Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z przywróceniem zawartości fabrycznej laptopa

Mam problem z przywróceniem zawartości fabrycznej laptopa Lenovo 3000 N500. Na tym komputerze był fabrycznie zainstalowany system Windows Vista ale potem ktoś zainstalował na nim Windows 7. Właściciel chciałby mieć znowu przywrócony fabrycznie zainstalowany system Vista. Od nowości z laptopem nie było w pudełku płyty z systemem operacyjnym więc sądzę że powinien być na jakiejś ukrytej partycji. Problem w tym że nie mogę podczas startu komputera uruchomić przywracania ustawień fabrycznych mimo że próbuję to zrobić zgodnie z instrukcją obsługi.
    Ktoś mi podpowie jak rozwiązać ten problem?

Skomentuj

Jeśli gość instalował win 7 prosto z płyty to mógł w czasie instalacji usunąć partycję przywracania.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zależy jak to zrobił. Otwórz pasek start, wyszukaj (wpisz) zarządzanie komputerem, jak się otworzy to zarządzanie dyskami, jeśli tam nie będzie partycji RECOVERY to już wiesz, że trzeba zaopatrzyć się w win vista i wgrać na nowo.
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

I zadbać o najnowsze sterowniki oraz wszystkie aktualizacje, swoją drogą nie rozumiem po co instalować Vistę, jeden z gorszych Wind.
          I na 90% pewnie nie ma już partycji odzyskiwania, możliwe też że został wymieniony dysk.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
            możliwe też że został wymieniony dysk.
            Dysk jest chyba oryginalny bo komputer należy do pierwszego właściciela a tylko jakiś jego znajomy instalował nowy system. Jutro sprawdzę jak radzicie czy jest partycja przywracania.

Skomentuj

Licencja jest w BIOS. Skombinuj płytę z Vistą i zainstaluj. Klucz się sam pobierze. Tak przynajmniej powinno być.

Skomentuj

Na dysku Lenovo 3000 N500 powinny być dwie dodatkowe partycje SERVICE003 oraz LENOVO. Trzeba na początek sprawdzić czy nie zostały usnięte.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                  Zależy jak to zrobił. Otwórz pasek start, wyszukaj (wpisz) zarządzanie komputerem, jak się otworzy to zarządzanie dyskami, jeśli tam nie będzie partycji RECOVERY to już wiesz, że trzeba zaopatrzyć się w win vista i wgrać na nowo.
                  Jest jakaś ukryta partycja bez nazwy o pojemności 1,4GB ale zajęte jest tylko 49MB

Skomentuj

to ukryta partycja dla Win7, jak nie ma innych tzn. że "dupa"

Skomentuj

@Echo1,
                      ale czemu chce z powrotem Vistę, skoro Win7 na tym N500 działa nawet lepiej ? :)

P.S. A ma oryginalny klucz do Visty naklejony na lapku?

Skomentuj

Zamieszczone przez Piter93 Zobacz posta
                        @Echo1,
                        ale czemu chce z powrotem Vistę, skoro Win7 na tym N500 działa nawet lepiej ?
                        Bo po uruchomieniu wyskakuje że pewna rzecz nie została zrobiona

Zamieszczone przez Piter93 Zobacz posta
                        P.S. A ma oryginalny klucz do Visty naklejony na lapku?
                        Tak

Skomentuj

To norma, zrób reinstalację systemu, zadbaj o zgodne sterowniki i nie będzie wyskakiwać. Mam to samo na lapku po przesiadce na Win10, bodaj sterowniki od touchpada to lipa.
                          A jeśli chodzi o tą "inną" nie zrobioną rzecz = KMSpico poszukaj

Skomentuj

KMSpico lub Windows loader. Z tym drugim mniej zabawy

Skomentuj

Dziękuję za pomoc.

Czy taki komputer ma partycje w porządku?

Skomentuj

Na twoim miejscu zgrałbym bym ważne dane, a następnie wywalił te partycje i zrobił bym systemową i np 2 na dane.I ostatecznie system.

Skomentuj

Poleci ktoś jakiś program, który mógłbym nagrać na płytkę CD i z niej zbootować komputer i zrobić porządny, prawdziwy format partycji systemowej? Robiłem jakiś czas temu reinstal W7 bo komputer chodził jak gówno, poprawiło się tylko na chwilę. Płytka instalacyjna windowsa robi tylko szybki format. Nie wiem trochę jak do tego podejść, bo zaczynam tracić cierpliwość do tego komputera, a kiedyś chodził jak trzeba...
                                  Kusi mnie też zrobić jakiś skan antywirusem/anty-adware przed startem sytemu, ale nigdy nie mam cierpliwości aż przeleci te 500Gb :P

Skomentuj

Jak masz cd z win to poradzisz sobie , zabootować i tam wszystko :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                      Poleci ktoś jakiś program, który mógłbym nagrać na płytkę CD i z niej zbootować komputer i zrobić porządny, prawdziwy format partycji systemowej? Robiłem jakiś czas temu reinstal W7 bo komputer chodził jak gówno, poprawiło się tylko na chwilę. Płytka instalacyjna windowsa robi tylko szybki format. Nie wiem trochę jak do tego podejść, bo zaczynam tracić cierpliwość do tego komputera, a kiedyś chodził jak trzeba...
                                      Kusi mnie też zrobić jakiś skan antywirusem/anty-adware przed startem sytemu, ale nigdy nie mam cierpliwości aż przeleci te 500Gb :P
                                      Jak masz na myśli prawdziwy format, to np zerowanie programem Vivard.

Ale jak komp zaczął mulić, to nie można wykluczyć hardware, konający zasilacz czy HDD też potrafi się trafić (już nie mówiąc o reszcie podzespołów, warto poświęcić chwilę na diagnozę).

Skomentuj

Holgin - aktualnie to sie robi pendrivem :P Program "Rufus" + odpowiedni plik :)

Skomentuj

gavron04 - no tak, ale jakoś przyzwyczaiłem się do robienia tego z płytki :P

ampli - dzięki, obczaje sobie ten program. Dysk sprawdzony już za pomocą MHDD i jest wszystko w porządku, żeby zasilacz takie rzeczy robił to nie słyszałem :P CPU/GPU raczej w porządku, RAM może sprawdzę memtestem, płyta mogłaby komputer spowalniać?

Skomentuj

Czaruję...