amd same problemy generuje, tak wynika z moich(i nie tylko) doświadczeń, a wydajnością dopiero te najnowsze ryzen są w stanie podejść do poziomu intela... ale cenowo stoją na podobnym poziomie, więc ja bym się ani chwili nie zastanawiał i wziął intela. amd się skończyło na athlonie xp i wejściu c2d. od tego czasu są w tyle, a trochę to trwa... a i tak uważam, że apu nie mają sensu - ani procesor szybki nie jest, ani grafika wydajna... trochę lepsza niż w intelu, ale co z tego, skoro po włożeniu zewnętrznej grafiki i tak zostaje się ze słabym procesorem. takie ch... wie co i ch... wie po co zrobione.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[komputery] temat ogólny
Collapse
X
-
W grach na razie jest średnio, ale bez przesady ryzeny narobiły zamieszania w sektorze pro, w gamingu jest jak jest (ale ciągle wychodzą nowe problemy bo technologia nowa i się dociera).
Druga sprawa że wcale nie są takie złe, o ile grafiki pokazują swą marudną naturę przez sterowniki, to same CPU są mur beton, tyle że trochę powolne i gorące.
Ale najnowsza generacja ten problem ma szansę rozwiązać.
Ogółem Intel w większości przypadków był zawsze drugi w technologii (wbudowany kontroler RAM w CPU, oraz zintegrowane w CPU GPU, coś tam jeszcze było), za to pierwszy w wydajności.
Obecna architektura x64 bazuje na AMD, intelowskie Itanium jest tylko smutną historią, tak jak to że intel uratował*się głównie dzięki Core która bazowała bardziej na Pentium 3, bo P4 było takim kanałem że hej.
Konsole to AMD only, poza switchem, mają też fajne procki konkurujące z atomami.
Mimo że sam nie siedzę na niczym z AMD poza GPU w iMacu, to nie lubię jak się*jedzie po firmie, która tak naprawdę ma więcej innowacji ostatnimi laty niż intel, a przy okazji uczciwie się broniła w sektorze low/mid latami.
Oraz z przeciwieństwie do nvidii słynie z długiego ciągnięcia suportu dla swoich starych GPU.
Intel chwilowo nie robi praktycznie nic, bez bata z drugiej trony za 10 lat i5-2500k będzie dalej uczciwym procesorem, a wymianę sprzętu będzie się*wymuszać przez brak wsparcia w nowych systemach operacyjnych i brak rozwoju sterowników.
Reakcję na to widać np. na MAC Pro, po co robić nowy kosz na śmieci, ile będzie wydajniejszy 10%? W dodatku na CPU, bo na GPU by coś więcej ugrał. Nicy tylko utopić kilkadziesiąt milionów w developmencie nowego modelu, który nic nie wniesie (poza nowymi gniazdkami i grafikami).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postanvidii słynie z długiego ciągnięcia suportu dla swoich starych GPU
Skomentuj
-
Ostatnio odświeżyłem swój komputer. Wiele lat temu kupilem plyte msi p55-gd65 z procesorem i7 860. Ramu bylo malo, bo tylko 4 giga. Dokupilem sdd goodram iridium pro 240 i dorzucilem 8 giga ramu. Wrazenie takie, jakbym nowego kompa odpalil. Pewnie styknie na kolejne kilka lat... Moze kiedys dopcham do 16 giga pamieci, ale narazie przy 12 nie widze takiej potrzeby. Calosc pracuje na win10.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaamd same problemy generuje
Obecnie mój procek AMD w porywach osiąga 35st.https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaChyba odwrotnie.. Kiedyś kupiłem sobie starszą profesjonalną za parę złotych i była fajna, bo na nic lepszego nie było mnie stać, a dobrze sobie radziła z teksturami w autocadzie (podkład mapowy itp), pod xp był już problem z driverami, ale zmusiłem do działania, a pod 7ke już nic nie było. A drivery nvidii obsługują chyba wszystko wstecz do rivy włącznie.
Co do wsparcia bardziej chodziło mi o to że amd potrafi optymalizować sterowniki dla starszych kart (o kilka serii) i te karty czasem nawet delikatnie lepiej pracują, a z nvidią wychodzi syf jak z ubijaniem sterownikami keplerów przez po prostu brak dalszej ich optymalizacji w nowszych sterownikach.
Dochodzą do tego rzeczy jak źle zaprojektowany kontroler VRAM w GTX970 (gdzie przekroczenie 3,5GB powodowało spadek niesamowity wydajności), oraz zwaloną na maxa architekturę zasilania w serii 900, gdzie np. w Alienware X51 R2 GTX970 przeciążał 330W zasilacz w czasie ładowania map (rypiąc szpilkami, na oscyloskopie mi do 11A poboru prądu pokazywało).
W tym samym kompie ludzie montują GTX1070, a odważni 1080 i działa stabilnie, a 900 kładły go jak chciały. Temat rzeka ^^
Skomentuj
-
Fakt zdarzały się, zwłaszcza po premierach, chyba apogeum to był far cry 3.
Ma ktoś sprawdzony patent na łożyska w wiatraku PC, poza czyszczeniem i smarem maszynowym?
Cudny Asus GTX 970 Mini, ze swoim mega hiendowym wentylatorkiem, tym właśnie hiendem burczeć mi zaczyna i to zdrowo.
Oczywiście zamiennik to nie wiem z czego wyciągnę, karta na firmę to chyba tylko rok gwarancji, normalnie ręce opadają cooler akasy na cpu ma 6 lat i zero problemu.
Ostatnie GPU co mi tak robiło to był geforce 5200 palita.
Skomentuj
-
Na ciszę najlepszym rozwiązaniem jest WC... Ostatnio się zastanawiałem co by było, gdyby znaleźć jakąś cichą pompkę od CO, kupić gotowe termobloki i podłączyć to do chłodnicy od... samochodu. Nawet chłodnicy oleju, żeby nie przesadzić z rozmiarem - gotowce niestety są bardzo drogie, a na wentylatory nigdy nie znalazłem rozwiązania innego niż dokładne wyczyszczenie - choć nigdy nie próbowałem ze smarem teflonowym. A on pomaga na wiele rzeczy, z którymi sobie nie radzą inne smary...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaMa ktoś sprawdzony patent na łożyska w wiatraku PC, poza czyszczeniem i smarem maszynowym?
Skomentuj
-
Swojego czasu miałem pełne chłodzenie wodne oparte o pompkę akwariową, zbiornik i nagrzewnicę od Lexusa. Cieczą chłodzącą był roztwór glikolu. Na procku był blok frezowany na cnc w miedzi (wtedy koszt z ładną obudową z plexi to było coś koło 100zł), na grafie (tylko rdzeń, bez pamięci) miałem blok polutowany z blachy miedzianej, to samo w zasilaczu - najbardziej obciążone elementy przykręcone były do blachy miedzianej a ta przylutowana do wężownicy miedzianej. Na nagrzewnicy siedział jeden wiatrak 12cm pracujący na 5V (zamiast znamionowych 12).
Całość działała przez ładnych kilka lat, dopóki alkohol na zewnątrz nie sprawił, że glikol wewnątrz się porozlewał
Skomentuj
-
Ja mialem z nagrzewnica od bodaj żuka... Nagrzewnica do tylnej kabiny... 3x120mm sie miescilo... I tez wtedy fanem AMD bylem.. Jedna plyta glowna...przez kilka lat... Ze trzy razy zmieniany procesor..
Tak czy inaczej to raczej juz mija.. Nikt(a napewno nikt przecietny) za kilka lat nie bedzie mial komputerow w domu pobierajacych 300W...
Ja tez sie wody pozbylem... Kilka heatpipow.. Rozbudowany radiator i nie trzeba wielkiego przeciagu...
Skomentuj
-
Zaczęło mnie wkurzać, że plącze mi się pod nogami w warsztacie komp i pomyślałem o jakimś desktopie, znacie jakąś firmówkę, żeby pasowała standardowa płyta mATX?
Zasilacz może być niestandardowy, byle płyta pasowała mechanicznie i pinoutem zasilania.
Mógłbym kupić samą obudowę, ale te komputerki się dosyć tanie wydają na alle...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaZaczęło mnie wkurzać, że plącze mi się pod nogami w warsztacie komp i pomyślałem o jakimś desktopie, znacie jakąś firmówkę, żeby pasowała standardowa płyta mATX?
Zasilacz może być niestandardowy, byle płyta pasowała mechanicznie i pinoutem zasilania.
Mógłbym kupić samą obudowę, ale te komputerki się dosyć tanie wydają na alle...
https://www.olx.pl/oferta/multimedia...9-IDijLHL.html
Skomentuj
-
Widzę że parę osób ma tu rozeznanie a ja trochę. w temacie pc zostałem z tyłu. Składam sobie blaszaka by wygodnie się rozwalić przed kompem i dużym ekranem. Mam już płytę z procem FX8350 i 16gb ramu, dysk SSD, do szczęścia brakuje mi monitorka minimum 22", jakiejś grafiki(mam w szafie gt240 ale w razie co mogło by być coś w miarę(powiedzmy do 300zł). I braknie mi do tego zasilacza. Zasilacz myślałem jakiś tagan lub be quiet ok 500w. Grafa musi być cicha, może nawet i pasywnaWszystko jak najbardziej używane:) Możecie coś polecić? Komp głównie do neta, czasami jakieś gierki ale bez szaleństw z wyciskaniem ostatniego fpsa
Skomentuj
Skomentuj