Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no to ciekawe, bo ja kupiłem używany poleasingowy laptop z norwegii(używany 4 lata tam), do nas trafił bez ramu, matrycy, dysku, baterii i klawiatury - i z gorszym prockiem. co było trzeba to zrobiłem, wyszło mnie to ciut ponad 2 lata temu razem 800 zł, działa do dzisiaj i nie generuje żadnych problemów. zresztą, nie uważam, żebyś był dobrym doradcą, skoro jeszcze niedawno nie widziałeś sensu kupowania kompa nowszego niż taki z windowsem xp, który wg Ciebie jest wystarczający.

Skomentuj

Uff, lata trwałem przy twierdzeniu że zintegrowane dźwiękówki to syf, do dzisiaj, podpiąłem AKG K271 MK2 zapuściłem YT i szczena o podłogę.
      Zerknąłem na stronę asusa co oni tam ożenili, ADI AD2000B, jak to gra o ja cię pierdylę, normalnie gra jak 1000zł wszelkich daców.
      Szkoda że płyta to złom niegodny użytku (P6T DLXv2), ale kurde wszystkie vie i rlt to mogą się grzecznie schować.

Co do laptopów używanych to zależy, siostra używa macbooka pro z 2010 poskładanego chyba z sześciu innych, 4 lata go używałem, zanim kupiłem nowszego.
      Kupiłem go w 2010 za 2/3 ceny, do dzisiaj śmiga jak trzeba, tylko pasty wymieniałem. Tylko ta grecka klawiatura.

Obecnie nie kupił bym używki, sprzętu używam ostro i nie chcę się martwić że mi numer wytnie, jak zaczyna nie ogarniać to oddaje rodzinie na dobicie.
      Zwłaszcza że dell czy asus ma biznesowe gwarancje z naprawą na miejscu, z czego już korzystałem raz, przybywa technik z częściami i naprawia na miejscu.
      Ale jeśli ktoś nie katuje sprzętu, nie wymaga gwarancji, etc, to używki mogą być spoko, byle nie trafić na januszy co składają te laptopy z kilku i to na czas, a takich aukcji na allegro to sporo. Chyba że dla zabawy żeby coś obczaić, albo na jakieś tymczasowe manewry.

Skomentuj

3x wymienialem naped optyczny w swoim lapku i bede musial zrobic to po raz czwarty!
        dlaczego nowe napedy psuja sie same z siebie nawet nieuzywane?! :(

czy napedy do blaszakow tez sa takie slabe teraz?
        czy moze jest jakis zewnetrzny naped ktory przetrwa przynajmniej 2 lata?

Skomentuj

Normalka, w poprzednim laptopie 2 miałem, w stacjonarnych też lubią padać, jedynie stare na IDE długo trzymały, mam np taki z 2003, podobnie w laptopie (też IDE), ale jest odrobinę młodszy.

Skomentuj

w blaszaku mam nagrywarke cd z 2000 roku i wciaz dziala sprawnie!

czy ktos jeszcze sprzedaje napedy z 2 letnia gwarancja door-to-door?

Skomentuj

ja nie miałem problemów z napędami, poza jedną wpadką z wadliwą serią matshity w thinkpadzie, która po prostu nie nagrywa płyt... ale problem znany.

Skomentuj

Witam mam zasilacz Atx MODECOOM FELL400W i jest z nim raczej problem jak komputer jest wyłączony to słychać ciche piszczenie z niego.Jak włączę komputer to przestaje piszczeć,lecz głośno pracuje wentylator po 5 min następuję cisza i jest ok.Program AIDA32 I EVEREST pokazują ze na 12V jest 12,8V czy to nie za duzo
                ?N innych liniach jest prawidłowo.

Zasilacz zasila:
                -procek am2+5000+ 2x2610mhz
                -ram 4gb ddr2
                -plyta asus m2
                -coller procka taki wielki wentylator z radiatorem z miedzianymi rurami.
                -hdd 250gb sata
                -2 nagrywarki

grafa Integra slot wolny.

Jakiej mocy powinien być nowy zasilacz oraz ile on może zużywać prądu w ciągu 1h pracy pc?

Zmierzyłem multimetrem i tak:

-12V=12,09V
                -5V=5,12V
                -3,3V=3,32V
                Wszystkie napięcia to +

Dziękuję z góry za pomoc
                Last edited by Maygaywer; 21.01.2017, 17:48.

Skomentuj

zmień to na jakiś zasilacz, to jest tandetna imitacja... wystarczy Ci fortron 300w do tego, kosztuje z 30-40 zł na allegro(a przynajmniej kosztował jakiś czas temu).

Skomentuj

Jutro będę u znajomego w serwisie,powiedz jakich zasilaczy nie brać,a jakie brać najlepiej kilka nazw.

Skomentuj

na elektrodzie masz całą listę, nie ma sensu jej przepisywać...

Skomentuj

Moge prosić o link?

Skomentuj

http://lmgtfy.com/?q=Zasilacz+lista+elektroda
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Miał ktoś Della E6400? Szukam czegoś do przeglądania Internetu (z cichym chłodzeniem).

Skomentuj

kupuj najlepszy zasilacz na jaki ciebie stac!
                              ja w blaszaku przez tanie zasilacze stracilem 2-3 dyski!

dopiero ktos na forum odsprzedal mi markowy solidny zasilacz i od lat mam spokoj!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                kupuj najlepszy zasilacz na jaki ciebie stac!
                                ja w blaszaku przez tanie zasilacze stracilem 2-3 dyski!

dopiero ktos na forum odsprzedal mi markowy solidny zasilacz i od lat mam spokoj!
                                Ja kopiłem za grosze komputer odrazu coś wyczułem ze jest nie tak z zasilaczem.Zawsze kupowałem nowe Chieftec,Corsair,w chwili obecnej nie stać mnie na taki wydatek.
                                Pytałem jakie firmy sa polecane i z linku na elektrodzie jest wymienione,jutro coś wybiorę solidnego.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                  Miał ktoś Della E6400? Szukam czegoś do przeglądania Internetu (z cichym chłodzeniem).
                                  Kupiłem taki dziewczynie za okolo 400zl. Procesor p8600, ram 3gb, bez dysku (mamy ssd swój). Oczywiście używany. Z czystym sumieniem mogę go polecić - zero przegrzewania. Do pracy biurowej jest idealny. Trzeba jedynie zwracać uwage, zeby kupic na zintegrowanej grafice Intela. Znajomy ostatnio też kupił ten model, również zadowolony. Aktualnie można wyrwać ten model za około 300zl. Jedynie dokupilem nowa baterie za okolo 100zł.
                                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

ja mam e6510, po włożeniu ssd bardzo się wyciszył :) mam w nim i5-450, 8gb ram, ssd cruciala mx200 i działa bardzo szybko - wiem, że trochę droższy niż e6400, ale IMO warto dołożyć.

Skomentuj

Mam w tej chwili HP 8510W, ogólnie nie jest zły, ale ma grafikę NVIDIA i w nocy jest uciążliwy (pod względem szumu chłodzenia).
                                      Ten E6400 mi się spodobał, bo mając starego HP z serii "Mobile Workstation", konsumenckie serie już mnie nie interesują, matowej matrycy z tego HP wiele modeli z podobnych lat nie dorastało.

E6510 też się wydaje ciekawy, ale nie potrzebuję i5 czy nawet i3 do przeglądania Internetu, procesor w obecnym lapie to T7500 (2.2GHz) i daje rady.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        3x wymienialem naped optyczny w swoim lapku i bede musial zrobic to po raz czwarty!
                                        dlaczego nowe napedy psuja sie same z siebie nawet nieuzywane?! :(

czy napedy do blaszakow tez sa takie slabe teraz?
                                        czy moze jest jakis zewnetrzny naped ktory przetrwa przynajmniej 2 lata?
                                        Napędy laptopowe Teac są bardzo trwałe, ale ja ogółem nie stosuję slimów.
                                        10 lat temu kupiłem zewnętrzny DVD RW samsunga i rok temu wymontowałem sprawną nagrywarkę z niego, montując w jej miejsce nagrywarkę Blueray LG, tamta nagrywarka wciąż sprawna poszła do ludzi.
                                        Komp stoi w szafce a ja mam dostęp do napędu optycznego bo stroi na biurku.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wszystko na LGA775 już wywaliłem, okropnie niewydolne procki z tych c2d. Żonie jak składałem kompa to aby mieć spokój na 5-8 lat zmontowałem i5-3470, 8GB DDR3, GTX650, SSD 60GB + 500GB na śmieci, ładnie wszystko śmiga, antywiry, soft do obróbki zdjęć, czy co by nie rzuciła chodzi jak trzeba.
                                        W dodatku płyt ITX na 1155 było dużo i komputer to kostka na biurku której specjalnie nie słychać. Taki komp dzisiaj w uczciwych pieniądzach idzie złożyć, a z lekkim obciążeniem całe lata będzie służył.
                                        Cofać się dzisiaj poniżej pierwszych i5 na 1156 to już lekka archeologia.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                          E6510 też się wydaje ciekawy, ale nie potrzebuję i5 czy nawet i3 do przeglądania Internetu, procesor w obecnym lapie to T7500 (2.2GHz) i daje rady.
                                          ta dodatkowa moc z i3/i5 może się przydać, jeśli by popatrzeć przyszłościowo - nawet do oglądania filmów...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X