Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ten procesor to 2 rdzeń i do tego w wersji energooszczędnej ("t" na końcu) ze zmniejszonym taktowaniem. I5 z tego samego okresu ma 4 rdzenie. To co piszą na tej aukcji to kłamanie komuś prosto w oczy...przez monitor . https://cpu.userbenchmark.com/Compar...570/1967vs2770 tutaj link do porównania wydajnościowego podobnego pentiuma (i tak ma trochę wyższy zegar niż ten z tego mini pc z aukcji) i i5 z podobnego okresu.
    Last edited by Oskar29; 15.05.2019, 20:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Panowie, czy Dell 3020M G3250T to najlepszy Mini PC w swojej cenie?

-Procesor: Intel® Pentium™ G3250T 2,8GHz
      -Pamięć RAM: 4GB
      -Pojemność dysku: 128GB ssd
      -Karta graficzna: Zintegrowana wydajna karta graficzna Intel HD 1GB
      -System: WINDOWS 10 PROFESSIONAL - system zainstalowany, komputer gotowy do pracy.
      -Porty : 2 x audio, 4 x USB 2.0, 1 x RJ45, 2 x USB 3.0, 1 x DisplayPort, 1 x D-SUB (VGA), posiada dodatkowe złącze Option I/O (PS2/COM)

Komputer o takich parametrach kosztuje 600zł.

Szukam Mini PC do max. 1 tyś. zł. (w zależności od ilości ramu i wielkości dysku)
      Wymagania?
      Praca codzienna, przeglądanie internetu, oglądanie filmów Full HD (podobno ten DELL obsługuje 4K).
      Nie jestem maniakiem gier, jeśli już gram to w te starsze gry, np. CS, z sentymentu.
      Kładę nacisk na cichą pracę, więc może być nawet z pasywnym chłodzeniem (o ile technicznie się opłaca - wydajność).

Teraz mam stacjonarnego kompa z procesorem Intel Athlon 2x 3.0GHz, 3GB RAM, grafika ATI Radeon HD5570 1GB.
      Śmigam cały czas na Windowsie XP z racji obsługi SW.
      Nie opłaca mi się kupować Win 10 do tego kompa, po za tym obudowa midi tower to w tych czasach wielki klocek, dlatego rozglądam się za Mini PC.
      Jeśli chodzi o odtwarzanie filmów w 4K to ten procesor Intel Pentium G3250T i jego wbudowany układ graficzny Intel HD 4gen obsługuje obraz o max rozdzielczości 2560x1600@60Hz tak że ktoś kto wystawiał ten PC na sprzedaż nie był za bardzo obeznany w specyfikacji i z niewiedzy wprowadził w błąd albo zrobił to celowo.

https://ark.intel.com/content/www/pl...-2-80-ghz.html

Jeśli pominiemy możliwość odtwarzanie w 4K i skupimy się na 1080p to nie ma dramatu ale też szału nie ma , na pewno na + dysk SSD ale też nie wiadomo jaki ,mała minimalistyczna obudowa też jest zaletą i wizualnie jak najbardziej może sie podobać ale ilość pamięci RAM (4gb) w moim mniemaniu jest już niewystarczająca szczególnie jak otworzymy kilka naście zakładek w Chrome może jej braknąć.
      Wspomniałeś też o okazjonalnym graniu w CS :) jeśli chodzi o starą wersję 1.6 to jak najbardziej da sobie rade i utrzyma stałe 60 fps ale jak by Cie podkusiło zainstalować coś lepszego chodź by CS GO no to zapomnij ujrzysz raczej pokaz slajdów no chyba że zjedziesz suwakami na LOW i w rozdzielczości 640x480 to może 40-50 klatek ujrzysz.
      Czy się opłaca ? moim zdaniem nie bo za te piniondze można poskładać coś o wiele wydajniejszego ale jeśli zależy Ci na małym blaszaku i jesteś w stanie zaakceptować jego ograniczenia a nie chce Ci się babrać w polowanie na części i składanie tego do kupy to śmiało bierz bo sprzęcik wygląda na serio mini mini i nawet całkiem ciekawie wygląda :)

Skomentuj

Dokładnie. J/w. Jakiego masz tego swojego kompa? Podaj specyfikacje. Bo nie ma czegoś takiego jak Intel Athlon :p . Myślę że lepiej by było jakbyś zmodernizował swojego blaszaka. Taniej wyjdzie i lepiej.

Co do tej aukcji to porównywanie procesora laptopowego do procesora z PC-towym to trochę nieuczciwe raczej. Poza tym zobacz na zegary tych procesorów. Ktoś wybrał najsłabszą i5-tkę i wybrał takie porównanie żeby dobrze wyglądało .
        Last edited by Oskar29; 15.05.2019, 20:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
          Myślę że lepiej by było jakbyś zmodernizował swojego blaszaka. Taniej wyjdzie i lepiej.
          Modernizacja nie wchodzi w grę, nie chce już tego blaszaka.

Skomentuj

Modernizacja nie wchodzi w grę, nie chce już tego blaszaka.
            To może dasz radę złożyć coś z części ?
            Możesz wykorzystać GPU i zasilacz o ile są sprawne .

Skomentuj

Przez rozmiar? Wybacz ale nie ma magii . To co możesz zrobić to ewentualnie kupić jakiegoś innego kompa sff i dołożyć jakąś grafikę. Coś takiego https://allegro.pl/oferta/komputer-h...ant=7226320049 i do tego jakąś grafikę dołóż. Ma od razu 8gb ramu na pokładzie i sensowny procesor. Do tego jakaś grafika i można w jakieś gry pogrywać nawet sensownie w miarę.
              Last edited by Oskar29; 15.05.2019, 20:38.

Skomentuj

Dobra, bo widzę ze się nie dogadamy...
                Teraz mam:

-Płyta główna MSI 870-C45 (AM3 AMD870 4DDR3 8CH/GLAN ATX)
                -Procesor AMD Athlon II X2 250 3.0GHz
                -Pamięć GoodRam DDR3, 2 GB,1333MHz, CL9 + kość 1GB
                -Karta graficzna Vertex3D Radeon HD5570 1024MB
                -Zasilacz FSP/Fortron FSP400-60APN 80

Czy ten Mini PC będzie lepszy, gorszy czy podobny technicznie do mojego kompa?

Skomentuj

i5-2400 ? No ba ! Do tego nówka SSD 128 GB za miej niż stófkę , włożysz swojego starego radka ( jak wejdzie i czy zasilacz da rede ) i mamy fajny budżetowy sprzęcik :)

Skomentuj

Ten mini pc będzie gorszy od twojego kompa albo podobny wydajnościowo. Jakaś grafika lepsza, SSD i będzie fajnie. Tego twojego kompa też da się jeszcze bez problemu wyciągnąć.

Skomentuj

Dobra, bo widzę ze się nie dogadamy...
                      Teraz mam:

-Płyta główna MSI 870-C45 (AM3 AMD870 4DDR3 8CH/GLAN ATX)
                      -Procesor AMD Athlon II X2 250 3.0GHz
                      -Pamięć GoodRam DDR3, 2 GB,1333MHz, CL9 + kość 1GB
                      -Karta graficzna Vertex3D Radeon HD5570 1024MB
                      -Zasilacz FSP/Fortron FSP400-60APN 80

Czy ten Mini PC będzie lepszy, gorszy czy podobny technicznie do mojego kompa?
                      -Płyta główna MSI 870-C45 (AM3 AMD870 4DDR3 8CH/GLAN ATX) -Stara płyta lepsza
                      -Procesor AMD Athlon II X2 250 3.0GHz -Nowy procek G3250T wydajniejszy ale nieznacznie na pewno bardziej energooszczędny
                      -Pamięć GoodRam DDR3, 2 GB,1333MHz, CL9 + kość 1GB -Tutaj wiadomo że 4gb lepsze od 3 GB
                      -Karta graficzna Vertex3D Radeon HD5570 1024MB -Radek lata świetlne wydajniejszy
                      -Zasilacz FSP/Fortron FSP400-60APN 80 - Forton lepszy od OEMu HP który ma może 250 wat

Skomentuj

Na twoim miejscu sprzedałbym ten twój komputer i kupił jakaś grafikę lepsza do takiego kompa jak np. ten HP jeśli nie chcesz tego swojego kompa. Ogólnie to da się coś fajnego złożyć do 1000zl.

Skomentuj

Te komputery, które pokazujecie Marianowi to desktopy typowo biurowe, stara technologia, bo procesory drugiej generacji, grafiki tam wejdą, ale tylko tzw "low profile"

Za +/- 1000 zł można już ogarnąć nowego kompa, oczywiście bez wingrozy niestety, ale Marianie, naprawdę nie masz Windy 7-ki OEM? Wystarczy że od starego zestawu zachowasz sobie dok. zakupu, nr seryjny i np mysz i jedziesz na legalu.

Skomentuj

Oczywiście nie będzie to i7, ale na AMD Ryzen coś się ogarnie, płytę można poszukać z grafiką , będzie coś, co będzie można rozbudować w przyszłości, a obecne wymagania będą spełnione.
                            Poza tym na pokładzie USB 3.0, do tego SSD nowy i będzie to naprawdę sprawna maszyna, ważne aby zakupić dobry, markowy zasilacz, te 500 Watt to minimum
                            Obudowę typu Cube można upolować niedrogo na allegro używkę, resztę bym kupił nowe.

Skomentuj

Panowie, czy Dell 3020M G3250T to najlepszy Mini PC w swojej cenie?
                              Znam te korpo kompy od HP i są ciche i wytrzymałe .
                              Tego DELL-a nie znam ale bierz pod uwagę, że są to zwykle kompy które robiły 24h/na dobę w korpo albo gorzej gdzieś w magazynie lub linii produkcyjnej. Więc możesz trafić na fajny egzemplarz ale też taki zajechany, że padnie po kilku miechach lub trzeba będzie coś grzebnąć w nim :)

Ten Pentium może jest jak i5/i7 ale niskonapięciowy z lapka . To się zgodzę :)
                              Jak przeglądasz net itp. tylko to spoko styknie ale weź 8g ramu nie ma sensu teraz kupować już 4 .
                              Grafę ma to kiepską i raczej niewiele na tym odpalisz nawet starych tytułów.

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta
                              Za +/- 1000 zł można już ogarnąć nowego kompa,
                              Hym. Niby można.
                              Obecnie dla mnie nie ma sensu oszczędzać kilku stów i kupować jakieś używki składając nową platformę.
                              Tak samo jak opłacalność Intela jest jaka jest .
                              Nowa platforma AM4 to minimum 700-800 stów za płytę+ram+proc .
                              W tej cenie to tylko APU serii 200 .
                              Za ryzena 1200 czy 1300X już wychodzi 100-300 więcej + karta graficzna.
                              APU serii 2000 zaczyna się chyba od 5 stów .
                              Fajna mała buda + cichy zasilacz to 300-500 co najmniej.

No i raczej Marian nie tego oczekuje i nie chce sam tego składać :)

Skomentuj

Mam ten sam problem co Marian. Też muszę zrobić upgrade lub kupić inny komp. Moja konfiguracja jest taka:

Microsoft Windows XP HE SP2
                                AMD Athlon XP 1700+, 1100 MHz
                                Asus A7V600 (6 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Gigabit LAN)
                                2560 MB PC3200 (DDR SDRAM)
                                NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 (64 MB)
                                Maxtor 6Y080P0 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
                                SONY DVD RW DW-G120A
                                Whitenergy ATX 2.2 400W
                                Ten komp wystarczałby mi, ale muszę zmienić Windowsa z przyczyn niezależnych ode mnie.
                                Używam tylko do przeglądania internetu, nie gram i tylko czasem oglądam filmy na Youtube. Procek przetaktowałem na 1100 MHz i obniżyłem zasilania wentylatorów, żeby wyciszyć kompa, bo siedzę przy nim cały dzień.
                                Najlepiej zmieniłbym samą płytę z prockiem na taki, który nie potrzebuje wentylatora. Nowego kompa nie chce, bo nie wykorzystam jego mozliwości , więc szukam jak najtańszych używek pod Windowsa 7.

Skomentuj

Jaki masz budżet?

@ape, raven niestety ale nowy komp za 1000zl nadaje się tylko do internetu i YT. No i taki nowy komp za 1000zl to oszczędzanie na wszystkim dosłownie. Dla mnie gra nie warta świeczki. Wolę mieć starszą generację a lepsza wydajność. Poza tym zestaw i5 2gen z jakąś w miarę dobrą grafiką zje takiego apu ryzena na śniadanie pod względem wydajności graficznej. Takie apu ryzena opłaca się jak ktoś chce za jakiś czas dokupić grafikę jakaś.

Poza tym stary Intel jest nie mniej wydajny niż ryzen...https://youtu.be/gqy4Kk58sSk procesor za 100zl vs ryzen. No i graty są dużo tańsze do takiego starszego systemu bo ram jest DDR3 na przykład. Zresztą stara płyta serwerowa na ten socket i jakiś fajny procesor do tego to chyba najlepsza konfiguracja w kategorii wydajnosc/cena. Ja za swojego x5670 dałem 85zl i za płytę wyszło jakieś 150zl. Ostatnio dokupywalem ram. 12gb za 75zl :lol: .
                                  Last edited by Oskar29; 16.05.2019, 18:32.

Skomentuj

Przeglądając oferty używanych kompów z W7 ograniczyłem budżet do 300zł.
                                    Korzystam głównie ze stron tekstowych, gdzie jest mała reklam i grafiki, więc ten mi wystarcza, szybkość otwierania się stron nie jest najważniejsza. Podstawowym kryterium jest jak najcichszy komp, najlepiej bez wentylatorów.
                                    Może jakieś tanie płyty z prockiem za kilkadziesiąt zł by się nadały?

Skomentuj

Ciężko będzie znaleźć coś z pasywnym chłodzeniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta

pochodził 4 dni.. i wczoraj znów płyta bez reakcji.. tylko nie przestaje kręcić wiatrakiem CPU

(...)

Zaniosłem graty do machera blok obok... ma przynajmniej co przekładać.. ale jakiegoś sprzętu pomiarowego nie za wiele..
                                        Chyba mnie poniosły emocje przy tej nowej płycie.. (dobrze, że wszystko nie wyleciało przez okno - koszty były by jeszcze większe) mogłem posprawdzać ją dokładniej.. po wyczyszczeniu biosu wystartowała (nie wiem czy tylko po tym..) że niby jakieś kłopoty z pamięciami.. service-man podniósł odrobinę na nich napięcie... wszystko chodzi..

Sprawdziłem zasilacz 12,2V na luzie w stresie 12,17V kalkulator z płyty podaje że 70W w stresie pobiera zestaw...

Komp przechodził z pimem95 dzień.. memtest też bez błędów.. "jeździć obserwować" pozostało..

Swoją drogą dawno nie miałem kłopotów sprzętowych - ale starsze płyty częściej komunikowały błędy piszczeniem.. teraz wiele jakichś automatów.. dual BIOSY automatyczne i inne cuda.. nie wiadomo co płyta sama robi..

Kolega o jakichś wyścigach mi naopowiadał, że super realistyczne Asseto Corsa czy jakoś tak - chyba sobie k. grafiki dokupię po tych wszystkich zabawach, żeby pomęczyć tego blaszaka..
                                        Last edited by LubMich; 16.05.2019, 20:11.

Skomentuj

Do tych dzisiejszych symulacji wyścigowych jak np. assetto corsa to bez kierownicy lepiej nie podchodzić :) .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X