Weszła nowa łatka dla Win10 podnosząca wydajność teoretycznie wszystkich AMD Ryzen.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[komputery] temat ogólny
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaWeszła nowa łatka dla Win10 podnosząca wydajność teoretycznie wszystkich AMD Ryzen.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaWeszła nowa łatka dla Win10 podnosząca wydajność teoretycznie wszystkich AMD Ryzen.
To tak w kontekście wszystkich tych którzy twierdzą że przecież procesory Intela i AMD są traktowane jednakowo i nie ma żadnych optymalizacji robionych pod konkretną platformę. Jak widać jednak są różnice i to znaczne bo tracić 6-15% na samym windowsie i braku optymalizacji to jest po prostu kosmos.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaTo samo właśnie chciałem napisać bo przeczytałem o tym tutaj http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...-amd-ryze.html .
To tak w kontekście wszystkich tych którzy twierdzą że przecież procesory Intela i AMD są traktowane jednakowo i nie ma żadnych optymalizacji robionych pod konkretną platformę. Jak widać jednak są różnice i to znaczne bo tracić 6-15% na samym windowsie i braku optymalizacji to jest po prostu kosmos.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaTo tak w kontekście wszystkich tych którzy twierdzą że przecież procesory Intela i AMD są traktowane jednakowo i nie ma żadnych optymalizacji robionych pod konkretną platformę. Jak widać jednak są różnice i to znaczne bo tracić 6-15% na samym windowsie i braku optymalizacji to jest po prostu kosmos.
Przełączanie kontekstu ("context switching") to domena systemu operacyjnego i żadna aplikacja nie decyduje o tym jak jej wątki zostaną przydzielone do rdzeni w obrębie danego CCX'a w architekturze Zen czy tym bardziej kiedy nastąpią wywłaszczone z CPU. Mityczne optymalizacje na AMD tyczyły się samych aplikacji pracujących w obrębie systemu operacyjnego, które nie mają bezpośredniego wpływu na działanie kernela i jego schedulera. Projektując system operacyjny na daną architekturę możesz wykorzystać pewne triki, które są specyficzne dla tej platformy. Generalnie w tym patchu cały trik polega na tym aby nie przerzucać wątków danej aplikacji w czasie przełączania kontekstu na rdzenie znajdujące się w innych blokach CCX i w sumie to tyle.
Ten temat był już wałkowy dwa lata temu (można wpisać w Google hasła typu "amd ccx context switching"). Nawet pamiętam jak o tym czytałem. Trochę smutne, że ktoś z Microsoftu dopiero teraz się za to wziął, tym bardziej, że to nie jest jakaś magiczna optymalizacja trudna do realizacji.Last edited by .3lite; 13.06.2019, 10:20.
Skomentuj
-
Oczywiście, że jest to optymalizacja, w tym przypadku systemu operacyjnego, pod daną architekturę procesora. Optymalizacja to bardzo szerokie słowo i nie musi się wiązać wyłącznie z aplikacjami. Optymalizować można wszystko.
Owszem problem był znany od dawna i olewany przez MS. Ten i inne przypadki pokazują, że AMD zawsze ma pod górkę. Ciekaw jestem czy na portalach zrewidują testy po tej łatce i jak zmieni to rankingi wydajności. Najśmieszniejsze jest to, że sprzęt mamy bez zmian a wydajność intela topnieje (łatki dziur bezpieczeństwa, ile to juz ich było 4, 5?) a AMD zaczyna rosnąć.
Skomentuj
-
Wiesz co, nie powiedziałbym, że mają pod górkę, ponieważ to też trochę wina AMD i ich podejścia. Przez tyle lat cały czas kombinują z innymi architekturami i oczekują, że projektanci systemów operacyjnych będą za nimi biegać. Przecież z Bulldozerem było podobnie, jakieś tam rdzenie, które w sumie nie były pełnymi rdzeniami i miały współdzielone bloki wykonywalne. Koniec końców znowu zmienili podejście i mamy taką architekturę a nie inną. Faktem jest, że tą optymalizację można było już wprowadzić w 2017 roku do samego systemu operacyjnego, ale też nikt za nikim nie będzie biegał i ciągle dostosowywał się do tej osoby.
Przecież AMD mógł śmiało prowadzić jakieś rozmowy z Microsoftem na temat optymalizacji przełączania kontekstu już od wprowadzenia architektury Zen. Wydaje mi się, że Microsoft też na tym zyskuje w oczach użytkowników i pewnie by wystarczyło powiedzieć, że "Ej słuchajcie, wprowadziliśmy taką architekturę gdzie mamy bloki CCX po X rdzeni i niestety komunikacja w obrębie wątków tej samej aplikacji pomiędzy różnymi blokami CCX jest relatywnie powolna, więc fajnie byłoby jakby wasz system operacyjny trzymał wątki jednej aplikacji w obrębie jednego CCX'a".
No chyba, że Microsoft miał jakiś powód aby tego wtedy nie wprowadzać i odmówić, ale coś czuję, że AMD od razu by wyskoczyło z publiczną informacją, że Microsoft odmówił im optymalizacji pod ich nową architekturę.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNajśmieszniejsze jest to, że sprzęt mamy bez zmian a wydajność intela topnieje (łatki dziur bezpieczeństwa, ile to juz ich było 4, 5?) a AMD zaczyna rosnąć.Last edited by .3lite; 13.06.2019, 11:25.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaByle by się potem nie okazało, że wyhodował się nowy Intel.
- - - - - aktualizacja - - - - -
W ogóle teraz będzie sporo przetasowan Intel ma swoje GPU wydać przecież, walka AMD vs intel, no i podobno via połączyła się z zhaoxin i powoli powoli powstaje z martwych.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postato już bardziej problem intela i jego polityki cenowo - socketowej.
Jak by Intel nie wymuszał zmiany płyt to ich producenci by ich nie sprzedawali a jak by nie sprzedawali to Intel nie miał by co robić z chipsetami :)
Brak konkurencji sprawiał, że Intel spokojnie mógł taką politykę uprawiać .
AMD nie produkowała chipsetów sama.
Musiała też zaoferować konsumentom jakąś dodatkową funkcjonalność skoro wydajnością konkurować nie mogła .
Współpraca z producentami płyt czy kart też jakoś im nie szła za dobrze :)
X570 produkują i już cena płyt ma być podobna albo większa od serii Z Intela :) Bo AMD też chce ciągnąć kasę z segmentu premium :)
Nowe procki też już takie konkurencyjne cenowo nie są .
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaTen i inne przypadki pokazują, że AMD zawsze ma pod górkę.
Na ilu komputerach był Zen w tedy ?
Na promilu.
Zyskuje popularność to i oprogramowanie zaczyna być optymalizowane.
Naturalny proces.
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postadaje mi się, że Microsoft też na tym zyskuje w oczach użytkowników
Skomentuj
-
pytanie techniczne do znawcow tematu
problem z wi-fi
biore sygnal wi-fi z jednego routera. tv, telefon i komputer
czesto jest ok, ale potem zaczyna sie psuc
-pierw komputer widzi siec, ale brak polaczenia z internetem
-pozniej telefon przestaje laczyc sie z internetem
- 3-5 dni pozniej dopiero tv przestaje odtwarzac netflix :p
ma ktos pomysl w czym tu moze byc problem?
Skomentuj
-
Patefil
Zakładając, że router jest sprawny mogą przyczyną być duże zakłócenia.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=2&t=55839
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postapytanie techniczne do znawcow tematu
problem z wi-fi
biore sygnal wi-fi z jednego routera. tv, telefon i komputer
czesto jest ok, ale potem zaczyna sie psuc
-pierw komputer widzi siec, ale brak polaczenia z internetem
-pozniej telefon przestaje laczyc sie z internetem
- 3-5 dni pozniej dopiero tv przestaje odtwarzac netflix :p
ma ktos pomysl w czym tu moze byc problem?. Albo jeśli masz możliwość to przełącz na 5ghz.
Skomentuj
-
po kabelku nie da rady/ biore neta od sasiada a on nie chce kabelka (chcialem podlaczyc drukarke do sieci wiec pytalem)
problem z zakloceniami moze byc realny.
neostrada jest w domu rodzicow, z tego domu idzie repeater do naszego domku, tu jest dopiero rozdzielany sygnal
wiec to moze byc tego wina
ale dlaczego tv dziala?!
Skomentuj
-
Robiłem wczoraj małą rewolucję w komputerze. Zasilacz jest dość blisko procesora(i5-4670k z boxem, Thermaltake SE 630W) i teraz się zastanawiam która konfiguracja jest lepsza - miałem zasilacz dnem w kierunku procesora, teraz mam wentylatorem w kierunku procesora. Dzieli je może, hm, 3 cm(Cooler Master Elite 130, ciasne to trochę) i tak się zastanawiam w którą stronę to powinno być, żeby zmniejszyć ryzyko usmażenia... Zmiana obudowy póki co nie wchodzi w grę.
Skomentuj
-
Patefil
-
Jak zmiana obudowy odpada to moze pobaw sie w przeróbkę i daj zasilacz na dól tak jak wg obecnych stnadardów jest to robione. Ja ostatnio przerabiałem stara obudowe serwerową tak aby pasowala pod nowsze podzespoly gdzie wymiary slotów są gęsciej poukładane ( wystarczyly 2 stare obudowy od peceta troche aluminium i nitownica)
Ps. Orientuje sie ktos czy na win 10 sa problemy podczas wymiany kart graficznych z nvidii na radeona ( czy trzeba stawiac system od nowa jak to bywalo w starszych windowsach)?Last edited by ruffpl; 20.07.2019, 17:10.
Skomentuj
Skomentuj