Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

https://ubuntugnome.org/download/

Skomentuj

Próbowałem coś jeszcze z tym zrobić. Próbowałem praktycznie każdą możliwość jaką w necie znalazłem, nic nie odpalało, baa było chyba coraz gorzej. Już jestem po zainstalowaniu na nowo. Póki co jeszcze 14.04 Gnome. Dam mu drugą szansę

---
      Edit
      No i znów wpadka Tyle co napisałem komentarz, zainstalowałem sterowniki nvidia-346, zrobiłem aktualizacje, reboot i komp już nie wstał. Przy bootowaniu pojawia się czarny ekran i nawet do wiersza poleceń się dostać nie da. Chyba jakiś bug jest. Co dziwne bo przez 3 tyg na 95% uzywałem tych samych sterowników i był ok.
      Last edited by waloos; 05.10.2015, 20:25.

Skomentuj

Pytanie do użytkowników Win7 32 bit. Czy u Was też słyszalne są trzaski przy odtwarzaniu filmów na YT ? Nie ważne czy karta zintegrowana czy 0204 USB, nie ważne czy zwykłe sterowniki czy ASIO. Odtwarzacze (Foobar, WMP) jakoś sobie radzą ale w Chrome jest dramat, w IE ciut tylko lepiej. Na poczciwym XP-ku nie było problemu, włączałem sobie płytę w Foobar-ze i bez problemu czytałem co słychać w sieci bez jakichkolwiek zakłóceń w dźwięku. Na 7-ce nie da rady, wystarczy przewijać stronę i dźwięk się rwie lub słychać trzaski. Uruchamiam soft pokazujący latencję (nie pamiętam nazwy) i w momencie występowania zakłóceń słupek szybuje na maksa. Przy prawidłowym odtwarzaniu latencja ok 130 us. Całkiem nowa instalacja, wszystkie sterowniki od producenta (oprócz EMU bo do tego nie ma). Czytam co się da w sieci na ten temat a jest tego mnóstwo, sprawdzałem wiele sugestii ale efektu brak. Może macie na to jakiś sprawdzony na bazie własnych doświadczeń patent...

Skomentuj

Pytanie jaki masz sprzęt. A sterowniki są tylko beta. Poszukaj na stronie Creative. I o dziwo instalują się na Win10.

Skomentuj

Na stronie Creativ-a są tylko na Mac-a. Co jest tylko beta? Jakie składowe sprzętu Cię interesują ?

Skomentuj

Faktycznie sporo się zmieniło na stronie Creative. A na problem trzasków jedna chyba rada: sprzedaj dziada [emoji1]. Dużo ludzi miało ten sam problem. Sterowniki teoretycznie na płycie powinny być.

Skomentuj

ostatnio mam dziwny problem z przelaczaniem sie kompa w stan uspienia

win xp
                asus k70io
                w ustawieniach stan uspienia wylaczony

poczatkowo obwinialem za to tuner tv, bo zaczelo sie to od jego zakupu. niedawno okazalo sie ze komp przelaczyl sie w stan uspienia mimo odlaczonego tunera
                wymienilem tez baterie w lapku, ale dzialo sie to tez wczesniej
                ostatnia zmienna to podlaczenie zewnetrznego monitora na HDMI

google nic nie pomoglo - wszyscy kazali pobawic sie w ustawieniach zasilania a u mnie jest wszsytko OK

ktos ma jeszcze jakis pomysl?

przelaczanie jest kompletnie losowe :(

Skomentuj

Jest kilka opcji. Po pierwsze, to może być jakiś sprytny wirus "Ikspeki" już nie mają wsparcia Microsoftu, więc są szczególnie narażone na ataki.
                  Po drugie - Windows mógł ześwirować, niestety taki urok tego systemu :P U mnie np. niedawno był problem, że jeden z svchostów zabierał jakieś 30-40% RAMu. Winna temu była usługa Windows Update, która się bugowała.

Czy laptop podłączony do prądu też przechodzi niespodziewanie w stan uśpienia?

Skomentuj

ciagle chodzi na zasilaniu sieciowym

Skomentuj

Może to Cię zaciekawi:
                      Oftentimes the cause of this sort of random hibernation/shutdown is overheating. Most computers are set to hibernate if the internal temperature reaches a certain level. A friend of mine has an Asus laptop, and it tends to run hot. Speedfan is a very popular piece of software which can be used to check the temperature being reported by your computer's internal sensors. You should be able to find a datasheet for your CPU, which will tell you the heat tolerances, and whether it is in fact the heat that is causing it to hibernate.
                      Znalezione na: http://www.sevenforums.com/hardware-...vent-42-a.html

Poza tym piszą tam jeszcze, żebyś zobaczył, czy w dodaj/usuń programy masz jakiś program typu Power Menagment. Przytaczają w kontekście Della, nie wiem, czy Asus ma jakiś program tego typu w Autostarcie, ale warto sprawdzić :)

Tutaj też dość ciekawa "awaria" tego typu i profesjonalna diagnoza:
                      http://www.tomshardware.co.uk/answer...leep-mode.html

Skomentuj

wygaszacz odpada

przegrzewanie sprawdze - musze glosniki wymienic to i oczyszcze radiatory

Skomentuj

Przegrzewanie wystarczy sprawdzić hwmonitor, nie trzeba od razu rozkręcać
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Panowie, mam taki mode mapy gdzie mogę zmieniać/edytować kolory województw w prezentacji pp lub exel itp. Gdzi emogę pobrać coś podobne aby było to podzielone na powiaty ?

Skomentuj

Jakiś czas temu pisałem o padzie układu graficznego w moim lapku Acer Aspire. Ktoś polecił mi firmę Atcom http://allegro.pl/tani-serwis-komput...759790112.html (TANI SERWIS KOMPUTEROWY NAPRAWA LAPTOPÓW REBALLING)
                              Skorzystałem z usługi. Naprawę wycenili mi na 450 zł (w tym przesyłki po ich stronie i gwarancja 1 rok). Niby sporo jak na naprawę starego laptopa, ale zdecydowałem się, bo nowy sprzęt to pewnie z 1,5 kzł, a kompa używam głównie do netu, muzyki i kilku programów, a z tym wszystkim ten Acer radzi sobie całkiem sprawnie. Jeśli chodzi o ten serwis, to ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony, choć jest pewne ale...

Pierwsza część operacji trwała tydzień - ale laptop wrócił do mnie z pękniętą klapą, latającą klawiaturą, niezamontowanym (luźnym) fragmentem obudowy, jakimiś wystającymi spod tego fragmentu niepodłączonymi taśmami, od spodu niedokręcone śrubki... buła jak cholera. Dzwonię, mówię co i jak i w odpowiedzi słyszę, że "niemożliwe, w serwisie pracują kobiety z delikatnymi rękami i z wieloletnim doświadczeniem..." Zagotowało mi się w środku... Krótka i spokojna wymiana zdań spowodowała, że następnego dnia pojawił się kurier i ponownie zabrał laptopa do serwisu. Zwrotną paczkę otrzymałem kilka dni później - wszystko zmontowane jak należy, obudowa klapy wymieniona (na używaną, ale w dobrym stanie) - cała operacja bez dodatkowych kosztów z mojej strony. Sprzęt od tygodnia działa, objawy uszkodzonej grafiki póki co nie dają o sobie znać. Przyznam, że po tych wszystkich perypetiach wyczuwam u siebie delikatny brak ufności - mam nadzieję, że grafika została faktycznie wymieniona, a nie tylko podgrzana w piekarniku...

Sam kontakt z serwisem dobry - przeważnie odbierają telefony, jak nie odbiorą to oddzwaniają.

Tak więc niby OK, wszystko działa - niestety lekki niesmak pozostaje.
                              Last edited by dabyl; 05.11.2015, 08:59.

Skomentuj

Nie chce Cie straszyć,ale niektóre serwisy stosują reflow układu. Czyli topnik i stacja HA. Szkoda,ze nie zrobiles zdjęć ukladu przed odeslaniem na wymiane. Ewentualnie popros o zdjecia serwis o ile takie robią.

Odnośnie kwoty za usluge.. Za tyle to powinni nowy uklad wstawić. Reballing to jest gora godzina roboty. Cenowo to mniej wiecej 100-200zl maks.
                                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zdjęć niestety nie robiłem - szczerze mówiąc nawet nie brałem się do rozbierania laptopa.

Co do reflow lub rebalingu - przed wysłaniem laptopa do serwisu rozmawiałem z nimi telefonicznie i pytałem o rebaling. Gość powiedział, że owszem, mogą to zrobić, cena będzie w granicach 200zł, ale nie dadzą na to gwarancji i prawdopodobnie w ciągu 2-3 miesięcy lapek padnie ponownie. Wspomniał też o tym, że akurat ten model laptopa, poza padającą po ~5 latach grafiką w praktycznie wszystkich egzemplarzach, jest raczej OK, i wg niego warto jednak naprawiać. Zdecydowałem się więc na wymianę na nową kartę z 12-miesięczną gwarancją. Zakładam, że faktycznie wymienili, a moja "nieufność", o której wspominałem wcześniej wynika tylko z tego całego zamieszania - z którego fakt faktem chłopaki wywiązali się dobrze, a ja nie poniosłem żadnych dodatkowych kosztów, a jedynie trwało to kilka dni dłużej.

Zobaczymy jak będzie dalej z działaniem laptopa - najwyżej za jakiś czas znowu skrobnę coś w tym temacie

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                    Gość powiedział, że owszem, mogą to zrobić, cena będzie w granicach 200zł, ale nie dadzą na to gwarancji i prawdopodobnie w ciągu 2-3 miesięcy lapek padnie ponownie.
                                    Czyli po prostu mylą reballing z reflow.

Kulki BGA są bez dodatku ołowiu. Wymienić je na najlepszy stop z dodatkiem ołowiu (Sn60Pb40) i będzie śmigać lepiej niż nowy układ, który także ma kulki bez ołowiu.

Skomentuj

Można też zerknąć po numerze partii i wyjdzie czy wymieili.
                                      Ostatnio się bardzo dużo naczytałem o padających grafikach (mam w domu 3szt) i w dużej ilości układy grafiki miały fabryczne wady.
                                      Najczęściej pękały połączenia pomiędzy samym kwarcem a pcb, i pomoże tylko wymiana na układ bez wad.

Skomentuj

Ja moją grafikę, kiedyś, wypiekałem w piekarniku - działa do dziś
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Szukam kontrolera raid z duza iloscia gniazd sata ( 10-12). Zna ktos moze jakis tani i dobry model/ moze byc uzywany

Skomentuj

Czaruję...
                                          X