Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

He he...AIO 120 cpu bez gpu.

Skomentuj

Wentylatory fabryczne można przestawiać - więc jak odkręcę to mogę przestawić, żeby uzyskać żądany efekt, więc przedni wdmuchuje powietrze do środka. Perforacja obudowy dalsza niż obecne boki(fabryczna, do wysokości spodu psu i na 3/4 długości) nie wchodzi w ogóle w grę. Procek jest stockowy, chłodzenie box, skalpowany nie był, o OC to mogę i tak pomarzyć od tego się z daleka trzymam, przynajmniej do momentu ogarnięcia sensownego chłodzenia. Nie wiem tylko co wykombinować z tymi wentylatorami - gpu ssie powietrze spoza obudowy i wyrzuca śledziem, więc do środka odda tyle co tyłem wylezie. Zasilacz mnie zastanawia, bo mogę go ustawić w opcji wciągania powietrza spoza obudowy albo ze środka obudowy - wcześniej ciągnął z zewnątrz, teraz przy okazji zmiany cpu obróciłem wentylatorem do środka. Wentylator fabryczny z boku wyciąga powietrze na zewnątrz, ale coś licho dmucha i chyba będę musiał go na coś ciekawszego wymienić, frontowy chyba też przy okazji. Z coolerem cpu jest bardzo duży problem, ciężko znaleźć coś o wysokości do 65 mm - wyższy nie wlezie i tu leży pies pogrzebany.

Skomentuj

Cryorig C7 może będzie dobry to zaledwie 47mm wysokości z wiatrakiem. Na pewno jest wydajniejszy od coolera intelowskiego.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
          Zasilacz mnie zastanawia, bo mogę go ustawić w opcji wciągania powietrza spoza obudowy albo ze środka obudowy - wcześniej ciągnął z zewnątrz, teraz przy okazji zmiany cpu obróciłem wentylatorem do środka
          No i dobry ruch teraz went. Zasilacza będzie pomagał wyciągnąć ciepłe powietrze z okolic CPU i sekcji zasilenia .
          Went. Na front polecam be quiet 120 mm Pure Wings 2 przepływ powietrza na poziomie 65 cfm cena w okolicy 40 zł za sztukę lub o połowę tańszy SPC zephyr 120 z przepływem na poziomie 48 CFM wszystkie na wtyczce 4 pin PWM .

Skomentuj

Ciekawie to wygląda, gabaryt fajny... Tylko z tego co widzę to przy OC leży, a fajnie by było, gdyby dało radę coś go dziabnąć Choć przy obecnym GPU(GTX 580) raczej nie ma to sensu, a zmiana w najbliższym czasie nie nastąpi. I coraz bardziej mnie zastanawia czy woda nie jest przypadkiem jedynym słusznym rozwiązaniem... Choć to mnie boli, bo musiałbym zrezygnować z HDD albo napędu - a chciałbym mieć jedno i drugie. Na SSD miejsca wystarczy, może i nawet na dwa, ale magazyn danych na takim dysku, no cóż... Absolutnie mnie nie stać.

Skomentuj

Jak masz GTX'a 580 to nie dziw się że w obudowie jest gorąco , to stara wysłużowa grzałka niby daje jeszcze rade w grach ale stosunek wydajności do generowanego ciepła i zużycia energi woła o pomstę do nieba.
              GTX1050/GTX950 OC 2GB jest znacznie wydajniejszy a zużywa 3x mniej prądu o generowanym Cieple już nie wspomnę :)
              PS jakie masz MOBO bo wspominasz o OC ?

Tu masz zestawienie wydajniejszego GTX 680 VS GTX 1050 w wersji 2GB

Używaną GTX 950 , 960 , 1050 , 1050 ti kupisz od 200 do 350 zł MAX
              Last edited by kokoelloko; 23.07.2019, 12:13.

Skomentuj

GTX 1050 to bardzo dobra karta. Za używaną GTX1050Ti 4GB OC zapłaciłem na allegro 420zł i nie wymaga dodatkowego zasilania.

Skomentuj

W Cenie do 400 - 450 zł za używkę najlepszy jest Radeon RX 570 wydajniejszy o ponad 35% od 1050ti

Skomentuj

Radeon nie wchodzi w grę, nie bo nie i koniec kropka. Płyta Gigabyte Z97 Gaming 5 ITX, bez tego chipsetu nie ma mowy o podkręcaniu przecież A grafika jest jaka jest bo taką kupiłem dłuższy czas temu(jak jeszcze 300 zł to nie była wysoka cena za nią), póki co i tak środków na wymianę nie będzie... a lepsze to niż integra i tak.

Skomentuj

Mobas spoko , GTX 580? Fakt lepszy od integry i jeszcze dziadek daje radę .
                      Najtaniej w sensie koszt 0 zł to ustawienie w BIOS krzywej wentylatorów z auto na swoje parametry tak aby uzyskać jak najlepszą wydajność względem hałasu no chyba że to mało istotna sprawa to went. Na max obrotów .
                      Jeśli nie ma dostępu do napięć went. to zakup takiego z 4 pin wtyczka które wymieniłem wyżej i ustawienie go odpowiednio w bios'ie .

Skomentuj

Masz mobo takie jak moje??? Tzn. Gigabyte Z97N-Gaming 5.
                        Last edited by Uzytkownik_; 23.07.2019, 14:32.

Skomentuj

Tak, to samo.

Skomentuj

Jest tylko jedno gniazdo 4pin FAN - przez jedną wspólną wtyczkę mam podpięte dwa małe wentylatory (wtyczka 3pin) w biosie ustawione na normal...i jest cicho. Możesz kupić fan splittera i podłączyć więcej wentyli, albo kup rozgałęziacz Y i podepnij dwa: na froncie obudowy (wciąga chłodne powietrze) i mniejszy z boku obudowy (wydmuchuje ciepłe). Zasilacz możesz odwrócić. W każdej obudowie ważne jest odpowiednie ułożenie gratów tak aby był dobry przepływ powietrza. Jeżeli kable są zbyt długie to kup krótsze (SATA, zasilanie itd.) i pochowaj je po bokach, pospinaj...Zacznij od zmiany coolera, bo to podstawa. Może być AIO, ale znanego producenta, np. Corsair H55 - miałem dwa były bardzo ciche (pompka), wydajne a do tego z długą gwarancją - 5 lat u producenta.
                            Last edited by Uzytkownik_; 23.07.2019, 19:59.

Skomentuj

AIO SPC Navis pro 120 posiada w pompie łożyska ceramiczne , mam wersję 240 pro i pompa jest bezgłośna .

Skomentuj

Ta obudowa ma fabrycznie splitter do wentylatorów. I właśnie z ułożeniem kabli mam spory problem, ale to raczej ze względu na ilość dysków - dvd, ssd i hdd robią swoje, zasilanie wentylatorów jest chyba na molex, niestety nie mam zasilacza z każdym przewodem osobno(zresztą takich chyba jeszcze nie ma)... Trochę to psuje przepływ, bo wszystko jest strasznie poupychane - a i tak starałem się to jakoś względnie sensownie poukładać. Zastanawiam się też nad jakimś customowym chłodzeniem wodnym, może nawet wyprowadzonym gdzieś poza obudowę... Ale to koszty i spora kasa mimo wszystko, nie wiem czy nie prościej byłoby to zalać olejem 20W60 i wstawić coś fajnego do cyrkulacji :P

Skomentuj

Zastanawiam się nad małym upgradem jednego z kompów zalegających w domu. Docelowo ma slużyć jako stacjonarka w moim małym pokoju/ takie centrum dowodzenia do słuchania muzyki, obsługi DAW, katalogowania multimediów. Niekoniecznie ma to być bestia do gier- do tego złożyłem niedawno ze starych komponentów htpc w salonie ( dzieciaki zaczęły narzekac, że znajomi mają pudełka z majkraftem a my nie :razz:), a dodatkowo konwersją wideo/ grami w 4k itp będzię się zajmował głowny serwer domowy ustawiony w spiżarni z systemami na wirtualce.
                                  Komponenty które posiadam to: obudowa, karty audio, grafa, nowy hdd na magazyn i to co dało mi do myślenia to mało używana płyta asus crosshair 4 formula z 3 rdzeniowym amd i tylko 4gb ddr3. Opcje są dwie. Kupić używki: 8 rdzeniowy procek amd za 300zł, jakieś 16gb ddr3 za 200zł i dodać ssd na system, czy iść w nowe i kupić najtańszą płytę na ddr4 + np ryzena, pamięć ddr4 i dysk m2 na system? Da radę wmieścić się w około 1000zł czy wyjdzie mnie to o wiele drożej? Chciałem kupić niedługo telefon a tu przypadkiem pojawia mi się kolejny wydatek...
                                  Last edited by ruffpl; 29.09.2019, 11:08.

Skomentuj

Am3/am3+ to dinozaur przy am4. Zdecydowanie ryzen. Najtaniej to r3 2200g, jakaś płyta na a320 i 8 lub 16gb ramu ddr4 (16gb używanego ddr4 da się wyrwać za 200zl).
                                    Last edited by Oskar29; 29.09.2019, 11:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                      Najtaniej to r3 2200g
                                      Ale nie koniecznie opłacalne , można kupić używkę .
                                      Ryzen 1600 6C/12T używka 300 zł https://www.olx.pl/oferta/amd-ryzen-...tml#344d48332f
                                      Płyta główna Gigabyte GA-A320M-S2H nowa 218 zł - https://www.morele.net/plyta-glowna-...m-s2h-1669397/
                                      Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 nowa 385 zł https://www.morele.net/pamiec-corsai...200c16-771745/

I mamy tani dobry uniwersalny sprzęcik i do obróbki Video i do gier też ten procek da rade , jeśli chcemy płytkę do OC to celuj w chipset B350 X370 , jeśli potrzebujesz tylko 8 GB RAM'u to można zaoszczędzić ale nie kupuj pamięci taktowanej niżej niż 3000/3200 mhz bo niepotrzebnie ograniczysz możliwości procesora.
                                      Last edited by kokoelloko; 29.09.2019, 14:04.

Skomentuj

Pamięć lepiej kupić używaną. Rzadko się psuje. Procesor tak samo lepiej używany bo się raczej nie psuje. No chyba że się trafi okazję na nowe to można kupić bo takie okazje się zdarzają. Co do płyty to te tanie Gigabyte na am4 omijać szerokim łukiem. Nawet niektore aorusy mają do niczego sekcje zasilania tak samo jak te tańsze. Z tańszych płyt am4 najlepsze są asrocki. Sam ostatnio składałem r5 1600, ASRock b350 i 16gb ram ddr4. Ja kupiłem ram ddr4 tylko że 2400mhz ale za to na kościach samsunga (była okazja bo za 16gb 200zl z wysyłką, a wiem że kości Samsunga się dobrze kręcą). Przy 1.3V chodzi stabilnie na 3000mhz. Można by więcej wyciągnąć pewnie ale dla gtx1050 to nie ma sensu. Ogólnie daje radę ten ryzen bez problemu. W dosyć dobrze wentylowanej obudowie i chłodzeniu aftermarketowym mam niecałe 50C zarówno na GPU jak i CPU w grach czy przy jakiś testach.

Na necie jest spis wszystkich płyt am4 z wyszczególnionymi sekcjami zasilania w każdej z nich. Będę w domu to podrzucę tutaj.
                                        Last edited by Oskar29; 29.09.2019, 15:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                          Na necie jest spis wszystkich płyt am4 z wyszczególnionymi sekcjami zasilania w każdej z nich.
                                          Podrzuć też skorzystam

Skomentuj

Czaruję...