no to ciekawe, bo ja kupiłem używany poleasingowy laptop z norwegii(używany 4 lata tam), do nas trafił bez ramu, matrycy, dysku, baterii i klawiatury - i z gorszym prockiem. co było trzeba to zrobiłem, wyszło mnie to ciut ponad 2 lata temu razem 800 zł, działa do dzisiaj i nie generuje żadnych problemów. zresztą, nie uważam, żebyś był dobrym doradcą, skoro jeszcze niedawno nie widziałeś sensu kupowania kompa nowszego niż taki z windowsem xp, który wg Ciebie jest wystarczający.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[komputery] temat ogólny
Collapse
X
-
Uff, lata trwałem przy twierdzeniu że zintegrowane dźwiękówki to syf, do dzisiaj, podpiąłem AKG K271 MK2 zapuściłem YT i szczena o podłogę.
Zerknąłem na stronę asusa co oni tam ożenili, ADI AD2000B, jak to gra o ja cię pierdylę, normalnie gra jak 1000zł wszelkich daców.
Szkoda że płyta to złom niegodny użytku (P6T DLXv2), ale kurde wszystkie vie i rlt to mogą się grzecznie schować.
Co do laptopów używanych to zależy, siostra używa macbooka pro z 2010 poskładanego chyba z sześciu innych, 4 lata go używałem, zanim kupiłem nowszego.
Kupiłem go w 2010 za 2/3 ceny, do dzisiaj śmiga jak trzeba, tylko pasty wymieniałem. Tylko ta grecka klawiatura.
Obecnie nie kupił bym używki, sprzętu używam ostro i nie chcę się martwić że mi numer wytnie, jak zaczyna nie ogarniać to oddaje rodzinie na dobicie.
Zwłaszcza że dell czy asus ma biznesowe gwarancje z naprawą na miejscu, z czego już korzystałem raz, przybywa technik z częściami i naprawia na miejscu.
Ale jeśli ktoś nie katuje sprzętu, nie wymaga gwarancji, etc, to używki mogą być spoko, byle nie trafić na januszy co składają te laptopy z kilku i to na czas, a takich aukcji na allegro to sporo. Chyba że dla zabawy żeby coś obczaić, albo na jakieś tymczasowe manewry.
Skomentuj
-
Witam mam zasilacz Atx MODECOOM FELL400W i jest z nim raczej problem jak komputer jest wyłączony to słychać ciche piszczenie z niego.Jak włączę komputer to przestaje piszczeć,lecz głośno pracuje wentylator po 5 min następuję cisza i jest ok.Program AIDA32 I EVEREST pokazują ze na 12V jest 12,8V czy to nie za duzo
?N innych liniach jest prawidłowo.
Zasilacz zasila:
-procek am2+5000+ 2x2610mhz
-ram 4gb ddr2
-plyta asus m2
-coller procka taki wielki wentylator z radiatorem z miedzianymi rurami.
-hdd 250gb sata
-2 nagrywarki
grafa Integra slot wolny.
Jakiej mocy powinien być nowy zasilacz oraz ile on może zużywać prądu w ciągu 1h pracy pc?
Zmierzyłem multimetrem i tak:
-12V=12,09V
-5V=5,12V
-3,3V=3,32V
Wszystkie napięcia to +
Dziękuję z góry za pomocLast edited by Maygaywer; 21.01.2017, 17:48.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postakupuj najlepszy zasilacz na jaki ciebie stac!
ja w blaszaku przez tanie zasilacze stracilem 2-3 dyski!
dopiero ktos na forum odsprzedal mi markowy solidny zasilacz i od lat mam spokoj!
Pytałem jakie firmy sa polecane i z linku na elektrodzie jest wymienione,jutro coś wybiorę solidnego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaMiał ktoś Della E6400? Szukam czegoś do przeglądania Internetu (z cichym chłodzeniem).
Skomentuj
-
Mam w tej chwili HP 8510W, ogólnie nie jest zły, ale ma grafikę NVIDIA i w nocy jest uciążliwy (pod względem szumu chłodzenia).
Ten E6400 mi się spodobał, bo mając starego HP z serii "Mobile Workstation", konsumenckie serie już mnie nie interesują, matowej matrycy z tego HP wiele modeli z podobnych lat nie dorastało.
E6510 też się wydaje ciekawy, ale nie potrzebuję i5 czy nawet i3 do przeglądania Internetu, procesor w obecnym lapie to T7500 (2.2GHz) i daje rady.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta3x wymienialem naped optyczny w swoim lapku i bede musial zrobic to po raz czwarty!
dlaczego nowe napedy psuja sie same z siebie nawet nieuzywane?! :(
czy napedy do blaszakow tez sa takie slabe teraz?
czy moze jest jakis zewnetrzny naped ktory przetrwa przynajmniej 2 lata?
10 lat temu kupiłem zewnętrzny DVD RW samsunga i rok temu wymontowałem sprawną nagrywarkę z niego, montując w jej miejsce nagrywarkę Blueray LG, tamta nagrywarka wciąż sprawna poszła do ludzi.
Komp stoi w szafce a ja mam dostęp do napędu optycznego bo stroi na biurku.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Wszystko na LGA775 już wywaliłem, okropnie niewydolne procki z tych c2d. Żonie jak składałem kompa to aby mieć spokój na 5-8 lat zmontowałem i5-3470, 8GB DDR3, GTX650, SSD 60GB + 500GB na śmieci, ładnie wszystko śmiga, antywiry, soft do obróbki zdjęć, czy co by nie rzuciła chodzi jak trzeba.
W dodatku płyt ITX na 1155 było dużo i komputer to kostka na biurku której specjalnie nie słychać. Taki komp dzisiaj w uczciwych pieniądzach idzie złożyć, a z lekkim obciążeniem całe lata będzie służył.
Cofać się dzisiaj poniżej pierwszych i5 na 1156 to już lekka archeologia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaE6510 też się wydaje ciekawy, ale nie potrzebuję i5 czy nawet i3 do przeglądania Internetu, procesor w obecnym lapie to T7500 (2.2GHz) i daje rady.
Skomentuj
Skomentuj