Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[komputery] temat ogólny
Collapse
X
-
marian, jeżeli zależy Ci na tym aby był mały to bym wziął wersję z i3, 180zł droższa ale masz już nowszą kartę graficzną, wsparcie dla 4k, do internetu wystarczy, czy będzie cichy - to chyba będzie wiedział tylko ten kto miał z tym styczność, siedzi tam mały wentylator, więc pod obciążeniem może to trochę hałasować. No ale mała ładna obudowa.
BTW Na kluczu z win 7 można zainstalować win 10
Jeżeli nie zależy Ci na super małym komputerze to zobacz sobie coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/dell-3020-...pro-7709962344
Jest kompaktowy, tańszy i mocniejszy od tego co pokazałeś, pracowałem na czymś takim i jest to dość ciche i zawsze tam możesz wsadzić kartę graficzną low profile, jak dorzucisz jeszcze trochę grosza to masz:
https://allegro.pl/oferta/dell-3020-...pro-8104068514
4 rdzeniowy procesor, mocniejsza zintegrowana karta graficzna (Intel graphics 4600 - może nawet i cs go by działał) i już 8 gb ramu i to już jest dość solidny sprzęt, sam posiadam ten procek.Last edited by scythe1123; 17.05.2019, 08:52.
Skomentuj
-
Jestem zaskoczony tymi ofertami.
Ja jestem za biedny aby kupować komputer za 400 zł sprzed kilku dekad, który tak naprawdę jest już prehistoria,
skoro dokładając drugie tyle lub odrobinę więcej mam możliwość zakupu nowego sprzętu o wydajności nieporównywalnie większej, z możliwością dalszej rozbudowy i z 24 miesięczną gwarancją.
Apropo cen pamieci; nowa kość DDR4 8Gb kosztuje 118 zł
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaDo tych dzisiejszych symulacji wyścigowych jak np. assetto corsa to bez kierownicy lepiej nie podchodzić :) .
Skomentuj
-
Ten mocniejszy dell z INTEL core i5 4570 to już na prawde spoko do domu... to jest praktycznie to samo co mam teraz... i na prawde wiele więcej nie potrzeba jak ktoś nie gra..
z nowych to takie cuś widziałem:
https://www.purepc.pl/zestawy_komput..._2019?page=0,1
Skomentuj
-
http://www.benchmark.pl/ranking/poro...re-i5-4570?tfd
Za 1000 na tym Ryzenie uda się złożyć nowy komp.
Za 1200 z bdb płyta G450, zasilaczem 550W
Ddr4 8 a może i 16 gn
Skomentuj
-
nie sprawdzalem dokladnie - ale musisz miec dobre ceny... tu wyszło 1400 z zasilaczem
https://www.purepc.pl/zestawy_komput..._2019?page=0,3
Ale fakt - zasilacz i obudowa mogą zostać ze starego...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta@Marian ma fortrona - nic mu więcej nie trzeba będzie..
nowy, dobry zasilacz
Chieftec GPC-500S 500W iArena - cena detal 140 zł
bardzo dobry zasilacz
SilentiumPC Vero L2 500W 80Plus Bronze - cena detal 179 zł
oczywiście można wydać więcej, jak w każdej dziedzinie, kto bogatemu zabroni :-)
Skomentuj
-
Fortrony różnie, czasem potrafiły się spalić, ale ja mam w 2 kompach takie co latały i latają już kilkanaście lat i jest git, w jednym tylko 1 kondensator był do wymiany, w drugim nic.
Dobrze też wspominam Deltę z logiem Chiefteca, gdzieś leży na zapas, co najmniej 10 lat pracował i raz mu profilaktycznie wymieniłem kondy, choć większość trzymała pojemność, ten iArena to już ponoć nie ta jakość, ale nie miałem żeby to potwierdzić.
Skomentuj
-
AMD Ryzen 3 2200G 3,5GHz to koszt 360 - 370 zł
płytę na A320M można kupić poniżej 190 zł, ale warto dołożyć i kupić na nowszym B450
Gigabyte B450M DS3H cena od 200 do 275 zł
Corsair DDR4 VALUESELECT 8GB/2400 - kosztuje 160-170 zł
dysk SSD Adata 240 GB to koszt 130 zł
podsumujmy
360 zł proc
200 zł mobo
160 zł ram
130 zł SSD
140 zł zasilacz
wszystko nowe z 24 miesięczna gwarancją!
zabrakło obudowy, ale można użyć starej, lub kupić nową najtańszą, da się już za 50-60 zł, przy sensownym upięciu przewodów, przepływ powietrza będzie zapewniony.
można zaszaleć i złożyć wszystko na desce, plexi podświetlić diodami, :-)
proszę mi teraz powiedzieć, dlaczego mam kupować stary sprzęt za 400 czy 600 zł?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaAMD Ryzen 3 2200G 3,5GHz to koszt 360 - 370 zł
płytę na A320M można kupić poniżej 190 zł, ale warto dołożyć i kupić na nowszym B450
Gigabyte B450M DS3H cena od 200 do 275 zł
Corsair DDR4 VALUESELECT 8GB/2400 - kosztuje 160-170 zł
dysk SSD Adata 240 GB to koszt 130 zł
podsumujmy
360 zł proc
200 zł mobo
160 zł ram
130 zł SSD
140 zł zasilacz
wszystko nowe z 24 miesięczna gwarancją!
zabrakło obudowy, ale można użyć starej, lub kupić nową najtańszą, da się już za 50-60 zł, przy sensownym upięciu przewodów, przepływ powietrza będzie zapewniony.
można zaszaleć i złożyć wszystko na desce, plexi podświetlić diodami, :-)
proszę mi teraz powiedzieć, dlaczego mam kupować stary sprzęt za 400 czy 600 zł?
Moim zdaniem minimum to 3000 3200 MHz .
Kto nie wierzy niech zobaczy testy .
Last edited by kokoelloko; 17.05.2019, 11:12.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaMoim zdaniem minimum to 3000 3200 MHz .
Obecnie w każdej dziedzinie życia można tanio i dobrze oraz "kto bogatemu zabroni" :-)
wszystko to sprawa kompromisu i zasobności $$$
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaproszę mi teraz powiedzieć, dlaczego mam kupować stary sprzęt za 400 czy 600 zł?
I jestem ciekaw jak cichy będzie stockowy cooler od AMD, bo ja mam nieprzyjemne doświadczenia z odrzutowcami od AMD
Wspomniany Ryzen ma porównywalną wydajność co te i5, pewnie grafika jest lepsza.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaWcześniej zaproponowane delle są o wiele mniejsze i mają system :)
I jestem ciekaw jak cichy będzie stockowy cooler od AMD, bo ja mam nieprzyjemne doświadczenia z odrzutowcami od AMD
Wspomniany Ryzen ma porównywalną wydajność co te i5, pewnie grafika jest lepsza.
Skomentuj
-
Zawsze będą za i przeciw,
uważam że nowy sprzęt, to gwarancja i możliwość rozbudowy, czego żadna używka nie zaoferuje nigdy.
inne aspekty, to zawsze jest kompromis, i zawsze można lepiej, szybciej, drożej itp itd,
Postscriptum. A jeszcze tak przekornie wspomnę, że na początku napisałem, sam kupiłem używanego Mac mini C2D, hehe
no ale to sprzęt tylko do Daphile, i była okazyjna cena i przyciągnął mnie niebagatelny wygląd i w ogóle :-)
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaZintegrowana Vega jest nieporównywalnie wydajniejsza od Intelowskiego UHD 630.Last edited by Ape--; 17.05.2019, 11:30.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaCorsair DDR4 VALUESELECT 8GB/2400 - kosztuje 160-170 zł
Nic tylko kupować , składać i cieszyć się z nowego sprzętu :)
Skomentuj
Skomentuj