatorem w kierunku procesora. Dzieli je może, hm, 3 cm(Cooler Master Elite 130, ciasne to trochę) i tak się zastanawiam w którą stronę to powinno być, żeby zmniejszyć ryzyko usmażenia... Zmiana obudowy póki co nie wchodzi w grę.

Skomentuj

W tą stronę żeby zasilacz miał możliwość cyrkulacji powietrza.

Skomentuj

U mnie tak to wygląda.

Skomentuj

Jak zmiana obudowy odpada to moze pobaw sie w przeróbkę i daj zasilacz na dól tak jak wg obecnych stnadardów jest to robione. Ja ostatnio przerabiałem stara obudowe serwerową tak aby pasowala pod nowsze podzespoly gdzie wymiary slotów są gęsciej poukładane ( wystarczyly 2 stare obudowy od peceta troche aluminium i nitownica)

Ps. Orientuje sie ktos czy na win 10 sa problemy podczas wymiany kart graficznych z nvidii na radeona ( czy trzeba stawiac system od nowa jak to bywalo w starszych windowsach)?
                                      Last edited by ruffpl; 20.07.2019, 17:10.

Skomentuj

Z tego co wiem to nie. Tylko odinstalowujesz stery od nvidii i zmieniasz kartę.

Skomentuj

U mnie to wygląda mniej więcej tak(zdjęcie z internetu):

Dlatego mam dylemat. W internecie są fotki z zasilaczami montowanymi w obie strony, miejsce niby jest na ruchy powietrza - robiłem ostatnio testy OCCT, trochę pomęczone i więcej jak 82 stopnie nie było.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X