Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czesto ludzie nie zdaja sobie sprawy jaka jakosc obrazu maja naprawde dobre wyswietlacze. Nie majac porowania, nie da sie tego ocenic. Jak ktos ma mozliwosc, to zachecam na wycieczke, do sklepu Ispod lub duzego sklepu RTV, gdzie mozna zobaczyc Apple Imac z wyswietlaczem Retina 5k. Jak juz wstaniecie z podlogi po wywroceniu sie na plecy, pomyslcie ze to jeszcze nie jest wyswietlacz najwyzszej klasy.

Skomentuj

PM :tu przy wyborze matrycy rozchodzi się przede wszystkim o ostrość obrazu (TN daje gorszą to fakt) i mniej o kąt widzenia dla profesjonalnych rozwiązań .Zatem tak czy inaczej dla wzroku i amatorów you tube i gier lepiej jest dać 1 ms i 120 Hz niż 60 Hz i ok. 3 ms .Takie jest moje zdanie .I warto przyjrzeć sie całej ofercie producentów:taka Iayama to nie tylko nalepka na pudełku .Ta firma w swojej ofercie tylko 3 /50 monitory odświeżające w 120 Hz ,sic! I taki monitor nie koszuje 500 zyla ,a 1550 pln .U innych nie jest inaczej .

Skomentuj

Katy widzenia, to nie jest wymog profesjonalny. To amatorzy siedza czasami "byle jak" przy monitorze i przy matrycy TN kazda odchylka jest od razu widoczna. Kiedys kiepskie charakterystyki katowe matryc byly celowo wykorzystywane w laptopach, poniewaz umozliwialy zachowanie prywatnosci podczas pracy w miejscu publicznym. Siedzaca obok nas osoba, nie widziala co mamy na ekranie.
        Czasy reakcji paneli w grach czy filmach byly istotne jakies 10-15 lat temu. Dzis kazda matryca IPS radzi sobie z tym bez zadnych problemow. Popularnosc matryc TN wynika wylacznie z ich ceny. Za jakosc trzeba zaplacic i nie ma zmiluj.

Skomentuj

Tzn. jak matryca IPS radzi sobie? Konkretnie proszę ! TN -ki są tanie ,ale patrz wyżej co napisałem .Należy patrzeć w
          3D a nie 1D
          Last edited by czart; 08.04.2017, 17:11.

Skomentuj

I co z tego, że na tej 60 Hz i 3 ms będzie lepszy obraz i szersze kąty niż w tej 120 Hz i 1 ms... A jak już jesteś taki specjalista, to powinieneś wiedzieć, że czas 1 ms to czas GTG, a nie tak jak kiedyś BTB.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
              I co z tego, że na tej 60 Hz i 3 ms będzie lepszy obraz i szersze kąty niż w tej 120 Hz i 1 ms... A jak już jesteś taki specjalista, to powinieneś wiedzieć, że czas 1 ms to czas GTG, a nie tak jak kiedyś BTB.
              Do kogo to pytanie?Przestańmy sie szarpać
              Last edited by czart; 08.04.2017, 18:05.

Skomentuj

To nie było pytanie, tylko komentarz do Twoich wypowiedzi - bo z obcowania z różnym sprzętem wiem, że matryca TN nie ma żadnej przewagi na IPS. Czy to filmy, czy gry, czy normalne korzystanie z komputera do prac biurowych i internetu - IPS wypada lepiej. Grafików tutaj pomijam celowo, bo do tego trzeba sprzętu z opcją kalibracji i jak najwyższym pokryciem palety barw, więc zostają tu w sumie tylko EIZO... A i tak IPS będzie mieć wyższe pokrycie palety barw niż TN.

Skomentuj

Matryce dzielą się na słabe i dobre, wśród TN jest pierdyliard matryc dobrych w tym tych które trafiły do monitorów Eizo, jak jak pierdyliard słabych IPS które są o kant dupy rozbić.
                  Przekosiłem kalibratorem swoją porcję monitorów i widziałem wile TN wyciągających 94% srgb, więc nie wszystko takie złe.

Tanie i znośne IPS to Dell z serii UltraSharp np. U2412M, LG jako producent matryc też ma ciekawe tanie i dobre monitory.
                  Wielu znajomych grafików trzaska zawodowo na tych dellach i nie narzekają, choć osobiście bez kalibracji bym nie uznał ich za godne.
                  Z drugiej strony Ezio za 4k bez kalibracji też dupy nie urywało (niestety fabryczne ustawienia są jakie są, nawet karteczka z ręcznie opisanym pomiarem matrycy magii nie czyni).

Jak komuś zależy na urywającym dupę obrazie to poza dobrym monitorem fajnie jest go skalibrować, dopasowany profil kolorystyczny potrafi z dobrego monitora wyciągnąć niesowite kolory.
                  To właśnie jest takie fajne w macbookach i iMacach, one mają ekran w zestawie, jak się*podłączy do takiego doby monitor to często różnica jest bolesna, potem kalibracja, no i jest całkiem ok, co prawda efektu jaki daje ta szyba nie zrobi, ale jest bardzo fajnie.

Dla mnie U2412M to taki najtańszy monitor warty uwagi, poniżej to jak laptopy za 1200zł (ktoś to kupi, więc się*zrobi).

Skomentuj

No to w takim razie za mało sprzętów widziałem Ale IMO nawet w monitorach za okolice 1000 zł, lepiej wypadają IPS w odbiorze.

Skomentuj

Najpaskudniejsze matryce mają laptopy i to nie tylko te bardzo tanie (dopiero te klasy biznesowej, nawet stare, da się oglądać), monitory za 300zł także szału nie robią, ale za 600zł LG IPS już jakoś daje rady, jedynie trzeba w ustawieniach pogrzebać, żeby to jakoś wyglądało (jakaś "optymalizacja czerni" czy coś takiego sprawiała, że czarne podchodziło pod szare).

Skomentuj

Poza tym przy 4K należy uświadomić sobie dodatkowe koszty co najmniej w karcie graficznej.
                        Ja wymieniałem ostatnio z TN 24 cale na IPS 27 LG 4K i trochę to kosztowało.

Skomentuj

Też przymierzam się do kupna monitora 27" tak do 1000zł. Miał ktoś może styczność z iiyama ProLite X2783HSU, AMVA, 1920 x 1080. Opinie ma w miarę dobre.

Skomentuj

Iyama X2783HSU ma maksymalnie tylko 75 Hz w pionie ,a w full HD pewnie niżej .Zatem co mi z tej matrycy IPV czy IPS w obudowie za marne 1000 zyla?
                            Owszem IPV daje lepszą jakość obrazu ,ale gorszą ergonomię.Wcale nie zachwalam TN-ki ponad wszystko .Chciałem tylko zwrócić uwagę na ten bardzo ważny aspekt .Generalnie uważam technologię LCD za badziew w porównaniu z CRT ,ale coś za coś
                            Last edited by czart; 09.04.2017, 04:06.

Skomentuj

Ja mam zupełnie inne zdanie i za CRT nie tęsknię ani trochę, jak sobie przypomnę ból oczu i jeszcze rodzielczości, to normalnie jest masakra, pierwsze LCD owszem, nie nadawały się do niczego, ale technologia się trochę zmieniła.

Poza tym nie ma co demonizować częstotliwości odświerzania i czasów reakcji, może dla zawodowych graczy ma to znaczenie, ale do większości innych zadań to, co daje przeciętny IPS jest wystarczające, miałem okazję pracować na EIZO dedykowanym do grafiki, jak wiadomo gamut duży, ale czasowo szału nie ma i jakoś przy normalnym używaniu systemu nawet tego nie widać.

Zresztą to świadczy też o tym, że do konkretnego zastosowania potrzeba konkretnego LCD, gdyby zamienić monitor fotografa/grafika z monitorem gracza, to żaden zadowolny nie będzie.
                              Last edited by ampli; 09.04.2017, 05:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez czekin1 Zobacz posta
                                Ja wymieniałem ostatnio z TN 24 cale na IPS 27 LG 4K i trochę to kosztowało.
                                Cześć. Kupiłeś 27UD88 czy 27UD68? Ten drugi ma aktualnie bardzo atrakcyjną cenę - 1800zł. Przymierzałem się do tego pierwszego za 2800zł. Opisz jak oceniasz kwestię przyjazności dla oczu, męczenia itp. Wszytko inne włącznie z kolorami mi odpowiada. Oczywiście profesjonaliści na mva.pl polecają NEC EA275UHD ale 4500zł to musi wystarczyć na monitor i nowy komp. Mam 10 letniego grata jeszcze na 775 z wsadzonym Xeon X5460.
                                Co do kompa to jestem zdecydowany na chłodzony pasywnie i7 7500U z integrą HD620.
                                https://www.aliexpress.com/store/pro...612.0.0.FhBNJy
                                Do moich potrzeb aż nadto. Szkoda, że AMD w najbliższym czasie nie wypuści energooszczędnych mobilnych procesorów. Z zakupem mogę czekać max do września. Dłużej już nie wytrzymam bez rozdzielczości 3840x2160 :)
                                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                  27UD88 czy 27UD68?
                                  Szkoda, ze nie obsluguja AdobeRGB ;/

Skomentuj

Do SketchUp nie potrzebuję. Do koloru to może 31MU97 za 4500zł .
                                    http://www.lg.com/pl/monitory/lg-31MU97

Przy okazji. Są tu spece od Linuxa (Ubuntu) czy pytać na specjalistycznych forach?
                                    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Cześć Konrad kupiłem UD68, a co za tym idzie wymieniłem całego kompa (I7-6700, RAM 16GB, Grafa 1060/6GB i system zmieniłem z WIN7 na WIN10).
                                      Ja miałem IIYAMĘ 24 cale i nie ma wielkiej różnicy w obrazie, nie gram w gry, ale dość często zdarza mi się posiedzieć kilka godzin przy kompie bez nadmiernego odczucia zmęczenia wzroku.
                                      Na pewno istotną kwestią jest dopasowanie programów do rozdzielczości 4K w połączeniu z WINDOWS10, a są problemy o których nie każdy zdaje sobie sprawę.
                                      Na przykład posiadam Corela X5, stosunkowo niedawno zakupionego i tu jest totalna kicha: - nie wyświetla się Pasek Menu ( PLIK, WIDOK, itd.) dopiero po najechaniu kursorem podświetlają się; nie ma wspomagania dla 4K (od X8 dopiero chyba jest ).

Skomentuj

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
                                        Iyama X2783HSU ma maksymalnie tylko 75 Hz w pionie ,a w full HD pewnie niżej .Zatem co mi z tej matrycy IPV czy IPS w obudowie za marne 1000 zyla?
                                        Owszem IPV daje lepszą jakość obrazu ,ale gorszą ergonomię.Wcale nie zachwalam TN-ki ponad wszystko .Chciałem tylko zwrócić uwagę na ten bardzo ważny aspekt .Generalnie uważam technologię LCD za badziew w porównaniu z CRT ,ale coś za coś
                                        Dla jednych marne, dla innych aż. Potrzebuje monitor w miarę uniwersalny, więc ten powinien spełnić moje oczekiwania.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                          Przy okazji. Są tu spece od Linuxa (Ubuntu) czy pytać na specjalistycznych forach?
                                          Jeśli chodzi o serwery to chętnie, jeśli jako stacja robocza to wysiadłem z tego pociągu 10 lat temu ^^
                                          Choć ubuntu to jako serwer trochę mało przyjemny.

Skomentuj

Czaruję...