Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
    Ja mam po kablu 1000Mb/s... supermedia.. zależy jaki kabel (masz DSL - czy LAN dociągnięty ?)
    Po antenie do modemu, z modemu LAN do routera.

Skomentuj

GSM/radiolinia ? nie masz dostępu do stałego łącza u siebie? Jak chcesz niebawem będę przedłużał umowę - prawie za darmo ostać router RO-120GE - Lanberg , jak by Cię interesował.. ;-)

Skomentuj

mam na myśli przyłącze do kablówki.Tam działa JMDI u mnie

Skomentuj

Nie chodzi za bardzo o to ile może być maksymalnie pasma przydzielonego dla domu, czy 20Mb/s czy 900Mb/s, chodzi bardziej o to jakie router obsługuje technologie.

Prosty router jak np. jakiś TP-Link za stówkę ma BGN w 2.4GHz i tyle.

Lepszy router ma BGN + AC, pracuje w paśmie 2,4GHz i 5GHz, na skanowanie częstotliwości i może przełączać się do tych najmniej zaśmieconych, wspiera MiMo i beamforming.
          4020 ma 2,4GHz proste BGN i skanowanie częstotliwości, QoS, serwer mediów, FTP, VPN ogółem Friz władował swój standardowy system w pudełeczko co z portami 100Mb/s i podstawowym radiem. Swego czasu robiłem VPN Lan to Lan dla małych firm właśnie na 4020 i 4040 w centrali, niby 20Mb/s ale za 200zł śmigało jak marzenie, no i łącza 100Mb/s to wtedy był już top.

Każdy nowy telefon, czy inne urządzenie wykorzysta lepszy router bo wspiera większość wymienionych technologii (i chodzi tu też o jakość połączenia między urządzeniem a routerem, an ie szybkość samą w sobie), a jak router celuje w 1Gb/s to obliczeniowo i wydajnościowo spokojnie dźwignie każdy ruch. Bardziej o to chodzi, lepszy sprzęt i na słabszym łączu jest lepszym sprzętem.

Co do kosztów Unifi to jeden AC Lite to wszystko co trzeba, podpinasz do routera, na kompie instalujesz soft do sterowania, ustawiasz co trzeba, a soft włącza się jak komp startuje, bez niego też działa wszystko. Ustawia się najniższą użyteczną moc nadawania i tyle zabawy.

Jest trochę sensownych routerów na rynku, archery, asusy, niestety ja dawno się przesiadłem z tego sektora i jak już montuje coś to absolutnym budżetem jest 4040, następny krok po tym to Fortigate 30E (i w górę), a AP to głównie Unifi. Przez to mogę ręczyć tylko za to co znam.
          Last edited by Marcin V; 18.06.2020, 20:00.

Skomentuj

Ważna jest też karta sieciowa i jej sterowniki, na 2 laptopach mam karty Intela dual bandy, stary laptop ciągnie z prostego AP TP-LINK około 70Mbps, a ten drugi z niby nowszą kartą wali kilka, góra kilkanaście Mbps i coś więcej niż przeglądanie netu to jest tragedia, a przed formatem nie zauważyłem takich cyrków (podmiany sterowników też niewiele dawały).

Jak wiem, że będzie coś konkretnego do roboty, to wpinam kabelek i jest moc. Jakbym miał zmieniać router, to na coś wspierającego OpenWRT + osobny AP, bo często na alternatywnym sofcie WiFi masakrycznie zwalnia.
            Last edited by ampli; 18.06.2020, 21:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
              + osobny AP, bo często na alternatywnym sofcie WiFi masakrycznie zwalnia.
              Ja na debianie konfigurowalem ap... przegwizdane... zeby to dzialalo tak jak trzeba encyklopedie trzeba przerobic... typ szyfrowania wplywa na tryby wydajnosci wifi. Plik pozwala wpisac kazda kombinacje trybu szyfrowania i predkosci.. ale w praktyce tylko odpowiednie polaczenie trybow pozwala uzyskac pelna predkosc... eh...

Dlatego ja uwielbiam kabel.. [emoji16]

Pomijam oczywiscue wydajnosc samych sterowbikow.. tu tez jest roznie

Wysłane z mojego telefonu
              Last edited by LubMich; 19.06.2020, 09:13.

Skomentuj

Kabel to kabel, ale jeśli się nie siedzi przy biurku to nie da rady.... Ale moim zdaniem stacjonarka tylko na kablu, laptop jak używany przy biurku to też, o ile jest możliwość. Zawsze można odpiąć i przełączyć się na wifi, takie uniwersalne rozwiązanie

Skomentuj

Rozprowadzić kable po pokojach warto, są fajne listwy przypodłogowe, do których można to spokojnie upchać i mieć to ogarnięte w miarę bezinwazyjnie, do tego kilka switchy za grosze (albo trochę lepiej gigabit MikroTika) i jest malina.

Skomentuj

No kabel kablem, u siebie mimo Unifi do TV, czy kompów w tym laptopów poleciałem kablem, bo jednak jak trzeba coś po 1Gb/s przewalić na NAS to nie ma zmiłuj.
                    NASy i kompa mam na 10Gb/s więc żadne WiFi się*nie zbliży więc i tak kabel musi być ^^

Ostatnio tak kwarantanna, praca z domu i nauka zdalna spowodowały że różni znaojomi dzwonili i pytali się*co zrobić bo net rwie, VPN siada, etc.
                    Czasami "wystarczającym dla nich" rozwiązaniem bez dodatkowych kabli były adaptery powerline TL-Linka z nadajnikiem WiFi, w mieszkaniach działa to nadzwyczaj dobrze i tak sobie to ogarniali. A ci co chcieli bardziej pro rzucali kabel jakoś i było OK.

Skomentuj

Hej. Czym mozna spryskać elementy elektroniki aby pozbyć się tłuszczu/ nie kurzu? Kupiłem kilka podzespołów ale są tłuste jakby komputer stał u turka w kebabie:bored:

Skomentuj

Izopropanol? Jak czyściłem to tylko tym i problemów nie miałem żadnych...

Skomentuj

O dzięki. Mam chyba nawet w domu kupiony kiedyś do żywic nieużywany. Chodzi mi najbardziej, że jak się dostanie gdzieś i nie wycieknie/wyparuje aby żadnego zwarcia nie zrobił

Skomentuj

zgadza się IPA jest genialny (usuwa standardowo kalafonię, pastę lutowniczą itd), ale jako ciekawostka: super zmywa grunt z klamek nieumiejętnie zamaskowanych do malowania pokoju. Klej po kiepskich taśmach klejących. itd...

Skomentuj

Fajnie też rozmazuje matryce... Nie radzę wycierać nim ekranów, bo zostają smugi. I to już niczym nie chce zejść :/

Skomentuj

Zależy z jakiego źródła, przy tych najtańszych pisali komentarze, że czuć acetonem, sam trafiłem na taki, co miał normalny zapach, ale zawierał trochę wody.

Mi zostawały białe ślady, ale po normalnym płynie do szyb schodziły, pewnie jakby się trafiła partia zasyfiona acetonem, to mogłoby być gorzej...

Skomentuj

Do ekranów najlepiej płyn do szyb. Z moich doświadczeń clin najlepszy. Nawet kiedyś u optyka widziałem że nim myli okulary po produkcji, bo smugi nie zostają. No i ścierka czysta :) Niby oczywiste, ale już nie raz się dałem złapać.

Skomentuj

Trzeba uważać na wszystko co nie jest pianką a psika się tym bezpośrednio na szybę. Mi się kiedyś taki płyn przesączył do elektroniki matrycy, która była na krawędzi ekranu i kilka linii przestało świecić.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja plazmę raz umyłem i wyszły smugi (chyba zmyłem powłokę antyrefleksyjną, czy coś). Kilka lat z zamazanym ekranem musiałem żyć aż w końcu nie wytrzymałem ( niczym nie schodziło). Wziąłem płyn do szyb, piankę do mycia okien, płyn do zmywania naczyń na gęsto i tak kilkukrotne mycie po kilka razy az w końcu wymyło wszystko i wyglądało cacy :)

Skomentuj

Ja akurat chyba z dobrego źródła miałem, teoretycznie. Takie o https://sklep.motogo.pl/ipa-alkohol-...pylowy-1l-p823 i kupowane w sklepie elektronicznym.

Skomentuj

Mam chwilowo nieswojego laptopa Fujitsu Siemens Amilo Li1718:
                                          procesor Genuine Intel T2130 1,86 GHz
                                          pamięć 2 GB
                                          dysk WD2500BEVS
                                          oryginalnie był Windows Vista teraz 7 Ultimate 32 bit
                                          Mozilla Firefox v78.0.2 32bit
                                          Jest na nim praktycznie tylko sam Windows i służy tylko do przeglądanie internetu. Laptop bardzo wolno pracuje. Czy wolna praca jest spowodowana sprzętem, czy może sam Windows wykonuje jakieś mało przydatne operacje, które można by wyeliminować. Laptop uruchamia się ponad 3 minuty, a otwarcie folderu np. Mój komputer lub Firefoxa trwa ok. 4 minuty. Jak laptop już trochę popracuje na jałowo otwieranie folderów lub Firefoxa trwa krócej.

Skomentuj

Czaruję...