Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
    Mam w tej chwili HP 8510W, ogólnie nie jest zły, ale ma grafikę NVIDIA i w nocy jest uciążliwy (pod względem szumu chłodzenia).
    Ten E6400 mi się spodobał, bo mając starego HP z serii "Mobile Workstation", konsumenckie serie już mnie nie interesują, matowej matrycy z tego HP wiele modeli z podobnych lat nie dorastało.

E6510 też się wydaje ciekawy, ale nie potrzebuję i5 czy nawet i3 do przeglądania Internetu, procesor w obecnym lapie to T7500 (2.2GHz) i daje rady.
    znajoma ma teraz do sprzedania e6410, jak coś to się odezwij na PW...

Skomentuj

Panowie, nie jestem za bardzo biegły w tematyce komputerów, dlatego mam pytanie.

Chcę kupić laptopa do użytku domowego (internet, przeglądanie zdjęć, oglądanie filmów itp.), oraz do pomiarów (używam SW więc musi obsługiwać Windows XP).

Nie potrzebuję żadnej hiper maszyny do gier.
      Moje priorytety:
      -im większy ekran tym lepiej
      -minimum 3 wejścia USB
      -wi-fi (będzie się tym łączył z internetem)
      -dobra bateria (z możliwością zakupu nowej jeśli stara się zużyje)

Ile trzeba wydać aby kupić takiego używanego laptopa w dobrym stanie technicznym?
      600zł wystarczy?

Skomentuj

Marian, nie wiem czy laptop i pomiary w SW to dobre połączenie bo dochodzi problem odpowiedniej karty. Chyba, ze masz już coś sprawdzonego. Jeżeli nie potrzebujesz być mobilny ze swoimi pomiarami to lepszy jest byle jaki komp stacjonarny z SB Live. Takiego blaszaka co uciągnie XP i SW to można za 100zł kupić. Od biedy można pod podłączyć w sieć i obsługiwać wszystko zdalnym pulpitem np z laptopa, tak ze monitor , klawiatura i myszka do kompa pomiarowego są zbędne.

Jeżeli chodzi o laptopa na co dzień to w zasadzie im szybszy tym lepszy, w większości laptopy są pieruńsko wolne. Z XP na pewno będzie śmigać całkiem szybko bo to system który obecnemu sprzętowi nie stawia żadnych wymagań, ale możesz mieć problem sterowników. O ile stacjonarne w wiekszości mają odopwiednie sterowniki nawet do leciwego XP tak w laptopach powszechnym procederem były jaja typu sterowniki tylko od visty w góre albo od 7 w góre tak aby sztucznie blokować sprzedaż sprzętu ze starszym systemem.

Poszukaj sobie coś w poleasingowym sprzęcie bo tam często za 600-1000zł można kupić coś z i5/i7 i ogólnie cały laptop jest z wyższej półki, więc wszystko ma lepsze. Lepiej to niż kupować nowy laptop w najniższej cenie. Niby nowy a wolniejszy od 5 letnich topowych laptopów.

Skomentuj

Dla mnie ostatnio motywacją do zmiany laptopa (i HTPC zresztą też) były wyłącznie strony. Naćkane tych reklam we flashu tyle, że przycinają nawet dość mocne jednostki. I o ile do każdego innego zastosowania stare rzęchy są wystarczające (nic zaawansowanego na tych dwu komputerach i tak nie robię) o tyle WWW je zabija i zmusiło mnie do zmiany.
          Także weź się zastanów nad zastosowaniem, bo Yoshi dobrze mówi. Do pomiarów wystarczy beleco, ale do normalnego użytkowania internetu trzeba mocnego komputera.

A jak chcesz laptopa do pomiarów to zobacz sobie starsze wersje jakichś takich typu workstation. Raz na takim pracowałem, miał rozdzielczość matrycy coś sporo większą niż FHD i jak już się przyzwyczaiłem do małych literek, to cholernie wygodnie mi się na nim pracowało bo na pulpicie miałem hektary miejsca. I w excellu było świetnie i w cadzie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Dla mnie ostatnio motywacją do zmiany laptopa (i HTPC zresztą też) były wyłącznie strony. Naćkane tych reklam we flashu tyle, że przycinają nawet dość mocne jednostki.
            O których dokładnie reklamach mówisz? Używasz adblocka?
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Używam, ale i tak odpal jakis Onet sklep internetowy i coś tam jeszcze i koniec. Te kompy o których pisałem to były jakieś na DDR2, ale gdyby nie www to by jeszcze posłużyły.

Skomentuj

Niektóre stronki na tyle obciążają, że w laptopie słychać przyspieszające chłodzenie, ale przy C2D i 4GB RAM otwarcie kilkudziesięciu kart jednocześnie jeszcze nie powoduje tragedii, już nie mówiąc o tym, że czasem zdarzało się mieć jakieś virtuale odpalone przy okazji...

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                  przy C2D i 4GB RAM otwarcie kilkudziesięciu kart jednocześnie jeszcze nie powoduje tragedii
                  To były o 1 generacje starsze procki. Poza tym jak moja żona szuka czegoś w sklepie to otworzy 5-10 kart ze sklepików internetowych i potrafi zatkać całego kompa. Ciężkawe te strony. Tu się coś kręci, tam się przesuwa, ówdzie jakiś filmik w tle albo co... Mnie to tylko wkurza, ukłony dla Tomka, bo diyaudio dalej czyste i hula jak burza :)

Skomentuj

Dziękuję za odzew.
                    Może jednak złożę sobie jakiś mały komputer tylko do pomiarów.

Więc teraz szukam lapka tylko do użytku domowego.
                    Poprosił bym jednak o przykładowe linki, bo ja naprawdę nie wiem czego szukać.

Skomentuj

Moze cos na olx w swojej okolicy znajdziesz/ czasem lepiej podjechac, obejrzeć i przetestować/ a cena zawsze do negocjacji.

Skomentuj

Macie jakieś doświadczenia z Powerline czyli ethernet po sieci energetycznej?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                          Macie jakieś doświadczenia z Powerline czyli ethernet po sieci energetycznej?
                          Nie i raczej nie chcemy mieć :)
                          Dziadostwo jakich mało. Wynalazek jakiegoś frustrata chyba.
                          https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Ponieważ ?

Skomentuj

Jest to (w zasadzie była, bo schodzi już z tego świata powoli) technologia moooocno niedopracowana, awaryjna, kapryśna i nieefektywna.
                              Dużo by pisać, ale nie będę przepisywał internetu.
                              https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Ale znasz to z internetu czy z własnej praktyki? Bo jeśli tylko czytałeś to dziękuję. Ja też umiem czytać i dlatego pytam użytkowników.

Skomentuj

Z własnej nie ale z cudzej - na szczęście.

Skomentuj

Ja sie z tym kiedys spotkalem w jakims hotelu. Dawali taki modem wtykany do gniazdka elektrycznego i smigalo elegancko. Co prawda uzywalem tego tylko tydzien ale problemow nie bylo. Obecnie to chyba jednak wifi lepsze.

Skomentuj

Obecnie mam wifi i znudziły mi się trzy "pudełka" w domu. Na parterze nie ma problemu ale nie mam ochoty dziurawić stropu aby przewlec skrętkę na piętro, bo tam prędkość bez repeater-a jest kiepska. Moja wina, nie pomyślałem o tym kilka lat temu gdy budowałem dom. Dlatego szukam alternatywy i proszę o opinie realnych użytkowników. Żadne tam cuda na kiju. Mam internet LTE i chcę zapewnić dostęp na sieci komputerowi na górze z przyzwoitą prędkością.
                                      Last edited by Jacek Zieliński; 04.03.2017, 21:17.

Skomentuj

Sprawdzałem u klienta, trzy rodzaje, fritzbox, dwa tp-linki.
                                        Efekty?
                                        Miernota. Chyba że ktoś naprawdę ma szczęście do instalacji i mu to siądzie, puls nie wymaga aby chodziło to jak 100Mb miedź, albo nawet wifi.

Ogółem w mieszkaniu, gdzie wszystko na jednej fazie, jeszcze ujdzie, ale w domu jednorodzinnym, 3 fazowa instalacja, chodziło jak 3 nieszczęścia.
                                        Z trudem wyciągało 40Mb/s przy łączy 120Mb/s jakie gość miał to ledwo to chodziło.

Potem była akcja WiFi repeter, już to 40Mb/s szło, ale ilość utraconych pakietów (solidne ściany, dużo żelbetonu), spowodowały że gość poszedł na kopromis i dał pociągnąć miedzią instalację i umieścić AP'ki.
                                        Sieć działa na jakimś topowym Asusie z AC, a dodatkowe AP po miedzi to Netis WF2220, odkąd to zamontowałem, zero problemów.
                                        Fajniejsze były by trzy Unifi AP + router i kontroler, ale koszty wtedy już zauważalne.

Skomentuj

Mimo 3 faz w domu akurat dwa interesujące mnie gniazda są na jednej z nich. Domek ma kilka lat a instalacja siła rzeczy nowa, miedziana. Z mojego nadajnika LTE Play mam w porywach 30 Mb/s, z reguły 20 a jak jest mocno obciążony to mniej. Dlatego nie oczekuję nie wiadomo czego bo i tak wąskim gardłem jest dostawca. Tak jak pisałem, znudziły mi się pudełka porozstawiane po całym domu. Myślę, że takie dwa dynksy włożone do gniazdek dodatkowo będą zużywały mniej energii niż dwa routery lub akcespoint-y. Nie mam serwerów multimediów itp dlatego biorę takie rozwiązanie całkiem poważnie pod uwagę.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X