Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeśli szukacie tanich zestawów komputerowych za cenę równą czapki czereśni to tu jest kilka przykładów , od wyboru do koloru :)
    PS ceny nie których komponentów są w tej chwili znacznie tańsze niż w czasie w którym były składane te PeCety.

Last edited by kokoelloko; 16.05.2019, 23:28.

Skomentuj

marian, jeżeli zależy Ci na tym aby był mały to bym wziął wersję z i3, 180zł droższa ale masz już nowszą kartę graficzną, wsparcie dla 4k, do internetu wystarczy, czy będzie cichy - to chyba będzie wiedział tylko ten kto miał z tym styczność, siedzi tam mały wentylator, więc pod obciążeniem może to trochę hałasować. No ale mała ładna obudowa.
      BTW Na kluczu z win 7 można zainstalować win 10

Jeżeli nie zależy Ci na super małym komputerze to zobacz sobie coś takiego:
      https://allegro.pl/oferta/dell-3020-...pro-7709962344
      Jest kompaktowy, tańszy i mocniejszy od tego co pokazałeś, pracowałem na czymś takim i jest to dość ciche i zawsze tam możesz wsadzić kartę graficzną low profile, jak dorzucisz jeszcze trochę grosza to masz:
      https://allegro.pl/oferta/dell-3020-...pro-8104068514
      4 rdzeniowy procesor, mocniejsza zintegrowana karta graficzna (Intel graphics 4600 - może nawet i cs go by działał) i już 8 gb ramu i to już jest dość solidny sprzęt, sam posiadam ten procek.
      Last edited by scythe1123; 17.05.2019, 08:52.

Skomentuj

Jestem zaskoczony tymi ofertami.
        Ja jestem za biedny aby kupować komputer za 400 zł sprzed kilku dekad, który tak naprawdę jest już prehistoria,
        skoro dokładając drugie tyle lub odrobinę więcej mam możliwość zakupu nowego sprzętu o wydajności nieporównywalnie większej, z możliwością dalszej rozbudowy i z 24 miesięczną gwarancją.
        Apropo cen pamieci; nowa kość DDR4 8Gb kosztuje 118 zł

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
          Do tych dzisiejszych symulacji wyścigowych jak np. assetto corsa to bez kierownicy lepiej nie podchodzić :) .
          Nie no.. co to za symulacja jak by kierownicy nie było.. jakiegoś Thrustmastera kazał mi szukać.. 300 coś ma być w nazwie..

Skomentuj

Powyższe zaskoczenie tyczy się tych ofert za 50, 100, ... 400zl

Ten Dell 3020 z 8gb wydaje się już sensowny, pod warunkiem że to konfiguracja docelowa, bo rozbudowy to już tu się nie da zrobić.

Skomentuj

Ape, co w tych pieniądzach kupisz nowego? Celerona?

Skomentuj

Ten mocniejszy dell z INTEL core i5 4570 to już na prawde spoko do domu... to jest praktycznie to samo co mam teraz... i na prawde wiele więcej nie potrzeba jak ktoś nie gra..

z nowych to takie cuś widziałem:
                https://www.purepc.pl/zestawy_komput..._2019?page=0,1

Skomentuj

http://www.benchmark.pl/ranking/poro...re-i5-4570?tfd

Za 1000 na tym Ryzenie uda się złożyć nowy komp.
                  Za 1200 z bdb płyta G450, zasilaczem 550W
                  Ddr4 8 a może i 16 gn

Skomentuj

nie sprawdzalem dokladnie - ale musisz miec dobre ceny... tu wyszło 1400 z zasilaczem
                    https://www.purepc.pl/zestawy_komput..._2019?page=0,3

Ale fakt - zasilacz i obudowa mogą zostać ze starego...

Skomentuj

Nie polecałbym kupować taniego zasilacza, więc na zasilacz bequiet trzeba szykować z 220zł

Skomentuj

@Marian ma fortrona - nic mu więcej nie trzeba będzie..

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                          @Marian ma fortrona - nic mu więcej nie trzeba będzie..
                          fortron, nie fortron, latka leca, kondy się starzeją, a mocy trzeba coraz więcej, lepiej sprzedać niż potem płakać, że cały komp poszedł z dymem.

nowy, dobry zasilacz
                          Chieftec GPC-500S 500W iArena - cena detal 140 zł

bardzo dobry zasilacz
                          SilentiumPC Vero L2 500W 80Plus Bronze - cena detal 179 zł

oczywiście można wydać więcej, jak w każdej dziedzinie, kto bogatemu zabroni :-)

Skomentuj

Fortrony różnie, czasem potrafiły się spalić, ale ja mam w 2 kompach takie co latały i latają już kilkanaście lat i jest git, w jednym tylko 1 kondensator był do wymiany, w drugim nic.

Dobrze też wspominam Deltę z logiem Chiefteca, gdzieś leży na zapas, co najmniej 10 lat pracował i raz mu profilaktycznie wymieniłem kondy, choć większość trzymała pojemność, ten iArena to już ponoć nie ta jakość, ale nie miałem żeby to potwierdzić.

Skomentuj

AMD Ryzen 3 2200G 3,5GHz to koszt 360 - 370 zł
                              płytę na A320M można kupić poniżej 190 zł, ale warto dołożyć i kupić na nowszym B450
                              Gigabyte B450M DS3H cena od 200 do 275 zł
                              Corsair DDR4 VALUESELECT 8GB/2400 - kosztuje 160-170 zł
                              dysk SSD Adata 240 GB to koszt 130 zł

podsumujmy
                              360 zł proc
                              200 zł mobo
                              160 zł ram
                              130 zł SSD
                              140 zł zasilacz

grafika jest zintegrowana w procesorze, Radeon, całkiem wydajny, większość starszych gier pociągnie 100x lepiej niż Intele i4xx0
                              a zyskujemy nówkę sprzęt, z możliwością rozbudowy wszystkiego, ram DDR4, grafika, jaka nam się zamarzy, procka tez można zmienić na Ryzen7
                              wszystko nowe z 24 miesięczna gwarancją!

zabrakło obudowy, ale można użyć starej, lub kupić nową najtańszą, da się już za 50-60 zł, przy sensownym upięciu przewodów, przepływ powietrza będzie zapewniony.
                              można zaszaleć i złożyć wszystko na desce, plexi podświetlić diodami, :-)

proszę mi teraz powiedzieć, dlaczego mam kupować stary sprzęt za 400 czy 600 zł?

Skomentuj

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta
                                AMD Ryzen 3 2200G 3,5GHz to koszt 360 - 370 zł
                                płytę na A320M można kupić poniżej 190 zł, ale warto dołożyć i kupić na nowszym B450
                                Gigabyte B450M DS3H cena od 200 do 275 zł
                                dysk SSD Adata 240 GB to koszt 130 zł

podsumujmy
                                360 zł proc
                                200 zł mobo
                                160 zł ram
                                130 zł SSD
                                140 zł zasilacz

grafika jest zintegrowana w procesorze, Radeon, całkiem wydajny, większość starszych gier pociągnie 100x lepiej niż Intele i4xx0
                                a zyskujemy nówkę sprzęt, z możliwością rozbudowy wszystkiego, ram DDR4, grafika, jaka nam się zamarzy, procka tez można zmienić na Ryzen7
                                wszystko nowe z 24 miesięczna gwarancją!

zabrakło obudowy, ale można użyć starej, lub kupić nową najtańszą, da się już za 50-60 zł, przy sensownym upięciu przewodów, przepływ powietrza będzie zapewniony.
                                można zaszaleć i złożyć wszystko na desce, plexi podświetlić diodami, :-)

proszę mi teraz powiedzieć, dlaczego mam kupować stary sprzęt za 400 czy 600 zł?
                                DDR4 2400mhz do Ryzen ? To stanowczo za wolne moduły , ryzenki lubią szybkie ramy co przekłada się w dużym stopniu na wydajność CPU i wbudowanej Vegi przez bezpośrednia komunikację Infiniti fabric z pamięcią RAM w skrócie im szybciej taktowany Ram tym wydajniejsze CPU .
                                Moim zdaniem minimum to 3000 3200 MHz .
                                Kto nie wierzy niech zobaczy testy .
                                Last edited by kokoelloko; 17.05.2019, 11:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                                  Moim zdaniem minimum to 3000 3200 MHz .
                                  zgadza się, ale to raczej dla 5,7 Ryzena, a nie budżetowego zestawu jak powyżej.
                                  Obecnie w każdej dziedzinie życia można tanio i dobrze oraz "kto bogatemu zabroni" :-)
                                  wszystko to sprawa kompromisu i zasobności $$$

Skomentuj

Wcześniej zaproponowane delle są o wiele mniejsze i mają system :)

I jestem ciekaw jak cichy będzie stockowy cooler od AMD, bo ja mam nieprzyjemne doświadczenia z odrzutowcami od AMD
                                    Wspomniany Ryzen ma porównywalną wydajność co te i5, pewnie grafika jest lepsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                      Wcześniej zaproponowane delle są o wiele mniejsze i mają system :)

I jestem ciekaw jak cichy będzie stockowy cooler od AMD, bo ja mam nieprzyjemne doświadczenia z odrzutowcami od AMD
                                      Wspomniany Ryzen ma porównywalną wydajność co te i5, pewnie grafika jest lepsza.
                                      Zintegrowana Vega jest nieporównywalnie wydajniejsza od Intelowskiego UHD 630.

Skomentuj

Zawsze będą za i przeciw,
                                        uważam że nowy sprzęt, to gwarancja i możliwość rozbudowy, czego żadna używka nie zaoferuje nigdy.
                                        inne aspekty, to zawsze jest kompromis, i zawsze można lepiej, szybciej, drożej itp itd,

Postscriptum. A jeszcze tak przekornie wspomnę, że na początku napisałem, sam kupiłem używanego Mac mini C2D, hehe
                                        no ale to sprzęt tylko do Daphile, i była okazyjna cena i przyciągnął mnie niebagatelny wygląd i w ogóle :-)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                                        Zintegrowana Vega jest nieporównywalnie wydajniejsza od Intelowskiego UHD 630.
                                        Wow! Intel i9 vs Ryzen 5 i taka róznica na + dla Ryzena, jestem pod wrażeniem grafiki od AMD
                                        Last edited by Ape--; 17.05.2019, 11:30.

Skomentuj

PS znalazłem przed chwilką na Morelach nowe Patriot Viper 4 8gb 3000MHz, CL16 za 209 zł więc oszczędność rzędu 40 zł to żadna oszczędność a mamy teraz piękny czas tanich modułów pamięci RAM i jeszcze tańszych dysków SSD ( Ceny za 128 gb od 75 zł za nówkę :o ) ceny lecą na łeb na szyje .
                                          Nic tylko kupować , składać i cieszyć się z nowego sprzętu :)

Skomentuj

Czaruję...