Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pewnie skończy się na win 10 pro za 500zł ale pokombinować warto. Czegoś nowego się nauczę. Co do KODI na miniPC to chyba doszedłem do końca internatu w Chinach więc podzielę się tym co przeczytałem, zobaczyłem. Planowałem kupić dzieciom coś do 50$ no i doszedłem do wniosków jak wyżej:). One różnią się tylko opakowaniem i kilkoma procesorami na krzyż. Płyty mają takie same. Wg mnie optimum na dzień dzisiejszy to:
    1. MECOOL BB2 PRO Amlogic S912 3G DDR4 -88$
    http://www.banggood.com/MECOOL-BB2-P...l?rmmds=search
    2. Mecool M8S PRO Amlogic S912 3GB DDR4 - 77$
    Trochę wyżej to już wspomniany Rockchip RK3399:
    1. CSA96 ROCKCHIP RK3399 4GB RAM - 145$
    http://www.banggood.com/CSA96-ROCKCH...l?rmmds=search
    Kolejny stopień to już Intele x86:
    1. Cenovo Intel X5-Z8350 Quad Core 4GB/64GB - 139$
    http://www.banggood.com/Cenovo-Mini-...l?rmmds=search
    No i mój faworyt w aluminiowej obudowie. Co ciekawe ten komputerek jest tylko 50% wolniejszy od stacjonarki, którą mam robi za grzejnik i zajmuje mnóstwo miejsca!
    1. Beelink AP42 Intel N4200 4GB RAM 64GB - 186$
    http://www.banggood.com/Beelink-AP42...l?rmmds=search
    Dzieciom kupię prawdopodobnie Amlogic S912 3G DDR4 a dla siebie chętnie coś o wydajności minimum i3 7100u a najlepiej Intel Core i7 7500U 16GB RAM:
    https://www.aliexpress.com/store/pro...612.0.0.CsRzEs
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Na takie coś z Windowsem w życiu bym się nie odważył... Za dużo pieniędzy, żeby ryzykować, a gwarancji to to nie ma. Nie lepiej złożyć coś samemu na micro atx albo mini itx? Gwarancja normalna, i wiadomo jaka jest jakość włożonych podzespołów...

Skomentuj

Wyslanie sprzetu do Chin to 100zl wiec rok gwarancji jest. Cala Rosja to kupuje wiec z jakoscia tragicznie nie powinno byc.

Wysłane z mojego SUPER przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ja bym mocno uważał przy sprzęcie za 600 dolarów... Wolałbym takie coś: https://proline.pl/konf/dd94de9b choć wiem, że rozmiar zupełnie inny.

Skomentuj

Nie widze tej konfiguracji ale domyslam sie co proponujesz. Lubie eksperymenty, najchetniej kupilbym cos ponizej 300$. Za rok pewnie bez problemu da sie spelnic takie wymagania ale dlugo juz nie moge czekac.

Wysłane z mojego SUPER przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Klikasz w link, pokazuje się, że zestaw załadowany i przechodzisz do konfiguratora. Sprawdziłem na innej przeglądarce, ale jeśli u Ciebie nie działa, to chodzi o takie coś:

Skomentuj

Właśnie chodzi o to, że komputer musi być chłodzony pasywnie - tak sobie wymyśliłem. Do tego malutka obudowa. W starym zestawie mam dobry zasilacz bo dwa lata temu zjarał się:
                https://proline.pl/?p=XFX+P1-550B-BEFX
                Obudowa aluminiowa ładna ale duża też jest. Na procku mam Scythe Mugen2. Nie chcę już takiej skrzyni. Wiem, że za 2000zł złożyłbym bardzo wydajny zestaw z 16GB Ram i 512GB SSD ale nie potrzebuję 4 rdzeni.
                Tylko coś takiego wchodzi w grę ale golas bez ram i ssd kosztuje 2000zł?!
                https://www.morele.net/komputer-asus...m010m-1138376/

Skomentuj

A Pentium Ci nie wystarczy? Co chcesz robić na komputerze?
                  Last edited by siewcu; 10.04.2017, 18:03.

Skomentuj

Wystarczyłoby to co mam:
                    Xeon X5460 | Scythe Mugen 2 | Gigabyte P35-DS3 | Kingston 8GB 1080Mhz HyperX, | GF 8600 GT | Plextor 128M5S | XFX XTR 550W | Aerocool S-55 | Dell 2209WA
                    ale jest już problem z płytą główną. Nie zawsze chce odpalić. Jak już się uruchomi to nie zawiesza się. Pewnie kondensatory zasilające do wymiany. Najważniejsza konieczna zmiana to monitor 4K. Grafika go nie obsłuży. Kupowanie nowej do tej płyty głównej nie ma sensu. Integra Intela wystarczyłaby w zupełności. Czyli trzeba całego dziadka wymienić. Komputer potrzebny mi do podstawowych zadań: internet, pakiet office, Sketchup i teraz przesiadam się na FreeCAD. Banalnie proste projekty, więc wymagania minimalne. Bez renderingu.
                    Jeszcze przyszło mi do głowy zmniejszenia napięcia i częstotliwości do 2GHz na procesorze, np: Intel Pentium G4560 i wyłączenie wszystkich wentylatorów. Mugen powinien dać radę pasywnie?

Skomentuj

Czy pozwolą Panowie że ja laik zadam pytanie:
                      Żonka potrzebuje laptopa do projektowania wnętrz w programie Archicad.
                      Kwota to tak hmm max 3500pln i wmiare spora przekątna. Ogólnie nie jestem w temacie na co zwrócić uwage.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                        Wystarczyłoby to co mam:
                        Xeon X5460 | Scythe Mugen 2 | Gigabyte P35-DS3 | Kingston 8GB 1080Mhz HyperX, | GF 8600 GT | Plextor 128M5S | XFX XTR 550W | Aerocool S-55 | Dell 2209WA
                        ale jest już problem z płytą główną. Nie zawsze chce odpalić. Jak już się uruchomi to nie zawiesza się. Pewnie kondensatory zasilające do wymiany. Najważniejsza konieczna zmiana to monitor 4K. Grafika go nie obsłuży. Kupowanie nowej do tej płyty głównej nie ma sensu. Integra Intela wystarczyłaby w zupełności. Czyli trzeba całego dziadka wymienić. Komputer potrzebny mi do podstawowych zadań: internet, pakiet office, Sketchup i teraz przesiadam się na FreeCAD. Banalnie proste projekty, więc wymagania minimalne. Bez renderingu.
                        Jeszcze przyszło mi do głowy zmniejszenia napięcia i częstotliwości do 2GHz na procesorze, np: Intel Pentium G4560 i wyłączenie wszystkich wentylatorów. Mugen powinien dać radę pasywnie?
                        Płytę główną do tego zestawu kupisz za stówkę, grafika która ogarnie 4K(jeśli nie potrzebujesz wydajności) też nie powinna być droga... Więc może w ten sposób będzie taniej, niż kupować chińskie nie wiadomo co, nieznanego producenta, gdzie w razie potrzeby odesłania na reklamację będzie czekał pewnie pół roku, aż to ogarną. Chińczyk niby fajny, ale znany jest tylko producent procesora - reszta to chińskie wyroby, a patrząc na cenę, raczej z absolutnie najniższej półki jakościowo, a nawet i z podłogi.

A idąc tokiem ceny, wyłączając z tego dysk, zasilacz i obudowę - bo możesz wykorzystać - wychodzi 1253 zł w Proline za kombinację i5-7400, płytę Asus H110M-K i kość Goodram 8 GB DDR4. Do tego jakieś chłodzenie pasywne, jeśli chcesz(choć boxowe jest), i masz zestaw z podzespołami konkretnych, znanych marek. A nie chińskie coś... No i jeśli chodzi o jakiekolwiek OC, przy socket 1151 tylko droższe płyty główne to obsługują, i tylko procesory z K na końcu modelu. Zmniejszyć też się nie da z tego co wiem...

Skomentuj

Czyli aby obniżyć FSB procesora muszę kupić wersję "K" i dedykowaną płytę główną??? Tak sobie myślę, że te swoje graty (płyta, procesor, ram) mimo wad sprzedam za 200zł. Wybierając nowy zestaw po taniości:
                          1. Pamięć GoodRam DDR4 8GB 2133 CL15 (GR2133D464L15/8G) - 239,00 zł
                          2. Płyta główna Gigabyte GA-B150M-D3H, B150, DDR4, SATA3, USB 3.0, mATX - 265,00 zł
                          3. Procesor Intel Pentium G4600 3.6GHz, 3MB, BOX (BX80677G4600) - 389,00 zł. Wybrałem z grafiką HD630 bo przy 3840×2160 może się przydać.
                          SUMA: 893zł - 200zł za graty = 693zł :)
                          To mi się podoba. Mugen podobno ma elementy montażowe na S 1151 - ciekawe czy je znajdę. Za jakiś czas dokupiłbym kolejne 8GB Ram i SSD 512GB.
                          Dziękuję, że mnie trochę naprostowałeś. 700zł to żadne pieniądze. Teraz tylko zbierać na monitor...

Skomentuj

Weź lepszy procek. Ja się jednak pomyliłem i mi ten Pentium nie ogarnia filmu w 4K - za to zasrany telefon LG już tak... Wolałbym jakieś i3 nawet, różnica w wydajności jest. Faktem jest, że to kilka stówek więcej, ale... I procek szybszy, i grafika więcej ogarnie - choć wiem, że potrzeb nie masz wygórowanych. Chyba że się rozejrzysz za jakąś używką... Opcji kilka jest, nawet teraz spokojnie daje radę i5-2500K mocno podkręcony - i cholerstwo strasznie trzyma cenę Używki to nie jest zła opcja, jeśli kupisz nową płytę główną - to najbardziej awaryjny element w sumie. Wtedy nawet można poszaleć z jakąś lepszą grafiką, żeby sprawniej działało w 4K. I nawet łatwiej będzie na 2 monitorach pracować, bo obecnie płyty główne mają często jedno wyjście na monitor... Najlepiej będzie jak określisz budżet, jaki możesz przeznaczyć na komputer(najlepiej z jakąś możliwością małego naciągnięcia, nawet o 50-100 zł max) i coś sensownego się znajdzie :)

Skomentuj

Możliwe, ze nie daje rady dekodować filmy w 4K ale to nie problem bo interesuje mnie tylko statyczny obraz w tej rozdzielczości. Wchodząc w 4 rdzenie I5 muszę podwoić budżet na procesor. Chcę zmieścić się w 1000zł. Zmieniłem trochę podzespoły bo potrzebuję wyjście DP, M.2 slot i optymalnie jest zastosować pamięć 2400MHz
                              1. Gigabyte GA-B250M-D3H, B250, DDR4, HDMI, DisplayPort - 359zł
                              2. GoodRam PLAY DDR4, 8GB, 2400MHz, CL15 - 268zł
                              3. Intel Pentium G4600 3.6GHz, 3MB, BOX - 389zł
                              Suma: 1016zł
                              Wiem, że pamięci powinienem mieć dwie kości, więc za jakiś czas dokupię drugą razem z dużym SSD. W tym starym kompie 3x zmieniałem procesor. Przetrwał prawie 10 lat! Tu też za kilka lat mogę kupić używanego i7 za ułamek dzisiejszej ceny i zwiększyć pamięć ostatecznie do 32GB. Zerknij proszę czy płytę, pamięć można wybrać lepszą w tej cenie. Procesor musi zostać.

Skomentuj

Nie musisz mieć 2 kości. Sprawdzałem różnice między jedną a dwoma, i ta cała gadka o dual channel w praktyce nie daje nic... Może w jakichś testach syntetycznych jest różnica, ale w praktyce jest ona nieodczuwalna. Zresztą, po co zajmować sloty mniejszymi kościami? Co prawda w tej płycie są 4 sloty, ale jak się okaże przypadkiem, że będziesz potrzebował dekodować jakiś zasobożerny materiał w 4K, to zawsze będziesz mógł z 8 GB zrobić do 32 GB RAM bez wyrzucania starej kości, a nie zostać np na 24 GB... Do tego grafika zewnętrzna itd. Nie wiadomo co przyszłość przyniesie Lepiej się przygotować pod rozbudowę do maximum możliwości, niż kombinować. Slot M.2 masz, 4 sloty RAM masz, możliwość wsadzenia nawet GTX 1080 Ti masz, nie wiem tylko jak z podkręcaniem przy B250, ale ponoć coś się da zrobić - w razie gdyby była potrzeba włożenia procka z K. Moim zdaniem procka możesz śmiało kupić używanego, zostawić dysk jeśli jest sprawny, zasilacz na pewno, bo porządny, obudowa też zmieści co trzeba - ale płytę główną i RAM wolałbym nowe. Chyba że RAM znajdziesz na miejscu i ktoś pozwoli Ci puścić kilka czy kilkanaście pętli memtestem... A wiadomo, że nikt przy sprzedaży jednej czy dwóch kości RAMu nie poświęci na to np godziny testowania.

BTW - za kilka lat używane i7 będzie bez sensu, bo i tak będzie za słabe Moje i5-450M w laptopie ma problemy z dużą ilością rzeczy, grafa na poziomie 8600M GS też już się nadaje tylko do gier z jej epoki... I nic poważniejszego na tym nie zrobię, jeśli chodzi o nowsze oprogramowanie. I co z tego, że odpalę np Corel Draw, jak np z AutoCADem będzie problem, o jakichś poważniejszych nawet nie wspominam. Nadaje się do internetu, słuchania muzyki, prac biurowych i tyle. A dzięki SSD ciągnie jakoś Windowsa 10.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                                  ak np z AutoCADem będzie problem
                                  Nie miarodajny przykład. Z tym będzie zawsze problem, bo rdzeń programu jest przystosowany tylko do jednego rdzenia i od lat nic się w tym temacie nie zmienia. Co byś nie dał, będzie słabo. Pod Autocada trzeba kupować procesory z jak najmocniejszymi wynikami dla pojedynczego rdzenia.

Skomentuj

No ale porównując Pentiuma do i5 czy i7 nie trzeba się zastanawiać, który będzie szybszy... A jak się trafi, nawet raz na ruski rok, jakiś film w 4K do ogarnięcia, albo do posklejania kilku w jeden - nawet nagranych telefonem - to już będzie cyrk. Wtedy albo wykorzystuje kilka rdzeni procesora, albo można przerzucić rendering na GPU.

Skomentuj

W kwestii energooszczędnych miniaturek to ja bardzo lubię gigabyte brix, albo intel NUC.
                                      Małe bierze 15W i3-6100u, ciche i szybkie, mam na tym serwer VM, nie mam uwag. W życiu bym nie zaufał*chińskiemu nie wiadomo czemu.

Co do normalnych proców jak chcesz tanio bierz używane i7, Intel tak wstrzymał rozwój PC że w sumie większej różnicy nie robi jaki proc byle "i" od intela (od sandy bridge, wcześniejsze to było straszne złomostwo).
                                      Większą różnicę w pracy da inwestycja w dobry dysk ssd, nawet zabytkowe i7-3770 spokojnie poradzi sobie z GTX1080.

Jak dobrze pamiętam to hasswell i3 na 4k dawał rady z odtwarzaniem filmów, jak testowałem telewizor 4k w firmie. Jakiekolwiek duże GPU z dolnej średniej półki poradzi sobie bez problemu, nawet stary 750ti.
                                      Chyba że mówimy o graniu to wtedy jest problem.

Skomentuj

Takie 750 Ti nawet do mniej wymagających gier wystarczy... Choć idąc w sandy bridge, wielu osobom wystarcza mocno wykręcone i5-2500K - no ale tu już o ciszy raczej trzeba zapomnieć, bo trochę się to grzeje... Ale zdziwiłem się, bo ostatnio jak tego szukałem to bardzo drogie to było. Tak BTW sprawdzali ostatnio różnice między Kaby Lake a poprzednią generacją. Są tak małe, że nie ma sensu tych nowszych kupować...

Skomentuj

Fajnie, że popytałem bo wyleczyłem się z tego chińskiego wynalazku. Za 2x niższą cenę będę miał tą samą wydajność zostając przy starej budzie i zasilaczu.
                                          http://cpu.userbenchmark.com/Compare.../3894vsm171274
                                          Poczytałem trochę i ten Pentium G4600 3.6GHz posiada kodek H.265 10bit, tak więc dekodowanie filmów 4K musi ogarnąć. AutoCAD'a czasami odpalę. Te programy potrzebują szybkiego rdzenia i te 3.6GHz na moje potrzeby wystarczy. Przecież nie obracam modelu Stadionu Narodowego :) Jak za dwa lata zabraknie mocy to kupię używanego i7. W tym komputerze nie będzie dodatkowej karty graficznej i żadnego grania! Integra HD630 musi wystarczyć. Ciekawi mnie jakie APU pokaże AMD pod koniec roku. Takie 4 jajka + mocna integra w niewiele wyższej cenie. Pewni będę żałował, że nie czekałem pół roku.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X